četvrtak, 09.11.2017.

Kako možeš reći da me uštipnuo?

Cura je davala intervju pred kamerama. Pokraj nje je prošao od nje poznatiji i stariji muškaraca, nije ga vidjela, a kada je već bio njoj iza leđa uštipnuo ju je za guzu, važno se nasmijao i požurio dalje. I ona se nasmijala na tu gestu moćnijeg muškarca i nastavila dalje pričati ispred kamere koja ju je pratila.

Nekoliko dana nakon toga jedan drugi, mlađi muškaraca, spominjao je to štipanje pred njom i pred svima u grupi muškaraca i žena, a njoj je to spominjanje - sudeći po tome kako su neke druge kamere i novinari to sve prikazali - bio povod da tu cijelu grupu okarakterizira kao dno dna, žalost i očaj.

Događaj totalno glup i nebitan, zar ne?

No, kada su akteri drugačiji, kada se ne radi o curi, već o dečku; kada se radi o ljudima koji, željeli vi to ili ne, upravljaju vašim novcem i donose odluke koje se tiču i vašeg poslovanja i života i sredine u kojoj živite, onda je događaj jako tragičan. Plavuši samo nije jasno zašto bi netko koga je uštipnula za guzicu jedna osoba, smatrajući valjda taj čin jako simpatičnim, optužio treću osobu da je ona ta koja priča jako žalosne i očajne stvari?

Sova samo dodaje da je ovakav zaključak donesen gledanjem scene štipanja i nakon toga gledanjem sinoćnjeg dnevnika jedne privatne televizije koju je vodio jedan jako poznati novinar, te nije posljedica praćenja cijele situacije u toj istoj grupi ljudi koji se zovu zastupnici „naroda“, točnije sabora (ovo drugo ne sugerira da zastupaju narod, što je u biti bliže istini).

- 08:31 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

srijeda, 01.11.2017.

Lakoća poslovanja i mjesto Hrvatske u svijetu (prema Svjetskoj banci)

Najnovije Izvješće Svjetske banke o poslovanja u 190 zemalja svijeta („Doing business 2018“) procjenjuje kvalitetu regulatornog okvira i propisa koji, prema Banci, olakšavaju ili otežavaju poslovanje u pojedinoj zemlji.

Iako plavuši nije namjera ulaziti u detalje niti propitivati Izvješće (od preko 300 stranica), ipak su je ovaj dokument i reakcija Vlade RH na njega potaknuli da malo zaviri u taj, otprije dobro joj poznat „Doing business report“ i izvuče neke informacije iz njega.

Hrvatska je zauzela 51. mjesto na listi 190 zemalja. Prva je prema kriteriju „trgovanje preko granica“, 23. prema „provođenju ugovora“, 29. prema kriteriju „zaštita manjinskih ulagača“, 59. u „registraciji vlasništva“, 60. u „rješavanje insolventnosti“, 75. prema kriteriju „dobivanje električne struje“, 77. prema „dobivanju kredita“, 87. u „započinjanju poslovanja“, 95. prema kriteriju „plaćanje poreza“ i 126. prema „rješavanju građevinskih dozvola“.

Kriteriji su objašnjeni na sljedeći način (navodim samo neke). „Trgovanje preko granica“ mjeri „vrijeme i trošak izvoza proizvoda komparativne prednosti i uvoza auto-dijelova“; „provođenje ugovora“ mjeri „vrijeme i trošak rješavanja trgovinskog spora i kvalitetu sudskih procesa“; „dobivanje električne struje“ mjeri „procedure, vrijeme i trošak spajanja na električnu mrežu, pouzdanost opskrbe energijom i transparentnost tarifa“; „plaćanje poreza“ mjeri „plaćanja, vrijeme i ukupnu stopu poreza i doprinosa koju treba platiti poduzeće kako bi zadovoljilo svu poreznu regulativu, kao i procedure koje slijede nakon porezne prijave“ (ovo zadnje se odnosi na povrat PDV-a, reviziju i sl).

Kao korak nazad u odnosu na prošlu godinu za Hrvatsku se u Izvješću navodi kriterij „rješavanja građevinskih dozvola“ jer je Hrvatska poskupila administrativne troškove vezane uz građevinske dozvole, a kao pozitivan korak je ocijenjen kriterij „registracije vlasništva“ jer je Hrvatska snizila stopu poreza na promet nekretnina.

Vlada je reagirala na Izvješće ovim riječima (tj. „priopćenjem“ 31.10.2017. na www.vlada.hr):

„U vezi s danas objavljenim izvješćem Svjetske banke „Doing Business 2018“ prema kojem je Hrvatska s prošlogodišnjeg 43., sada rangirana na 51. mjesto od ukupno 190 zemalja, Vlada napominje da će ga analizirati kao i sve korisne preporuke koje sadrži radi dodatnog poboljšanja poslovnog okruženja, što je jedan od prioriteta njezina programa.

Važno je međutim naglasiti da se ovo izvješće odnosi na razdoblje od početka lipnja 2016. do konca svibnja 2017., osim za pokazatelje poreza, koji se odnose samo na 2016. kalendarsku godinu. Stoga učinci sveobuhvatne porezne reforme, koja je stupila na snagu 1. siječnja 2017., nisu obuhvaćeni ovim izvješćem, pa ne iznenađuje što je upravo na tom mjerilu zabilježen najveći pad.
Međutim, za 4 od ukupno 10 pokazatelja koji se mjere u ovom izvješću zabilježen je napredak, dok je za mjerilo prekograničnog trgovanja zadržano visoko prvo mjesto od 190.
Vlada stoga očekuje da će pozitivni učinak porezne reforme, kao i Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva, biti obuhvaćen tek u sljedećem izvješću, koje će zasigurno biti mnogo bolje.“

Plavuša na to može samo konstatirati dvije stvari: korak nazad i korak naprijed koje je prethodno navela kao istaknute komentare Banke rezultati su ovogodišnjih odluka Vlade RH, dakle pojedini elementi „porezne reforme“ i drugih reformi već su obuhvaćeni Izvješćem. Drugo za konstatirati je da nema nam druge nego čekati kraj listopada 2018. i vidjeti hoće li RH zauzeti bar 33. mjesto. Naime, prema očekivanjima Vlade o „pozitivnim učincima porezne reforme“, Hrvatska bi se trebala s 43. mjesta prošle godine (ovu godinu ne računam, s obzirom na priopćenje Vlade), spustiti za bar deset pozicija dolje u sljedećem Izvješću Svjetske banke, „Doing Business 2019“.

- 08:31 -

Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Opis bloga

"Ti definitivno trebaš pisati", rekla mi je Vranska vitezica.
I ja sam odlučila poslušati savjet pametne žene, a sova pokraj mene samo je kliknula kapcima.

Blog piše plavuša o plavuši koja pokušava naći smisao u svemu što je okružuje.
Sova samo prati što se zbiva i smije se, u sebi ili naglas.
Svi su oni alter ego, odnosno trostruki ego jedne te iste osobe.
I možda još nekih osoba koje ovo sve čitaju.

Linkovi