1fc6 New York, New York ! - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

ponedjeljak, 29.12.2008.

New York, New York !

Photobucket

Death Wish 3, 1985. D : Michael Winner ; Charles Bronson, Gavan O'Herlihy, Ed Lauter, Martin Balsam, Deborah Raffin


Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeee's back ! Posle desetogodišnjeg odsustva iz New Yorka, i epizodama po Los Angelesu, Kansas Cityu i Chicagu, arhitekta revolveraš Paul Kersey vraća se u Big Apple na poziv starog prijatelja Charliea. Al' eto ti vraga - Charlie je u međuvremenu mrtav, a policija hvata Kerseya misleći da je on počinio taj gnusni zločin.

No, šef policije Shriker (Ed Lauter) zna sa kime ima posla. Posle malo natezanja, njih dvojica se dogovore - Shriker će pustiti Kerseya da "radi svoj posao" u ozloglašenom kraju na istoku NYC-a, a on će zamajavati štampu i ostale državne organe. Stvari krenu polako da se razvijaju, i Kersey, uz par smišljenih ubistava, hvata svoj stari ritam. A onda mu Fraker (Gavan O'Herlihy), vođa lokalnih bandita, ubije devojku (Deborah Raffin)...e onda je udahnuo jako, i skin'o svoj sako...i došlo je do prekida filma, eto..

Photobucket

Tog leta gospodnjeg '85.,i vrapcima na grani beše jasno da se Death Wish formula, posle dva nastavka u kojima Bronsonu prvo ubiju ženu, pa i ćerku, raspala. Čovek, jednostavno, nije imao više koga da sveti. A onda, neko pametan (čitaj : Michael Winner i Menahem Golan) došao je na odličnu ideju - hajde da re-brendiramo celu franšizu i mesto revenge trilera napravimo moderni akcioni film u Rambo fazonu. I eto, nastade Death Wish 3.

Sličnost na svoje prethodnike ovaj film zadržava striktno u imenu i glavnom glumcu - sve ostalo je radikalno promenjeno, i prigodniji naslov je "Bronson blows up NYC". Prvih 50tak minuta, imamo čak i neki plotline...Bronson se upoznaje sa komšijama svog pokojnog drugara (ratni veteran, latino bračni par, stariji jevreji, malo crnaca, divan etnički miks tek da ne bude da smo rasisti), razvali par creepova, upozna se sa likom Debore Raffin koja igra socijalnu radnicu itd. Ono malo supporting casta ovde i stignemo da upoznamo - treba istaći Martina Balsama npr., koji je svojevremeno bio uz rame Maldenu i Brandu u On the Waterfront, jedinog kako-tako razrađenog lika uz Kerseya. Marina Sirtis, kasnije poznatija kao savetnik Troi iz Star Treka, je bolja polovina onog latino bračnog para odozgo - u najboljoj Death Wish tradiciji, Frakerovi majmuni je siluju i ubiju, mada je scena tog čina med i mleko u odnosu na ono iz prva dva dela.

Eeeeee a onda krene speeeektakl. Krvavi spektakl. U poslednjih pola sata desi se jedan opšti clusterfuck - Bronson popizdi, pa izleti na ulicu sa cal 30 mitraljezom koji je Balsamov lik štekovao u ormanu (!?!?!?!?!). Kad nestane municije, on pribegne rokačini iz svog vernog .475 Wildey Magnuma ("moj drug Wildey", kako mu on tepa), pištolja koji ima kalibar skraćene puške za lov na slonove i ostavlja rupe u telu prečnika pola metra. Fraker odgovori tako što pozove neke druge bandite da se pojača, a u ceo spektakl se uključe i murija i komšije (koje su sada pribegle nužnom naoružanju), pa u poslednih 10-tak minuta uživamo u full-on razbijačini gde Kersey i načelnik policije Shriker idu ulicama grada New Yorka i obračunavaju se sa grupicama street punkova. Prajsles !

Photobucket

Među negativcima apsolutno dominira O'Herlihy kao Fraker. Bled ten, oštar pogled i slepljena plava kosa obrijana po sredini (kao neki kontra-čiroki) sa crvenom farbom tačno između, Fraker je mnogo, mnogo, mnogo jeben igrač i opušteno najbolji i najdefinisaniji od svih Death Wish zlikovaca ikad. Njegov susret sa Kerseyem odigra se na samom početku filma u okružnom zatvoru - prilikom izlaska, Fraker poruči da će "danas ubiti neku sirotu babu samo za tebe - catch it on the 6 o'clock news". Nema šta, zajeban baja. U njegovoj bandi, odličan lik je Giggler (Kirk Taylor), nondeskriptni bilmez koji otima tašne ženama i onda beži brže od vetra. Giggler je upravo lik na kome Bronson krsti svoj Wildey, inače...a da, među banditima se pojavi i Alex Winters, koji je kratkotrajnu slavu stekao kao Bill iz Bill & Ted's Excellent Adventure.

Ide zima, Beograd je sav u snegu, i retko se kome ide napolje ako ne mora...pa budući da ne mora, prijatno veče uz nikšićko pivo (zameniti prigodnom varijablom) i nešto za pregristi, i Death Wish 3 na TV-u...ma milina...i ne zaboravite : ovaj film se striktno gleda u fullscreen verziji i fully uncut, jer tako ga je dobri Gospod i osmislio na kraju krajeva. A ako imate neku raspalu VHSicu ? Ma to je bre to !

29.12.2008. u 18:00 • 6 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.