muirgheal

utorak, 30.09.2008.

Za sjećanje na Zlatu Ricu

Tajanstveni su putovi duše čak i za malobrojne koji žele poslušati taj dah beskraja što nenametljivo živi u nama ostavljajući nam punu slobodu hoćemo li je slijediti ili birati neke svoje prečace. Otkud dolazi taj nutarnji plam što nas obasjava i kad se u ovom našem vilajetu ugasi - da li se negdje drugdje upali? Ta svijetlost što nas grije; ta energija što nas pokreće golema je i nesaglediva i ukoliko je njegujemo i pazimo ostavit će blistav trag na svakoj osobi što smo je sreli i predmetu što smo ga dotaknuli a ako joj sustavno okrećemo leđa izblijediti će do najbljeđe sjene i kad se jednog dana ugasi nikakav trag neće ostati za nama i nitko neće ni primijetiti nas više nema tu.

Danas se grad oprostio od Zlate. Ja ne poznajem ni jedno drugo ljudsko biće koje je svoj duh uspjelo očuvati tako mladim kao Zlata; nepresušno vrelo energije i ideja, kovitlac koji bi zahvatio sve u svojoj blizini i okrenuo naglavačke. Rođena performerica i konceptualistica u svakodnevnoj pojavi otkrila bi čudesnu ljepotu. Kroz njene oči sve bilo je umjetnost i najobičnije stvari šaputale su joj svoju tajnu i plesale po njenoj glazbi otkrivajući drugu dimenziju. Ni današnji ispraćaj nije izuzetak; Zlatina prisutnost ja bila snažna i prožimajuća. Uz pozdrav u potpunosti lišen licemjerja, uz Steinera i djevojke iz "malteških" dana skupljene na svojoj posljednjoj velikoj performansi, uz pjesmu iz dubine dalmatinske duše i pjesmu lutajućeg naroda prostranih stepa, Zlata je ostavila trag svjetlucav, beskompromisan i mi smo je opet morali slijediti onako kako je ona htjela. Smrt je bila samo još jedan projekt kojemu je s ushitom prionula, kad joj se već našao na putu.

Ukoliko vjerujete u obećanog mesiju koji je svojom patnjom otkupio čovječanstvo od grijeha i olakšao nam odlazak u Kraljevstvo nebesko ili ukoliko vjerujete u Onog koji nadilazi vidljivi materijalni svijet i sve vidi i sve zna ili ukoliko vjerujete u Majku more te da svako živo biće ima dušu ili ukoliko ste prijatelj duhova koji će vam pomoći u prelasku iz ovog vrlog svijeta u više sfere ili ukoliko vjerujete u Nebo ili ukoliko vjerujete u četiri plemenite istine ili ukoliko vjerujete u svoja osobna visoka moralna načela i ukoliko u vama ima ljudskosti i ljubavi više nego mržnje i ukoliko ste uključili srce i ukoliko ste poznavali Zlatu danas ste morali naučiti da se mogu zbaciti okovi malograđanštine, uskogrudnosti i licemjerja i takvim načinom života ublažiti patnju. Ispod ovog posta neće osvanuti komentar "draga muir…" ali ja ga čujem u glavi i ukoliko postoji neprestani ciklus postojanja i umiranja, Zlata se prema ponovnom rođenju uputila s jako dobrom karmom.

Danas se, u stvari, Zlata oprostila od grada.

Zlata R.I.P.

- 23:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker
Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje