LIMB

11.08.2022.


slika: digital art

Ne znam, ovih par mjeseci otkad sam slobodna sve je drugačije, nego sam navikla. Usporila sam se za 50% od nekadašnjeg tempa života, sve mi je ležerno, polako, lijepo, ali često sanjam radnu atmosferu, kolege, događaje, čak sanjam i ona vremena prije 20-tak i više godina. Još sam vezana za posao, ali sve manje. Svaki dan mislim: ''moji danas rade do 16h, a ja sam doma, koliko sam stvari obavila, dok su oni još na poslu, gle…! sad bih tek razmišljala o odlasku kući i o tome koliko me još stvari čeka za obaviti poslije posla.'' Toga više nema. Sve je nekako drugačije, meni nepoznato, ovo je kao dugački vikend ili godišnji odmor. Ne snalazim se još u tome, nisam se odvezala od starog sidrišta, a već plovim prema pučini novog života.

Kako će to sve izgledati, ne znam? Napisala sam tri pjesme. Stala sam. Čitam stare pjesme, koliko je samo emocija bilo u njima. Ne nalazim se još u tome, kao da sam zaustavljena u nekom limbu gdje vrijeme ne teče, gdje je sve lijepo, polako, ležerno. Osvijesti me tek odlazak liječniku i onda shvatim koliko sam krhka i koliko je vremena iza mene, a kako ne znam koliko je ispred mene.

Limb ….za sada je tako, ali i to će proći, doći će vrijeme impresija, inspiracija, znam to. Najduži period kad nisam pisala je trajao 3 godine i taj period je prošao, proći će i vrijeme nepisanja. Hvala Bogu što sam dočekala i ovaj današnji dan, a što će biti dalje? Neka Bog odluči.

Ona je htjela u mirovinu, ne Ja :) ipak i Ona i Ja smo jedna te ista osoba... polako se otvaram, ovaj limb traje - evo, od Nove godine teško se priviknuti na slobodu kad uopće ne znam što je to, jer sam od mladosti pa do prije par mjeseci bila "zavezana" za jedno sidro koje se tako duboko ukopalo u dno životnog oceana i sada kad je taj lanac sidra prerezan, slobodno plutam po životnom oceanu i pušta se strujama (za sada), lijepo mi je u mirovini, daleko od toga da nije, ali predugo biti u tamnici života pa sad - odjednom - sloboda! .... nenavikla na slobodu, polako ću se privikavati na nju.

Ovim tekstom sam opisala stanje moje duše od Nove godine do 28.4.2014. kao da ne znam gdje sam, kao da ne znam kamo ću :) jako čudan osjećaj, znam, proći će, ovo mi je prvi put da sam u mirovini i još slobodna :) od hiperaktivne osobe - ovaj mir!!! ajme :) zastala sam, zaustavila sam onaj tempo života koji me pratio od moje 19-te godine pa do sada, punih 38 godina aktivnosti, posla, drugačije vrste života...

Ne kažem da sam sad stala i da se neću mrdnuti, ne!, jednostavno, kao da se ne snalazim u toj ogromnoj slobodi, koja se prostire ispred mene, znam, proći će taj osjećaj, posložit će se i zdravlje, liječnički pregledi će prestati, sve to znam, ali toliki ocean slobode!!! Eeeej! :) tko bi mu odolio????, ne usudim se ni zagaziti u njega :) o tome se radi: više ništa - ne moram! sve do sada je bilo: "moram", a sada - ništa ne moram ... i to me "brine" :), iako sam bila spremna za mirovinu, izgleda da baš i nisam, no polako se navikavam, a doma smo uveli novi običaj: kad Davor radi popodne, lijepo idemo skupa: prošetala sam već par puta tako sa njim po gradu, a i rekli smo da ćemo to stalno raditi: kako ne radi svaki dan, već par puta tjedno, krenemo oko 13h u grad pa do 15.30h šetnja, kavica itd.

Lijepo mi je doma i ne mogu to reći, samo dugo dugo dugo sam bila "dresirani radnik" - programirana na vrijeme od 06.00 do 15.30h - tako da je to ostavilo traga na meni, a inspiracija? E, ona će doći kad je ne budem zazivala - ona uvijek tako i dolazi :)


11.8.2022.

tekst je napisan 28.04.2014. u 14:40 h., dakle, 4 mjeseca nakon što sam otišla u mirovinu i sad kada čitam ovaj tekst - osjećam se kao da je prošlo jako puno vremena, a i prošlo je: 8,5 godina sam u mirovini, puno toga se dogodilo, jako puno promjena u tih 8,5 godina i mogu reći: hvala Bogu da je sve - dobro!

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=106251U S K O R O ... NOVA KNJIGA MIRE JUNGIĆ

03.08.2022.

Uskoro će biti tiskana 3. zbirka poezije


"PREPOZNATI LJUBAV"


koju je napisala pjesnikinja MIRA JUNGIĆ ... i ovu knjigu sam kompletno pripremila i obradila za tisak i napisala recenziju.


Bravo, draga Miro, četitam ti od srca na tvojoj prekrasnoj zbirci poezije!
OSVRT NA KNJIGU „PREPOZNATI LJUBAV“ MIRE JUNGIĆ


„Prepoznati ljubav“ je 3. zbirka poezije koju je napisala pjesnikinja Mira Jungić. Možemo li „Prepoznati ljubav“ onda kad se ona pojavi u svojoj uzvišenosti ili je samo površno preletimo našim zaposlenim pogledom i neispunjenim srcem?

Ovim stihovima Mira je čitateljima iznijela dio svoje duše prepoznavajući ljubav u svakom dahu svog života i otkrivajući što je, u stvari, njegova ljepota. Zbog poznatog osjećaja istinske ljubavi ostavši prerano bez svog supruga i životne ljubavi, Mira pokušava prepoznati oko sebe ljubav u svijetu u kojem takve ljubavi ima sve manje.

Bilo kada u bilo koje vrijeme osjetimo titraj koji probudi život u nama, a kad titraj priđe bliže srcu i kad osjetimo preskočene ritmove, a mali su poput mrava, oni čekaju skromno, da dođu na red. Pamtimo li te prve titraje, komuniciramo li s njima? Ne znam i ne sjećam se više kako izgledaju, kako djeluju, kakve poruke nosi, ali znam da će se sjećanje na njih vratiti.

O tome Mira piše svojim lijepim stihovima: drhtaj ljubavi, drhtaj srca, drhtaj duše, a tada kad duša zadrhti i ocean se uznemiri, nebo se naoblači i Zemlja u dubini osjeti taj vječni nemir ljudskog srca obuzetog ljubavlju.

Vodilja života nam je ljubav koja se splete oko nas pa se kao bršljan penje uz drvo života i obuzima čovjeka želeći ga probuditi i navesti da otvori srce koje je zaokupljeno drugim nepotrebnim stvarima i ljudima.

Znam da je svatko od nas osjetio taj drhtaj srca i duše kad se dvije ruke spletu pa se i misli prepliću, dok se srce otvara u svojoj delikatnosti, ranjivosti i finoći. Ta finoća i ranjivost mnoge je zatvorila u njihove imaginarne krletke, ali srce je uvijek ljubavi otvoreno, jer je ono zbog ljubavi i stvoreno.

Ovu lijepu zbirku poezije „Prepoznati ljubav“ Mire Jungić od srca preporučujem čitateljima da je uzmu u ruke i – zadrhte od ljepote ispisanog.

Jadranka Varga, pjesnikinja
Zagreb, 02.08.2022.uskoro - NOVA KNJIGA MIRJANE S. DRENJANČEVIĆ

21.07.2022.


Pjesnikinja Mirjana S. Drenjančević uskoro izdaje svoju novu samostalnu zbirku poezije

“ŽIVOT PIŠE LJUBAV”

Autorica slike naslovnice i korica je pjesnikinja
Mirjana S. Drenjančević
nova knjiga "ZAPLETI MI RUKE U KOSU" - NADA BLAŽIČKO

14.07.2022.

Iz tiska je upravo izašla nova knjiga, 1. zbirka poezije


"ZAPLETI MI RUKE U KOSU"


koju je napisala moja draga prijateljica Nada Blažičko ... i ovu knjigu sam kompletno pripremila i obradila za tisak i napisala recenziju.

Bravo, draga Nada Blažičko, četitam ti od srca na tvojoj prekrasnoj zbirci poezije!ZAPLETI MI RUKE U KOSU - Nada Blažičko

Jedna velika čežnja,
jedna ogromna želja,
jedna luuda strast,
komadić ukradenog
vremena
samo za nas.
Zapleti svoje ruke u svilu,
neka ti prsti postanu vatra
za svaki dio mog tijela.

Ubij nas,
rani,
neka slatka je bol,
nek' nas nema
bar taj trenutak vječnosti.

Jedna tajna
i promuk'o glas ...
tvoj ... ili ... moj?

Hej, poljubi me,
u pjesmi koju pišu ...
čežnja ...
želja ...
strast ...
i tihi ...
promukao glas ...


OSVRT NA KNJIGU „ZAPLETI MI RUKE U KOSU“ NADE BLAŽIČKO


Kad jedna umjetnica, slikarica, kiparica napiše zbirku poezije, to je nešto što se ne doživljava često.

Nada Blažičko , umjetnica je: slikarica kiparica i pjesnikinja, napisala je ovu prekrasnu zbirku poezije „Zapleti mi ruke u kosu“ i zauvijek me zarobila svojim prelijepim stihovima.

Nadina slova koja se nižu u ovoj knjizi kao da su sastavni dio njene životne ogrlice koju je izradila i isplela posebnom pažnjom kao što njene nježne ruke stvaraju predivna umjetnička djela koja se isto nalaze u ovoj knjizi.

Ne mogu, a da ne usporedim Nadine stihove i njena umjetnička djela, jer je sve to za mene jedna prekrasna cjelina koju nam daruje ova svestrana umjetnica i pjesnikinja duše. Zašto pjesnikinja duše? Zato, jer je Nadina duša ispisala posebno duboke stihove ljubavi i sjete, čežnje i boli, miomirisa čempresa nekih zaraslih staza mladosti i ljepote uzburkanog mora kraj kojeg stalno prolazi.

Nada je ovom zbirkom poezije „zaplela ruke“ u naše misli, isplela je jedan niz posebnih stihova koji će svakog čitatelja i čitateljicu podsjetiti na njihove dane mladosti, ljubavi i čežnje za voljenom osobom gdje se iza ružinog grma skriva tajna onih daljina i onih dana kad smo bili najsretniji.

Nadina suptilna duša je svojim nježnim šaptanjem dozvala san i prekrila je sve sa svojom delikatnom, ranjivom i finom dušom koja poznaje samo ljepotu života.

S radošću preporučam ovu prekrasnu zbirku poezije „Zapleti mi ruke u kosu“ moje drage prijateljice, umjetnice, slikarice, kiparice i pjesnikinje Nada Blažičko i znam da niti jedan čitatelj i čitateljica neće ostati ravnodušni, dok budu čitali ove bezvremene stihove jedne predivne suptilne duše.

Jadranka Varga pjesnikinja
Zagreb, 09.07.2022.
RADOSTAN DOGAĐAJ

11.07.2022.
U PRODAJI JE ta prekrasna zbirka poezije "MADONINE MISLI" koju je napisala Sandra Petrž.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010890091738

Moja draga prijateljica je danas došla, prekrasna kao vila iz bajke, Sandra Petrž, nagrađivana i svestrana umjetnica: skladateljica, tekstopisac, pjesnikinja, književnica, glumica, pjevačica i plesačica, majka.

Sandra Petrž je izdala do sada 5 samostalnih knjiga, a ovo je njena 6. samostalna zbirka koju mi je donijela, knjiga pod nazivom "MADONINE MISLI" i potpisala je. Ovu prekrasnu zbirku poezije sam kompletno pripremila i obradila za tisak.

Još jednom... hvala dragoj Sandri Petrž na ukazanom mi povjerenju!


Tiskana je još jedna prekrasna zbirka poezije koju sam kompletno pripremila i obradila za tisak, a to je knjiga koju je napisala moja draga prijateljica književnica


SANDRA PETRŽ "MADONINE MISLI"
O AUTORICI"SANDRA PETRŽ nagrađivana je i svestrana umjetnica: skladateljica, tekstopisac, pjesnikinja, književnica, glumica, pjevačica i plesačica. Izdala je do sada 5 knjiga, a ovo je njena šesta samostalna zbirka.

Majka i supruga, multitalentirana umjetnica, spisateljica, pjesnikinja, koreografkinja, glumica, članica HDS ZAMP-a, tekstopisac, autorica glazbe i pjevačica, neko vrijeme je radila i kao urednica HR News portala. Trenirala je latinoameričke i standardne plesove i sa 16 godina samostalno vodila plesnu školu i natjecala se u bivšoj Jugoslaviji.

Svi je znaju kao patologinju iz serijala „KT 2“, ali to je samo jedna od serija gdje je pokazala svoj talent i bila zapažena u domaćim serijama: „Naša mala klinika“, „Obični ljudi“, „Mjesto zločina“, „Krv nije voda“, „Sudnica“, „Zakon ljubavi“, „Vatre ivanjske“, „Pogrešan čovjek“ itd.

Snimala je i reklame: Mikado-Zvečevo, Saponia-Osijek, B1 plakati, Adris galerija, Hrvatska turistička zajednica Brela, Vjesnik itd., a jumbo plakat Halmed farmacije bio je izložen na svim važnim mjestima u gradovima diljem naše zemlje Hrvatske, Hrvatska lutrija 2016, Delimano Brava oštrila, TopShop 2017.

Iza Sandre je tridesetak odrađenih intervjua za razne časopise: intervju za Jutarnji list dobio je 1700 lajkova. Isto tako gostovala je u raznim TV emisijama: TV Mreža Marija Štrajh, Z1, HRT 8. kat Daniela Trbović, Bujica TV Z1 Velimir Bujanec 2017., trenutno preko 17.000 prikaza na YouTube, TV Mreža Metropola Kostadinka Velkovska, OBN TV gostovanje u najgledanijem talk showu Dejana talk show.

Sandra je radila i kao koreografkinja na dječjoj kazališnoj predstavi „Svaki pas ima svoj dan“ koju je osmislila kazališna glumica Marina Kostelac. Isto tako je sudjelovala u predstavi „Oni ulaze bez kucanja“ albanskog teatra „Mergimtari“ s kojima se predstavila na SKAZ-u ožujku 2018.

Sandra Petrž bivša je zlostavljana djevojčica i žena. Godine 2014. kao prva žena u Hrvatskoj, tako kažu, prozvala je javno sve svoje zlostavljače i napisala autobiografiju „Sandročka zlostavljana“ u izdanju „Profil“ Zagreb i tadašnje urednice Sandre Pocrnić Mlakar. „Sandročku zlostavljanu“ Sandra je predstavila 2015. na Interliberu u Zagrebu.

Bila je gošća na 28. tematskoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova kod tadašnje predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Margarete Mađerić.

Isto tako gostovala je na „Obilježavanju 10. godine rada Savjetovališta za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja“ Dom „Duga“ Zagreb čija je ravnateljica mr. Željka Barić.

Sandra je bila pet godina donatorica pri UNICEF-u.

Gostovala je na promocijama raznih pjesničkih večeri te je između ostalog predstavljena u zbirkama „More na dlanu“, „Antologija 2“, „Ljubav je tajna“, „Dalje do riječi“ KLD Rešetari, u međunarodnom zborniku poezije „Medaljon“ Boban Paunović, predsjednik Udruge „Lahor“, zbornik posvećen Zagrebu u čast Vjekoslavu Majeru „Majerovci Zagrebu“, predsjednice udruge „Vjekoslav Majer“ Ljiljane Šiljak, „Riječ iznad svega“ Millenium stih, Zadar, 2018."NAGRADE


Sandra Petrž je dobitnica pjesničke nagrade 1. stupnja udruženja romskih književnika „Branislava Wajs Papusha“.

20.10.2018. Sandra Petrž je dobitnica specijalnog međunarodnog priznanja za doprinos u borbi protiv zlostavljanja žena i djece, dobila je specijal povelju, „Lahorovu zvezdu“, zlatnu medalju kao predstavnica gostujuće države Hrvatske što se tiče doprinosa u pjesničkom svijetu. To joj je dodijelio Umjetnički klub „Lahor“ iz Požarevca, predsjednik Boban Paunović.

Dobitnica je i zahvalnice za sudjelovanje u duhovnoj domoljubno-umjetničkoj manifestaciji „Mili grade ponositi“ u Dubrovniku u organizaciji „3D + UPIOU“. Isto tako Predsjedništvo udruge „3D + UPIOU“ dodijelilo joj je Zahvalnicu za promoviranje hrvatske umjetnosti i kulture, za samostalno stvaralaštvo u 2018. i 2019. godini, za borbu protiv nasilja nad ženama, za promoviranje Udruge „3D+ UPIOU“ na svim razinama.

Angažirana je u kazališnoj predstavi „Posljedice“ kao glumica i u njoj se između ostalog koriste neki dijelovi iz Sandrine prve knjige. „Posljedice“ su autorski projekt Romana Nikolića Udruge „Arterarij“ i koproducenta Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Sandra je članica Kluba Zaprešićana „Zapreščan“ kao i KLD „Rešetari“, počasna članica Kluba „Lahor“, članica Udruge „Tri Dubrovkinje plus udruga pisaca i ostalih umjetnosti“, počasna članica „Sabora hrvatskih Roma“ te članica HDS ZAMP-a.

Sa svoje dvije autorske pjesme „Nemojte svirači“ i „Zora zori“ predstavila se na festivalima. Autorica je i glazbe treće pjesme „Ne budi tužna“ za koju je tekst napisao Zoran Stamenić, a izvodi je Sandročka.

Inspirirana genijalnošću Nikole Tesle, u suradnji sa predsjednicom Udruge „Nikola Tesla - Genij za budućnost“, Sandra Petrž je u ožujku 2019. napisala stihove posvećene Nikoli Tesli te izvela recital na obilježavanju njegovog 163. rođendana u Zagrebu.

Predsjednica Udruge predložila je Sandri da napiše svoju zbirku pjesama posvećenu Tesli, a Sandrina ideja je bila da uključi kolege autore i napravi međunarodni zbornik posvećen Nikoli Tesli i tako oda počast genijalcu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

U suradnji s Udrugom „Kulturosfera“ i Udrugom umjetnika „Vjekoslav Majer“, projekt posvećen Tesli dobio je još bolju dimenziju. Tim činom Sandra Petrž postala je idejna začetnica i glavna urednica Međunarodnog zbornika posvećenog Nikoli Tesli i u tom projektu posvećenog Nikoli Tesli Sandra Petrž dobila je pismo podrške iz Ureda Predsjednice RH. Međunarodni zbornik posvećen Nikoli Tesli izašao je 2021. i nosi naziv „Kroz snove do svjetlosti“.

2019. Sandra Petrž ušla je u Antologiju svjetskih književnika (Trandafir Simpetru i Nermina Adžović Mustagrudić).
2020. Sandra Petrž dobitnica je Certifikata Svjetskog književnog saveza iz Rumunjske.

09.04.2020. nova nagrada, počasni doktorat iz književnosti Institut europskih Roma za studije i istraživanja zločina protiv čovječnosti i internacionalnog prava.

07.11.2021. dobila je dvije nagrade iz Kaira i Egipta kao književnica od organizacije koja ima konzultativni status Ujedinjenih nacija: „Zahvaljujem se doktorandu Bajramu Halitiju kojeg nikad neću zaboraviti. Jedna sam od petero ljudi u svijetu koja je dobila ovu nagradu. Moj naklon, gospodine.“

Kao najistaknutiji nastup u 2019. Sandra bi izdvojila nastup u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“, 02.12.2019., humanitarni koncert u čast Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Dan URIHO-a gdje je Sandra Petrž pjevala svoju autorsku pjesmu u punoj dvorani (cca 2000 sjedećih mjesta). Nastup se može pogledati na YouTube-u.

Isto tako, najdraže gostovanje joj je u emisiji „Multitalenti" na online live TV Croatia.

Sandra Petrž
(foto: Zlatko Gašpar)
OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE

„MADONINE MISLI“ SANDRE PETRŽDraga Sandra,

... ova knjiga je... knjiga boli, jer ona boli dok je čitam, boli svaka riječ, svaki osjećaj koji izbija iz knjige, boli – sve. Odlično izražavanje, direktno obraćanje, savršene metafore, a rezovi u rečenicama su ponori pa onda silan vodoskok koji sve izriga i opet nastavlja dalje svojom istinitom čistoćom. To si ti, Sandra! Tako doživljavam sve pročitano.

O, da...bilo je i milovanja i čežnje i ljubavi i Sunca i mjesečevih sjena. Sandra, ti si kao rijeka ponornica: izvireš, ponireš i tako stalno. Da...i tu je tvoj zlatni rudnik pisanja, tu je tvoj izvor te silne dubine i prštećih visina.

Čitam ti srce, draga Sandra, to srce je tako krvavo i duboko, zarobljena si rešetkama svog života i žigom zlostavljanja u prošlosti, ali si zarobljena i slobodom koju još ne znaš koristiti.

U poeziji si suptilno gruba da me ostavljaš uvijek u očekivanju, a na što ću sad naletjeti pitajući se koji će me sad visoki poetski val podignuti u visine tvojih nesvakidašnje vatrenih osjećaja kojima izražavaš svoje emotivne naboje i izboje da je to kao vatromet koji rasvjetljava tvoje bogato poetsko nebo.

Dubokim poniranjem u samu sebe, introspekcijom koja zadivljuje i putom kojim svaka osoba želi koračati, zaroniti i odvojiti se od ove stvarnosti da bi se negdje pronašla gdje sfere postojanosti ne dopiru, u taj svijet nas vodiš, draga Sandra, svijet kakav želiš da bude, a to je svijet radosti za životom, ali i tužnim trenucima zdvojnosti kad se ljudska toplina još nije do kraja svima objavila.

Osjetljivim očima tvoje duše pažljivo se krećeš u tom astralu reagirajući pulsarom na svaku intervenciju izvana i na svaki duši neprirodan ljudski čin kojim nas zatrpavaju od najranije dobi.

Zato sam ovu knjigu čitala s posebnom pažnjom, draga Sandra, a i ovaj osvrt pišem tebi, draga Sandročka, kao što ga pišem i svakom čitatelju i čitateljici koji će uzeti ovu bezvremenu knjigu i čitati je s onim očima duše, a oči duše su najosjetljivije oči na svijetu.

Jadranka Varga
pjesnikinja i urednica Sandrine knjige
(Zagreb, 21.08.2021.)Sandra je do sada izdala 6 samostalnih zbirki poezije i 1 zajedničku zbirku sa drugim autorima. Mnoge njene pjesme se nalaze u hrvatskim i međunarodnim zbirkama i zbornicima poezije.


Sandrinih 7 knjiga:


"Sandročka zlostavljana"- IK Profil 2015.

"Istina to sam ja"- Srbija, 2016.

"Istinite priče zlostavljanih" - IK Libros, Split, 2018.

"Duša nedokučivih svjetova" - Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću, 2018.

"Hvala"- Udruga umjetnika "Vjekoslav Majer", 2019.

"Kroz snove do svjetlosti"- Udruga umjetnika "Vjekoslav Majer", 2021.

"Madonine misli"- Udruga umjetnika "Vjekoslav Majer", 2022.
foto: Zlatko Gašpar


Knjiga SANDRE PETRŽ "MADONINE MISLI" može se kupiti na ovim adresama:

sandra.popovic2905@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010890091738

https://blog.dnevnik.hr/moj-plavi-svijet/2022/04/1631970544/knjige-koje-sam-pripremila-za-tisak-i-eknjigu-ili-samo-za-tiskanu-knjigu-uz-pisanje-recenzija.htmlnova knjiga iz tiska "U VRTLOGU ŽIVOTA" MIRJANA S. DRENJANČEVIĆ

01.07.2022.Stigla je 2. samostalna zbirka poezije ,,U VRTLOGU ŽIVOTA", tiskana knjiga koju sam kompletno pripremila i obradila za tisak, a koju je napisala pjesnikinja gđa. Mirjana S. Drenjančević.

Čestitam autorici na prelijepoj knjizi posebno dubokih i lijepih stihova


"U VRTLOGU ŽIVOTA"
"Pisanjem se bavim odavno. Započelo je u osnovnoj i srednjoj školi i traje sve do danas. Mnogi moji radovi su nestali i bili uništeni tijekom rata, stoga sam ih nekako po sjećanju nastojala ponovo napisati i obnoviti. Svoje radove sam objavila do sada u 80 međunarodnih zajedničkih zbirki. Neke moje pisane riječi su pronašle mjesto u antologijama ljubavne poezije.

Ova moja druga tiskana knjiga „U vrtlogu života“ i pridružuje se prvoj „Tu si...u stihu mom“ za koju sam dobila potporu moje Općine Bilje. Knjiga je posveta mome suprugu Antunu i našoj djeci. Na neki način i knjige su moja djeca. Ima toga dosta napisanog, složenog i sve nosi svoje ime, pečat života i ljubavi.

Jednom sam negdje napisala da je u svakom čovjeku u kutu njegove duše skriveno blago stvaranja, samo ga treba pronaći i iznjedriti. U nekim trenucima sreće ili tuge duša ga oslobađa i poklanja. Na nama je da to prepoznamo, stvaramo i činimo sebe i druge sretnima uživajući u poklonjenom daru.

Pretačem na papir sve ono skupljeno, poslušano, proživljeno, željeno, sanjano, ostvareno, sve ono što mi u trenutku blaženstva iz srca izlazi, veličinom postojanja emocija, rasipanih bisera.

Pisanje me ispunjava i prazni. Moji stihovi izlaze iz nutrine moje duše u duginim bojama. Moj život i pisanje su dar kojeg stvaram, dograđujem, razgrađujem, dijelim i živim.

Mirjana S. Drenjančević"slika: digital art


POSTAT ĆU PEPEO

Kada nakon vatre
postanem pepeo
ne dižite kalež za mene,
neka zvona ne zvone
podijelite ga s najviše planine
sa četiri strane
kada vjetar najjače huči
i pahulje bijele plešu.

Vjetar je hučao,
bijele pahulje plesale
kada se spuštao
njegov lijes.

Kada nakon vatre
postanem pepeo
neka ga vjetar nosi svuda,
spaja s pahuljama bijelim,
neka ga nosi gdje kažu
da duše plove,
gdje se duša s dušom spaja.

nova knjiga iz tiska "ZAPISI DUŠE" Mirko *Emeryk Šafarić

29.06.2022.


Iz tiska je stigla 4. zbirka poezije "ZAPISI DUŠE" koju sam kompletno pripremila i obradila za tisak, a koju je napisao pjesnik Mirko *Emeryk Šafarić.

Čestitam autoru na prekrasnoj knjizi!
1.1.2021.

PRIČA O NAMA

Pričaj mi o ljubavi,
o istini,
da se naše vrijeme ne zaboravi,
da sreća stanuje
u ovoj godini.

Pričaj mi
o svemu
što jedno drugom želimo,
iako znaš
i iako ja znam,
da ništa nećemo.

Samo mi pričaj dugo
o mirisu noći,
o sreći,
borbama,
rijekama,
snovima,
i nekim još
neispisanim pjesmama.

Pričaj mi o mjestima
gdje ćemo se sve voljeti
i kako ćemo zajedno sretni
svoju priču završiti.

Pričaj mi o tome
kako ne znaš
da je
“Volim te!”
kad se skotrlja s usana
samo riječ
i ništa više,
često jeftina,
izlizana
i bolno neoriginalna.

Pričaj mi kako znaš,
da se ljubav
rađa i živi u srcima
i umire u očima.
Kako da ti kažem,
moja tugo,
da ljubav za mene
nije da me
u ponore ispuštaš,
nego u visine me bacaš.autor pjesme: Mirko *Emeryk Šafarić iz 4. zbirke poezije "ZAPISI DUŠE"

22

26.06.2022.

Napisala sam do sada 21 knjigu: 19 zbirki poezije i 2 zbirke priča.

Napisala sam i 7 zajedničkih zbirki s drugim autorima.

Mnoge moje pjesme se nalaze u hrvatskim i međunarodnim zbirkama i zbornicima poezije i proze.

Sad sam stala.

Novu 22. knjigu sam počela pisati 06.05.2022., ali to je jedna posebna tema knjige koja se piše i piše... polako...

Duboka je, crna je, sablasna je i ... bit će posebna.

Za sada je odmor od pisanja i to ne zato što nemam inspiracije, već zato što će ova knjiga biti za mene posebno osobna.

USKORO IZ TISKA...

24.06.2022.

Uskoro izlazi iz tiska 4. samostalna zbirka poezije

"ZAPISI DUŠE"

koju je napisao pjesnik Mirko *Emeryk Šafarić, a koju sam pripremila i obradila za tisak.


Naslovnu sliku i sve slike u knjizi je bira autor... više o autoru i njegovim lijepim pjesmama po izlasku ove zbirke iz tiska.NOVA KNJIGA "MADONINE MISLI" - SANDRA PETRŽ

21.06.2022.Tiskana je još jedna prekrasna zbirka poezije koju sam kompletno pripremila i obradila za tisak, a to je knjiga koju je napisala moja draga prijateljica književnica

SANDRA PETRŽ "MADONINE MISLI"
O AUTORICI"SANDRA PETRŽ nagrađivana je i svestrana umjetnica: skladateljica, tekstopisac, pjesnikinja, književnica, glumica, pjevačica i plesačica. Izdala je do sada 5 knjiga, a ovo je njena šesta samostalna zbirka.

Majka i supruga, multitalentirana umjetnica, spisateljica, pjesnikinja, koreografkinja, glumica, članica HDS ZAMP-a, tekstopisac, autorica glazbe i pjevačica, neko vrijeme je radila i kao urednica HR News portala. Trenirala je latinoameričke i standardne plesove i sa 16 godina samostalno vodila plesnu školu i natjecala se u bivšoj Jugoslaviji.

Svi je znaju kao patologinju iz serijala „KT 2“, ali to je samo jedna od serija gdje je pokazala svoj talent i bila zapažena u domaćim serijama: „Naša mala klinika“, „Obični ljudi“, „Mjesto zločina“, „Krv nije voda“, „Sudnica“, „Zakon ljubavi“, „Vatre ivanjske“, „Pogrešan čovjek“ itd.

Snimala je i reklame: Mikado-Zvečevo, Saponia-Osijek, B1 plakati, Adris galerija, Hrvatska turistička zajednica Brela, Vjesnik itd., a jumbo plakat Halmed farmacije bio je izložen na svim važnim mjestima u gradovima diljem naše zemlje Hrvatske, Hrvatska lutrija 2016, Delimano Brava oštrila, TopShop 2017.

Iza Sandre je tridesetak odrađenih intervjua za razne časopise: intervju za Jutarnji list dobio je 1700 lajkova. Isto tako gostovala je u raznim TV emisijama: TV Mreža Marija Štrajh, Z1, HRT 8. kat Daniela Trbović, Bujica TV Z1 Velimir Bujanec 2017., trenutno preko 17.000 prikaza na YouTube, TV Mreža Metropola Kostadinka Velkovska, OBN TV gostovanje u najgledanijem talk showu Dejana talk show.

Sandra je radila i kao koreografkinja na dječjoj kazališnoj predstavi „Svaki pas ima svoj dan“ koju je osmislila kazališna glumica Marina Kostelac. Isto tako je sudjelovala u predstavi „Oni ulaze bez kucanja“ albanskog teatra „Mergimtari“ s kojima se predstavila na SKAZ-u ožujku 2018.

Sandra Petrž bivša je zlostavljana djevojčica i žena. Godine 2014. kao prva žena u Hrvatskoj, tako kažu, prozvala je javno sve svoje zlostavljače i napisala autobiografiju „Sandročka zlostavljana“ u izdanju „Profil“ Zagreb i tadašnje urednice Sandre Pocrnić Mlakar. „Sandročku zlostavljanu“ Sandra je predstavila 2015. na Interliberu u Zagrebu.

Bila je gošća na 28. tematskoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova kod tadašnje predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Margarete Mađerić.

Isto tako gostovala je na „Obilježavanju 10. godine rada Savjetovališta za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja“ Dom „Duga“ Zagreb čija je ravnateljica mr. Željka Barić.

Sandra je bila pet godina donatorica pri UNICEF-u.

Gostovala je na promocijama raznih pjesničkih večeri te je između ostalog predstavljena u zbirkama „More na dlanu“, „Antologija 2“, „Ljubav je tajna“, „Dalje do riječi“ KLD Rešetari, u međunarodnom zborniku poezije „Medaljon“ Boban Paunović, predsjednik Udruge „Lahor“, zbornik posvećen Zagrebu u čast Vjekoslavu Majeru „Majerovci Zagrebu“, predsjednice udruge „Vjekoslav Majer“ Ljiljane Šiljak, „Riječ iznad svega“ Millenium stih, Zadar, 2018."NAGRADE


Sandra Petrž je dobitnica pjesničke nagrade 1. stupnja udruženja romskih književnika „Branislava Wajs Papusha“.

20.10.2018. Sandra Petrž je dobitnica specijalnog međunarodnog priznanja za doprinos u borbi protiv zlostavljanja žena i djece, dobila je specijal povelju, „Lahorovu zvezdu“, zlatnu medalju kao predstavnica gostujuće države Hrvatske što se tiče doprinosa u pjesničkom svijetu. To joj je dodijelio Umjetnički klub „Lahor“ iz Požarevca, predsjednik Boban Paunović.

Dobitnica je i zahvalnice za sudjelovanje u duhovnoj domoljubno-umjetničkoj manifestaciji „Mili grade ponositi“ u Dubrovniku u organizaciji „3D + UPIOU“. Isto tako Predsjedništvo udruge „3D + UPIOU“ dodijelilo joj je Zahvalnicu za promoviranje hrvatske umjetnosti i kulture, za samostalno stvaralaštvo u 2018. i 2019. godini, za borbu protiv nasilja nad ženama, za promoviranje Udruge „3D+ UPIOU“ na svim razinama.

Angažirana je u kazališnoj predstavi „Posljedice“ kao glumica i u njoj se između ostalog koriste neki dijelovi iz Sandrine prve knjige. „Posljedice“ su autorski projekt Romana Nikolića Udruge „Arterarij“ i koproducenta Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Sandra je članica Kluba Zaprešićana „Zapreščan“ kao i KLD „Rešetari“, počasna članica Kluba „Lahor“, članica Udruge „Tri Dubrovkinje plus udruga pisaca i ostalih umjetnosti“, počasna članica „Sabora hrvatskih Roma“ te članica HDS ZAMP-a.

Sa svoje dvije autorske pjesme „Nemojte svirači“ i „Zora zori“ predstavila se na festivalima. Autorica je i glazbe treće pjesme „Ne budi tužna“ za koju je tekst napisao Zoran Stamenić, a izvodi je Sandročka.

Inspirirana genijalnošću Nikole Tesle, u suradnji sa predsjednicom Udruge „Nikola Tesla - Genij za budućnost“, Sandra Petrž je u ožujku 2019. napisala stihove posvećene Nikoli Tesli te izvela recital na obilježavanju njegovog 163. rođendana u Zagrebu.

Predsjednica Udruge predložila je Sandri da napiše svoju zbirku pjesama posvećenu Tesli, a Sandrina ideja je bila da uključi kolege autore i napravi međunarodni zbornik posvećen Nikoli Tesli i tako oda počast genijalcu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

U suradnji s Udrugom „Kulturosfera“ i Udrugom umjetnika „Vjekoslav Majer“, projekt posvećen Tesli dobio je još bolju dimenziju. Tim činom Sandra Petrž postala je idejna začetnica i glavna urednica Međunarodnog zbornika posvećenog Nikoli Tesli i u tom projektu posvećenog Nikoli Tesli Sandra Petrž dobila je pismo podrške iz Ureda Predsjednice RH. Međunarodni zbornik posvećen Nikoli Tesli izašao je 2021. i nosi naziv „Kroz snove do svjetlosti“.

2019. Sandra Petrž ušla je u Antologiju svjetskih književnika (Trandafir Simpetru i Nermina Adžović Mustagrudić).
2020. Sandra Petrž dobitnica je Certifikata Svjetskog književnog saveza iz Rumunjske.

09.04.2020. nova nagrada, počasni doktorat iz književnosti Institut europskih Roma za studije i istraživanja zločina protiv čovječnosti i internacionalnog prava.

07.11.2021. dobila je dvije nagrade iz Kaira i Egipta kao književnica od organizacije koja ima konzultativni status Ujedinjenih nacija: „Zahvaljujem se doktorandu Bajramu Halitiju kojeg nikad neću zaboraviti. Jedna sam od petero ljudi u svijetu koja je dobila ovu nagradu. Moj naklon, gospodine.“

Kao najistaknutiji nastup u 2019. Sandra bi izdvojila nastup u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“, 02.12.2019., humanitarni koncert u čast Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Dan URIHO-a gdje je Sandra Petrž pjevala svoju autorsku pjesmu u punoj dvorani (cca 2000 sjedećih mjesta). Nastup se može pogledati na YouTube-u.

Isto tako, najdraže gostovanje joj je u emisiji „Multitalenti" na online live TV Croatia.

Sandra Petrž
(foto: Zlatko Gašpar)
OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE

„MADONINE MISLI“ SANDRE PETRŽDraga Sandra,

... ova knjiga je... knjiga boli, jer ona boli dok je čitam, boli svaka riječ, svaki osjećaj koji izbija iz knjige, boli – sve. Odlično izražavanje, direktno obraćanje, savršene metafore, a rezovi u rečenicama su ponori pa onda silan vodoskok koji sve izriga i opet nastavlja dalje svojom istinitom čistoćom. To si ti, Sandra! Tako doživljavam sve pročitano.

O, da...bilo je i milovanja i čežnje i ljubavi i Sunca i mjesečevih sjena. Sandra, ti si kao rijeka ponornica: izvireš, ponireš i tako stalno. Da...i tu je tvoj zlatni rudnik pisanja, tu je tvoj izvor te silne dubine i prštećih visina.

Čitam ti srce, draga Sandra, to srce je tako krvavo i duboko, zarobljena si rešetkama svog života i žigom zlostavljanja u prošlosti, ali si zarobljena i slobodom koju još ne znaš koristiti.

U poeziji si suptilno gruba da me ostavljaš uvijek u očekivanju, a na što ću sad naletjeti pitajući se koji će me sad visoki poetski val podignuti u visine tvojih nesvakidašnje vatrenih osjećaja kojima izražavaš svoje emotivne naboje i izboje da je to kao vatromet koji rasvjetljava tvoje bogato poetsko nebo.

Dubokim poniranjem u samu sebe, introspekcijom koja zadivljuje i putom kojim svaka osoba želi koračati, zaroniti i odvojiti se od ove stvarnosti da bi se negdje pronašla gdje sfere postojanosti ne dopiru, u taj svijet nas vodiš, draga Sandra, svijet kakav želiš da bude, a to je svijet radosti za životom, ali i tužnim trenucima zdvojnosti kad se ljudska toplina još nije do kraja svima objavila.

Osjetljivim očima tvoje duše pažljivo se krećeš u tom astralu reagirajući pulsarom na svaku intervenciju izvana i na svaki duši neprirodan ljudski čin kojim nas zatrpavaju od najranije dobi.

Zato sam ovu knjigu čitala s posebnom pažnjom, draga Sandra, a i ovaj osvrt pišem tebi, draga Sandročka, kao što ga pišem i svakom čitatelju i čitateljici koji će uzeti ovu bezvremenu knjigu i čitati je s onim očima duše, a oči duše su najosjetljivije oči na svijetu.

Jadranka Varga
pjesnikinja i urednica Sandrine knjige
(Zagreb, 21.08.2021.)Sandra je do sada izdala 6 samostalnih zbirki poezije i 1 zajedničku zbirku sa drugim autorima. Mnoge njene pjesme se nalaze u hrvatskim i međunarodnim zbirkama i zbornicima poezije.


Sandrinih 7 knjiga:


"Sandročka zlostavljana"- IK Profil 2015.

"Istina to sam ja"- Srbija, 2016.

"Istinite priče zlostavljanih" - IK Libros, Split, 2018.

"Duša nedokučivih svjetova" - Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću, 2018.

"Hvala"- Udruga umjetnika "Vjekoslav Majer", 2019.

"Kroz snove do svjetlosti"- Udruga umjetnika "Vjekoslav Majer", 2021.

"Madonine misli"- Udruga umjetnika "Vjekoslav Majer", 2022.
foto: Zlatko Gašpar


Knjiga SANDRE PETRŽ "MADONINE MISLI" može se kupiti na ovim adresama:

sandra.popovic2905@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010890091738

https://blog.dnevnik.hr/moj-plavi-svijet/2022/04/1631970544/knjige-koje-sam-pripremila-za-tisak-i-eknjigu-ili-samo-za-tiskanu-knjigu-uz-pisanje-recenzija.html<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.