15 dag filea pilećih prsa bez kožice
5 dag rikule
25 dag mini rajčica
0,2 dl maslinovog ulja
sol, papar, bijeli vinski ocat

- piletinu ispeci ma malo ulja iz spreja
- serviraj uz salatu od rikule i mini rajčica

Eto što ti je majstor, taj vjerojatno i jaja zna ispeći ;)

U više navrata se spominjalo neko moje navodno kulinarsko umijeće, a ja sam se uvijek branio da to ne odgovara činjeničnom stanju. Naravno, to je ispadalo kao lažna skromnost, što može izgledati simpatično, ali i opet kažem, ne odgovara istini. Sav moj angažman u kuhinji je vođen željom za preživljavanjem. Nakon dugog niza jednolične i sasvim krive prehrane, ozbiljno sam ugrozio zdravlje. Neke su stvari nepovratno otišle predaleko.

Ovih dana, smjernice su:
- kalorijski umjereno
- šablonski, ali raznoliko
- nutritivno optimalno
- jednostavno i lijepo
- s dušom i ukusno
- realno izvedivo

Ne mogu se u svakom obroku zadovoljiti svi kriteriji, i zato tako često kritiziram sam sebe. Kažem što mislim da nije u redu, jer nije mi namjera osvajati puke simpatije i pljesak publike, nego doći do što više obroka koji će uistinu biti maksimum od mogućeg. Ako uz to pomognem i nekom drugom, bog bogova.

Ma nije problem dodati više maslinovog ulja, umiješati ga s maslacem, negdje ubaciti domaće vrhnje, podatnije i masnije, ili vrhunski parmezan, masline, špek, vino, ... ali želiš li biti u kalorijskim granicama, to vrlo često jednostavno ne ide.

Fotografija je priča za sebe, i ona zapravo uopće nije bitna, iako, nije ni da je nebitna, jer priznajem, volim kada jelo izgleda lijepo. Znam, oko aranžiranja bi mogao itekako poraditi. Tu je uistinu puno prostora, a ja sam poprilično nemaštovit, pa sve serviram na isti način. Ovo što sada izgleda privlačno nije toliko do mene koliko do toga da je hrana u svojoj biti uistinu lijepa.

Ja nisam dobar kuhar, čak ni u amaterskim okvirima. Kladim se da bi ispao u prvoj emisiji bilo kojeg tv kulinarskog šoua. Ja sam matematičar i programer, tako prilazim i kuhanju.

U dosta zadnjeg vremena sam koristio matricu dijabetičke dijete u okviru mediteranske prehrane. Doručak mi je nešto slobodniji, a i u večeru sam unio malu modifikaciju (nije GMO). To je izbacivanje grupe namirnica s više ugljikohidrata. Valjda i na mene utječu neki novi trendovi. Što i kako ću sutra, pojma nemam, ali konzultirat ću se sa strukom koliko je više moguće. Ta ne može se informatičar pačati baš u sve.

Ovaj obrok oslikava upravo to o čemu pričam. U njemu su zadovoljene gotovo sve smjernice koje sam naveo. Dodatno, ma koliko samo jelo bilo superiorno, sasvim je razvidan dokaz da je moje umijeće na nivou kuhara početnika, tj. amatera i lako dostižnog neznalice, ali eto, ja sam uistinu zadovoljan ovim obrokom, ma koliko se ja osobno njime ni u čemu nisam dokazao, da ne kažem, pokazao.

Apsolutno nemam baš ništa protiv da bilo tko jede sasvim drugačije. Ili da jede samo svoje omiljene, i provjerene kombinacije, ili se drži nekog sasvim drugog tipa prehrane. Ja nemam pojma što je uistinu najbolji izbor gledano dugoročno, niti za mene, niti za planetu. Rukovodim se osjećajem da mi nešto vuče na dobro, a ono što znam je da sam nekako zadovoljan prehranom u zadnje vrijeme, što želim i vama.

subota, 20.08.2016.

<< Arhiva >>