petak, 15.02.2019.

SAVJETI za hladna jutra

Ovih dana je, za naše prilike zaista hladno. Temperatura se zraka spušta ispod 4 stupnja celzijevih. Mnogi ostavljaju auto na otvorenom, a često se zaboravi i pokriti vjetrobransko staklo. Kako na brzinu odlediti staklo prije vožnje? Mnogi daju upute kako to učiniti, no jedan Danijel iz Velike Britanije ima jednostavno rješenje koje ne zahtijeva struganje i špricanje stakala. U vrećicu za led ili drugu izdržljiviju vrećicu natočite tople vode i prođite s tom vrećicom po staklu. Pogledajte....



Za MO Varvari, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

- 11:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 04.02.2019.

Na svetkovinu Sv. Blaža svečano otvorena cesta Valkarin - Grbina

U subotu 2. veljače 2019. bio je dan za slavlje u Valkarinu. Nakon dugo godina čekanja, žitelji našeg sela su dobili sigurniji i brži put koji ih povezuje s gradom. Mnogi su to doživjeli vrlo emocionalno.

Na prigodnoj svečanosti prisustvovali su gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić, gradski vijećnici i pročelnici, predsjednik Mjesnog odbora Varvari Robert Velenik, te predstavnici izvođača i mještani, a pridružio se i euro-parlamentarac Ivan Jakovčić. Iako je prometnica u upotrebi već neko vrijeme, mještani su izrazili veliko zadovoljstvo izgradnjom iste koja im je olakšala svakodnevno funkcioniranje naselja, te sami predložili da službeno otvorenje bude na dan zaštitnika Musaleža i Valkarina, Svetog Blaža.

Predstavnik mještana Mario Jakovčić zahvalio se svima koji su pomogli da se cesta, koju su dugo čekali, i izgradi. – Iznimno smo kuntenti u Valkarinu da se ova cesta i izgradila, jer je ona za nas žila kucavica i spaja nas sada puno brže i sigurnije s Porečom, rekao je Jakovčić.

Gradonačelnik Loris Peršurić prigodom otvaranja rekao je kako se u Poreču trenutno izvode razni, financijski vrlo izdašni projekti na području Grada, ali da ovakvi, manji projekti su oni koji stanovnicima najviše znače. Zahvalio se mještanima koji su kroz godine redovito tražili da se prometnica izgradi, ali i Ministarstvu koje je izgradnju ove ceste i financiralo u stopostotnom iznosu, te bivšem gradonačelniku Ediju Štifaniću.

Ivan Jakovčić je napomenuo da je ovaj projekt primjer kako i, financijski možda na simboličnoj razini, Europa radi i misli i na ovakva mala mjesta kao što je Valkarin. "Baš zbog brige o malim istarskim mjestima, cijela Istra jednako napreduje i razvija se sve ove godine", zaključio je. Gospodin Jakovčić nije zaboravio napomenuti kako su u Valkarinu njegovi korijeni. Ivanu Ninu Jakovčiću je u Valkarinu rođen otac.

Novu je prometnicu blagoslovio i porečki župnik Milan Zgrablić, a predstavnik mještana Mario Jakovčić je zajedno s ostalim mještanima i gostima prerezao vrpcu i službeno je otvorio. Proslava se nastavila uz zakusku i muziku za sve okupljene.


Svečano otvaranje, s lijeva na desno. Vlč. Milan Zgrablić, Loris Peršurić, Mario Jakovčić, Ivan Nino Jakovčić i Robert Velenik

Cesta koja spaja porečka naselja Garbina i Valkarin izgrađena je sredstvima za koja je Grad Poreč-Parenzo ostvario stopostotno financiranje u iznosu od 2,4 milijuna kuna prijavom na Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine unutar Mjere 7 (Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima) projekt „Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Grbina-Valkarin'“.

Tijekom izvođenja radova na prometnici dužine 2,5 kilometara deblji nosivi sloj dotadašnjeg makadamskog puta se uklonio, a prometnica se asfaltirala u širini 3,5 metara, s pripadajućom bankinom od 0.5 metara obostrano. Uredila se i oborinska odvodnja, prometna signalizacija te kabelska infrastruktura.

Investitor je Grad Poreč-Parenzo, dok je radove, temeljem provedene javne nabave, izvelo poduzeće Cesta d.o.o. Pula, a nadzor je bio povjeren poduzeću Dora inženjering d.o.o. Split.


Gost na otvaranju ceste bio je i glazbenik Serđo Valić


Mještani Valkarina i gosti na okupu


Tabla koja označava financiranje projekta novcima EU-a


Dio ceste blizu Grbine i ispod obilaznice Poreča

Za MO Varvari, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

- 15:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.