1fc6 Vika zbog luka - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

srijeda, 24.12.2008.

Vika zbog luka

Photobucket

The Onion Field, 1979. D : Harold Becker ; John Savage, James Woods, Franklyn Seales, Ted Danson, Ronnie Cox


Karl Hettinger (John Savage) je mladi LAPD-ovac koji stiže u novo odeljenje, te dobija pomalo ekscentričnog Iana Campbella (Ted Danson) kao svog partnera. Hettinger je sveže oženjen i čeka prvo dete, dok Campbell već ima ženu i dvoje dece, i zamašan policijski staž iza sebe. Zajedno, njih dvojica počinju sa patrolama po LA ulicama.

U isto to vreme, Jimmy Smith, aka "Youngblood" (Franklyn Seales), je svež iz zatvora. Po izlasku, on se ponovo nalazi sa starim partnerom Billyem, koji sada sarađuje sa Gregom Powellom (James Woods). Ubrzo se ispostavlja da je Greg malo čudnija struktura ličnosti - da ne okolišam, on je regularni psihotik.

Sudbine Karla i Iana i Jimmya i Grega se ukrste jedne noći kada druga dvojica krenu u neku sitnu pljačku, a prvi par ih presretne zbog rutinske provere. Stvar krene loše, pa se dva policajca nađu u teškom sranju - Greg i Jimmy ih kidnapuju, i odvedu van LA, među neke farme. U momentu apsolutne ludosti, Greg puca i ubija Iana, ali se Karl izvlači bekstvom. Oba zločinca bivaju uhapšeni, no pravi pakao za Karla - a i za pravni sistem - tek počinje.

Photobucket

Joseph Wambaugh, pisac knjige i scenarija za ovaj film, bivši je član LAPD-a. U toku svojih nekoliko godina službe, pre nego što se povukao iz tog posla i postao pisac, Wambaugh se izgleda nagledao manje lepih stvari koje su ga inspirisale da napiše scenarija za gorki, opori New Centurions (film o LAPD životu) i The Onion Field, koji je baziran na stvarnom događaju.

The Onion Field je, kažu ljudi, dosta autentičan prikaz onoga što se desilo tada, a i posle ubistva Iana Campbella. Film možemo grubo podeliti u dva dela - u prvih sat vremena, upoznajemo se sa likovima i gradimo neku sliku o njima, da bi se dalji tok filma posvetio sudskom procesu protiv Grega i Jimmya, kao i laganoj spirali niz koju Karl silazi, preživljavajući depresiju i osećaj krivice zbog Ianove smrti.

Savage, koji igra prilično katatoničnog Hettingera, je dosta dobar u glavnoj ulozi, ali ovaj film ipak ostaje zapamćen kao Woodsov veliki breakthrough. Greg Powell je prvi put da Woodsa vidimo u sada njegovoj klasičnoj ulozi neurotičnog psihopate, i njegova pojava je elektrifikujuća - svaki put kad je na ekranu, pogotovo u prvoj polovini filma, imate osećaj da će nešto loše da se desi. Narodski rečeno, he goes from normal to apeshit in 0.13 seconds, i to na vrlo autentičan način. Franklyn Seales je solidan kao Jimmy Smith, dok Ted Danson neodoljivo podseća na Burta Lancastera iz mlađih dana, kako stilom glume, tako i svojom robusnom konstitucijom.

Photobucket

Film je, pogotovo druga polovina, dosta težak za gledanje, budući da meni barem nečiji silazak u mentalni pakao nikad nije prijatno filmsko iskustvo. Scena u kojoj Karl stoji na korak od samoubistva dok njegovo malo dete plače u kolevci je pravi "gut punch", baš kao i jedan momenat na kraju filma sa Ianovom majkom koji mi je gotovo naterao par suza na oči (a šta ćeš, imam i ja dušu). Režiser Harold Becker, koji će kasnije odraditi između ostalog i odlični Sea of Love sa Al Pacinom, se pokazuje kao efektan izbor - film je dosta dobro sklopljen, sa ritmom koji ne umara i pored dva sata trajanja. Neke scene - pogotovo Ianov pogled na mesec pred pogibiju, uz zvuk gajdi - ostaju u sećanju.

Ukoliko nekog zanima, Greg Powell je još uvek u zatvoru, mada je na kraju filma bilo indicija da će ga pustiti na uslovnu za par godina. Jimmy Smith je bio napolju, pa se vraćao par puta, i na kraju je umro od srčanog udara pre koju godinu. Karl Hettinger je umro 1989. od bolesti jetre, nekih 10 godina pošto je konačno normalizovao svoj život posle 15 godina stresa, depresija i čega sve ne. Film inače ne ulazi previše u detalje o činjenici da je Hettinger dočekan na nož od strane svojih kolega, i da je LAPD kasnije koristio njegovo iskustvo u demonstrativnom filmu o tome kako se NE TREBA ponašati u sličnim situacijama, ali jedna scena u kojoj iskusni beat cop veteran daje svoj glas Karlu i cela sala ismeva nove regulacije jasan je znak na čijoj je Wambaugh strani.

The Onion Field nije ležerno opuštanje uz pivo i body count od 100+. U filmu pogine samo jedna osoba, ali njegova smrt odzvanja dublje nego 200 Rambovih žrtvi. Gledati, što zbog subject mattera, što zbog Woodsovog performansa, koji ga je lansirao u sam vrh američkih "character actora".

---

PS. Srećan Božić svima koji ga slave danas tj. sutra.

24.12.2008. u 18:00 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.