Plavuša na putu samospoznaje

utorak, 28.07.2020.

5 RAZLOGA ZAŠTO PRAKTICIRATI JOGU

S jogom me upoznao moj pokojni otac kada sam imala 10 godina. Nakon što je prebolio karcinom, odlučio je promijeniti način života i počeo proučavati jogu, meditaciju i makrobiotiku. Bilo je to prije više od trideset godina, preminuo je u mojoj jedanaestoj godini i, moram priznati, nisam se puno bavila time nakon njegove smrti. No prije desetak godina iznenada sam osjetila drastično smanjenje sluha u lijevom uhu, koji je zamijenio konstantan šum. Nakon što su liječnici odbacili tumor i Menierovu bolest kao moguće uzroke, rekli su mi da nema lijeka i da pokušam naučiti živjeti s time. Isprva sam imala velikih problema, što psihičkih, što socijalnih, borila sam se s depresijom i strahom od potpunog gubitka sluha, a stres je samo pojačavao moj tinitus. Nakon što sam isprobala razne prirodne, alternativne metode ublažavanja, shvatila sam da mi ništa neće pomoći ako ne promijenim način života. Počela sam se zdravije hraniti, baviti tjelovježbom i općenito raditi na smanjenju stresa.

Ponovno sam otkrila jogu. U početku sam je kombinirala s fitnessom, ali nakon protruzije diska morala sam odustati od skakutanja i zahtjevnih vježbi. Zbog prirode posla nisam mogla uklopiti prakticiranje joge u grupama u fiksnim terminima pa sam odlučila prakticirati sama kod kuće. Srećom, Youtube ima gomilu videa i, nakon nekoliko trenera i njihovih videa, otkrila sam Adriene. Zvučalo je zabavno odraditi njen 30-dnevni izazov (koji je u mome slučaju trajao puuno više od 30 dana) i ispostavilo se da mi njen pristup najviše odgovara. Joga je postala moja praksa. Poboljšala mi je kvalitetu života na mnoge načine. Nije izliječila moj tinitus, ali je pomogla, uz ostale promjene u načinu života, da se nosim s njime toliko dobro da većinu vremena ne primjećujem šum u uhu.

Osim toga, otkrila sam sljedeće:

1. Joga se naziva praksom s razlogom. Cilj nije postići komplicirane asane što prije (neke su mnogima nedostižne čak i nakon godina prakticiranja). Bitan je proces. Svakoga dana sve više napredovati i slaviti svaki mali pomak. Slušati svoje tijelo i disati.

2. Malo što vam može rastegnuti tijelo kao joga. Čak i ako niste fleksibilni sami po sebi, to nije razlog da ne vježbate. Svaka se poza može prilagoditi vašim mogućnostima te, ako ništa drugo, osjećat ćete se kao da ste narasli par centimetara u visinu. S vremenom ćete vidjeti napredak i dobiti dodatan poticaj.

3. Prakticirajući jogu, učite disati. Poziv da udahnete kroz nos i izdahnete kroz usta vokalizirajući izdah dubokim aaahhhh može zvučati čudno, neprirodno, čak neugodno, ali je nevjerojatno oslobađajuće i smirujuće.

4. Joga dokazano smanjuje izlučivanje kortizola, hormona stresa, koji je glavni uzročnik cijelog niza bolesti. Poboljšava krvožilni, živčani, respiratorni i imunološki sustav.

5. Za mene, joga je način života jer je to mali ritual samo za mene, u kojem upoznajem svoje tijelo, učim ga voljeti i biti zahvalna na njemu. Naučila me toleranciji, suosjećanju i duhovnosti.

Oznake: osobni razvoj

- 17:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 09.07.2020.

Pisanje kao terapija

Vjerujem da se svatko od nas može promijeniti. Često su našim manama i lošim navikama uzrok neke davne traume i događaji koji nisu pravilno procesuirani. Ono što mi jesmo sada nije nužno određeno našim genima. Ono kako mi vidimo sebe možda nije naše pravo Ja. Ono je možda zakopano duboko u nama i potrebno je malo truda da ga pronađemo. Možda se skrilo jer su ga kritizirali, jer je bilo drukčije, jer se nije uklapalo. Svi mi tražimo da budemo voljeni pa ćemo se ponekad stisnuti u kalup koji su nam drugi namijenili. Možda smo predugo bili posvećeni drugima pa smo zaboravili svoje snove i potrebe. Možda nam je život jednostavno jedna bitka za drugom.

Kada ste se zadnji put pogledali u ogledalo? Ali baš zastali, popričali sa sobom, preispitali se.

Kako si? Jesi li sretna/sretan? Što želiš?

Svi mi težimo tome da budemo sretni. I to je sasvim u redu. Svatko od nas ima pravo biti sretan. No čini mi se da nas moderno društvo konstantno uvjerava da sreću treba tražiti u materijalnome. Ali novac, najnoviji tehnološki gadgeti, tretmani ljepote i novi automobil nisu garancija sreće. Barem ne one dugotrajne i istinske. Vjerujem da sreću treba tražiti unutar sebe, zavoljeti sebe umjesto da tražimo tu ljubav u odobravanju drugih na temelju bankovnog računa, ljepote ili statusa. Vjerojatno i sami poznajete nekoga tko, unatoč imućnosti, nije sretan. Svi znamo za Kraljicu iz Snjeguljice koja nije mogla biti sretna sve dok je samo jedna osoba ljepša od nje.

Dugo sam se ljutila na nepravdu u svijetu, na sebičnost drugih, krivila okolnosti/roditelje/društvo za svoju situaciju. Onda sam se počela pitati što mogu napraviti da učinim svijet boljim. Jedna stvar koja je bila besplatna i s kojom sam mogla započeti odmah bila je rad na sebi.

Počela sam pisati i shvatila da ako neki problem izbacim na papir ili ekran bez puno razmišljanja, stvari se iskristaliziraju i lakše mi je pronaći rješenje. Naravno, potrebno je biti objektivan i prepoznati svoju ulogu u problemu, a to nije uvijek lako. Nije lako osvijestiti svoje mane, osjećaje krivnje, ovisnosti i obrasce kojima robujemo. Albert Einstein je rekao: “Glupost je ponavljanje istih grešaka u očekivanju drugačijeg rezultata”. Stoga ako zbilja želimo promijeniti svoj način razmišljanja, a time i svoj život, moramo prepoznati spomenute obrasce, osvijestiti ih, oprostiti sebi i donijeti odluku o promjeni.

Neki od vas reći će kako nisu vični pisanju, ali ne radi se tu ni o kakvim literarnim djelima. Cilj je zapisati tok misli bez suzdržavanja, bez obraćanja pažnje na interpunkciju, gramatiku i ostalo. Jednostavno istresti ustajale misli iz sebe kako bismo napravili mjesta za nove ideje, a usput možda i riješili kakav problem. Dugo sam koristila web stranicu 750words.com, koja je potpuno privatna, dakle ne može se čitati tuđe postove, a cilj je da svaki dan napišete 750 riječi. To je otprilike tri stranice teksta i nije nimalo lako proizvesti toliko riječi bez da malo uronite u podsvijest. Upravo zbog toga je izvrstan alat za čačkanje po problemima, frustracijama i ostalim osjećajima.

Mnogi poznati kreativci, inovatori i mislioci pisali su dnevnik. Mnoga istraživanja pokazala su da pisanje pomaže smanjenju stresa i anksioznosti te osvješćivanju i sagledavanju šire slike. Služi kao vrsta terapije i besplatno je, stoga, ako ne želite trošiti novac na psihologe i razne tečajeve, olovku u ruke ili tipkovnicu pod iste i pišite!

Oznake: osobni razvoj

- 16:51 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

  srpanj, 2020  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Srpanj 2020 (2)

Opis bloga

  • Putovanje duhom u potrazi za najboljom verzijom sebe

Linkovi