Moje carstvo mitova

19.05.2008., ponedjeljak

Top 5 boginja

O ovom sam dugo razmišljala. Obožavam konstrukciju mitologija npr. grčke mitologija je vrlo komplicirana i zna biti teško pratiti sva imena bogova i sl. Da ne duljim Evo mojih 5 najdražih boginja uz objašnjenja.

5.Bast-egipatska boginja mira, zaštite i mačaka
Zbog nje su životinje u Egiptu bile svete. Ona se često prikazivala s glavom mačke a tijelom žene ili samo mačke. Bila je poznata po svojim iscjeliteljskim sposobnostima, zaštitnica majki i djece te je bila veoma štovana i cjenjena u cijelom Egiptu.

4.Lada-slavenska boginja proljeća
Lada je božica proljeća, ljubavi i ljepote u slavenskoj mitologiji. Živi u drugom svijetu zvanom Irij do proljeća kada se budi noseći sa sobom proljeće. U jednom ruskom mitu udana je za Daboga. Ima dugu plavu kosu i žito u ruci.

3.Afrodita-grčka boginja ljubavi, ljepote, požude i spolnosti
Rođena je iz morske pjene, bila je jedna od najmoćnijh boginja a nitko joj nije mogao odoljeti.Budući da ljubav u životima bogova i ljudi ima jako važnu ulogu, Afrodita je bila vrlo cijenjena. Onaj tko joj je iskazivao počasti i prinosio žrtve, mogao je biti siguran u njenu naklonost. Samo je bila pomalo nestalna, a sreća koju je pružala često je bila i prolazna. Katkad je činila čuda kakva može učiniti samo ljubav.

2.Morgana-slavenska božica zime, noći i smrtiČesto prikazivana kao lijepa žena duge crne kose, izrazito blijede puti, dugih očnjaka i s kandžama na rukama. Alter ego joj je Baba Jaga (baba roga) a u različitim djelovima se različito i zvala kao npr.Morana, Morena, Marana, Marena, Mora, Mara, Maržana.....

.....i na prvom mjestu..... najbolja......najjača.....najdraža boginja.....

1.Atena-grč. boginja mudrosti, znanosti i obrta
Još je i boginja civilizacije,pravednog rata, snage, tkanja i metalurgije,inteligencije, lukavosti..... Rođena je iz Zeusove glave odrasla i već u ratnoj opremi s kopljem i s kacigom. Nosi sovu na ramenu kao simbol mudrosti. Najdraža Zeusova kćer. Pomaže mnogim junacima i ona je moja najdraža boginja.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

design:dark and dirty