utorak, 20.06.2017.

Stereotipi

Stereotip, prema Klaićevom Rječniku stranih riječi, između ostalog znači: ujednačen, uvijek isti postupak, svakidašnjost, nepromjenljivost, neoriginalnost, banalnost, otrcanost, ukalupljenost. Dolazi od grč. riječi „stereos“, koja znači ukočen, tvrd, čvrst, i „typos“ koja znači lik, znak.


Na jednom „okruglom stolu“ (koji uopće nije bio okrugao niti je bio jedan stol, već više stolova složenih u obliku pravokutnika, otvorenog s jedne strane) jedna se gospođa, pričajući o jednom projektu koji su proveli i za koji su dobili novce iz Europske unije, retorički pitala (izjavila) ovo: „A što može spojiti žene prvo nego kuhanje?'“.

Plavušu je to baš šokiralo pa je odmah tu izjavu zapisala na papir. Nju nikada ne bi uz nikoga spojilo kuhanje jer je kuhanje uopće ne zanima, a kamoli da bi to bilo nešto što bi je spojilo s drugim ženama, kako je sugerirala ta gospođa. I tu je izjavu odmah okarakterizirala kao stereotip, stereotip da su sve žene lude za kuhanjem. I čak i može vrijediti za sve žene, no sve dok ne vrijedi za jednu, a to je svakako plavuša, takvo je mišljenje stereotipno: banalno, otrcano, ukalupljeno, neoriginalno – kako to tumači Klaićev Rječnik.

Naravno, ima i plavuša svoje stereotipe. Jedan od posljednjih je vezan uz njen nedavni put u Budimpeštu. Sudeći prema njihovom premijeru, plavuša je stvorila dojam da su Mađari nacionalisti, da ne vole strance i slično. No kratki boravak tamo ju je iznenadio jer je naišla na ljubazne ljude, srdačne prema strancima i puno otvorenije nego one koje je, npr., vidjela u Nizozemskoj. U stvari, imala je predrasude prema Mađarima koje su se pokazale netočnima.
I onda ju je to još jednom podsjetilo na to da je lako optužiti druge na osnovu površnih informacija i da je bolje ništa ne zaključivati ako nismo nečemu spremni pristupiti iz više uglova i ući malo dublje u problematiku. No tko tako radi?

Pa što ju je onda zasmetalo, pitala je sova, kod gospođe koja misli kako žene prvo može spojiti kuhanje?
Zasmetala ju je vjerojatno ta ukupna njena „drugačijost“ koja kod stereotipa uvijek smeta. Ta je žena po svemu bila suprotno od onoga što je plavuša: pričala je idilične priče o svom europski financiranom projektu, a plavuša je prema takvim projektima vrlo skeptična jer zna da oni uglavnom ne pomažu onima za koje se deklariraju da pomažu, već samo onima koji ih provode i koji jedini za njih dobivaju novce. Osim toga, ta je gospođa vjerovala u ispravnost takvih politika koje drugi nameću, a plavuša smatra da trebamo biti kritični prema njima. I još je onda za kraj prodala tu priču da su sve žene iste. E pa nisu.


- 10:26 -

Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Opis bloga

"Ti definitivno trebaš pisati", rekla mi je Vranska vitezica.
I ja sam odlučila poslušati savjet pametne žene, a sova pokraj mene samo je kliknula kapcima.

Blog piše plavuša o plavuši koja pokušava naći smisao u svemu što je okružuje.
Sova samo prati što se zbiva i smije se, u sebi ili naglas.
Svi su oni alter ego, odnosno trostruki ego jedne te iste osobe.
I možda još nekih osoba koje ovo sve čitaju.

Linkovi