KAD BI DRVEĆE HODALO

nedjelja , 03.02.2019.

U nedjeljno popodne sjetim se dana mog djetinjstva pa si sve nešto mislim !?KAD BI DRVEĆE HODALO

Kad bi drveće hodalo,
Šume bi se razilazile na sve strane.
Drveće bi hodalo,
A mahale njihove grane.

Kad bi drveće hodalo,
I parkovi bi šetali nedjeljom sa šetačima,
A možda bi i zaigrali malo sa igračima.

Kad bi drveće hodalo,
Među pticama bi došlo do velike pometnje,
Jer bi i gnijezda krenula u šetnje.

Kad bi drveće hodalo,
Ja bih pisao naranči s juga
Nek dođe kod moga bolesnog druga.

Grigor Vitez (Kosovac kraj Okučana, 15. veljače 1911. – Zagreb, 23. studenoga 1966.), bio je hrvatski pjesnik, dječji pisac i prevoditelj.
Smatra se začetnikom moderne hrvatske književnosti za djecu. Autor je brojnih pjesama i priča namijenjenima djeci, te je autor i mnogobrojnih članaka u časopisima.

Godine 1957. pokrenuo je i biblioteku Vjeverica, koja se ugasila 1998. godine. U sklopu biblioteke Vjeverica objavljeno je oko 500 naslova za djecu. Također je bio suradnik brojnih časopisa za djecu. Redovito je objavljivao u Radosti, jednom od najdugovječnijeg lista za djecu, koji neprekidno izlazi 67 godina. Tijekom pedesetih i šezdesetih godina Vitez je pisao pjesme, priče, igrokaze, crtice i bajke. Objavio je 33 ilustrirane knjige, 35 slikovnica i pet zbirki pripovjedaka. Njegove su pjesme uglazbili veliki hrvatski skladatelji, kao što su Ivo Tijardović i Emil Cosseto.

Grigor Vitez preminuo je krajem studenog 1966. godine. Imao je 55 godina. “Na ispraćaju na Mirogoju mnoštvo ljudi došlo je pozdraviti pjesnika za djecu”. Vitez je pokopan u rodnom Kosovcu. Grob mu se nalazi u ispred njegove šume Čungar, u koju je kao dječak često zalazio. Za svoje stvaralaštvo primio je brojne nagrade i priznanja, a po njemu je Društvo Naša Djeca osnovalo nagradu koja se od 1967. godine dodjeljuje za autorska dostignuća u dječjoj književnosti.

Oznake: misao o pjesniku

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.