Maroje Višić

utorak, 11.12.2012.

Studenti Fakulteta političkih znanosti posjetili Laubu

Doc. dr. sc. Sanjin Dragojević i suradnik u nastavi Maroje Višić organizirali su studentima na kolegijima: Interkulturalna komunikacija i medijacija, Kulturni menadžment i Kulturna politika, posjet Laubi 10. prosinca 2012. godine.

Lauba je lokalni naziv za kružni drvored korišten u Vrbovcu, a vjerojatno proizlazi iz njemačke riječi „laub“ koja označava lišće.

Lauba je mjesto doživljaja, učenja, zabave i društvene interakcije.

Arhitektura

Počeci zgrade Kuće Lauba sežu u 1910. kad ju je projektiralo građevinsko poduzeće Emil Eisner i Adolf Ehrlich. Tada je služila kao jahaonica u sklopu vojnog kompleksa austrougarske vojske, a kasnije postaje tkaonica Tekstilnog kombinata Zagreb, koji ovdje djeluje do 2008. godine.

Zgrada Laube danas je jedina sačuvana građevina iz vojnog kompleksa. S obzirom na to da se radi o zaštićenom spomeniku kulture, adaptirana je na način da su sačuvane vrijedne povijesne karakteristike.

Lauba potiče suradnje, izložbe i razmjenu znanja sa srodnim institucijama, kako bi svojom djelatnošću pratila i potakla aktualnu umjetničku produkciju u Hrvatskoj, te joj pripomogla da se upiše u međunarodne tokove. Kroz kreativne i zanimljive izložbene modele te raznolik dodatni sadržaj, Lauba omogućava susret sa suvremenom vizualnom umjetnošću najširoj publici.




Autor: Maroje Višić
Autorica fotografija: Matea Ribarević

11.12.2012. u 11:03 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 03.12.2012.

Edukativna šetnja Mirogojem / An Educative Walk through the Mirogoj Cementery

Doc. dr. sc. Sanjin Dragojević i suradnik u nastavi Maroje Višić organizirali su studentima Fakulteta političkih znanosti SuZ na kolegijima: Interkulturalna komunikacija i medijacija, Kulturni menadžment i Kulturna politika, edukativnu šetnju (Educative Walk) zagrebačkim grobljem Mirogoj 2. prosinca 2012. godine.

Svrha edukativne šetnje bila je upoznati studentice i studente s kulturološkim i arhitektonskim značajem Mirogoja.
Šetnjom arkadama studenti su se upoznali s značajnim osobama iz društvenog, političkog i akademskog kruga, kao i samom arhitekturom arkada. Profesor Dragojević posebno je skrenuo pozornost na betonski pod na arkadama koji se može smatrati vandalizmom, te koji bi hitno trebalo popločati s ornamentima.

Mirogoj se također može smatrati umjetničkom galerijom na otvorenom, koja sadrži brojna djela kipara i slikara među kojima su i: Ivan Rendić, Roberta Frangeš-Mihanović, Rudolf Valdec, Iva Kerdić, Ivan Meštrović, Vanja Radauš, Jozo Turkalj, Antun Augustrinčić, Dušan Džamonja i Edo Murtić.

S hortikulturne strane park groblja Mirogoj ubraja se među najljepša groblja u Europi.

Profesor Dragojević naglasio je kako je važna i činjenica da su na groblju zastupljene sve monoteističke religije.

Edukativnom šetnjom studenti su posjetili i tzv. „političke centre moći“ na groblju.

Mirogoj se može smatrati gradom unutar grada – nekropolom.



Autorica fotografija: Matea Ribarević
Autor teksta: Maroje Višić

03.12.2012. u 09:59 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< prosinac, 2012  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Prosinac 2012 (2)
Studeni 2010 (10)
Listopad 2010 (2)

Komentari da/ne?

Opis bloga

Blog je napravljen za potrebe kolegija Konvergencija medija, a kako ce se dalje razvijati vidjet cemo...

Linkovi

Moj Facebook profil
Follow me on Twitter :)