1fc6 Runaway train, never coming back... - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

srijeda, 03.12.2008.

Runaway train, never coming back...

Photobucket

Running Scared, 1986. D : Peter Hyams ; Gregory Hines, Billy Crystal, Jimmy Smits, Steven Bauer, Jon Gries


Danny (Billy Crystal) i Ray (Gregory Hines) su dva Chicago žandara u klasičnom "wise guy" šablonu. Šetaju okolo, zbijaju šale, zajebavaju se, itd. Njihova je poslednja želja lov na izvesnog Julia Gonzalesa (Jimmy Smits), ali kada to pođe po kurcu, njih dvojica bivaju poslati na kraći odmor. I tako ti Danny i Ray odu na Floridu i reše da se penzionišu i kupe kafanu.

Naravno, kad se vrate u Chicago, Julio je još uvek on the loose, oni krenu da ga love, usput im šef (Dan Hedaya) uvali dvojicu rookieja (Steven Bauer i Jon Gries) na "podučavanje", Ray muva neku ribu kojoj je frajer advokat a Danny se pokušava pomiriti sa bivšom ženom. I to vam je to.

Photobucket

Bože, kojeg li sranja. Od svih buddy cop filmova iz 80tih ja se baš navadio da gledam ovaj, koji je moguće bio nominovan za Oscara u distonalitetu. Bazična radnja gotovo i da ne postoji - Danny i Ray jure Julia. Ostalo ? Zbrda, zdola, navrat, nanos, sa plot threadovima koji počinju i završavaju pre nego što dođu do neke tačke zrelosti. Sporedni likovi dolaze i prolaze, a jedino što je konsistentno je torrent viceva između dva glavna lika.

Pa krenimo redom. Prvo reše loviti Julia preko doušnika Snakea (Joe Pantoliano). To pukne, tj. uspe, ali pukne zbog nečega, pa oni odu na odmor. Twist od 180 gradi, i eto nama 15 minuta filma u kojem se prepričava kako Crystal i Hines piju pivo i jebu svaku drugu ribu na Floridi. Pa se vrate u Chicago. Pa hoće u penziju. Pa neće. Pa opet pokušaju hvatati Julia, jednom, dva put, tri put...i kad dođemo do finalnog obračuna (jedina svetla tačka u filmu), više je čoveku pun kurac priglupih twistova. I naravno, it all comes good in the end.

Photobucket

A sve je moglo biti DRASTIČNO bolje, jer su Crystal i pokojni Hines odličan tandem, i viceva ima više boljih nego lošijih. Za razliku od Lethal Weapon buddy šablona, u kojem je Danny Glover "the straight man" a Mel Gibson "loose cannon", ovde su oba protagonista jednaki bolidi sa iščašenim poimanjem policijske dužnosti. Onelineri su obilati, al' meni je zapalo za uho kad Crystal kaže nekom uličnom panduru "go put your nuts in a microwave". Režiser je inače Peter Hyams, koji je bio i izvršni producent i DP. Hyams će kasnije snimiti Timecop i Sudden Death sa mojim zemom, ali mu je karijera u kanalu u poslednje vreme, uz neizvestan oporavak.

Sve u svemu ocena dovoljan dva, čisto zbog glavnih uloga i jedne mnogo jebene car chase sekvence po sred filma. Nađite nešto bolje za umorstvo slobodnog vremena. Beverly Hills Cop npr.

03.12.2008. u 18:00 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.