Svaštarije mediteranske by Annette

Skandalozno - nagraditi jednoga Petera Handkea!!!!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Dodjeljivanje književne nagrade Heinrich Heine kontroverznome autoru Peteru Handkeu izazvalo je velike proteste među političarima u Njemačkoj i Europi. Austrijski pisac i dramaturg nije zavrijedio najznačajnije priznanje njemačke savezne države Nordrhein-Westfalen zbog otvorenog zalaganja za srpskog diktatora Slobodana Miloševića i njegovu stranku, navodi se u protestima. "Odluku smatram vrlo problematičnom. Njome se uvrijedilo sve mrtve", izjavio je povjerenik EU za jugoistočnu Europu Ehrhard Busek. Handke je oduvijek javno davao podršku Miloševićevoj politici, a to ga uvelike tereti. Düsseldorfska spisateljica i nekadašnja predsjednica njemačkog PEN centra Ingrid Bachér odluku žirija je ocijenila katastrofalnom.
Peter Handke se od velikosrpskih ideja nije distancirao ni do današnjega dana na što najbolje ukazuje i činjenica da je 18. ožujka 2006. na grobu Slobodana Miloševića održao govor. Među ostalim je kazao: "Istinu ne poznajem. Ali promatram. Slušam. Osjećam. Sjećam se. Zbog toga sam danas ovdje, bliže Jugoslaviji, bliže Srbiji, bliže Slobodanu Miloševiću. Sretan sam što sam uz Miloševića koji je obranio svoj narod!" Za francuske novine Libération izjavio je: "Prestanimo konačno za masakre optuživati srpsku vojsku i paravojsku. Počnimo napokon slušati one koji su preživjeli muslimanske masakre u mnogobrojnim srpskim selima." Pariški teatar Comédie Française s repertoara za 2007. skinuo je Handkeovu predstavu "Spiel vom Fragen" koja se u Francuskoj trebala izvoditi od 17. siječnja do 24. veljače 2007.
"Nagrada Heine dodjeljuje se osobama koje se svojim duhovnim stvaralaštvom zalažu za ljudska prava, socijalni i politički napredak te za bratstvo svih naroda i povezanost svih ljudi. (…) Peter Handke, tvrdoglavo kao Heinrich Heine, u svojim djelima prati put prema otvorenoj istini. Handke poetski promatra svijet bez obzira na uvriježeno javno mišljenje", navodi se u obrazloženju žirija. (divnog li žirija!)
Heineova nagrada uz koju se dodjeljuje i novčani iznos od pedeset tisuća eura jedno je od najdotiranjih njemačkih književnih priznanja. Nagrada će Handkeu biti uručena 13. prosinca 2006. (nažalost!) Bosanski mediji navode kako se tim povodom očekuje i protestni skup Bošnjaka ispred Gradske skupštine u Düsseldorfu.

30.05.2006. u 17:04 | 2 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

promišljanja, svaštarenja &
knjige, kultura, umjetnost....
žena u tridesetima, vrlo neredovita u pisanju bloga. sprema se pisati češće!!


- online

Belief in limits
creates limited people







Linkichi

Knjiski moljac
Knjigomat
Moderna vremena Info
Filologanoga
Lupiga
Bodulska knjižica

Poliglotna od-do
Šišanje&BRijANJE
Tulipani from the NL
Ptica Trkacica
Jazzie
Brontulavanje...moje
BigMamma
Demjan
Bugenvilija
Aristonov Innuendo
Danči's World

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Pasji život

Image Hosted by ImageShack.us
Thanks to ImageShack for Free Image Hosting