< veljača, 2008  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

copyright © 2008. montecile.blog.hr

Monte Cile
Monte Cile je virtualni grad u virtualnoj Hrvatskoj te kao takvog možete ga posjetiti upravo na ovoj adresi: MONTE CILE

MonteCilska Konoba je mjesto gdje se gradonačelnik može zateći u bloganju i blogerskom prigovaranjuKONTAKT:
monte.cile[at]gmail.com


* * *u konobiSistaminuten ResorMetasearch Engine
* * *

ARHIVA:

Veljača 2008 (8)
Siječanj 2008 (2)

Linkovi
National Geographic
Science Magazin
Nature.com
Earth Portal
UNESCO
Sky Tonight
SpaceWeather.com
M111 - eČasopis
ZVJEZDARNICA.com
Lightpollution.org
Croatian Aviation Forum
DHMZ
CROMETEO.hr
ZadarRetro
057info Portal
DNEVNIK.hrBlog kantun
CDSA blog
Sadako's apprentice
Tyche
Crtice iz Zadra
Mamish blog
Uranova pikula
Glava u oblacima

Zanimljivosti


Weather Reports


WeatherReports* * *

"Najljepši je doživljaj susret s tajanstvenim.
To je izvor svake stvarne umjetnosti i
znanosti. Osoba koja nikad nije imala ovo iskustvo,
koja nije sposobna ni za kakvo oduševljenje
i koja se ne može zapanjiti od čuđenja,
je isto kao da je mrtva."
(Albert Einstein)


"Negdje, nešto čudesno čeka da bude otkriveno"
(Carl Sagan)

22.02.2008., petak

LIPI ZAGREB MOJ

Nakon proteklih "svemirskih" postova, danas sam se opet zatekao u onoj situaciji, onoj dobroj staroj situaciji, a to je jedna obična gradska šetnja u kojoj puno toga shvatiš. A šetao se Zagrebom...

Ni sam ne znam čemu ovo nostalgično raspoloženje, ali mogao bi to usporediti s foto albumom kojeg je uvijek lijepo otvoriti i prisjetiti se nekih prošlih vremena. Ionako u foto albume stavljamo samo one slike koje su nam drage i koje nas podsjećaju na nešto lijepo. To je sad Zagreb meni, jedan foto album, pun lijepih uspomena.

Ja sam rođeni Zadranin, pravo "dite s asfalta" kojem bi ljudi znali reći da imam ZD registraciju na čelu, koji sam u stanju pobjesniti kad mi blate moj grad, i koji gdje god da ide prvo će reklamirati Zadar. Obožavam moj rodni Zadar i on je prvi na svakoj ljestvici, ali mišljenja sam da i svako ostalo mjesto na svijetu ima svoj duh i svoje određene čari i ljepote za koje je potrebno samo otvoriti oči i doživiti ih na pravi način.

Ali Zagreb.... svaki put kad dolazim, čim ga vidim u daljini malo prije naplatnih kućica, odmah me obuzme taj neki specifični osjećaj, lijepi osjećaj. A onda ta buka prometa, smjena godišnjih doba, ulice, trgovi, kafići s uspomenama, kina i kazališta, tramvaji, Gornji grad...

Vezan sam uz Zagreb, tu sam ostavio dio sebe, doživio prve ljubavi, smirio mladenački vrtlog želja, sanjario o životu, razočarao se u svijet i opet ga zavolio, provodio pijane noći s dragim ljudima, prijateljima i kolegama, krpao kraj s krajem, sazrijevao na mnogo načina....i u njemu sam mnogo toga našao... a najvažnije je što sam našao sebe.

Jednostavno, volim lipi moj Zagreb.

- 19:10 - Konzultacije (13) - Print - Link

21.02.2008., četvrtak

ASTRONAUTIČKI POST

Uz potpunu pomrčinu Mjeseca koja je bila noćas i na svu sreću bili smo u milosti oblaka, ima još nekoliko astronautičkih novosti.

Naime, američki špijunski satelit USA-193, lansiran 14.12.2006. i o kojem se moglo čuti proteklih dana u medijima, pogođen je raketom sa američkog ratnog broda blizu Havaja. Krhotine satelita ući će u atmosferu kroz narednih nekoliko tjedana. I prije nego je satelit pogođen, rizik da nekog pogodi na Zemlji ili da se sruši na neko naseljeno mjesto je bio malen, a nakon ovog događaja, rizik je još manji. Prema izjavi američke vlade, glavni razlog za poduzimanje ovog čina je hydrazine. Od cijele priče jedino još preostaje izgaranje krhotina u atmosferi, a ukoliko se to bude vidjelo iz naših krajeva, svakako treba uposlit kamere i fotoaparate :)

Druga novost je da se Space Shuttle Atlantis, koji je uspješno obavio misiju na Međunarodnoj svemirskoj postaji kamo je dopremio dvije milijarde dolara vrijedan europski istraživački laboratorij Columbus, vratio na Zemlju. Na ovoj priloženoj snimci odvajanja od ISS-a i slijetanja, može se vidjeti i dio Hrvatske.Ugodan vam dan, a vama koji ste zavijali noćas na Mjesec, ugodan san!


- 13:15 - Konzultacije (1) - Print - Link

20.02.2008., srijeda

POMRČINA MJESECA

Kako naš planet Zemlja kruži po eliptičnoj stazi oko naše zvijezde odnosno Sunca, tako i Mjesec kruži oko Zemlje. Zbog toga ponekad Mjesec prođe kroz Zemljinu sjenu, a ponekad na Zemlju baci svoju sjenu. To je na neki način jednostavno rečeno zašto se događaju pomrčine.

Sutra, odnosno noćas, 21.02.2008. dogodit će se potpuna pomrčina Mjeseca koja će, osim iz naših krajeva, biti vidljiva iz jednog dijela Afrike, Sjeverne i Južne Amerike.

Detaljnije na slici:

Slika preuzeta od Sky & Telescope

Ulazak Mjeseca u Zemljinu sjenu počinje u 02:42h, najdublje u sjeni će biti u 04:26h (maksimum), a iz sjene počinje izlaziti u 04:51h. U 06:09h Mjesec će potpuno izaći iz sjene.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Kliknite na sliku za veći prikaz

Na svojoj putanji oko Zemlje Mjesec se nađe na suprotnoj strani od Sunca svakih približno 29,5 dana, koliko mu, gledano sa Zemlje, treba da napravi puni krug. Zbog nagiba njegove ravnine vrtnje oko Zemlje on se ne nađe svaki puta u Zemljinoj sjeni već malo iznad ili malo ispod nje i tada ga vidimo kao puni Mjesec. Ipak svake se godine nekoliko puta dogodi pomrčina, ponekad djelomična, rjeđe potpuna, a tada je vidljiva samo iz onih krajeva u kojima je u to vrijeme Mjesec iznad horizonta.

Za vrijeme potpune pomrčine, Mjesec nikada ne pada u potpuni mrak nego dobije crvenkastu boju. Ovo se događa zbog loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi. Da pojednostavim, crvena boja Mjeseca dolazi od svih trenutnih izlazaka i zalazaka Sunca na Zemlji. Čudesno, zar ne? :)

Ako budete budni, svakako pogledajte prema nebu.

Želim vam ugodan dan, ali i noć!

- 01:01 - Konzultacije (4) - Print - Link