13

četvrtak

prosinac

2018

Vic

Koliko treba Čehinji da spakira svoja tri vibratora, bič i štafelaj u stari, oronuli kofer i ode?
Beeeeeskooooonaaaaaaačnoooooooooo!


(Sporo mi se nekako kreće ta lista prema dolje...)Oznake: Putuj Selma

08

subota

prosinac

2018

Ovdje je nekad bilo dobro

Čitajući u posljednje vrijeme komentare na blogu u kojima se spominje moj lik i djelo učinilo mi se da se na mene u ovoj našoj blogosferi gleda malo, kako bi rekli, zakrivljeno. Kroz tu, nazovimo je, Janko prizmu. Ne želeći, ni kriva ni dužna, biti svrstana u kategoriju likova srodnih onima iz Tarantinovog pera (ili čime već taj maše) osjetila sam potrebu dati vam malo bolji uvid u ono što Marionetta jest.
Budući da slika govori više od tisuću riječi, odlučila sam, dajući direktan uvid u foto-album svog života pokazati vam koliko sam obična, normalna i vama slična.
Pa krenimo.
Iako bi bilo za očekivati da je sve počelo od ovog dvojcaodmah na početku moram naglasiti da nije tako. Od ovo dvoje u naslijeđe preuzela sam samo 4 (slovima: četiri) stvari.
Od njega – ljepotu koja ostavlja bez daha te pomalo čudan način češljanja.
Od nje – sklonost riječima i pisanju dugih postova te razoružavajuć osmjeh.

Za sve moje ostale osobitosti, talente i umijeća zaslužna je moja Nana (na slici desno)Rođena u siromašnoj dalmatinskoj obitelji sa 4 (slovima: četvoro) djece, kao jedina kćer, Nana je gledala sudbinu svoje braće (najspretnijeg brata poslalo na pečalbu, najpametnijeg na medicinu u Split, a najglupljeg u pope) te je od izbora koji su njoj ponuđeni (časnički samostan na otoku ili što hitnija udaja), izabrala pobrinuti se sama za sebe. Krasile su je, naime, 2 (slovima: dvije) tako često nespojive osobine. Inteligencija i ljepota. Iskoristila je stoga prvu priliku gostovanja Barnum & Bailey Circus-a u svom gradu, te pridruživši im se započela veliku avanturu svog života.Koliko god su rad u cirkusu i stalna iscrpljujuća putovanja bili teški za tu mladu, krhku ženicu, ona je u životu koji je izabrala pronalazila puno zadovoljstva i razloga za sreću. Pronašla je smisao u druženju i brizi za životinje.Naučena da uvijek ponese teret na svojim leđima, nosila je puno.Korak po korak preuzela je na svoja pleća i brigu o svojoj široj obiteljiI kad je već bila na rubu snaga, upoznala je mog DidaU albumu ćemo preskočiti dio nastajanja, dolaska na svijet te odrastanja moje majke i to ne stoga što nije dovoljno fotogenična da bi je slikali (ne nasjedajte na te jeftine provokacije), već stoga što bi se detaljno obrađujući i taj dio ova priča (kao i sve priče vezane uz moju majku) produžila u nedogled.
Ukratko, moja je majka bila (i ostala) veliki zaljubljenik u prirodu. Pri tom mislim na one planine, doline, livade, otoke, rijeke, šume itd. te me često, radi moje krhke dobi, a i ne bi li nesmetano zadovoljavala svoje „prirodne“ potrebe (kako ih je sama zvala) ostavljala Nani na skrb.
Svejedno, moje djetinjstvo je bilo čarobno. Ispunjeno ljubavlju i bezbrižnošću. Divni dani, tjedni, godine. Nana je uvijek pazila da sam lijepo obučenapazeći, naravno, pritom da se ne razlikujem previše od druge djece, a sve kako bi me zaštitila od raznih predrasuda o nama ljubiteljima životinja.
Uvijek je pazila da sam okružena kućnim ljubimcima, razvijajući time u meni suosjećajnost i osjećaj odgovornosti.U početku su stvari bile jednostavne i nevinea onda su se počele polako kompliciratiPonekad su te obaveze za mene bile prevelikeponekad bolneponekad samo čudne i neuobičajene za pitomo dalmatinsko okruženje u kojem sam odrastalaI tada, kad se već činilo da je nešto otišlo ukrivo, Nana je svjesna mojih sve većih školskih obaveza, pronašla nezahtjevnog, a ipak interaktivnog i umiljatog ljubimca.Kada ju je školska psihologica upozorila na problem mojih „izmišljenih“ prijatelja, Nana je učinila sve da moj društveni život bude bogatiji i raznovrsniji. Potrudila se da za prijatelje imam stvarnu, dobru djecu (od krvi i mesa) bliskih mi interesa i navika. Neke od njih (osim online komunikacije) susrela sam čak i uživo.Bilo je to divno djetinjstvo. Obično, mirno, po ničem osobito.
Onda je, kao što priroda i nalaže, došlo malo teže doba odrastanja. Pubertet prepun iznenađenja. Pomalo pobunjenički i divlji.
Ali, uz nikad zapostavljene školske obaveze uvijek je bilo vremena za sport i slobodne aktivnosti.

Jahanje je bilo jedan od mojih omiljenih sportova.TrčanjeBrzo hodanjeSinkronizirano plivanjeHrvanjeSuvremeni plesKlasični plesoviAstronomijaZborno pjevanjeModna fotografijaUz obaveze uvijek je bilo vremena za druženje s prijateljicamaZa odmor u prirodiPa s vremenom i za romanseNakon odrađenog puberteta i školovanja postala sam zrela, odgovorna mlada žena te ubrzo i majka te ću ovaj mali foto-putopis kroz život završiti svojim najvećim blagom.
04

utorak

prosinac

2018

Moja<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>