1fc6 Svedok optužbe - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

petak, 23.01.2009.

Svedok optužbe

Photobucket

Eyewitness, 1981. D : Peter Yates ; William Hurt, Sigourney Weaver, James Woods, Christopher Plummer, Morgan Freeman


Daryll Deever (William Hurt) je vijetnamski veteran koji, oh ironije, radi kao domar za jednu firmu na Manhattanu koju drže Vijetnamci. Njegov najbolji drug je jebivetar Aldo (James Woods), stari ortak iz rata i trenutni kolega, a njegova fiksacija lepuškasta Tony Sokolow (Sigourney Weaver), TV novinarka agresivnog stila. Deever živi u malom stanu sa svojim vernim psom, i slobodno vreme provodi tako što gleda snimljene dnevnike gde Tony ima svoje priloge.

Komplikacije za sve prisutne nastanu kada mr. Long, Daryllov i Aldov poslodavac, postane novi vlasnik prerezanog grkljana. Sumnja odmah pada na Alda, koji je, kako ga je Long nedavno otpustio, imao dobar motiv za ovako nešto. Darryl je takođe pod policijskom prismotrom, i ceo slučaj koristi da se približi Tony, koja vrši istragu u ime televizije. Međutim, u celu priču ulazi i neka peta stranka, koja ima svoje interese, a oni isprva baš i nisu najjasniji...

Photobucket

Ehhhhh...pogleda čovek Onion Field, krene u James Woods binge, i dese mu se The Hard Way i ovo. Ima li pravde na ovom svetu ? The Eyewitness je muljav (nemam bolji pridev) triler iz ranih osamdesetih, sa nekoliko odličnih glumačkih izvedbi, ali dosta konfuznom radnjom i nezadovoljavajućim raspletom. Ušao sam sa dosta solidnim očekivanjima...Hurt, Weaver, Woods, Christopher Plummer i navlaka od postera i taglinea, pa trebalo je da bude dobro. E, ali...

Za početak, triler element scenarija - tj. ubistvo tog biznismena Longa - je komplet nerazjašnjena priča. Na kraju ispada da je Long bio sastavni deo neke međunarodne zavere, a u sve to je valjda povezan Plummer, koji igra verenika Weaverinog lika, i bavi se transferom Jevreja iz istočne Evrope u Izrael (via NYC, zamisli). Koji su motivi jednih, drugih i trećih - nemamo pojma, pa prosečnom gledaocu ostaje da se zanima sub-plotom koji obrađuje vezu na relaciji Hurt - Weaver.

Photobucket

Hurt je svetla tačka priče. Čovek koji je 1985. osvojio Oscara za ulogu u Kiss of the Spider Woman Hectora Babenca, i debitovao na bioskopskom platnu 1980. u horror-SF klasiku Altered States (u narodu poznat kao jedan od PRVIH horror filmova koji je uboga državna televizija bivše Jugoslavije pustila u primetime terminu, i uopšte na TV-u), sasvim dobro igra prosečnog domara i handymana sa stalker fiksacijom. Weaverica je solidna, mada priznajem da mi je dosta čudno gledati je van Alien filmova, dok je Woods sporedan lik u svom standardnom fazonu - sharp-witted, foul-mouthed asshole type. Među sporednim rolama pojavljuju se i Morgan Freeman kao pandur, kao i Kenneth McMillan, poznatiji kao Baron Harkonen iz Dunea, koji igra Deeverovog oca.

Sve u svemu, ispod proseka, pogotovo kad se saberu svi činioci. Peter Yates, režiser, imao je mnogo boljih filmova od ovog (fenomenalni Breaking Away npr.) - usput, tek da spomenem da je autor scenarija Srbin Stojan "Steve" Tesić (tj. Tesich)...inače Oscar-winning scenarista na tom dotičnom Breaking Awayu. For those of you who're keeping the score, Srbi ne samo imaju dva Oscarovca (Stojan "Steve Tesich" Tesić i Mladen "Karl Malden" Sekulović), već i jednog od Magnificent Seven (Brad Dexter)...you can keep your Goran Višnjić :P

23.01.2009. u 18:00 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2009  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.