ponedjeljak, 06.02.2017.

Od-straniti ugroze

Dovoljno je pogledati jedan dnevnik bilo koje televizije pa da vam padne mrak na oči kakve riječi i izraze koriste kojekakvi ljudi, a najviše oni koji bi se htjeli okarakterizirati kao intelektualci.

Jedna od takvih je jezična konstrukcija „od strane“ – zadnje vrijeme je na djelu sveopća poplava takvih izraza, tj. odstrano-manije. Ta konstrukcija je potpuno van duha hrvatskog jezika jer on ne voli pasivne oblike, no izgleda da su je oni koji previše ne razmišljaju samo kopirali iz engleskog jezika.

Tako jedan naš visoki državni dužnosnik u svom životopisu piše: „zaposlen sam od strane xy instituta“, a normalno je da je napisao „bio sam zaposlen u xy institut“ ili „yx institut me je zaposlio“. Nije mi jasno kako je završio sve te škole čije diplome ima, a nije naučio osnove hrvatskog jezika?

Druga riječ koja se sada, kada pišu o uvođenju obaveznog vojnog roka, često spominje je „ugroza“. To je toliko grozna riječ da plavuši nije jasno tko ju je uopće uveo u jezik jer ona, u Anićevom „Rječniku hrvatskog jezika“ iz 1991.g., uopće ne postoji. Postoje riječi: ugroziti, ugrožavanje, ugrožavati i ugroženost, ali ugroze nema!

Ne znam kako vama ona zvuči, ali je plavuši ta grozna riječ potpuno nepotrebna u hrvatskom jeziku kada imamo već riječ ugroženost koja znači „stanje i položaj onoga koji je ugrožen, onoga što je ugroženo“.

I još u Anićevom „Rječniku“ piše da je intelektualac (ž.spol: intelektualka):
1. onaj koji se bavi umnim radom i ima visoku naobrazbu;
2. mislilac koji javno djeluje kao moralna i humana snaga u društvu.

Sovini zaključci su da većina današnjih hrvatskih političari ne spada niti pod 1. definiciju intelektualca jer da se bave umnim radom ne bi krivo pisali i pričali svoj materinji, hrvatski jezik; a ne spadaju ni pod 2. definiciju jer da je tako, ovog bloga sada ne bi bilo, već bi plavuša zanemarila tu njihovu nepromišljenost i neznanje samo da ih može zamijeniti moralnošću i humanošću. No te se osobine kod takvih političara ni u tragovima ne naziru.

- 19:10 -

Komentari (17) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Opis bloga

"Ti definitivno trebaš pisati", rekla mi je Vranska vitezica.
I ja sam odlučila poslušati savjet pametne žene, a sova pokraj mene samo je kliknula kapcima.

Blog piše plavuša o plavuši koja pokušava naći smisao u svemu što je okružuje.
Sova samo prati što se zbiva i smije se, u sebi ili naglas.
Svi su oni alter ego, odnosno trostruki ego jedne te iste osobe.
I možda još nekih osoba koje ovo sve čitaju.

Linkovi