nedjelja, 17.03.2019.

LJUBAV
19:45 | Komentari (5) | Print | ^ |

subota, 16.03.2019.

ZAGREB I SVIJET


Photo: @fotkam_by_matijavincek


Iza Westin-a...


slika: internet


u Powlett River, Victoria, Australia


The Farmhouse Marbeuf Restaurant, built 1899 – u Paris, France


© Brent Shavnore – u Douro, Leiria, Portugal


Saintly Streaks
© Chris Dalton • – u London, United Kingdom


© Jakub Segéň • – u Švicarska


09:49 | Komentari (4) | Print | ^ |

četvrtak, 14.03.2019.

BUĐENJE PROLJEĆA''Ikkyu zapisa:
KADA POSJEČETE DRVO TREŠNJE
I POGLEDATE,
TU NEMA NIKAKVIH CVJETOVA...
CVJETOVE DONOSI PROLJETNI VJETAR.

ČAK I AKO BEZGRANIČNO LEBDITE,
ČAK I IZA OBLAKA,
SAMO SE NE OSLANJAJTE
NA UČENJA GAUTAME.

Ikkyu kaže dvije stvari: jedna, vi ne možete donijeti cvjetove, oni će doći u svoje vrijeme. Vi trebate čekati, trebatebiti strpljivi. Vi ne možete pitati: „Zašto trešnjini cvjetovi ne dolaze?“ Drvo je tu, vi ga zalijevate...Vi čak možete, kaže Ikkyu, posjeći trešnjino drvo i pogledati unutra gdje su sakriveni cvjetovi. Tu nema nikakvih cvjetova. Cvjetove donosi proljetni vjetar.

Neka dođe proljeće, neka pravi trenutak, i klima i pravi vjetar dođe do trešnjinog drveta. Ono će iznenada procvjetati, buknut će u beskrajnoj ljepoti. Trešnjino drvo čeka; ono se ne žuri, ono ne juri negdje uhvatiti proljeće.
Ono samo čeka u tišini, radosno. Proljeće će doći; možda dan ili dva kasnije, što je to važno? Ono je uvijek dolazilo.

Druga stvar o kojoj Ikkyu govori:

ČAK I AKO BEZGRANIČNO LEBDITE, ČAK I IZA OBLAKA, SAMO SE NE OSLANJAJTE NA UČENJA GAUTAME.

To može reći samo zen majstor o svom začetniku: „Nemojte se oslanjati na učenja Gautama Bude“ – jer su ta njegova učenja bila u drugačijem okruženju. On je govorio drugačijim ljudima. Vi možda uopće niste takvi ljudi, a i vrijeme se promijenilo: ta učenja možda više nisu prikladana, samo se oslanjajte na vlastitu svijest, čak ni Gautamina svijest više nije pouzdana. On ne kaže da je Gautama pogrešan; on samo kaže da je Gautama djelovao u prilikama prije 1500 godina."


OSHO


10:08 | Komentari (5) | Print | ^ |

nedjelja, 10.03.2019.

DRAGA LJUDSKOSTI!


slika:
https://www.facebook.com/pg/Anima-Art-462250697240453/photos/?ref=page_internal

''Nadala sam se da ćeš me zgrabiti kad me vidiš, ali nisi. Ne razumijem. Mislim, svaki dan od mene tražiš da se pojavim. Nastavljaš se nadati da ću ti pokucati na vrata, ali kada to napravim ne želiš ih otvoriti ili oklijevaš da me pozoveš unutra. S vremena na vrijeme, čak me i potpuno ignoriraš.

Nadam se da shvaćaš da postoje i drugi kojima bi bilo drago da me vide, koji bi me srdačno dočekali, koji bi riskirali samo da im dođem. Mnogi čak i aktivno tragaju za mnom, ali ti…zašto te toliko strah pustiti me unutra?

Ovo je zadnji put da kucam na tvoja vrata. Nadam se da ćeš me ovaj put pozvati da uđem. Ja sam jako zaposlena, ne mogu se vraćati nekome tko me tek tako ignorira.

Obično na svaka vrata kucam samo jednom, ali samo ovaj put, voljna sam ti dati drugu šansu. Nadam se da ćeš ovaj put učiniti pravu stvar.

Srdačno,
tvoja Prilika.

P.S. Molim te da prestaneš ‘cviliti’ kako ti se nikad nisam ukazala, jer jesam. Mnogo puta. Samo me nisi bila spremna zgrabiti.''


http://www.psiha.com.hr/?p=2572


18:13 | Komentari (4) | Print | ^ |

srijeda, 06.03.2019.

PJESNIČKI NATJEČAJ za 8. književnu manifestaciju Recital “Srce Isusa i Marije”"Župa sv. Jurja mučenika, Gornja Stubica i Gornjostubička udruga Lipin cviet raspisuju

NATJEČAJ za 8. književnu manifestaciju Recital “Srce Isusa i Marije”

1.Na natječaju mogu sudjelovati autori s najviše po tri do do sada neobjavljena rada (pjesme, promišljanja i meditacije), isključivo duhovne tematike – Bog, Crkva, molitva i vjera na kajkavskom i štokavskom jeziku.

2.Radovi moraju biti pisani na računalu, u wordu, u tri istovjetna primjerka.

3.Radove možete poslati na dva načina; potpisane šifrom ili na kraju rada obavezno napisati osobne podatke; ime i prezime, adresu, broj telefona i mail adresu autora.

4.Ako radove potpisujete šifrom obavezno priložiti pojašnjenje šifre i u njemu navesti osobne podatke: ime i prezime, adresu, broj telefona, mail adresu autora i navesti šifru kojom su radovi označeni

5.Osim poštom radove morate poslati i na e-mail adresu thikec@live.com

6.Rok za slanje radova je 1. lipanj 2019. god. na adresu:

Gornjostubička udruga Lipin cviet
Samci 3, 49245 Gornja Stubica
s naznakom (Za Recital „Srce Isusa i Mrije“)


7.Radovi upućeni na Recital se ne vraćaju, a rezultati natječaja biti će poznati krajem mjeseca lipnja i objavljeni na facebook stranici Gornjostubička udruga Lipin cviet.

8.Završna večer recitala održat će se u nedjelju 11. 08. 2019. kod kapelice sv. Vinka u Modrovcu, u Gornjoj Stubici s pčetkom u 10.30.

Za dodatne informacije možete nazvati telefon 092 205-0998.

Autori kojima će radovi biti odabrani za objavu u Zborniku dobiti će jedan primjerak besplatan, a tko želi više moći će naručiti po cijeni od 30,00 kn."


https://www.facebook.com/164170993709546/photos/a.164182320375080/1938726939587267/?type=3&theater


15:07 | Komentari (1) | Print | ^ |

VIRTUALNO SAMOUBOJSTVO, RUŽE I OSTALO CVIJEĆE

''Samoubojstvo (iz lat. sui caedere — ubiti se) — čin svjesnog i namjernog oduzimanja vlastitog života.''

Već sam tijekom 2003. par puta „ubijala“ neke nickove na jednoj web-stranici na kojoj sam počela pisati poeziju i tad sam pronašla moj nick, shadow-of-soul i taj nick nosim na sve web-stranice gdje se logiram.

Moj drugi blog, ovaj gdje pišem ovaj tekst, nastao je --- piše u boxu sa strane i tu je sve, osim poezije sretan

Tako sam 9.6.2009. zalutala i na jedan plavi portal i registrirala se mojim nickom, ShadowOfSoul, a kako je to počelo, priča moja povijest, ali nije počelo slavno, već kako je jednom napisala jedna urednica tog portala:

"...kao 4 godišnja doba!"

Interesantno, kako tad nisam poželjela „ubiti“ moje postojanje na tom portalu? To mi je ovih dana palo na pamet, a vrijeme 4 godišnja doba je iza mene, sad sam na tom portalu mirna, iako sam u zadnje vrijeme pomišljala tiho nestati sa plavog portala, ali ne „ubijati“ nick niti najavljivati odlazak niti bilo što od gore navedenog. To sam samo spomenula mojim prijateljicama koje su kategorično obje rekle: „NE“ i danas malo surfam internetom, otkucam u Google riječ „samoubojstvo“ i pročitam ovo:

„Kod osobe koja je sklona počiniti samoubojstvo otkriveno je da u mozgu ima manje neurona u dijelu mozga koji se nalazi iznad očiju, a i pokazuje se manjak transportera za serotonin.“

Pitam se, je li kod mene u zadnje vrijeme došlo do pomanjkanja virtualnog serotonina i jesu li mi virtualni neuroni bili u velikom manjku u virtualnom mozgu pa sam poželjela napraviti „tiho samoubojstvo“ a modo mio ili je nešto drugo u pitanju?

Prije bih to učinila bez puno razmišljanja, vrlo impulzivno, naglom odlukom i bez težeg suočavanja sa problematičnom situacijom, ali kod mene su se dogodile neke promjene, mogu reći čak i drastične promjene u odnosu na ona moja 4 godišnja doba kakva sam bila do tog razdoblja, tako da mi je nestanak sa tog plavog portala postao čak i smiješan i deplasiran pa sam tako razmišljala, neke stvari su se počele događati same od sebe, to stanje koje me motiviralo na tihi nestanak sa plavog portala je polako nestajalo i počelo se stvarati novo stanje u meni kad sam shvatila da ništa od toga (što me tad „mučilo“), u stvari, nije problem, već dar i taj „problem“ je postao oblak sapunice koju sam lako mogla otpuhati jednim dahom bez puno napora.

Kako se to dogodilo?

Ne znam, samo znam da su u meni neke iznenadne promjene u virtualnom ponašanju postale vrlo minorne skoro ih i nema, vidim da sam postala strpljivija u odnosu na neke stvari i vidim da imam kontrolu nad mnogim svojim mislima kojima bih nekad pojurila odmah, bez puno razmišljanja je li dobro odmah reagirati ili ne i vidim, da su moja 4 godišnja doba polako prošla i da je sad nastupilo vrijeme petog godišnjeg doba, a to je vječno ljeto (ili jesen ili proljeće, ali nije zima).

Moja latentna odluka, da odem tiho u samoizolaciju je isparila kao voda na Suncu, tako da su se neke „suicidalne virtualne misli“ jednostavno same od sebe dijagnosticirale i nestale. To stanje nije bilo dugoročno zato što sam prepoznala uzrok i detektirala situaciju, pronašla lijek i ostavila ovaj nick, ShadowOfSoul, a samim time i moju nazočnost na plavom portalu aktivnom i postojanom, ali u drugoj energetsko-emotivnoj formi.

Sada, nakon svega, mogu reći da je to čak bila i „virtualna depresija“ koja me obuzela na neko vrijeme, ali me isto tako i pustila, tako da sad nema one tjeskobe, tuge i nelagode svaki puta kad bih se logirala na plavi portal i sada je sve drugačije.

„Virtualna depresija“ i „virtualno samoubojstvo“ idu rukom pod ruku, zato je potrebno primijeniti na sebi kao lijek mali odmak od tog problema, sanirati uzrok i vratiti se u virtualni svijet kao što se svatko vraća u svoj normalan život.

slike: internet

''Razumno razgovaraj s budalom i on će te nazvati glupanom.'' Euripid

''Veličina spomenika smanjuje se kad se od njih udaljavamo, a veličina ljudi kad im se približavamo.'' S. Cervantes

''Nikad ne prekidajte neprijatelja kad radi pogreške.'' Napoleon

''Budi mudriji od drugih ako možeš, ali im nemoj to reći.'' Earl Chesterfield

''Ono što se tvrdi bez dokaza, može se i odbaciti bez dokaza.'' Christopher Hitchens

''Lakše je prevariti ljude nego ih uvjeriti da su bili prevareni.'' Mark Twain


10:29 | Komentari (8) | Print | ^ |

utorak, 05.03.2019.

OD ČEGA POSTITI?


09:19 | Komentari (8) | Print | ^ |

ponedjeljak, 04.03.2019.

ZA DOBRO JUTRO 5 MUDROSTI ŽIVOTA

''Kada te netko laže, ti glumi da vjeruješ

Kada te netko izbjegava, ne smetaj!

Kada te ogovaraju, daj im još više povoda!

Ne voli svakoga!

Uvijek se nasmiješi!''


- preuzeto sa Facebooka


slika: The Hazel Wood, by Melissa Albert
https://www.barnesandnoble.com/blog/sci-fi-fantasy/weeks-new-sci-fi-fantasy-books-nazi-sorcerers-shattered-timelines-fairy-tales-teeth/


09:54 | Komentari (6) | Print | ^ |

nedjelja, 03.03.2019.

NE ZAMJERITI SE NIKOME
jedan selfie

ti meni-ja tebi ....od danas je tako

Često puta, u raznoraznim diskusijama, offline/online zadržavam neko svoje mišljenje, odnosno često puta ne idem do kraja s izricanjem o tome što mislim konkretno o nekoj stvari. Iako je to nekako nekima online lakše, meni je lakše offline baš zbog suočavanja s energijom sugovornika, pogledom, mišljenjem, razmišljanjem, međutim, kako se i online suočavam sa mnogim sugovornicima koji isto tako šalju svoje energetsko-emotivne naboje, razmišljanja, stavove, nekako sam u zadnje vrijeme osjetila, da baš ne trebam reći sve što mislim, jer bi se to često moglo krivo protumačiti baš zbog medija kakav je internet.

Kad si s nekim uživo, verbalna komunikacija i međusobna interakcija je puno, puno lakša, a kad si sa nekim online, preko pisane riječi, teže možeš objasniti što, u stvari, želiš reći i teže možeš nekome objasniti, da to nije ono što je osoba mislila da je rečeno-napisano, jer je površno pročitan komentar ili nije bio razumljiv, već je to nešto sasvim drugo.dupli selfie


10:52 | Komentari (4) | Print | ^ |

subota, 02.03.2019.

PUTOVANJE KROZ VRIJEME

Image and video hosting by TinyPic

često razmišljam o tome, putovanju kroz vrijeme i točno znam gdje bih otišla, ali naravno da se vratim:

otišla bih u 1970. ili 1974. godinu, došla bih u Trnje kući, pozvonila na vrata, izašla bi moja mama i vidjela me ovakvu kakva jesam...

ja ona druga, bila bih u školi, tata bi bio u Gradskoj kavani kao što je išao svako jutro, a ona je ostajala sama i pila kavu, kuhala ručak i čekala nas...

pitala bih je: "dobar dan, zar me ne poznaš?",

ona bi me gledala, bilo bi joj nešto strašno poznato kod mene, a meni bi srce lupalo kao ludo i ja bih joj rekla:
"ja sam, Jadranka, tvoja kćerka, ali dolazim iz daleke budućnosti"...

ona bi me zagrlila, a ja bih je pitala: "jesam li ja, ona mlađa, u školi?", mama bi klimnula glavom i skuhala bi nam kavicu...

ne bih joj puno smjela pričati o budućnosti, pogotovo onoj koja se tiče nje osobno, ali kad bih došla iz škole, ona ja - mlađa, našla bih je zamišljenu i sretnu.... sretnu, zato što bi bila sigurna, da sam dogurala do ovih godina do kojih jesam...

nakon posjete bih otišla, pričekala malo na uglu ulice i vidjela tatu kako biciklom dolazi iz grada, okrenula bih se, otišla do portala za vraćanje u ovom vrijeme i srce bi mi bilo mirno, sretno i zadovoljno, jer mi je život dao još jednu jedinu priliku da zagrlim mamu i vidim tatu...

eto, to bi bilo moje putovanje kroz vrijeme!


Image and video hosting by TinyPic

(Putovanje kroz vrijeme bit će moguće do kraja ovog stoljeća - današnja djeca će to doživjeti.
''Putovanje kroz vrijeme bit će moguće do 2100. godine, a nevidljivost i svjetski turizam već za 15 godina, tvrde znanstvenici koji predviđaju kako će teleportacija postati svakodnevna aktivnost do 2080. godine.

Star Trek, Star Wars, Povratak u budućnost i Harry Potter do kraja stoljeća postat će stvarnost, tvrde britanski znanstvenici.

Putovanje kroz vrijeme postat će moguće do 2100. godine, a nevidljivost i svemirski turizam već za 15 godina, tvrde vrhunski fizičari, koji predviđaju da će teleportacija zaživjeti kao svakodnevna aktivnost do 2080. godine. Nema fizičkih zakona koji bi se tome usprotivili, kaže Mary Jacquiline Romero iz Škole za fiziku i astronoji Univerziteta u Glasgowu.

Poznati britanski astronom i pisac Colin Stuart tvrdi kako će ljudi moći putovati u budućnost za 85 godina te otkriva kako su manji eksperimenti na tom području već uspješno izvedeni. To je već uspjelo astronautu Sergeiju Krikalevu, koji je otputovao 0,02 sekunde u budućnost. Iako to nije impresivno s obzirom na udaljenost, ipak pokazuje kako je putovanje kroz vrijeme moguće. Do 2100. godine moći će se otputovati nekoliko tjedana u budućnost, tvrdi Stuart.''

Daily Mail/Danas.hr
30.10.2014.)


http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=111840

10 ZBUNJUJUĆIH FOTOGRAFIJA KOJE DOKAZUJU DA JE PUTOVANJE KROZ VRIJEME MOGUĆE

http://novinebalkan.net/2018/09/25/10-zbunjujucih-fotografija-koje-dokazuju-da-je-putovanje-kroz-vrijeme-moguce/


17:39 | Komentari (7) | Print | ^ |

EMOCIONALNI-ENERGETSKI VAMPIRI... ŠTO JE TO EMOCIONALNI VAMPIR?

Image and video hosting by TinyPic

Emocionalni vampiri nisu ništa natprirodno.

Kada ih prvi puta sretnete izgledaju privlačnije, nego što su to prosječni ljudi. Čine se savršenijima, uzbudljivijima i glamuroznijima. Zapravo, posve normalni ljudi, s onim nečim 'posebnim', sve dok ih njihova unutarnja potreba ne pretvori u grabežljivca (predatora) i postanete njihova meta.

Kad se to dogodi posve će vas iscrpiti, isisavši vašu energiju i druge zalihe. Najčešće, ovi emocionalni vampiri imaju manje poremećaje ličnosti, ponekad toliko blago, da nema za to nikakvog jamstva niti dijagnoze, a još manje terapije. Ali, to je ipak dovoljno opasno da nas ostale pokosi!

Možete se pitati kako ćete prepoznati te emocionalne vampire? Izvana, to doista nije jednostavno. Oni mogu biti bilo tko i bilo gdje. Članovi obitelji, suradnici, čak i ljudi koje zovete prijateljima. Ali, oni imaju jednu glavnu stvar zajedničku, u suštini njima je jedino stalo do njihovih vlastitih potreba, čak i onda kada misle da rade u vašem interesu.

TIPOVI EMOCIONALNIH VAMPIRA

Postoji pet zajedničkih tipova emocionalnih vampira, koji mogu izazivati probleme u vašem svakodnevnom životu; antisocijalni, histrionski, narcisoidni, opsesivno-kompulzivni, i paranoidni. Svaki tip ima svoje načine djelovanja, ali isto tako svaki tip može izazvati ozbiljne probleme.

ANTISOCIJALNI VAMPIRI

Zovemo ih antisocijalnima, jer oni ne mare za društvena pravila. Oni su ovisni o uzbuđenjima i spremni su učiniti sve što je u njihovoj moći da izbjegnu dosadu.

Sve što od života žele je dobar provod, malo akcije, i trenutačno zadovoljenje svake njihove želje. Oni djeluju seksi, uzbudljivo i zabavno je biti s njima u društvu.

Ali, pored malo zabave, ovi vampiri nemaju ništa drugo ponuditi. Njihovo ponašanje vas može, a često će vas i uvaliti u neprilike, na drugim područjima vašeg života. Dobro je zapamtiti, ono što su napravili u prošlosti, oni će to ponovno učiniti.

HISTRIONSKI VAMPIRI

Histrionski znači dramatičan i teatralan, i to je što ćete ovdje i dobiti, dramu.

Oni žive da bi dobili pažnju i priznanje, a izgledati dobro je njihova specijalnost. Dok izgledaju dobro, sve ostalo je za njih nevažan detalj.

Histrionski vampir je majstor u skrivanju pravih motiva, čak i od samog sebe. Oni će se ponašati tako kao da jedino što žele je pomoći vam, ali ako upitate za njihove motive, vjerojatno ćete si izazvati veliku glavobolju.

Oni će izokrenuti vaše vlastite riječi i djela da bi vi ispali loše, jer oni vjeruju da oni ne mogu učiniti ništa krivo ili neprihvatljivo. Najbolje što možete učiniti s njima je da im udijelite manje destruktivnu ulogu u vašem životu.

NARCISOIDNI VAMPIR

Ove je ljude je lako opisati kao 'Veliki ego, a drugdje posvuda mali'. Oni imaju grandioznu maštu da su najpametniji, talentiraniji od drugih i u svemu najbolji. Njihove vlastite akcije obično dokazuju suprotno.

U stvari, nije da oni misle o sebi da su bolji, već oni zapravo uopće ne misle o nikom drugom. Stvar, koju ne smijemo zaboraviti kod narcisoidnih vampira jest, da oni rijetko nešto rade, a da to njima ne služi.

Dotle, dok možete povezati vaše interese s njihovima, dotle će misliti da ste gotovo toliko veliki koliko i oni.

OPSESIVNO-KOMPULZIVNI VAMPIR

Opsesivno – kompulzivni vampir pridaje skrupuloznu pažnju detaljima i želi potpunu kontrolu nad svime.

Oni često počnu sa antisocijalnim vampirizmom, a njihovo novo ponašanje ima svrhu da drže pod kontrolom svoje stare 'ličnosti'.

Oni su korisni, jer su spremni činiti mnoge teške ili nezahvalne zadatke, ali ako osjete da im je kontrola ugrožena, tada će se osvetiti svakom onom za koga misle da se umiješao.

Nije im namjera povrijediti ljude, ali njihova potreba za zadržavanjem kontrole je nepodnošljiva. Često ih je najbolje ostaviti njihovom poslu i ne miješati se.

PARANOIDNI VAMPIR

Kada čujemo za riječ paranoja, tada pomislimo na one ljude koji misle da ih drugi ljudi uhode ili proganjaju. U ovom slučaju se to odnosi na nekoga tko traga za otkrivanjem istine i želi odagnati svaku dvosmislenost ili nejasnost iz svog života.

Paranoidni vampir živi po konkretnim pravilima za koja vjeruje da su uklesana u kamen, i očekuje da se i svi drugi prema njima ravnaju, i uvijek pazi i gleda hoće li netko zastraniti.

Dobro vide što leži ispod površine skrivenih stvari, što znači da nikada ne prihvaćaju stvari s njihovom vidljivom vrijednošću. Oni vas čine da se osjećate sigurnima i zbrinutima, sve dok vi ne postanete predmetom njihovog ispitivanja.

Najbolja obrana od toga jest da im odmah, prvi put, kažete neuljepšanu istinu i da se nikad ne podvrgnete njihovom unakrsnom ispitivanu.

TRIKOVI ZANATA!

Emocionalni vampir nije ništa drugo do prirodan hipnotizer. Oni svi do jednoga koriste iste trikove, kao primjerice hipnotizer na pozornici, koji od čovjeka iz publike traži da se ponaša kao kokoš.

Koriste se krivim smjernicama, tako da ćete svoju pažnju usmjeriti bilo gdje drugdje, osim prema njihovim motivima.

Oni pažljivo biraju onoga tko će pasti na njihovu glumu, nekoga tko se čini da ima potrebu za njihovom atraktivnijom stranom.

Jednom, kad su žrtvu izabrali, oni je drže izoliranom, odvlačeći je sve dalje i dalje od njezine obitelji i prijatelja, od svakoga tko bi mogao ukazati na njezino čudno ponašanje.

Oni se koriste željama osobe da bi je kontrolirali i da bi stvorili alternativnu stvarnost, koristeći njezine najdublje čežnje.

Jedan od njihovih najvećih trikova je, kada istina iziđe na vidjelo, da vas stave u nemogući položaj, dajući vam naizgled dva izbora, od kojih je jedan obično nezamisliv, tako da zapravo vi nemate stvarnog izbora.

PRIRODA ZVIJERI

Emocionalni vampiri su majstori prerušavanja, sposobni da se preruše u bilo koga što njihova žrtva želi, dovoljno dugo dok ju ne namame.

Oni traže one za koje osjećaju da ih mogu iskoristiti i koji neće uzvratiti udarac. Jednom kad ste unutra, oni otkrivaju svoju pravu prirodu.

Oni igraju svoje uloge tako dobro, da se često u njima izgube i vjeruju da su ono što se pretvaraju biti, čak i ako to za vas predstavlja prijetnju.

Emocionalni vampiri će vas iskoristiti za bilo koju potrebu koju u tom trenutku imaju. Oni ne osjećaju nikakvu grižnju savjesti u uzimanju onoga što od vas žele, i nije ih briga kako se vi osjećate u vezi toga ili što će sve učiniti da vi popustite.

Najveća pogreška jest povjerovati da su oni ispod kože poput svih ostalih, i da koristimo ista pravila igre.

Pravila po kojima oni igraju su sljedeća: moje potrebe su važnije od tvojih; pravila su za druge ljude, ali ne i za mene; NIKAD nisam kriv; ja to želim sada; i ako ne bude po mome napravit ću urnebes/izazvati probleme. Koliko to god nije pravedno, ovdje su posve i uvijek dosljedni.

Emocionalni vampiri nikada ne odrastu. Emocionalno, oni su djeca u odraslim tijelima, zato pazite da vas njihova kronološka dob ne zavara.

Oni se cijelo vrijeme žele zabavljati, i imaju nekoga drugoga tko će se brinuti za dosadne i teške stvari. Osjećaju prijetnju od strane uobičajenih iskustava i odgovornosti svijeta odraslih. Biti odrastao, znači živjeti po društvenim pravilima i poznavajući ih napamet, tako da ih automatski provodimo. Stvarni problem je u tome što se oni nikada ne podvrgavaju društvenim pravilima.

Emocionalni vampir vidi druge ljude kao potencijalni izvor zadovoljenja svojih potreba u svakom trenutku, a ne kao pojedinačna ljudska bića koja imaju svoje vlastite osjećaje i potrebe.

Njima vladaju nezrele potrebe za koje smatraju da su one najvažnija stvar na svijetu. Njihov osjećaj za pravdu ili ispravnost svodi se na to da dobiju ono što žele, i neće se obazirati na tuđe granice, da bi to dobili. Oni će prelaziti preko svih granica, stalno i bez prestanka, iznevjerivši vaše povjerenje u njih.

Najuspješnija strategija s njima jest ista ona koju koristimo s malom djecom.

Postavite granice.

Izbjegavajte nepredviđene situacije.

Budite dosljedni.

Svedite prodike na minimum.

Nagradite dobro ponašanje i ignorirajte loše.

Također, povremeno ih možete staviti 'izvan igre'.

Zapamtite da oni obično nisu svjesni svog ponašanja, što je još jedan razlog više da vi to budete. Oni također nisu zli, ali im njihova nezrelost dozvoljava da djeluju tako da uopće ne razmišljaju jesu li njihove akcije dobre ili loše.

Oni sebe vide kao žrtve sudbine i tuđe nepredvidljivosti. Umjesto akcijom, oni kroz život prolaze reakcijom, i shodno tome nikada ne nauče iz svojih pogrešaka.

IZBJEGAVANJE ZAMKE

Postoje neki načini koji vam mogu otkriti jeste li hipnotizirani od emocionalnog vampira.

Skrećete od uvriježenih procedura. Razmišljate u superlativima (oni su najbolji). Osjećate trenutačnu povezanost s njima, iako znate da treba vremena da se nekoga upozna. Osobu ili situaciju smatrate posebnima. Ne obazirete se na objektivne informacije. Jednom kad odu, ostajete zbunjeni u vezi detalja vašeg odnosa.

Ako ste shvatili da ste hipnotizirani od emocionalnog vampira, najbolje je da to ne skrivate. Ako to pokušate prikriti, vampir će vas samo još jače stisnuti, i sve što se događa, iskoristiti protiv vas.

Pokušaj da uvjerite emocionalnog vampira da ono što radi nije ispravno, dovest će do toga da će vam on natrag citirati sve što ste do sada rekli, naglašavajući da nikada nije dao nikakva obećanja, a ako i jest, onda je netko drugi kriv što ih je prekršio.

Oni se čine tako savršenima kad ih sretnete po prvi put, da bi se kasnije pretvorili u savršenu zbrku.

Postoji nekoliko jednostavnih načina da se ne uvučemo u to: ako se posao čini predobar da bi bio istinit; ponavljanje obrazaca; nikad ne mijenjajte svoja pravila u hipu; svatko može biti hipnotiziran; i na kraju, učite iz svojih pogrešaka.

Nemojte se zabrinjavati ako ste se prepoznali u nekom od ovih tipova vampira. Svatko od nas ima ponešto od njih, ali nitko nikad nije svaki od njih.

Jednostavna činjenica da ste mogli prepoznati ova ponašanja kod sebe, govori da niste emocionalni vampir.

Emocionalni vampir ne može, niti će priznati, osobine koje drugi u njima prepoznaju. Oni su u stalnom poricanju toga.

Normalni ljudi mogu prepoznati one dijelove sebe na kojima bi trebali poraditi i promijeniti ih.

Opservacija na knjigu: EMOTIONAL VAMPIRES: DEALING WITH PEOPLE WHO DRAIN YOU DRY,
Albert Bernstein

Prevela: Maja Cvjetanović Laboš


objavljeno 2.3.2008. na portalu MAGICUS

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=277&stat=lgn&kuki=mk09:39 | Komentari (11) | Print | ^ |

utorak, 26.02.2019.

DIGITALNE I TISKANE KNJIGE - prednosti i mane

Image and video hosting by TinyPic

''Prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga from admin's blog

Jeste li se ikad upitali koje su prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga ? Ako niste mi ćemo vam pokušati pomoći i nabrojiti neke od najčešće spominjanih činjenica.

Digitalna knjiga – prednosti

- tekst može biti pretraživ, osim kada je u slikovnom obliku
- zauzima malo mjesta (otprilike 1000 prosječnih e-knjiga se može spremiti na jedan CD ili usb stick)
- Digitalne knjige se mogu čitati na slabom svjetlu, pa i u totalnom mraku
- brzo kopiranje
- niska cijena distribuiranja
- ekomomski i ekološki su prihvatljive jer smanjuju potrošnju papira i tinte
- ne istroše se tijekom vremena
- sadržaj digitalnih knjiga može biti interaktivan odnosno u njega se mogu dodati razna programska rješenja, video zapisi, tablice, kvizovi ankete koja korisniku omogućuju interakciju i bolje razumjevanje sadržaja
- zbog niske cijene izrade i distribucije digitalna knjiga učinila je objavu i izdavanje knjige mogućim i običnim ljudima što u slučaju tiskane knjige, odnosno kontrole izdavača, države i nije bilo moguće

Digitalna knjiga – nedostaci

- može biti nekompatibilna s novim hardwareom i softwareom (primjer knjiga izreađenih u flashu ili Microsoft Silverlightu.)
- zahtjeva pažnju u rukovanju i spremanju dokumenata, da bi se izbjeglo gubljenje podataka
- program može onemogućiti ispis
- baterija se može isprazniti
- Neki korisnici koji imaju problema s vidom preferiraju papir umjesto kompjuterskog ekrana
- Njeno korištenje može zadati problema ljudima koji nisu vični radu s komjuterom

Tiskana knjiga – prednosti

- može se čitati na različitim mjestima
- robusna i izdržljiva
- može se čitati i kada je oštećena
- ne zahtjeva izvor struje kao kompjuter
- ima veću kolekcionarsku vrijednost (npr. prva izdanja, potpisane knjige)

Tiskana knjiga – nedostaci

- ne može biti kopirana
- ne može se čitati u mraku
- zauzimaju mnogo mjesta, teške su za prenošenje (pogotovo na putovanjima)
- mogu se prestati tiskati – što otežava dobavljanje
- ekološki su upitne jer se za njih koriste velike količine papira
- prekupe su jer njihovu cijenu određuju interesi izdavača i države.
- zbog visoke cijene tiska i distribucije izdavanje tiskane knjige ponekad je nemoguća ili teško ostvariva misija

Napisao: Nenad Grbac
--------------------------------
Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.''


http://digitalne-knjige.com/oxwall/blogs/829

http://www.digitalne-knjige.com/svrhprojekta.php

28.1.2011. sam izdala prvu knjigu "Sjena duše" kod Nenada na portalu http://digitalne-knjige.com/ ... a nakon toga i tiskano izdanje, uključivo i svih 7 zbirki

prednost digitalizacije je već navedena u autorovomm članku kojeg prenosim sa njegovog portala, a prosvijetljenost ovog načina izdavanja knjiga polako ustupa mjesto tiskanim izdanjima

npr. u Australiji postoje antikvarijati, tu i tamo koja knjižara što prodaje tiskane knjige, inače je sve digitalizirano

novo doba stiže, dolazi i kod nas pa vidim da se sve više ljudi okreće digitalizaciji svojih knjiga, neki ih čak i ne tiskaju, jer za to više neće biti ni potrebe, sve je online

takva knjiga ima istu vrijednost i kvalitetu kao i tiskana, isto zaštićuje autorsko pravo kao da smo i tiskali

a troškovi su puno puno manji, nego kod tiskanih izdanja


13:05 | Komentari (14) | Print | ^ |

nedjelja, 24.02.2019.

"NE MOŽEŠ SLUŽITI OBOJICI GOSPODARA"


20:03 | Komentari (7) | Print | ^ |

NAŠ AVATAR KAO SIMBOL ... ČEGA?


slike: internet

Avatar, kojeg stavimo je simbol nas kao osobe, kao ime i prezime, ali prikazano slikom koju smo odabrali, jer nam najviše odgovara, bar tako mislim.

Ne volim mijenjati avatare, imala sam do sad nekoliko, ali ovaj zadnji kojeg sam odabrala, ostaje bar neko vrijeme.

Što sam pronašla u tom avataru?

Mistiku, poistovijetim se sa tim likom na sličici kao i sa prošlim...mistika, tajna, šutnja, poezija, emocije, pun Mjesec, prepuno srce predivnih toplih južnih noći kad procvjeta Duša i kad zamirišu ruža i jasmin - sve to meni krije moj avatar...

U stvari, samozatajnost ga odlikuje, ono nešto što se tek naslućuje, vidi se - a ne vidi se, zna se - a ne zna se...

11:04 | Komentari (10) | Print | ^ |

subota, 16.02.2019.

KAD ĆE VEĆ DOĆI?
15:38 | Komentari (7) | Print | ^ |

utorak, 12.02.2019.

FANTASY LAND


Image and video hosting by TinyPic
slik: Lost Kingdom by Alex Popescu

Image and video hosting by TinyPic
slika: Cosmic Entity unknown digital artist

Image and video hosting by TinyPic
slika: Gate of Paradise, unknown digital artist

Image and video hosting by TinyPic
slika: Atlantis by Alex Popescu

Image and video hosting by TinyPic
slika: Sam Burley is illustrator from United States, Most of his work are done for Wizards of the Coast, for the card game Magic The Gathering.

Image and video hosting by TinyPic
slika: Sam Burley artist – Cultures of Nerath


09:15 | Komentari (8) | Print | ^ |

nedjelja, 10.02.2019.

PORUKA ZA ''VELIKE VJERNICE I VJERNIKE'' !


14:56 | Komentari (18) | Print | ^ |

''Blaženi Alojzije Stepinac – zagovornik cijelog hrvatskog naroda''


slika: internet

''Njegov krepostan život i mučeničku smrt Božji je narod prepoznao i častio već za života, a osobito nakon smrti.

Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine.

Alojzije Stepinac peto je od osmero djece u pobožnoj i radišnoj obitelji Josipa i Barbare r. Penić. Rodio se 8. svibnja 1898. u selu Brezariću u župi Krašić, četrdesetak kilometara od Zagreba. Kršten je slijedećeg dana na ime Alojzije Viktor.

Pučku školu završio je u Krašiću, a od 1909. kao pitomac Nadbiskupijskog orfanotrofija pohađao je gornjogradsku klasičnu gimnaziju. Nakon 6. razreda prijavljuje se kao kandidat za svećeništvo.

Maturirao je 28. lipnja 1916. u skraćenom školskom roku, nakon čega je mobiliziran u austrijsku vojsku. Nakon šestomjesečnog časničkog tečaja na Rijeci bio je poslan na talijanski front kod Gorice. U bitkama na rijeci Piavi, u srpnju 1918. pao je u talijansko zarobljeništvo odakle se, kao solunski dobrovoljac, oslobodio u prosincu 1918. U proljeće 1919. bio je demobiliziran.

Rimski student

Ujesen 1919. upisao se na Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ali ubrzo napušta studij da se posveti poljoprivredi u rodnom selu. U isto se vrijeme aktivira u redovima katoličke mladeži. Po želji svog oca neko vrijeme razmišlja o ženidbi.

Ljeti 1924. napokon se odlučuje za svećeničko zvanje. Ujesen ga nadbiskup Antun Bauer šalje u rimski kolegijum Germanicum-Hungaricum te od 1924. do 1931. studira na Papinskom sveučilištu Gregoriani.

26. listopada 1930. u Rimu je zaređen za svećenika. Mladu misu je slavio u crkvi Santa Maria Maggiore, uz njega je njegov mlađi kolega i poslije njegov nasljednik na zagrebačkoj nadbiskupskoj katedri i prefekt Kongregacije za nauk vjere, kardinal Franjo Šeper.

U srpnju 1931. godine, kao dvostruki laureat iz filozofije i teologije, vraća se u domovinu. U punom je jeku u tadanjoj Jugoslaviji vojna diktatura, uz osobito nastojanje vlasti da oslabi Katoličku Crkvu.

U nadbiskupskom dvoru obavlja službu ceremonijara. U nekoliko župa bio je kraće vrijeme upravitelj da razriješi sporove između vjernika i svećenika. U slobodno vrijeme se posvećuje karitativnom radu te nadbiskup Bauer na njegovu inicijativu 23. studenoga 1931. ustanovljuje dijecezanski Caritas.

Najmlađi biskup

Papa Pio XI. imenuje ga 28. svibnja 1934. nadbiskupom koadjutorom s pravom nasljedstva. Bio je tada najmlađi biskup na svijetu s 36 godina života i nepune četiri godine svećeništva. Na Ivanje, 24. lipnja 1934. zaređen je za biskupa u zagrebačkoj katedrali. Nadbiskup ga odmah uključuje u najintenzivniji pastoral prostrane nadbiskupije.

Nakon smrti zagrebačkog nadbiskupa Bauera 7. prosinca 1937. preuzima izravnu upravu zagrebačke nadbiskupije, a uskoro i predsjedništvo tadašnje Biskupske konferencije Jugoslavije.
Kao pastir Crkve zagrebačke nastoji se što češće izravno susresti s klerom i vjernicima diljem nadbiskupije. Promiče svestranu duhovnu obnovu, osobito euharistijsku i marijansku pobožnost. Na srcu mu je pastoral obitelji i mladih te što aktivnije sudjelovanje vjernika laika u Katoličkoj akciji. Zalaže se za dobar katolički tisak (pokrenuo je katolički dnevnik “Hrvatski Glas”). Potaknuo je izdanje novog cjelovitog prijevoda Svetoga pisma. Osniva mnoge nove župe, njih 14 u samom Zagrebu. Posvuda uključuje u izravni pastoral gotovo sve redove i družbe.

U Brezovici osniva prvi karmel u Hrvatskoj. Sa svim hrvatskim biskupima zauzeto planira proslavu 1300. obljetnice veza Hrvata sa Svetom Stolicom (641-1941) što je zbog rata odgođeno sve do proslave na Mariji Bistrici 1984.

Ratni vrtlog

Za vrijeme II. svjetskog rata, nakon njemačke okupacije Jugoslavije uspostavljena je Nezavisna Država Hrvatska, oslonjena na sile osovine. Stepinac se u to vrijeme ne veže ni uz koju političku stranku ili pokret. Dosljedan u svom rodoljublju, ali nadasve vjeran pastirskom poslanju, sa svom slobodom i neustrašivošću javno osuđuje rasna, ideološka i politička progonstva.

I u javnim nastupima i u tolikim pismenim interventima hrabro zahtijeva poštivanje svake osobe, bez razlike rase, narodnosti, vjere, spola i dobi. Vjeran Evanđelju, neumorno osuđuje zločine protiv čovještva i sve druge nepravde. Odmah po donošenju rasističkih zakona, već u travnju 1941. upućuje najoštriji prosvjed vlastima. Spašavao je progonjene Židove, Srbe, Cigane, Slovence, Poljake, kao i Hrvate komuniste.

Već u prvim mjesecima nakon osnutka hrvatske države hitno intervenira i poručuje: “Po katoličkom moralu nikada nije dozvoljeno ubijati taoca za krivice, koje su drugi počinili.” A 25. listopada 1942. u zagrebačkoj katedrali izjavljuje: “Svaki narod i svaka rasa, kako se danas odrazuju na zemlji imade pravo na život dostojan čovjeka i na postupak dostojan čovjeka. Svi oni bez razlike, bili pripadnici ciganske rase ili koje druge, bili crnci ili uglađeni Europejci, bili omraženi Židovi ili oholi Arijanci, imadu jednako pravo da govore: “Oče naš koji jesi na nebesima!”

I ako je Bog svima podijelio to pravo, koja ga ljudska vlast može nijekati?” Protivio se nasilnim vjerskim prijelazima, a kad ih nije mogao spriječiti, daje kleru povjerljivu instrukciju: da one koji zatraže prijelaz – da bi na taj način spasili svoj život – prime u Katoličku Crkvu bez ikakvih uvjeta, jer “kad prođe ovo vrijeme ludila i divljaštva, ostat će u našoj Crkvi oni koji budu konvertirali zbog uvjerenja, dok će se ostali, kada opasnost prođe, vratiti u svoju”.

Njemu su se sa svih strana utjecali siromasi i prognanici. Prihvatio je tristotinjak svećenika protjeranih iz Slovenije. Njegov je Caritas pomagao ne samo ugroženim Hrvatima nego i svima drugima: Srbima, Židovima, Slovencima, Poljacima itd. Zbog svega toga, a osobito zbog osuda fašističkih i nacističkih progona, postao je vlastima nepoćudna osoba. Hitlerov je GESTAPO pripremio plan da ga ubije, a vlasti su više puta tražile da ga Sveta Stolica makne s nadbiskupske stolice u Zagrebu.

Komunistički napadi

Nakon završetka II. svjetskog rata u Hrvatskoj je, kao i u čitavoj Jugoslaviji, vlast preuzela Komunistička partija zadojena boljševičkom ideologijom, osobito militantnim ateizmom.

Nadbiskup Stepinac bio je već 17. svibnja 1945. uhićen, u zatvoru do 3. lipnja. Već sutradan, 4. lipnja, sam ga je Tito u Zagrebu pozvao na razgovor. Iz toga razgovora, a osobito iz razgovora što ga je dva dana ranije Tito vodio s predstavnicima katoličkoga klera u Zagrebu, bilo je jasno da novi režim hoće “narodnu Crkvu”, neovisnu o Svetoj Stolici. To je za Stepinca značilo dirnuti u srce katoličkoga jedinstva. Ubrzo se pokazalo da je na djelu planirani žestoki progon Crkve koji se okomio ne samo na biskupe i svećenike nego i na vjernike.

Razmahala se neviđena medijska kampanja protiv Crkve, posebno protiv nadbiskupa Stepinca. Ta će kampanja potrajati s različitim intenzitetom sve do povijesnog silaska komunizma s europske političke scene.

U rujna 1945. Stepinac je stoga sazvao Biskupsku konferenciju da razmotri novonastalu konstelaciju. Biskupi su 22. rujna izdali pastirsko pismo koje dokumentirano i hrabro iznosi sva nasilja i nepravde što ih je nova vlast počinila u ratno i poratno vrijeme protiv vjere i Crkve, ali i protiv slobode savjesti svojih građana. Uslijedio je još bjesniji progon, usredotočen na zagrebačkog nadbiskupa Stepinca. Počelo je i s tvornim napadima, kao npr. kamenovanje u Zaprešiću kraj Zagreba 4. studenoga 1945. Nakon toga je nadbiskup bio prisiljen da više ne izlazi po pastirskom poslu. U siječnju 1946. vlasti su preko novog papinskog izaslanika Hurleya čak zatražile da ga Sveta Stolica makne iz službe zagrebačkog nadbiskupa.

Montirani sudski proces

Nakon sve žešćih pogrda i napada na njegovu osobu, ponovno je uhićen 18. rujna 1946. te je 30. rujna izveden pred već montirani politički sudski proces. Znamenit je njegov govor pred sudom 3. listopada, koji nije samo obrana nego optužnica nepravednog suda i vjeroispovjest za koje je svetinje on spreman položiti i život.

Na temelju iznuđenih izjava i lažnih svjedočanstava, čak i krivotvorenih dokumenata, nevin je osuđen 11. listopada 1946. na 16 godina zatvora i prisilnog rada te daljnjih 5 godina lišenja svih građanskih prava.

19. listopada 1946. odveden je na izdržavanje kazne u kazneno-popravni dom u Lepoglavi gdje je bio do 5. prosinca 1951. Bilo mu je doduše dopušteno slavljenje mise i čitanje teoloških knjiga, ali je držan u potpunoj izolaciji, podvrgnut trajnim ponižavanjima i stresovima, a po svoj prilici i trovanju, što je uvelike narušavalo njegovo zdravlje. Po svjedocima u procesu za beatifikaciju bio je na popisu zatočenika osuđenih na likvidaciju.

Nakon 1864 dana provedenih u lepoglavskom zatvoru, 5. prosinca 1951. bio je premješten na izdržavanje preostalog dijela kazne u internaciju u rodni Krašić. U zatočeništvu, 12. siječnja 1953. imenuje ga kardinalom papa Pio XII. na što su vlasti prekinule diplomatske odnose sa Svetom Stolicom. Nije mogao u Rim ni po kardinalski grimiz, a po smrti Pija XI. ni u konklave, jer nije bio siguran da će se moći vratiti u domovinu, a htio je po svaku cijenu ostati sa svojim narodom.

Uzništvo i smrt

U zatočeništvu, i dalje strogo izoliran, razvija apostolat pisanja. Napisao je na tisuće stranica propovijedi i drugih duhovnih sastavaka. Uputio je mnogim biskupima, svećenicima i vjernicima više od 5000 pisama od kojih je sačuvano oko 700. U pismima, kao čovjek žive vjere i nepokolebljive nade te potpunoga predanja Bogu, naslovnike hrabri, tješi i potiče, osobito na ustrajnost u vjeri i u crkvenom jedinstvu. I u tim pismima, kao i na suđenju i u cijelom zatočeništvu pokazuje iskrenu ljubav i prema onim osobama koje su ga progonile i nepravedno optuživale. Molitva za neprijatelje i praštanje svima stalna je tema njegovih izjava i pisama kao i triju oporuka.

Od proljeća 1953. godine kobno su se razvijale, već od Lepoglave, “policitemia rubra vera”, tromboza nogu i bronhijalni katar. Bio je potreban sustavne bolničke njege, premda su liječnici, strogo kontrolirani od režima, činili sve što su mogli. Odbijao je svaku povlasticu liječenja koja bi mogla značiti da je pokleknuo pred nepravednim sucima i pred režimom te tako pokolebati kler i druge ljude u vjerničkoj izdržljivosti. Tako su sve teži bolovi postali dio njegova zatočeničkog života, ali je on to strpljivo podnosio sve do smrti.

Sveto je umro 10. veljače 1960. još za vrijeme izdržavanja nepravedne kazne. Umro je kako se to u mučeničkom rječniku kaže “ex aerumnis carceris” – od “zatvorskih tegoba”, ali moleći za progonitelje i s Gospodinovim riječima na usnama: “Oče, budi volja tvoja!”

Njegov krepostan život i mučeničku smrt Božji je narod prepoznao i častio već za života, a osobito nakon smrti, unatoč komunističkim zabranama i progonima. Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine. Iza glavnoga oltara zagrebačke katedrale gdje se nalazi grobnica zagrebačkih nadbiskupa pohranjeni su i zemni ostaci bl. Stepinca. Cvijeće i svijeće te zahvale za uslišane milosti po zagovoru bl. Stepinca neprestano rese taj divni prostor jer su hodočasnici prepoznali u njemu osobnog zagovornika kao i zagovornika cijelog hrvatskog naroda.''

''Molitva za proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca

Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti,
blaženoga Alojzija, pastira i mučenika,
pozvao si da ti služi
kao navjestitelj i branitelj istine
i kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi.

Poslušan tvojoj Riječi
i vođen Duhom tvoje ljubavi,
zauzimao se za siromašne i obespravljene;
ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti,
pouzdanja u tebe i ustrajnosti u trpljenju.

Ponizno te molimo
da nas obdariš svojom radošću
te blaženoga Alojzija ubrojiš
među svece sveopće Crkve,
da bismo ga mogli još predanije slijediti
i uteći se njegovu moćnom zagovoru
u svojim životnim potrebama.

Po njegovim molitvama jačaj proročki glas Crkve,
koji širi nadu u dolazak tvojega kraljevstva,
praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije,
Majke i Kraljice vjernoga ti naroda.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!''


https://www.bitno.net/vjera/svetac-dana/blazeni-alojzije-stepinac/?fbclid=IwAR2Q4zhDZnQEzV0PhvcrfDf2TR9KPwU1T7QsFXOFnnBV2Kr5HxuFiagRoUg


10:23 | Komentari (1) | Print | ^ |

petak, 08.02.2019.

DAN


10:10 | Komentari (3) | Print | ^ |

srijeda, 06.02.2019.

KAMO KRENUTI?


10:56 | Komentari (6) | Print | ^ |

ponedjeljak, 04.02.2019.

PONEDJELJAK
11:01 | Komentari (6) | Print | ^ |

nedjelja, 03.02.2019.

DAVOR DADO VUKOVIĆ - in memoriamslika: internet


slikar, pjesnik, čovjek duše ... poznavala sam ga, zadnji put sam ga srela 1998. godine, tiho sam pratila na internetu njegovo napredovanje u slikarstvu i pjesništvu, bio je toliko dobar čovjek, da se to ne može opisati riječima

sinoć sam kao uvijek u Google upisala njegovo ime - Davor Vuković - i saznala da je umro 14.2.2015. - to me je toliko potreslo, da nisam mogla doći k sebi, pričala sam sinoć kad sam to saznala i suprugu Davoru o Dadi i susretima sa drugim prijateljima gdje smo se svi nalazili jedan vikend u mjesecu, pričala sam suprugu kako sam ga iz grada vozila do Gajnica, tamo je izašao kod benzinske i čekao bus za Zaprešić, a ja sam jurila kući zbog Lorki

sinoć mi je bila tužna večer kad sam saznala da nema više Dade, tog divnog čovjeka duše''IZVOR LJUBAVI

nitko nikoga
nikad nece ostaviti

uzalud su prijetnje
kaznom i sramotom
konačnog odlaska

nitko ništa
i nikog ne gubi
zauvijek

nema straha
od ovisnosti
i vezanosti
za druge

svi smo mi
tajno i trajno
povezani
ljubavlju
u dubini
i bolom
na površini

i ljubav i bol
nas bude iz sna
kojim sanjamo život
životima za druge
ne poznavajući sebe
ni druge
zbok kojih živimo

izmičući ljubavi
u bijegu od nje
bojimo se ovisnosti
o drugima
u tjeskobnoj nemoći
promašujući kobno
vlastiti život

mudrošću života
nitko nikoga
neće ostaviti
neće izgubiti
i neće napustiti

bol rastanka
je uzaludan
i nepotreban
za one
koji se vole
i za one
koji se ne vole
pa se mrze

ljubav je
naše trajno
i neprolazno
prirodno stanje
duše

u ljubavi
nema kraja
ni početka
niti grijeha

jedini je grijeh
zaboraviti na ljubav
zaboraviti da smo
izvor ljubavi
sebi
drugima
i svemu
odakle pristižemo
rastemo
i širimo se
u beskraj
poput zvijezda
jer i mi ljudi
smo u duši
jedno sa svime''

("Oslanjam se na tišinu" / Davor Vuković)


14:33 | Komentari (5) | Print | ^ |

subota, 02.02.2019.

GOOGLE UKIDA RAČUNE!

Ovu ste e-poruku primili zato što imate potrošački (osobni) Google+ račun ili upravljate Google+ stranicom.

U prosincu 2018. najavili smo da u travnju 2019. namjeravamo isključiti Google+ za potrošače zbog slabe upotrebe i napora potrebnih za održavanje uspješnog proizvoda koji ispunjava očekivanja korisnika. Želimo vam zahvaliti na sudjelovanju na Googleu+ te vas informirati o daljnjim koracima, uključujući postupak preuzimanja fotografija i drugog sadržaja.

2. travnja vaš će se Google+ račun i sve Google+ stranice koje ste izradili isključiti te ćemo početi brisati sadržaj s potrošačkih Google+ računa. Izbrisat će se i fotografije i videozapisi s Googlea+ u arhivi albuma te na Google+ stranicama. Sadržaj možete preuzeti i spremiti, ali to morate učiniti najkasnije do travnja. Fotografije i videozapisi sigurnosno kopirani na Google fotografije neće se izbrisati.

Postupak brisanja sadržaja s potrošačkih Google+ računa, s Google+ stranica i iz arhive albuma potrajat će nekoliko mjeseci, a sadržaj dotad može ostati prisutan. Na primjer, korisnici mogu i dalje vidjeti dijelove svog Google+ računa putem dnevnika aktivnosti, a neki potrošački sadržaj na Googleu+ može ostati vidljiv korisnicima G Suitea sve dok potrošački Google+ ne bude izbrisan.

Nove Google+ profile, stranice, zajednice ili događaje nećete moći izrađivati već od 4. veljače.

Dodatne pojedinosti potražite u odjeljku FAQ sa svim pitanjima i odgovorima te s novostima uoči isključivanja.

Ako ste vlasnik ili moderator Google+ zajednice, možete preuzeti i spremiti podatke svoje Google+ zajednice. Početkom ožujka 2019. na raspolaganje za preuzimanje stavit ćemo dodatne podatke, uključujući podatke o autoru, tijelo i fotografije svih postova u javnim zajednicama. Saznajte više

Ako se na neke web-lokacije i u neke aplikacije prijavljujete pomoću gumba za prijavu na Google+, ti gumbi prestat će funkcionirati, ali se u nekim slučajevima mogu zamijeniti gumbom za prijavu Google računom. I dalje ćete se moći prijaviti Google računom gdje god vidite gumbe za prijavu Google računom. Saznajte više

Ako ste Google+ upotrebljavali za komentare na svojoj ili nekoj drugoj web-lokaciji, ta će se značajka do 4. veljače ukloniti s Bloggera, a do 7. ožujka i s drugih web-lokacija. Od 2. travnja 2019. svi će se vaši Google+ komentari početi brisati sa svih web-lokacija. Saznajte više

Ako ste korisnik G Suitea, Google+ trebao bi ostati aktivan za vaš G Suite račun. Pojedinosti zatražite od svojeg administratora G Suitea. Uskoro možete očekivati i nov izgled te nove značajke. Saznajte više

Ako ste razvojni programer koji upotrebljava Google+ API-je ili prijavu na Google+, kliknite ovdje da biste saznali kako će to utjecati na vas.

Cijeli tim za Google+ želi vam zahvaliti što ste pridonijeli tome da Google+ postane tako posebno mjesto. Zahvalni smo talentiranim umjetnicima, organizatorima zajednica i idejnim predvodnicima koji su u Googleu+ prepoznali mjesto za sebe. Google+ ne bi bio isti bez njihova angažmana i predanosti.

Google LLC 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043

Ovu ste obaveznu e-objavu usluge primili da bismo vas obavijestili o važnim promjenama Google+ stranice, proizvoda ili korisničkog računa.


21:54 | Komentari (4) | Print | ^ |

Svijećnica ili Kalandoraslika: internet


''Blagdan Prikazanja Gospodinova, Svijećnica ili Kalandora

Danas je blagdan Prikazanja Gospodinova, Svijećnica ili Kalandora, a slavi se 40 dana nakon Božića.

U povodu današnjega blagdana u svim se crkvama Duvanjskoga dekanata slave svete mise i blagoslivljaju svijeće.

Svijećnica je spomendan na događaj kada su, prema propisu Mojsijeva Zakona, Josip i Marija donijeli Dijete Isusa u Hram da Ga, kao prvorođenca, obredno prikažu Bogu.

Tu se, bilježi evanđelist, zatekao starac Šimun, koji je uzeo Dijete u naručje i u nadahnuću, prepoznao u njemu budućega Mesiju. Pri tome je Šimun, to je okosnica blagdana, Isusa nazvao Svjetlom, doslovno "Svjetlost za rasvjetljenje naroda".

Otuda blagdanu pučko ime Svijećnica ili Kalandora.

Šimun je Mariji ujedno prorekao da će joj "mač boli probosti dušu".

Spominjući se toga događaja, vjernici danas u crkvu donose svijeće na blagoslov.

U obitelji se ta svijeća pali u različitim prilikama:na velike blagdane, u vrijeme oluje i grmljavine, stavlja se i u ruku umirućemu kao ohrabrenje i znak nade u vječni život, ali se pali i u drugim situacijama.''


hvala dragoj Ljiljani sa Facebooka za ovaj tekst


na današnji dan je sahranjena moja mama, 2.2.1993.
čudno, sjećam ga se kao da je bilo danas...


Image and video hosting by TinyPic


17:47 | Komentari (11) | Print | ^ |

srijeda, 30.01.2019.

NEOBJAŠNJIVO...MISTIČNO


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

slike: digital artists


10:39 | Komentari (8) | Print | ^ |

ponedjeljak, 28.01.2019.

8 GODINA OD IZLASKA MOJE 1. KNJIGE

28.1.2011. - prošlo je 8 godina od izlaska moje 1. zbirke poezije SJENA DUŠE, tiskana je u srpnju 2011.

knjiga ima 448 stranica, pisana je od 2003. do 2010. i izdana je na portalu http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.phphttp://www.digitalne-knjige.com/varga.php

ISBN 978-953-7673-60-4 kod NSK


RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE
''SJENA DUŠE'' JADRANKE VARGA


Zbirka poezije '' Sjena duše'' doživljava svoje drugo izdanje nakon jako lijepe recepcije ove zbirke kroz proteklih 5 godina i to je jedna ''velika'' knjiga i to ne samo zbog svog opsega, jer je doista riječ o zahtjevnom sadržaju, nego i zbog svog unutrašnjeg jedinstva , poetskog, jezičnog, izražajnog, tako da je autorica u pravu kada kaže, da nije moguće uništiti to jedinstvo, jer je ono kao i njena duša- cjelovito i Jedno. Međutim, ova je zbirka poezije velika i zbog svog osebujnog načina doživljavanja stvarnosti i samog života tako, da slobodno možemo reći kako predstavlja jedinstveni primjer suvremene hrvatske lirike.

Vuk Pavlović je negdje zapisao: ''Živjeti - sudbina je svega rođenog. Doživjeti i doživljavati - dosuđeno je, napose, čovjeku.''

Istina je, dakle, da se u ''Sjeni duše'' život uzvio do neke prilične jasnoće, koja se zna prikazati u različitim očitovanjima ili doživljajima, zapravo, čudesnim događanjem, koje nekako stoji zajedno sa autoričinim življenjem. To nije nešto što je dodano životu ili što stoji pored samog njenog života, nego je takoreći esencija, koja iskrsava iz samog životnog toka i gdje se iz njega na zapažen način izdiže i razotkriva kao čovječje bivstvo ili kao ljudsko bivstvo i po toj ljudskosti, dakako i po toj dubini doživljenog i proživljenog života, ''Sjena duše'' predstavlja jedan izniman pjesnički pothvat, koji će zasigurno ostati trajna tečevina novije hrvatske literature.

Po ovim doživljajima ljudski se životi, dakle, odvijaju ne samo u različitim dubinama, nego i u svojevrsnim rasponima i pri tome je bitno, da se život u toku našeg življenja razvijao postupno, u mnoštvo izdiferenciranih i mnogolikih doživljaja po kojima se, u stvari, i razlikuju individualni subjekti. Čovjek u svojoj ljudskosti upravo na temelju doživljavanja samog surovog i oporog, gorkog života živi u stanju i bivstvuje prema sposobnosti, da uspoređuje i ocjenjuje i koliko mu je duša dozrela do uvida njegova općeg životnog stanja i njenih danih mogućnosti, može čovjek razvijajući se doseći i svoju duševnu zrelost, koja se u svome najbitnijem vidu očituje u činjenici, da se doživljavanje svijeta naposljetku otkriva kao nedostatno bivstvo i čitav se život očituje kao takvo nedostatno bivstvo.
Iz ovog osjećaja nedostatnosti ili oskudice, koja je kod Sartea fundamentalna duševna struktura suvremenog čovjeka, moguće je da autorica kaže:

''...A ti još nisi naučio slijediti svoju sjenu života'' (str. 295, Sjena života).

Kao da se čovjek može jedino upoznati i osjetiti u ovoj nedostatnosti kada mu u duši zasja njegova stvarna slika ogoljenog čovjeka, ali u bitnom određena ljudskošću, ali čovjek se upoznaje i osjeća prema svom magičnom svijetu, kojega gradi gdje život dolazi do svoje potpune jasnoće, ondje dakle gdje je doživljavanje prožeto dušom pa je tako onda čitav život produševljen i tumači se tako. Tu, sve što se može iskazati vidljivim dodirom sa svojom bližom ili daljom okolinom, zahvaljuje živototvornoj moći i pokretnoj snazi naše duše.

I tako se, bez obzira na to, je li i koliko je magično shvaćanje naše autorice, njezina svijeta i njezine moći primjereno, opravdano, prihvatljivo ili ne, može se svakako utvrditi, da se duša i duševni svijet otkrivaju u svom zornom vidu, da se naziru intuitivno u magičnoj formi Jadrankina doživljavanja svijeta, ljudi i života u cjelini, a to je velika novina suvremene hrvatske lirike, koja je izgrađujući jedan sinestetički svijet poezije razvila literaturu, koja je razlikuje, koja je značajno razlikuje od generacija, koje su joj neposredno prethodile.

Odatle, dakako, Jadrankina duševnost i duševnost te poezije, koja se zna očitovati, uz sve što se može nadati doživljaju, bilo to zamijećeno, predočeno, izmaštano, zamišljeno, vrednovano, naslućeno. Ova poezija prianja uz pojave prirodne i duhovne objektivitete, uz predmete ljudske čežnje i žudnje, skrovite nade i odvažna stvaranja. Ona, takoreći, obavija čitavu duševnu zbiljnost i žigoše dahom ugođaja stjecaje ljudske sudbine.

Dakle, doživljavanje svijeta i života dopušta utvrđivanje, da zbiljski svijet, ako se smije slikom ili riječju izreći, naprosto znači duševnost i da je drugim riječima sva upravo natopljena njome, a takva je poezija Jadranke Varga i kao takva sigurno predstavlja rijedak primjer nadahnutog poetskog kazivanja.

Dr. Zlatan Gavrilović Kovač


13:14 | Komentari (5) | Print | ^ |

subota, 26.01.2019.

ZRELOST


18:21 | Komentari (9) | Print | ^ |

četvrtak, 24.01.2019.

NJIH VOLIM NAJVIŠE


13:14 | Komentari (6) | Print | ^ |

srijeda, 23.01.2019.

BEZ NASLOVA


10:12 | Komentari (10) | Print | ^ |

nedjelja, 20.01.2019.

"KRVAVI MJESEC" i 3 horoskopska znaka na koja će 'Krvavi mjesec' najviše utjecati


slika: internet

''Jedno od najraširenijih praznovjerja jest da je period Krvavog Mjeseca razdoblje povišene ezoterične energije zbog koje demoni i druga čudovišta slobodno lunjaju Zemljom.

S druge strane, Krvavi Mjesec ima veliko značenje za vještice jer vjeruju da je ispunjen duhovnom moći i energijom pa tvrde da su ljudi tada puni većeg osjećaja mira i otvorenosti za veći stupanj razumijevanja pa su spremni za duhovnu evoluciju.

U moderna vremena Krvavi Mjesec je povezan s ludilom i paranojom, a mnogi kršćanski kultovi najavljuju biblijsku apokalipsu baš za vrijeme pomrčine Mjeseca. Neki od njih spajaju poganska i kršćanska učenja pa predviđaju da je ovaj prirodni fenomen pogodan za duhovnost i da zbližava ljude s Bogom.

Astrolozi tvrde da potpuna pomrčina Mjeseca simbolizira resetiranje emocionalnog stanja i oslobađanje od emocionalnih tereta koji su se nakupljali zadnjih šest mjeseci.''

https://dnevnik.hr/folder/zanimljivosti/krvavi-mjesec-donosi-puno-toga-saznajte-kako-ga-tumace-razlicite-kulture-i-civilizacije---525104.html


slika: internet

''Horoskopski znakovi na koje će "krvavi Mjesec" najviše utjecati jesu vodenjak, jarac i lav. Vodenjaci se mogu osjećati prilično rastreseno te biti napeti. Meditacija će im pomoći da se taj vrtlog zbunjujućih emocija primiri.

Svi horoskopski znakovi mogu očekivati neočekivano. Emocije će kod većine biti intenzivnije nego obično, neki znakovi osjećat će se samouvjereno i seksi, a druge će mučiti nesigurnost. Za neke će vrijeme "krvavog Mjeseca" biti vrijeme pomlađivanja, dok će drugi biti mrzovoljni, nesmotreni, tužni ili frustrirani.

Mogu se javiti i problemi u međuljudskoj komunikaciji. Neki pojedinci osjećat će se kao da tapkaju u mraku ili da pokušavaju hodati po živom pijesku. S druge strane, potpuna pomrčina Mjeseca neke će potaknuti da imaju odvažniji i ekspresivniji način komunikacije.

Određeni ljudi bit će i kreativniji nego inače, imat će zanimljivije ideje i manje će se brinuti o sitnim detaljima. Samo trebaju pripaziti da ne postanu previše nametljivi s vlastitim mišljenjima i fokusirani na sebe.''

https://www.sibenik.in/zanimljivosti/evo-3-horoskopska-znaka-na-koja-ce-krvavi-mjesec-najvise-utjecati/95291.html


slika: internet


slika: internet


15:00 | Komentari (6) | Print | ^ |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.