* Lešo bijela riba, riža i povrće ... 490 kcal
20 dag divlje bijele ribe
5 dag riže ili ječma
10 dag laganog povrća
0,1 dl maslinovog ulja
+ 10 dag voća

- skuhaj ribu i rižu/ječam
- serviraj uz lagano povrće
- prelij s malo maslinovog ulja


matrica: dijabetička dijeta 1300 kcal
večera: bijela riba + riža + povrće + voće


Računica se odnosi na meso divlje bijele ribe: oslića, škarpine, orade, brancina, zubaca, bakalara, ... dok bi bijela riba iz uzgoja trebala ići u duplo manjoj količini, jer je taman toliko kaloričnija, tj. masnija.

Koristim ječam ili integralnu rižu, pa njih u pravilu stavljam prvo kuhati. Ponekada treba i 50 min. u običnom loncu, pa radije koristim ekspres lonac koji značajno skraćuje vrijeme pripreme. Neka riža zahtjeva i namakanje, pa se toga treba sjetiti ranije.

Pod laganim povrćem podrazumijevam sirovo kao što su: rajčica, paprika, mrkva, kupus, rikula, ... ukiseljeno: krastavci, cikla, paprika, feferoni, miješana salata, ... ili kuhano kao: brokula, cvjetača, kelj, prokulice, mrkva, ...

Od masnoće meni je ovdje maslinovo ulje nezamjenjivo.

Kod kuhanja ribe često koristim vinski ocat, lovorov list i papar u zrnu. Kad se ne kuha u kiselom, znam pokapati limunom kod serviranja.

Voće je odokativne količine, s računicom da sudjeluje s 50 kcal u ukupnom zbroju kalorija, pa bi to bilo tu negdje, oko navedenih 10 dag, za jabuke, kruške, breskve, marelice, nektarine, šljive, trešnje, višnje, kivi, mandarine, naranče, … Tko ima averziju prema komadu voća može popiti sok os svježe iscijeđenog ili možda fermentiranog, ako je takvog svjetonazora, tj. sklonosti. Voćna komponenta je tu samo zato da se obrok uklopi u matricu dijabetičke dijete u tri dnevna obroka. Kome to ne treba, pa može kako, kad i što hoće, blago njemu.


P.S. Tu sam, jer da nisam, bio bi negdje drugdje, jasno, dok jesam, a poslije, tako je svejedno. Hoću si reći: Uživaj u čemu možeš, dok možeš i ako još možeš, jer i najbolji pijetao prije ili kasnije završi u već nekom loncu! ;)


Komentari (19) - # utorak, 05.12.2017. - 17:23


<< Arhiva >>