PSIHOLOGIJA ODRASLE DJECE

ponedjeljak , 25.03.2019.

Sasvim slučajno jučer sam naišao na jedan tekst u Glasu Koncila u prilogu „ Prilika“. Na zadnjoj strani tog priloga , (dodatku Glasa Koncila) , jedna majka postavlja pitanje : Treba li kažnjavati odraslu djecu? I onda ona krene ovako sa svojom pričom; „ Poštovana ( misli na psihologinju Dr. Lovorku Brajković koja odgovara na pitanja) , mnogo se govori o odgoju djece i o tome kako od njih učiniti zrele ljude. No, za mene je ta tema tempi pasati ( želi reći ;“prošlo vrijeme“). Majka sam odrasle djece ( 28 i 31 godinu) i gledajući ih, mogu sa žalošću konstatirati da nisam od njih učinila zrele i odgovorne ljude. Fakultete nisu završili, radnih navika nemaju, prednost uvijek daju prijateljima i užicima. Sve su ono što moj suprug i ja nismo. Molim se za njih, potičem ih na promjenu, kupujem im stručnu literaturu i potičem ih da to čitaju, pokušavam razgovarati, no imam osjećaj da je bitka izgubljena……..“
Sjedim ja tako na wc školjci kad mi odjednom izleti Bošljabuk i kaže:
- Ma vidiš li ti patnje ove majke ?
- Vidim vidim…. I samo iz jedne rečenice ovog pisma tužne majke zaključio sam gdje je pogriješila, a ta rečenica glasi: „ Sve su ono što moj suprug i ja nismo…“ – odgovorih Bošljabuku postavivši ispravno i pravilno dijagnozu uzroka i posljedica svih problema.
- Koji si ti psiholog!- pogleda me Bošljabuk zaključivši smjelo.
- Nisam psiholog nego psihijatar. – ispravih B.
- I što bi ti savjetovao toj jadnoj majci? – upita me on zabrinuto.
- Pa kada davnih dana nije učinila najvažniju stvar, a ta je da; umjesto da mijenja djecu trebala je promijeniti samu sebe, onda joj danas jedino preostaje da učini ovo što ću ja sada učiniti. Tada ustah sa WC školjke i pustih vodu.Carl Gustav Jung (Kesswill, 26. srpnja 1875. - Zürich, 6. lipnja 1961.), švicarski psiholog i psihijatar.

Oznake: misao

GDJE JE ISTINA?

utorak , 12.03.2019.

Pitao me danas Bošljabuk što je istina? Mislio sam da misli na nešto konkretno kao npr. gdje sam mu sakrio bocu malvazije, ali ne, on je uporno postavio pitanje : Gdje je istina? Dakle, ontološki filozofski. Nisam znao odgovor, ali sam onda počeo crtati ženski lik u nekoliko poteza bez sakrivenih začkoljica i rekao : to je istina!

Oznake: ugljen, olovka

ULYSSES

ponedjeljak , 11.03.2019.

Ugašena cigareta i on
Na stolu na kojem je
Izrezbareno moje ime
U sobi koja je promijenila
Dušu u ponoć
Svjetla se gase
Zvukovi odumiru
Mala svijeća prati
Oblak dima i skrivajući se
Šapuće one iste
Tvoje riječi.

( Željka Horvat; I zvijezde se smiju krhkosti; Čakovec 2005.)

Oznake: ugljen, olovka

IDEALIZACIJA

Prema filozofijskom rječniku V.Filipovića str.134. idealizacija je čin kojim se neka stvar, stanje ili osoba prikazuje kao savršenstvo i samim tim postavlja kao ideal sebi i drugima.
Dugo mi je trebalo da shvatim kako lijepe žene nisu ništa posebno, posve su iste kao sve žene. U tom poimanju pomogao mi je Bošljabuk davnih dana kada me priupitao :
- Znaš li ti da žene idu u WC kao i mi muški primitivci?
- Ma znam, ali neću o tome misliti jer onda mi naviru ružne slike i mirisi.- odgovorih.
- A znaš li ti da kada rađaju sve pršti od krvi, sluzi i vode i svačega? – nastavi on.
- Ma znam, ali ni o tome ne želim razmišljati.
- A znaš li ti da sve njihove kreme i pomadice, šminke i parfemi samo su varka, kao i vjenčanice na vjenčanjima koje su mladoženji tek haljina koja je problem i ni jedan je ne pamti dulje od sljedećeg dana, ali zato pamti kumu u crnoj uskoj pripijenoj haljini na visokim nogama koja miriše na chanel itd.,itd.,---postavi Bošljabuk niz glupih pitanja.
- Ti se Bošljabuk oženi za svoju barsku žabu, a meni pusti sve žene svijeta jer ne razumiješ ništa. Žene su ukras ovoga svijeta i spas muškom rodu, i treba da ih idealiziramo i štujemo. One su Božice .- odgovorih i od tada Bošljabuk nije progovorio ni riječ.

Oznake: ugljen, olovka

Permanentna peripetija per se

srijeda , 06.03.2019.

Permanentna znači stalna ili trajna, peripetija znači preokret u nekom zbivanju, a per se znači po sebi. Tako je naša politika permanentna peripetija per se. A jednostavno rečeno perpetum mobile. Fenomen.

Oznake: oznaka

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.