Putovanja i hedonizam

nedjelja, 22.10.2006.

Maroko

Hakima, dvadesetjednogodisnjakinja iz brdskog zaseoka pored Fesa ne zna ni citati ni pisati kao niti trideset posto od trideset i pet milijuna stanovnika Maroka. Zivjela je u kolibi od blata i slame zajedno sa roditeljima i tri sestre. Naucila je tkati tepihe i to je bio jedan rijetkih izvora prihoda za ovu siromasnu obitelj koja zivi poput njihovih predaka stotinama godina prije. Radila je za dva eura dnevno i nije znala za nista drugo. Njen zivot se promjenio kada je kroz selo zajedno sa grupom avanturista prosao Missouri, profesionalni vodic u Maroku. Kako je sa sezdeset godina ostao samac, mlada mu je djevojka zapela za oko iako se nije imalo sto puno za vidjeti. Tradicionalno obucene zene, kojih je u Maroku velika vecina, nose kaftan i marame, a neudate djevojke skrivaju lice. Missouri je poceo pregovarati sa ocem i dogovorili su se da za nju plati 10,000 Dirhama (oko tisucu eura) te da joj pokloni zlatnu ogrlicu u vrijednosti od 6,000 dirhama. Kada je potpisan ugovor mogli su se upoznati i ozeniti. Ugovor je ovjerio seoski Muftija, napisan je iz dva razloga. Prvi je bio da se njime garantira djevojcina nevinost, pa se ugovor razvrgava ukoliko se za prvr bracne noci dokaze suprotno, a drugi je da sluzi kao vjencani list s kojim se legalizira njihov brak kako bi zajedno mogli putovati i odsjesti u hotelima. Vjencanje je bilo seoska zabava koju je financirao otac iz dobivenog novca. Zabava je bila bez alkohola kojeg u ovoj prilicno religioznoj zemlji nitko ne pije osim stranaca. U neko doba noci Hakima je odpracena u kolibu zajedno sa dvije starije zene koje su je u sat vremena trebale poduciti i pripremiti na obavljanje bracnih duznosti. Nakon sto je Missouri obavio sto se od njega cekivalo, izasao je pred kolibu i veselo drustvo te pokazao tepih sa krvavim mrljama. Tek tada je zapocelo pravo slavlje, a bracni savez Hakime i Missourija je bio zapecacen.
Turisticki je Maroko izuzetno zanimljiva zemlja. Jedna je od uredjenijih arapskih zemalja, nema teroristickih napada, a infrastruktura; ceste i hoteli je na visokom nivou. Uobicajena tura je po kraljevskim gradovima kojih ima cetiri. Tradicija gradnje kraljevskih gradova je pocela jos u osmom stoljecu. Od tada je svaka dinastija gradila i utvrdjivala svoj glavni grad koji je bio opasan zidinama. Unutar grada (Medine) je bilo sve potrebno za zivot i sigurnost dvora, harema pa i zitelja. Najveca Medina je u Marakechu unutar koje i danas zivi osam stotina tisuca stanovnika, a druga po velicini je Fes sa tristotine pedest tisuca.Tura pocinje u Casablanci gdje se nalazi najveca zracna luka. Grad koji je postao poznat po istoimenom legendarnom filmu nije pretjerano zanimljiv tako da se u njemu zadrzava najkrace. Nakon toga sljedi najnoviji glavni grad Rabat u kojemu je sjediste i danasnje vlade. Brza utocesta vodi dalje prema Meknesu i Fesu. Izmedju ta dva grada se obavezno posjecuje Volubilis jedan od rimskih gradova koji je vrlo dobro ocuvan te Moulay Idriss, sveti grad kojeg je osnovao istoimeni vodja u osmom stoljecu. Najatraktivniji kraljevski grad je Marakech koji zasluzuje duzi ostanak. Ponad Marakecha se uzdize visoki planinski masiv Atlasa sa vrhovima od preko cetiri tisuce metara.

Fotografije sa putovanja: http://www.merlin-world.com/gallery2/v/Maroko/

- 16:12 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Globetrotter u riječi i slici

  • Live and let live.
    Putujuci svijetom ucimo i polažemo ispite. Upoznajemo ljude, običaje, krajeve...postajemo tolerantni, shvačamo koliko smo mali i ranjivi. To ja zovem školom života.
    Fotografije često govore više nego rijeci.

Linkovi

  • www.merlin-world.com