muirgheal

ponedjeljak, 18.07.2005.

KUTIJA

Neki put je bolje stvari ostaviti u glavi, kaže mladi, žestoki, a bogami i tusti Vidrić. To me je u roku odmah vratilo u doba kad sam bila mlada i lijepa (sad sam samo lijepa:)), u vrijeme kad su uspomene na Potop bile još svježe. Televizor je tad bio član obitelji i imao je sveto građansko pravo da radi kad god ima programa bez obzira koja se gnjavaža emitirala i interesira li to nekog ili ne. Najveća trauma mi je bila kad sam morala nedjeljno prijepodne provesti u kući. Jutarnji program je bio OK, ali odmah poslije Slanka je išla emisija Znanje-Imanje. Ako sam preko tjedna zabušavala, nedjeljom sam morala nadoknaditi zaostatke, kao na primjer oprati prozore i usput odslušati čitav kolosplet raznoraznih bisera naših bivših naroda i narodnosti; od bosanskih duhovnih pjesama do slovenskih živopisnih polki. Ta tortura bi se prekidala samo da bi objavili brejking njuz o novom BC hibridu ili zavidnom urodu šljiva u Mračanima Donjim. Eto, to je jedini razlog što nikad nisam postala TV ovisnik – od malih nogu sam morala gledati sve i svašta pa bih se radije bila odrekla i gledanja Pipi Duge Čarape, tj. televizije uopće, samo da ne moram trpiti one emisije koje me se niti najmanje ne tiču.
Elem, rifljam ja tako (po kazni) jedne nedjelje i bezuspješno pokušavam ne slušati direktni prijenos Znanja-Imanja iz seoske zadruge jednog malog vojvođanskog sela na granici s Mađarskom. Drugarica voditeljica intervjuira seoskog atamana i ovaj ponosno predstavi člana njihove skromne zajednice koji je već objavio knjigu pjesama u Mađi. Mladi umjetnik, nema šanse da mu se sjetim imena (ako sam ga uopće i čula), pročitao je jednu pjesmu u prozi iz svoje zbirke. Pa kaže:

Držao sam u ruci praznu kutiju.
Došli su ljudi i pitali što je unutra.
Ništa, rekoh, volim njen oblik i njenu prazninu.
Nisu mi povjerovali, uzeli su je na silu i otvorili.
Bila je prazna.
A ja sam vjerovao da unutra nešto ima.
- 16:33 - Komentari (5) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.07.2005.

ARNE HODALIČ 5/5

photo by arne hodalič
- 23:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 16.07.2005.

ARNE HODALIČ 4/5

photo by arne hodalič
- 19:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 15.07.2005.

ARNE HODALIČ 3/5

Photo by arne hodalič
Jani: Slikate tudi politike in politično dogajanje?
Arne Hodalič: Ne. Politiko in politike sovražim iz dna duše. Njih ne bi gledal skozi vizir fotoaparata ampak skozi vizir na puški.
- 08:48 - Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.07.2005.

ARNE HODALIČ 2/5

photo by arne hodalič
Od 1990 radio je kao novinar u Lausanni, Švicarska, a zatim kao izvanredni profesor za fotoreporterstvo na Parsons School of Design u Parizu. 1996 vratio se u deželu. Fotografije objavljuje u National Geographic books, Cosmopolitan, Stern, Figaro Magazine, Pariz Match, New Look, Life, Mer et Ocean, Nature, Unterwasser, No limits, Geo, Animan, Airone, Sette, VSD, Grand Reportages…
- 00:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 13.07.2005.

ARNE HODALIČ 1/5

arne hodalič:girl
ARNE HODALIČ, profesor biologije zaljubljen u ljepotu koju vidi svud oko sebe. Jezdeći po svijetu volio prirodu i ljude (i fotografi su čuđenje u svijetu) i svoje uspomene podijelio s nama. Ali nije sve bilo muzika, vidio je on i rata i bijede i beznađa u pogledu djece-vojnika, patio je s njima i svoje traume podijelio s nama.
- 14:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

eXTReMe Tracker
Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje