* Dimljeni tofu, fit kruh, jogurt i jagode ... 290 kcal


5 dag dimljenog tofua (80)
5 dag integralnog fit kruha (100)
2 dl jogurta, 0,9% m.m (80)
curry

+ 10 dag jagoda (30)

Da, tofu je bolji pečen, ali doručak obično traži brza rješenja ;)


P.S. Na fotografiji je duplo više tofua. Kada sam primijetio grešku odrezao sam ga na pola. S druge strane, sve jagode mi nisu stale, pa sam dio pojeo ovako, sa strane.

# subota, 30.06.2018. - 17:04


* Pileći file, tjestenina i rajčica ... 470 kcal


10 dag filea pilećih prsa
5 dag integralne pirove tjestenine
20 dag rajčice
0,1 dl maslinovog ulja
sol, papar, svježi bosiljak, zelene ljute papričice, curry

+ 10 dag voća

- meso posoli i ispeci na malo masnoće, začini curryjem
- skuhaj tjesteninu i napravi umak od rajčice s bosiljkom

Eh da, tako obično, i tako skroz u redu ;)

Naravno, prema kriterijima koji su meni bitni.


P.S. Da se želim praviti važan, drukčije bilo bi sve, ali eto, ne idu proljetna ljubav i snijeg ... :)))

# petak, 29.06.2018. - 08:15


* Dimljeni tofu, kukuruz i mini rajčica ... 440 kcal


10 dag dimljenog tofua
10 dag kuhanog kukuruza
10 dag mini rajčice
0,1 dl bučinog ulja
svježi bosiljak, curry

+ 10 dag voća

Zgodna kombinacija, tj. pomalo neobična večera, ali sa zanimljivim i ugodnim okusima, velikim dijelom zahvaljujući zahvalnim pratećim namirnicama i začinima. Da, tofu svakako nije moj gastronomski favorit, ali nutritivno je vrlo prihvatljiv, i zato ću ga s osobitim zadovoljstvom zadržati u svakodnevnoj prehrani.



P.S.U međuvremenu sam probao grilati ovaj dimljeni tofu i moram priznati da mi se okusom i teksturom znatno više svidio, ali prije objave tog jela vjerojatno ide jedan obrok pilećeg filea s tjesteninom, pa možda i sirovi dimljeni tofu koji je bio za doručak. Eh da, gdje naći vremena za sve ;)

# srijeda, 27.06.2018. - 18:39


* Krumpir salata i bakalar ... 450 kcal


15 dag fileta svježeg bakalara (120)
20 dag mladog krumpira (160)
10 dag ljubičastog luka (30)
0,1 dl maslinovog ulja (90)
sol, papar, bijeli vinski ocat, provansalske trave

+ 10 dag voća (50)

- krumpir skuhaj i ohladi, pa napravi na salatu s lukom
- ribu posoli i ispeci, začini s malo provansalskih trava

Ma znam, krumpir naoko nije glavna namirnica, ali ...

Bakalar je! Zašto, i po kom kriteriju?

Malo se zezam, a još više i ne ;)

Jasno da je ključ u lovi, tj. dostupnosti, na temelju čega se formira cijena,
što naravno ne mora značiti da u malo drugačijim okolnostima ne bi bilo obrnuto.



P.S. Dimljeni tofu i ražnjići tek slijede, ovo prije s time skoro da nije imalo blage veze, osim što sam ga kupio, po preporuci, i uvrstio u prehranu, na slijepo. U gotovo svakoj namirnici dobar je dio vode, a ona se ne navodi na nutritivnom dijelu deklaracije.

# utorak, 26.06.2018. - 16:08


* Mladi krumpir i mediteranski začini ... f. X kcal


Kao što svi znamo slika govori više od tisuću riječi ;)

Pa tako, da se ne ponavljam, svima je jasno o kojem se jelu i namirnicama radi. Čisto zbog detalja, naglasio sam da su korišteni mediteranski začini, jer tu bi inače možda moglo doći do zabune.


Tofu za ražnjiće se ne mora upotrijebiti isključivo za ražnjiće.


Marinada sa soja sosom nevjerojatno obogati namirnicu na koju se aplicira. Mislio sam da je meso logičan izbor, ali ništa nije nužno, tj. kuhinja je jedna velika igraonica za odrasle. Dimljeni tofu sasvim sigurno ne treba držati ni u kakvoj marinadi, pa onda i nisam.


Niti je noć, kamoli mlada, ali na koju foru mladog luka ima cijelu godinu?
... a gle, post je pisan znatno ranije, ali nikako da se "skinem" ;)

Tko mljacka barke, ili uopće pak ne?

I ovdje, bit je u krumpiru, možda luku, ili ...


Jasno vam je da je ovo jedan šaljivi post, ne ;)


P.S. Nije baš mudro kupiti vreću od trideset kila mladog krumpira na samom početku ljeta, ali dobro, probao sam ga već na sto načina, a izgleda i još ću. Naravno nisam na sto, ali ako smo se složili da slika govori bar tisuću riječi, iako nemate pojma što je na njoj, onda mogu i ja pripremiti krumpir na sto načina :)))

Nije upitno da vam neću odgovoriti, niti uzvratiti komentare s ovog bloga, baš nikako, ...
ali i dalje mi komentirate kao da je sve po starome.

Zašto???

S druge strane,
čitanost, prati već neku logiku,
pa je Grunf za 50% čitaniji. Što zaključiti,
ima vas nekoliko baš upornih, strpljivih, ... ali eto,
ja za sebe nemam toliko razumijevanja.
Hvala vam, i kao što vam rekoh,
neću vam to nikada vratiti,
ostajem kod toga ;)

I Will Wait ... 2Cellos

# ponedjeljak, 25.06.2018. - 23:27


* Tlačenica, ...


Kao što znaju oni koji traže kvalitetu,
neovisno o cijeni, nije lako ;)


P.S. Novi tanjur,
manji :)))

Ja se ispričavam,
ali Slovenke su zakon ;)

# nedjelja, 24.06.2018. - 23:49


* Rajčica, grašak i puretina ... 430 kcal


10 dag filea puretine od zabatka (140))
15 dag graška (120)
20 dag rajčice (40)
0,1 dl maslinovog ulja (90)
sol, papar, svježi list celera

+ 10 dag višnji (40)

- dinstaj rajčicu na maslinovom ulju, začini
- dodaj kuhani grašak i meso pečeno u pećnici

Kada imaš zrelu domaću rajčicu, nema dvojbe, šalša je najbolji izbor ;)


P.S. S ovog bloga do daljnjega ne komentiram, tj. ne uzvraćam komentare.

# nedjelja, 24.06.2018. - 12:02


* Grašak, cvjetača, puretina i umak od curryja i ananasa ... 460 kcal


10 dag filea tamne puretine (140 kcal)
15 dag graška (120 kcal)
20 dag cvjetače (60 kcal)
3 dag umaka od curryja i ananasa (90 kcal)
sol

+ 10 dag voća (50 kcal)

- skuhaj povrće
- ispeci meso u pećnici
- serviraj uz umak od curryja i ananasa

Recimo da je umaku vezivna namirnica lagana majoneza i da u konačnici ima oko 300 kcal / 10 dag.

Jako dobar umak, i općenito vrlo ugodno izbalansirano jelo, s dobrim namirnicama i nutritivnim vrijednostima.


P.S. Kako sam najavio u prethodnom postu, s ovog bloga do daljnjega ne komentiram, tj. ne uzvraćam komentare. Za eventualne dodatne informacije i kontakt tu je mail, a za blogo druženje ostavljam onaj drugi blog: Grunf, pa tko želi, zna gdje će me naći ;)

# subota, 23.06.2018. - 15:04


* Sve već viđeno, ili ...


Ako ste pomislili da je na gornjoj fotografiji opet neka mesna prerađevina, e bome ste fulali, nije ni blizu :)))



P.S. Uz postove, tj. obroke, analizirao sam i komentare, po ne znam koji puta, i zaključio. Nema više dramatike, valjda. Jedite i pijte što vas je volja! Ako baš želite, slobodno i komentirajte, a ja ću ovaj blog od sada pa nadalje voditi za svoju dušu, tj. uglavnom u tišini. S mog drugog tematski skroz različitog bloga: Grunf, ostaje otvorena mogućnost za druženje ;)



# srijeda, 20.06.2018. - 20:20


* Analiza: Sir je moj đir, pa riba i ... pa što ;)


Ispada, nebitno je što je na fotografiji, i neće biti objavljeno ovdje, pa što,
pa i to što kao piskaram, valjda, onako, isto tako, pa što ;)

P.S. O b(l)ože moj/naš, uvrijeđene li frajle,
i princeze na zrnu ... :)))

Obuhvaćene su objave zadnja 4 mjeseca, pred prošli "rezime".
Ovo je kao čisto za internu upotrebu, pa sam odustao od umetanja linkova.
Ne želim nikome ništa dokazati, valjda, jasno, osim sebi samome, to jednostavno "moram".
Potaknut komentarom: "... kupovne mesne prerađevine nafilane kemijom koje znaš dosta često koristiti".
Nadam se da ovo nije zadnja analiza, jer činjenice su me oduvijek zanimale, baš kao i zaključci, a ponajviše odluke nakon njih.
U ovu analizu uključujem samo glavnu namirnicu objavljenog obroka. To je u pravilu proteinska komponenta. Podijelio sam ih u pet kategorija.

Sir:
1 * Dimljeni sir, tjestenina i paprika ... 410 kcal
2 * Ementaler, grah, šampinjoni, mladi luk i feferon ... 460 kcal
3 * Grčki doručak (sa sirom) ... 280 kcal
4 * Islandski jogurt/sir, tost, ribiz i kefir ... 280 kcal
5 * Meki sir s plemenitom plijesni, kruh, cikla i bučino ulje ... 450 kcal
6 * Moj doručak br. 1. Svježi sir, tost, jogurt i voće ... 270 kcal
7 * Mozzarella, integralni kruh, probiotik i jagode ... 370 kcal
8 * Mozzarella, kukuruz i blitva ... 350 kcal
9 * Mozzarella, kukuruz, mahune i maslinovo ulje ... 410 kcal
10 * Mozzarella, pecivo, trešnje i pjenušac ... 380 kcal
11 * Mozzarella, pirova tjestenina, mladi luk i maslinovo ulje ... 490 kcal
12 * Mozzarella, slanutak, rajčica, rikula, ... 420 kcal
13 * Mozzarella, špacle i slatko-kiseli umak ... 460 kcal
14 * Namaz od posnog sira i koncentrata rajčice ... oko 70 kcal / 10 dag
15 * Palačinka sa svježim kravljim sirom
16 * Panirani Brie, mini rajčica, mladi luk i bučino ulje ... 390 kcal
17 * Sir Drautaler, integralni tost, mlaćenica i kruška ... 390 kcal
18 * Sir, zobene pahuljice, jogurt, maline i đumbir ... 370 kcal
19 * Skyr i avokado s medom na tostu ... 340 kcal
20 * Svježi kravlji posni sir, integralni tost, jogurt i jabuka ... 380 kcal
21 * Svježi kravlji sir, jogurt i mladi luk ... 280 kcal
22 * Svježi sir, kukuruz i kelj ... 360 kcal
23 * Špageti s tikvicama i trapistom ... 430 kcal

Riba i riblje:
1 * Avokado, tuna, papričica, limun, … 260 kcal / 10 dag
2 * Bakalar, krumpir i mladi luk ... 290 kcal
3 * Bakalar, krumpir i rajčica ... 270 kcal
4 * Dagnje, tjestenina, krastavci i grčki jogurt ... 380 kcal
5 * Dimljeni losos, sir s tartufima, pecivo, mini rajčica i mladi luk ... 300 kcal
6 * Dimljeni šaran, kruh i mladi luk ... 350 kcal
7 * Divlji losos, pirovi špageti, brokula i vrhnje ... 460 kcal
8 * Kozice na buzaru, kruh i salata ... 480 kcal
9 * Lignje, kukuruz i blitva ... 470 kcal
10 * Marinada od srdela, grah, mladi luk, maslinovo, ... ružmarin
11 * Namaz od dimljenog šarana, kruh, krastavci i kefir ... 350 kcal
12 * Orada, grah, mladi luk i maslinovo ulje ... 450 kcal
13 * Orada, grašak, mini rajčica i maslinovo ulje ... 440 kcal
14 * Oslić, cvjetača, tjestenina i grčki jogurt ... 470 kcal
15 * Skuša i šaran
16 * Tuna s rajčicom na kruhu i sok od grejpa ... 290 kcal
17 * Tuna, grah, paprika i maslinovo ulje ... 420 kcal
18 * Tuna, grah, paprika i maslinovo ulje ... 420 kcal

Meso:
1 * Lungić, kukuruz i blitva ... 440 kcal
2 * Lungić, njoki, šampinjoni, vrhnje i kopar ... 420 kcal
3 * Namaz od puretine, mladog luka i bučinog ulja ... 300 kcal / 10 dag
4 * Pileći file, slanutak, cvjetača i maslinovo ulje ... 430 kcal
5 * Piletina, grah i paprika … 420 kcal
6 * Piletina, kukuruz i prokulice ... 370 kcal
7 * Puretina s graškom i brokulom na bijelo
8 * Puretina u pacu
9 * Teletina, tjestenina i prokulice ... 440 kcal

Ostalo:
1 * Tost, med, ljuta papričica i kefir ... 240 kcal
2 * Ajvar na kruhu i naranča ... 260 kcal
3 * Jaja, kruh, mlaćenica i nektarina ... 290 kcal
4 * Kokosova mast, tost, probiotik i višnje ... 310 kcal
5 * Namaz od avokada i naranče ... 120 kcal / 10 dag
6 * Sladoled: Jagoda, banana i ribana tamna čokolada ... 100 kcal
7 * Tofu, grašak, mini rajčica, maslinovo ulje i voće ... 410 kcal
8 * Tofu, kruh, jogurt i breskva ... 310 kcal

Mesne prerađevine:
1 * Doručak: Pileća prsa s paprom, integralni tost, kefir, celer i mandarina … 350 kcal
2 * Pileća prsa u ovitku, integralni kruh, kefir i banana ... 350 kcal
3 * Prvomajski gušti, dan treći: Grah, kobasica i rajčica ... 390 kcal
4 * Šunka, špacle i paprika ... 400 kcal
5 * Šunka, špacle i šalša ... 390 kcal

Ma sve pet, i plus,
došlo vrijeme strožih izbora,
pa neka jede tko što želi, ili mora,
tj. meni baš skroz pravo,
časna pionirska!

Amen :)))


P.S. Eh da, u ponoć, ...
kočija se pretvara u bundevu,
ili obrnuto, ovisno iz koje smo priče ;)

Kažu ljudi, težak sam, a je,
tu i ne griješe, ali ...
vide li sebe?

Sorry ljudi, dojadilo mi raspravljati,
poglavito sa sobom, a vama,
baš svako vam dobro ;)

Hvala!

Da, ... što te nema :)))

# srijeda, 20.06.2018. - 00:17


* Lungić, kukuruz i blitva ... 440 kcal


10 dag svinjske pisanice
10 dag kuhanog kukuruza
20 dag blitve
0,1 dl maslinovog ulja
sol, crvena ljuta paprika, ...

+ 10 dag voća

- mariniranu svinjsku pisanicu ispeci na malo ulja
- serviraj uz kukuruz i blitvu, začini po ukusu
- završno prelij s malo maslinovog ulja

Eto, nakon dužeg vremena i nešto konkretniji obrok ;)

Kako je mariniran lungić, nemam pojma, kupio sam takav, a kako ovo jelo nisam ja pripremao, nisam ni čitao što piše na pakiranju, ali u svakom slučaju je bilo dobro. Po izgledu rekao bi da je crvena ljuta paprika, i sol standardno, a ostalo, tko zna. Nutritivno, ionako je svejedno. Slatkasti kukuruz i neobična blitva, spoj su za pet. Neobična je stoga što je dio po sebi imao intenzivno crvene crte na sredini, a lagano crvenilo po lišću i peteljkama. Žao mi je što je nisam slikao kada sam je kupio na placu, ali tko bi se svega sjetio.

# utorak, 19.06.2018. - 18:08


* Mozzarella, pecivo, trešnje i pjenušac ... 380 kcal


4 dag žute mozzarelle
5 dag integralnog peciva sa sjemenkama
svježi list bosiljka

+ 10 dag trešnji

+ 1 dl pjenušca

Nedjeljni kasni doručak ;)

Poklopilo se s malom proslavom, pa je zato išla Zlatna radgonska penina. Za divno čudo mojoj se ekipi više sviđaju oni slatkasti skroz jeftini pjenušci. Meni su ovi kvalitetniji vinski ipak puno draži.

Žuta mozzarella je zapravo više žućkasta i radi se o nešto masnijoj i sušoj varijanti poznatog sira koji nije skroz svjež nego je lagano dozrio, pa se prodaje narezan na šnite kao gro žutih sireva. Vrlo je ukusan. Ima oko 320 kcal / 10 dag.

Integralno pecivo sa sjemenkama je izvrsno. Jako je podatno i pune teksture. Nije ga nužno obogatiti nekim namazom, oblično je baš ovakvo kakvo je u originalu.

Svježi bosiljak bi bio šlag na tortu, da je sendvič torta, a on šlag :)))

Trešnje su u potpunosti uspješno desertirale ovaj baš ukusan obrok.


P.S. Često se provlači priča kako za oku ugodne fotke treba imati neki vrhunski foto aparat. To jednostavno nije istina, bar ne na ovoj amaterskoj razini. I ova je fotografija slikana mobitelom, a čak su i detalji uglavnom jasni, ali preduvjeti su koliko toliko mirna ruka i dovoljno svjetla, danjeg ili tome što bliže. Jasno, fokusiranje kod makro fotografije, kvalitetno balansiranje boja i slično, to može samo ozbiljniji aparat, ali u svrhu bloga, tj. neta, to definitivno nije primarno.

# ponedjeljak, 18.06.2018. - 22:05


* Svježi kravlji sir, jogurt i mladi luk ... 280 kcal


10 dag posnog svježeg kravljeg sira
2,5 dag integralnog tosta s ...
2 dl jogurta, 1,3 % m.m.
10 dag mladog luka

- dio jogurta umiješaj, ostalo popij ... s tabletama :)))

Ovo je pravi vikend doručak ;)

Jasno, zbog luka, pa kada ne trebaš među ljude, biraš po volji. Nadam se da smo raščistili priču s reprezentativnim obrocima. Ako će netko nakon toliko postova i objašnjavanja reći da više voli sir i vrhnje, i da mu uz to paše hrga domaćeg kukuruznog kruha, a i malo kulena, pršuta ili špeka ne bi škodilo, što da radim, samo ću se nasmijati, valjda. U odnosu na standardnu matricu, ovdje, luk je zamjena za voće, ali povrće je i onako baš blisko voću, samo s manje šećera, pa, u okviru moje nutritivno restriktivne priče, valjda se uklapa još bolje. I da, toliko mladog luka na ostale namirnice, previše je, ali meni to i nije osobiti problem, dapače, ovo je bio sasvim pristojan obrok, kao što rekoh, u kategoriji svakodnevnih, nutritivno ograničenih, u grubim okvirima dijete koju sam si dosudio dugogodišnjom neodgovornošću, da ne kažem glupošću.

# nedjelja, 17.06.2018. - 19:17


* Skuša i šaran


Za riblji dan, svaki je dobar, a od ribe ... ;)


Danas meni dva zanimljiva jela. Jedno skroz na brzinu i hladno, skuša iz konzerve, integralni tost, rajčica, maslinovo ulje, svježi bosiljak i crno vino (plavac mali), a drugo iz pećnice, odrezak šarana, mladi krumpir, kiseli krastavci, suncokretovo ulje, Vegeta i bijelo vino (zeleni silvanac). S obzirom na to da uz nutritivnu prihvatljivost, a time i umjerenost, uporno apostrofiram i raznolikost, neću vam reći koji mi je obrok draži. Naravno, da je šaran iz neke bistre gorske rijeke, ili skuša jutros dobivena s broda, na drugu bi ja muziku plesao, ovako, može i ovako nešto skroz zgodno, tj. da može, zapravo ...


P.S. Zapravo sam trebao objaviti lungić, koji je bio na redu još i prije tofua, ali eto, i ja sam podložan prigodnosti, tj. čisto da izbjegnem sekiranje na "petkovske" komentare, iako je i on pri kraju. I da, oni koji izbjegavaju Vegetu kao i ja, mogu šarana i krumpir začiniti provansalskim travama, to djeluje baš šik. Jasno, a mogu se i nacijepati dlaka do mile volje, pa im neće biti do grintanja i traženja istih u jajetu :)))

# petak, 15.06.2018. - 20:06


* Tofu, grašak, mini rajčica, maslinovo ulje i voće ... 410 kcal


10 dag tofua
10 dag kuhanog graška
20 dag mini rajčice
0,1 dl maslinovog ulja
soja sos, svježi list bosiljka, curry

+ 10 dag voća

- mariniraj tofu u mješavini soja sosa i vode nekoliko sati
- tofu ocijedi i isprži ga na malo maslinovog ulja iz spreja
- serviraj uz kuhani grašak i mini rajčicu, začini po ukusu
- serviraj ohlađeno, završno prelij s malo maslinovog ulja

Obrok koji je premašio moja očekivanja ;)

Marinada nije prodrla do sredine, dapače, zadržala se tek na površini, ali okus se značajno obogatio. Pastelno blagi grašak i okusno koncentrirana mini rajčica, dali su ovom obroku neospornu punoću, ali su mariniranom tofuu ostavili centralnu poziciju. Curry i bosiljak pašu, ali bilo bi dovoljno da je samo jedno, ionako se najviše osjetio koncentrirani soja sos iz marinade, ali i on je bio skroz prihvatljivog intenziteta. Za to je zaslužna voda kojom se marinada razblažila. To sam odradio intuitivno, i nisam pogriješio, dapače. Imao sam mali problem s prženjem, jer nisam znao koliko je dovoljno, ali čini mi se da nije velika razlika između par minuta i znatno više, pa s obzirom na moju sklonost jednostavnosti, nadalje ću pržiti tek nekoliko minuta.


P.S. Ovo sam jelo servirao ohlađeno uglavnom zato što sam koristio kuhani grašak iz konzerve, kao i rajčicu koji su bili na sobnoj temperaturi. Dok sam poslikao obrok i tofu se više ili manje ohladio, iako, ovaj marinirani, probao sam ga i nepečenog i netom pečenog, kao i završno ohlađenog, i mogu reći da mi sve tri varijante sasvim lijepo prolaze.

# četvrtak, 14.06.2018. - 12:38


* Tofu, kruh, jogurt i breskva ... 310 kcal


5 dag tofua
5 dag fit integralnog raženog kruha
2 dl jogurta, 1,5% m.m.
svježi list bosiljka, curry

+ 10 dag breskve

Vrlo zanimljiv doručak, a nutritivno savršen ;)

Tofu je prehrambeni proizvod javanskog porijekla dobiven zgrušavanjem proteina u sojinom mlijeku.


Tofu je svakako specifičan, bar ovako u svom "golom" izdanju. Ja već duže vrijeme gastro kriterije podređujem nutritivnim, pa je za mene tofu odličan izbor. Ubacit ću ga u svoju standardnu, tj. svakodnevnu prehranu, jasno ne svaki dan, ali koji puta u tjednu bi bilo sasvim u redu. Gastro ideologija me ne zanima, pa se na nju neću ni osvrtati. Sam tofu je malo pust i pašu mu začini. Bosiljak, kao bosiljak, odličan, ali moram priznati da se umak od jogurta i curryja baš odlično uklopio.

Nije jeftin, ali kao i sve kada se jede u malim količinama ne bi trebao biti tako nedostupan.


Onima koji se nisu s njim sretali neka pripaze kada ga otvaraju, jer ima i malo tekućine, pa nepažljivima može završiti na šlapama, podu i radnoj površini, eto, kao meni ;)

# srijeda, 13.06.2018. - 16:13


* Tuna, grah, paprika i maslinovo ulje ... 420 kcal


detalji

Ma sve pet,
bitno da nije puno
i sve je kao skroz u redu!

To što je grah iz konzerve, baš kao i tuna,
a paprika ispred svoje pune zrelosti, tj. sezone,
koga briga, nisam u prilici birati što mi se prohtje ;)

P.S. Imam tofu i htio bi ga nkako tečno,
bez neke posebene pripreme,
eto, zanima me, baš, ...
imaš prijedlog?

# utorak, 12.06.2018. - 18:07


* Namaz od posnog sira i koncentrata rajčice ... oko 70 kcal / 10 dag


Ponekada koristim islandski sir/jogurt, ali odlično će poslužiti svaki svježi sir, u mom slučaju s naglaskom na posni. Koncentrat rajčice je dovoljan dvostruki, dapače, trostruki zna biti pomalo grk, što nije toliko mana koliko mi se čini da za njim nema potrebe, jer ukrade sav okus, a uostalom, proporcionalno je i kaloričniji. Kako god, svaki za sebe mogu poslužiti kao namaz, ali tako-tako, a zajedno su za mene baš dobitna kombinacija, što zbog vrlo podatne teksture, što pak zanimljivog i punog okusa. Umiješam ih samo žlicom, bez puno petljanja. Onima koji vole svježi bosiljak kao ja, on gotovo nikada, tj. nigdje neće biti višak. Ovo sve ostalo po tanjuru, nebitno je ovaj puta, baš kao i to da se zapravo radilo o ručku. Eto, neka ideja namaza od svježeg sira i koncentrata rajčice ostane u prvom planu.

# utorak, 12.06.2018. - 09:08


* Mozzarella, integralni kruh, probiotik i jagode ... 370 kcal


3 dag mozzarelle
5 dag integralnog kruha
2,5 dl probiotika, 1,5% m.m.
20 dag jagoda
list svježeg bosiljka, papar

- na kruh eventualno stavi malo probiotika

Količinski malo?

Naravno da je, a kako drugačije ... ;)

Ali, s druge strane,
prvoklasno!


P.S. Oduševljen sam ovim raženim fit punozrnatim kruhom.
Jasno, kao i sve iz te klase, nema veze s onim na što smo navikli,
ali eto, bože moj, zato i jesmo mnogi u banani.
Tko pak nije, Bogu hvala,
neka u miru uživa u čemu god hoće ;)


Izvrsno je to što je podijeljen u 10 pakiranja po 5 dag,
dakle uzmeš jednu porciju, i nema frke za dalje,
niti moraš držati u frižideru, niti se žuriti ...


Kupljeno u Šparu, a ima ...
tko zna gdje sve.

# nedjelja, 10.06.2018. - 11:06


* Islandski jogurt/sir, tost, ribiz i kefir ... 280 kcal


5 dag islandskog sira/jogurta (skyr)
5 dag integralnog tosta
2,5 dl kefira, 0,9% m.m.
10 dag crvenog ribiza

Lagani doručak je odličan za pokretanje metabolizma ;)

Neki tu istu priču "prodaju" za teške obroke tipa špeka, kobasica, jaja, ... ali dobro, svakome na volju.
Meni u zadnje vrijeme paše baš ovako.

# četvrtak, 07.06.2018. - 18:27


* Kokosova mast, tost, probiotik i višnje ... 310 kcal


1 dag kokosove masti
3 dag integralnog tosta
2,5 dl probiotika
10 dag višnji
tucana crvena ljuta paprika

Obrok bogat okusima u zanimljivoj kombinaciji ;)

Slatkasto ljuto i kiselo nije baš uobičajeno na ovim prostorima, ali zašto ne. Mast sam držao u frižideru što je čini vrlo tvrdom i morao sam je grebati žličicom. To daje efekt da je ima više nego što je stvarno je. Na sobnoj temperaturi se brzo počela pretvarati u ulje. Osim masti, ostale komponente su klasika iz moje standardne matrice za doručak.

# srijeda, 06.06.2018. - 11:30


* Oslić, cvjetača, tjestenina i grčki jogurt ... 470 kcal



sastojci, recept, ... više

U ove sve toplije dane baš pašu hladni i lagani obroci ;)

Kuhao sam sve zajedno, jer mi se nije dalo petljati.

# utorak, 05.06.2018. - 08:46


* Dagnje, tjestenina, krastavci i grčki jogurt ... 380 kcal


10 dag dagnji (čisto meso)
5 dag integralne tjestenine, pirove
10 dag svježih krastavaca
1 dl grčkog jogurta
češnjak, papar, svježi list celera

Ako ne primjećujete dagnje, eto, i nije slučajno.
Kada su se pripremale miris nije bio sukladan očekivanom,
pa sam ih kompletno bacio i zamijenio netom ribanim Paškim sirom ;)

# nedjelja, 03.06.2018. - 18:33


* Sir, zobene pahuljice, jogurt, maline i đumbir ... 370 kcal


5 dag svježeg kravljeg posnog sira
5 dag krupnih zobenih pahuljica
2 dl jogurta, 1,3% m.m.
10 dag malina
đumbir

Najveći problem u dijabetičkoj dijeti je doručak. Jasno, uvjetno rečeno problem, jer ako zanemarimo gastronomsku komponentu, samo slaganje namirnica po šabloni, ne može biti neki izazov. Ali eto, kod pahuljica, s kojom namirnicom ih kombinirati iz skupine mesa i zamjena? Jajima, pilećom salamom, tunom, ... jasno da ne. Jedini izbor među standardnim namirnicama koji sam pronašao je svježi kravlji sir. I da, može to zajedno, malo nategnuto, ali ide.

Đumbir je ovdje svjesno prihvaćen odmak, ne zato što je đumbir, no stoga što je kandirani, pa bi ga zapravo trebalo preskočiti, ali s druge strane, nevjerojatno je koliko je ovom obroku dao okusnog sadržaja. Bilo bi još bolje da sam ga nekako usitnio, ali dobro, neka nešto ostane i za drugi puta.

Nije teško zaključiti da vas to što pišem i ne zanima osobito. Vi već znate što su vaši izbori, i hvala bogu sasvim mali broj vas ima probleme moje vrste. Dakle, nije ovo obrok složen da impresionira svojom maštovitošću i ljepotom, no puko preživljavanje. U kontekstu komentara koje dobivam, ne osjećam više potrebu na njih odgovarati. Znam, koga briga, ali ponavljam, valjda sebi, bogu hvala da vam ovo ne treba i da ćete u pahuljice dodati med, šećer, grožđice ili ribanu čokoladu, to je super. Uživajte ;)

# nedjelja, 03.06.2018. - 00:40


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>