Mara i Niko dobili podmladak

petak , 11.06.2021.Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje postavila je u selu Čigoć kameru iznad rodinog gnijezda radi praćenja i proučavanja života roda.

Društvo iz JU PP Lonjsko polje postavilo je temelje da olakša posao oko uređenja gnijezda paru koji se odluči tu nastaniti. Mužjaku i ženki, radnici su ih nazvali Niko i Mara, lokacija i gnijezdo očigledno su se svidjeli pa su ga odabrali za svoj budući dom.

Ubrzo je sve krenulo svojim uobičajenim tokom. Poslije parenja, roda je krajem travnja snijela i prvo od 4 jajeta. I kada se već činilo da do lijeganja ptića neće biti ničega posebno uzbudljivog, u gnijezdu se jednog dana odigrala žestoka bitka za ženku i gnijezdo između Nike i mladog mužjaka koji se iz Afrike vratio bez ženke.

Niko je bio uspješniji pa je obranio svoju ženku i gnijezdo. Nažalost, od 4 jaja 3 su ispala iz gnijezda i razbila se, a jedno jaje sa samog ruba Mara je, uz puno truda i muke, uspjela vratiti u gnijezdo. Prošlu subotu, 5. lipnja, svijetlo dana ugledao je i mali ptić, za sada bez imena, premda ne treba sumnjati da će vrijedni radnici JU PP Lonjsko polje i njemu nadjenuti neko prigodno ime.

Ako želite pratiti kako napreduje mali ptić i kako ga mama i tata hrane, "kliknite" na link dat na početku posta i uživajte.

Sterilizirajmo svoje kućne ljubimce

utorak , 08.06.2021.


Sažetak posta

Mačka po leglu na svijet donese obično od 3 do 9 mačića. Prevedeno na jezik nekih vlasnika mačaka to znači da će približno toliko mačića bez milosti biti ubijeno. Jer oni vlasniku ne trebaju, teret su mu i višak koji mu nije potreban.

Jadnik (na slici dolje) imao je sreću da je primijećen na vrijeme budući da mu je život doslovno visio o koncu. U ovakvom ga je stanju našla žena koja je slučajno prolazila putem na kojemu ga je netko ostavio.

Zato još jednom apeliram na vlasnike kućnih ljubimaca da ih daju sterilizirati ili kastrirati. Apeliram i na sve ostale koji ovo pročitaju, a poznaju vlasnike nesteriliziranih i nekastriranih mačaka da ih zamole da to učine.

Čitav post

Mačka po leglu na svijet donese obično od 3 do 9 mačića. Prevedeno na jezik nekih vlasnika mačaka to znači da će približno toliko mačića bez milosti biti ubijeno. Jer oni vlasniku ne trebaju, teret su mu i višak koji mu nije potreban. A "viška" se najčešće rješava utapanjem, bacanjem u jamu ili dublji jarak, a popularan način rješavanja viška je i odnošenje u šumu gdje ih se ostavlja na milost i nemilost divljih životinja, ako one ne učine svoje mačići uginu od gladi i žeđi.

Neki ih drže dok ih mama ne othrani, znači negdje do 3. mjeseca starosti, potom ih se negdje ostavi, često u blizini crkve, groblja ili trgovine, nerijetko zatvorene u kartonsku kutiju iz koje ne mogu niti izići pa se muče dok ne uginu.

Mali broj ih ima sreću da ih nađu volonteri društava prijatelja životinja ili osobe koje prilikom prolaska pored kutije ili najlonske vrećice iz koje se čuje plač neće okrenuti glavu kao da ih se to ne tiče.

Ne znam bi li "savjesnog vlasnika", kojemu je očigledno bilo puno za izdvojiti 150 do 250 kn za svoju ljubimicu, što ovisi o veterinarskoj ambulanti, a to nije niti 10 kutija prosječno kvalitetnih cigareta, bar malo zaboljelo srce da vidi fotografiju ove nedužne životinje koja mu je u jednom trenutku očigledno postala višak.

Ovaj jadnik imao je sreću da je primijećen na vrijeme budući da mu je život doslovno visio o koncu. U ovakvom ga je stanju našla žena koja je slučajno prolazila putem na kojemu ga je netko ostavio. Možemo samo pretpostavljati kroz kakve je muke prošlo to jadno biće samo zato jer nemarni ili škrti vlasnik nije našao potrebnim izdvojiti nešto novca i dati sterilizirati svoju mačku.

Tko zna kakva je sudbina zadesila njegovu braću i sestre, jesu li bili te sreće da ih pronađe netko tko će ih odnijeti svojoj kući, nahraniti, dati vode i .pozvati volontere Društva prijatelja životinja Faun iz KT da se pobrinu za njih. Ili su, što je vjerojatnije, od gladi i žeđi uginuli u mukama. Zato još jednom apeliram na vlasnike kućnih ljubimaca da ih daju sterilizirati ili kastrirati. Apeliram i na sve ostale koji ovo pročitaju, a poznaju vlasnike nesteriliziranih i nekastriranih mačaka da ih zamole da to učine.

Mislite li da je volonterima raznih društava za zaštitu životinja lako gledati životinje koje u ovakvom stanju dođu u sklonište? Jedino je utješno što jadna životinja, koja unatoč veterinarskoj skrbi ugine, bude bar na nekoliko dana okružena ljubavlju, nešto što u svom kratkom životu nije osjetila u svom domu, ako ga je uopće imala.

Teško je shvatiti tvrdoglavost vlasnika kućnih ljubimaca koji ih odbijaju sterilizirati odnosno kastrirati. Ne znam je li im poznato da dva para mačaka za 7 godina mogu dati i do 1 000 000 potomaka? Ponavljam, svega dva para mačaka. Mačka već sa 6 mjeseci postaje spolno zrela, što znači da ženka okoćena krajem ožujka ili početkom travnja već krajem studenog može na svijet donijeti svoje prve mačiće.

Za fotografiju zahvaljujem Društvu prijatelja životinja Faun iz Kutine


Glasači i bistrina nizinskih rijeka

srijeda , 02.06.2021.Ovaj post će se unekoliko razlikovati od postova kakve obično objavljujem. Pripremio sam vam nagradno pitanje!

Znam da ste nestrpljivi pa ću ga zato odmah postaviti: U kojoj su EU zemlji čak i vode nizinskih rijeka bistrije od mnogih glasača?

Da malo pomognem. Članica je EU, zemlja u kojoj mnogi penzioneri imaju vrlo čudan, samo njima razumljiv hobi - prekapanje po kontejnerima, jedina zemlja na svijetu u kojoj 2. svjetski rat još uvijek traje, a zlonamjerni za nju kažu i da je raj za uhljebe.

Nagrada je vrlo praktična i u današnje vrijeme vrlo korisna - avionske karte u jednom smjeru za čitavu obitelj, za bilo koju zapadnoeuropsku zemlju.

Možda će vam se činiti čudnim zašto sam ispod ovog stavka stavio sliku koja, naravno, nema veze s nagradnim pitanjem. Priznajem, nisam mogao odoljeti da ne uokvirim vijest koja me prije nekoliko dana toliko razgalila da, eto, još uvijek nisam, štono bi se reklo, potpuno svoj od sreće i veselja.Dobro je to, mislim na plavetnilo naših županija, za našu dragu dječicu i neprocjenjivo, jer svatko zna da je u Njemačkoj, Irskoj i u većini zapadnoeuropskih zemalja standard osjetno viši i bolje se živi nego u Hrvatskoj.

Pa zašto onda dječicu ne stimulirati da odu tamo gdje će im biti bolje? Jer naša dječica su budućnost zapadne Europe! Moram priznati da HDZ to punih 30 godina fantastično radi. Za trud - čista petica!