četvrtak, 15.10.2020.

Bravo. moja Istra






Često sam ponosna na svoju Istru. Krenula je berba maslina i dok ih berem mislim koliko je truda bilo potrebno da ova mala regija postane i ostane najbolja maslinarska regija svijeta. Šest godina za redom po svjetskom vodiču za ekstra djevičanska maslinova ulja. Flos Olei 2021. obznanio da je Istra šestu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Prema podacima Flos Oleia čak 71 maslinar iz Istre je proizveo kvalitetno maslinovo ulje vrijedno nagrade. Ujedno, kako prenosi Jutarnji list, drugi puta zaredom čak je 3 maslinara, točnije Mate, Ipša i Olea BB dobilo ocjenu 98, a 13 je maslinara uvršteno u ekstra klasu ostvarivši 95 bodova. Istra je na ovaj način nadmašila 54 maslinarske države. U tzv. bibliju za ekstra djevičanska maslinova ulja uvršteno je 73 ulja iz Hrvatske, a od toga 71 iz Istre.

Iz jednog maslinika od ta tri maslinara vratila sam se sinoć iz berbe buže. Mnogo je truda oko maslina. Rezidba, obrada tla, zaštita. berba... Rad u masliniku za mene je iznimno zadovoljstvo neovisno da li ih režem ili berem.

I onda na nekim vijestima ugledam kartu na kojoj se zeleni jedino moja "krasna zemljo Istro mila" od svih regija i zemalja na kugli zemaljskoj. Pogađate da je korona u pitanju.

I zato bravo za moju Istru.
Potrudi se moja prelijepa Hrvatska.



- 08:15 -

Komentari (9) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Linkovi