1fc6 Ooooo, Turci ! - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

ponedjeljak, 26.01.2009.

Ooooo, Turci !

Photobucket

You Can't Win 'Em All, 1970. D : Peter Collinson ; Charles Bronson, Tony Curtis, Michele Mercier, Gregoire Aslan, Fikret Hakan


Adam Dyer (Tony Curtis), freewheelin' američki pustolov na početku dvadesetih godina dvadesetog veka, krstareći egejskim morem slučajno naleti na Josha Coreya (Bronse), naizgled srodnu dušu. Posle sitnog incidenta, u kojem Dyer nadmudruje svog zemljaka, njihovi se putevi prividno razdvajaju, ali ubrzo ponovo i spajaju, u jednoj kafani u Grčkoj. Dyer tu saznaje da Corey vodi najamničku četu koja ratuje za onoga ko bolje plaća.

Vođeni tim geslom, Corey i njegovi, kojima se Dyer pridružio, stižu u Tursku gde trenutno besni građanski rat između sultanove vojske i gradske neposlušnosti koju predvodi Mustafa Ataturk. Najamnike, naoružane klasičnim "tommy" mašinkama sa dobošem, prvo kontaktira sultan preko Osman Beya, i poveri im važan zadatak - prenos dragocenog nakita vozom na drugi kraj zemlje. Ovo putovanje se ispostavlja opasnijim nego što je trebalo da bude, jer se tek tu otkrivaju "prave boje" svih prisutnih - pogotovo Dyera, koji ima neke svoje motive.

Photobucket

U ovo doba, Bronson je full-on dominirao Evropom i snimao razne franko-italo krimiće, westerne i šta sve ne, ali je eto našao i vremena da završi jednu englesku produkciju, i to sa jednim Tony Curtisom u co-glavnoj ulozi. Iskreno govoreći, i nije morao...bez obzira na interesantan setting i kako-tako primamljivu radnju, You Can't Win 'Em All je prosečna avantura o bandi mercova koji su se zatekli u stranoj zemlji i stranom ratu.

Po običaju kako to ume sa ovakvim filmovima, jedan od dvojca je "in it for the money", a drugi ima neke ideale. Onaj potplatljivi je Bronson, mada i on do kraja filma dođe do nekih morala. Curtis ostaje kao idealista, mada su njegovi motivi isto shady po potrebi. Miscasting je očigledan što se Tonya tiče, pogotovo u scenama gde se on kao nasilno odupire nekome - njegov Bronx drawl takođe zvuči van svakog mesta. Bronson ovde daje jednu od onih njegovih "nasmejanih" partija - ukoliko niste primetili, Bronseovi performansi se generalno dele na "nasmejane" (Breakout, St. Ives, Assassination) i "namrgođene" (Death Wish, Violent City, 10 to Midnight). Meni, lično, je delovalo kao da je ovo za ol' stone facea bilo puko odrađivanje posla.

Photobucket

Najgore je ipak što je film prilično dosadan. Akcionih scena ima, ali su mahom smušene (sem zabavne tuče u kafani na početku filma), a činjenica da sam gledao neku TCM-rip fullscreen kopiju je dodatno uticala na ugođaj. Treći glavni lik, Michele Mercier, je ubačen kao eye candy i dodatni trip faktor - tek su njeni motivi čudni, a tokom filma jedno 6 puta promeni stranu konflikta. Mada poster zrači entuzijazmom, film je dosta naporan za gledanje, bez obzira što traje jako kratko.

You Can't Win 'Em All je dosta redak film, budući da DVD ne postoji, a jedini print u cirkulaciji je neki fullscreen abortus što se vrti po TCMu i njima sličnim programima. Kad ga pogledate, shvatate i zašto je redak - ne znam ko bi ovo gledao sem Bronsonovih fanova, a i oni mogu da ga preskoče. Nije loš film per se, ali nemate ni potrebu da ga gledate...

26.01.2009. u 18:00 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2009  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.