* Wok kotlovina od pečenja: puretina, krumpir, rajčica i paprika ... kalorije: 590





10 dag purećeg batka
15 dag mladog krumpira
15 dag rog paprike
15 dag mini rajčica
0,5 dl vina (plešivičko)
0,2 dl masnoće od pečenja
sol, papar, peršin

- uzmi ostatke obroka * Puretina, krumpir i paprika ...
- u njih umiješaj dodatno dinstanu rajčicu i vino, začini
- ako ti to nije dosta uzmi i integralni tost
- ako ni to nije dosta odi ... k Žnidaršiću na gulaš :)))

Nemojte jesti rukama da ne bi prste pojeli ;)





Vrlo često u komentarima kažete da nešto volite ili ne. Zanimljivo bi bilo vidjeti kojem ste kriteriju dali prioritet. Ako je to samo okus, možda bi trebalo promisliti, jer mnoge namirnice koje su zdrave i nisu baš osobito privlačnog okusa, dok one dokazano nezdrave u pravilu su izvrsnog okusa. Dodatno, raznolikost omogućava tijelu da dobije sve što mu treba. Istina, za kvalitetnije namirnice i nutritivno prihvatljive obroke se treba nešto više potruditi, i u nabavci, a često i u pripremi, što rijetko tko voli u smislu samog rada, ili novca kojeg mora izdvojiti, ali dobre rezultate svi vole. Tako kada ja kažem da volim aroniju sasvim sigurno prioritet ne dajem okusu.Tako je i s batatom i čičokom, integralnom tjesteninom i rižom. Slično, samo iz nešto drugačijeg razloga vrijedi za puretinu ili razna krta mesa. Kada stavim na tost jogurt, a ne maslac, mislite li da uistinu ne volim okus i teksturu maslaca u kombinaciji s ostalim, a ponekada bi moglo i samo s kruhom, ili pecivom, i to toplim, bijelim. Kada kažem da volim lešo ribu, ne kažem da mi je frigana lošijeg okusa. Većina jela s jednim čepom ulja nisu podatna kao ona s dva ili tri, ali ... mislim da ste uhvatili poantu. Naravno, sve navedeno ne znači da treba skroz izbaciti sve ono što kao nije zdravo, samo bi bilo bitno da je iznimka nezdravo, a ne zdravo. Uostalom, i to zdravo je vrlo rastezljiv pojam. Jedno vrijeme je mast bila loša, danas je dobra, maslac i margarin su mijenjali pozicije, nekada je jaje organizmu davalo snage ako želiš svaki dan, danas kao pršti kolesterolom. Bijela riba je bila nutritivno superioran izbor, dok je danas plava češće isticana kao ona koju organizam više treba. Valja uzeti u obzir i način proizvodnje hrane, pa jabuka s plantaže na kojoj se šprica desetak puta u ciklusu, i još pred skladištenje i distribuciju, teško može parirati onoj domaćoj, crvljivoj. Domaće rajčice, nepravilne i različitih veličina, estetikom, ali i cijenom gube bitku s ovim vodenima koje su sve kao jedna i bez i najmanje točkice druge boje na sebi. O tome pričam, raznolikost mi daje šansu da se različito trujem, a umjerenost, e da, nju smo već apsolvirali. Ne brojim ja kalorije jer mi to treba, i što to čine nutricionisti u pripremi obroka bolesnicima, školarcima, sportašima, ... nego čisto iz zabave, tj. jer to volim ;)

četvrtak, 15.09.2016. - 19:45


<< Arhiva >>