Studentsko kulturiziranje

petak, 21.10.2011.

Na Zagreb Film Festivalu premijerno predstavljen dokumentarac Oblak

Jučer je premijerno prikazan Oblak, dokumentarac Miroslava Sikavice.


(slika 1: ugođaj prije početka prikazivanja filma)


Četvrti dan ZFF-a obilježila je svjetska premijera dokumentarnog filma Oblak u punom kinu Tuškanac, koji govori o tužnoj pogibelji Luke Ritza.

Redatelj ovim tužnim projektom koji govori o gubitku voljene osobe želi upozoriti na povećanje nasilja među mladima.


(slika 2: početak filma)

Sam film započinje posmrtnim slavljem Lukinog rođendana u njegovom stanu gdje njegovi prijatelji i roditelji pričaju o onome što su najviše voljeli na njemu. Luke se svi prisjećaju kao hiperaktivnog, živog i slave-željnog dečka kojemu je san bio postati rock zvijezda.

Redateljeva kamera prati tužnu svakodnevicu Lukinih roditelja te prijatelja, koji u jednom djelu filma po Zagrebu lijepe plakate sa slikom fotorobota Lukinog napadača. Oni na bilo koji način žele uhvatiti krivca te dokazati da se svaki zločin treba odgovarati.

Naslov dokumentarca preuzet je iz Lukinog školskog sastava napisanog nakon prekida s djevojkom u kojem se on prikazuje kao oblak u potrazi za morem koje bi ga ispunilo, ali na kraju blijedi te nastaje jutarnja magla. Sastav čita njegova djevojka koja se kroz suze prisjeća zadnjeg dana kada ga je vidjela u bolnici i Lukinog pitanja voli li ga još.

Jedan od najemotivnijih trenutaka u filmu je kada otac Reno sam sluša pjesmu britanske grupe Coldplay, Viva La Vida. Taj singl su on i Luka iščekivali danima na radiju, da bi Reno čuo pjesmu samo dva dana nakon Lukine smrti.

Film obiluje necenzuriranim psovkama što samo više pridonosi njegovoj originalnosti.

Miroslav Sikavica te montažerka filma Iva Kraljević prije početka filma zahvalili su se svima koji su im pomogli u njegovom stvaranju koje je trajalo skoro 3 godine.



Na samoj premijeri filma bili su Lukini roditelji te Vinko Brešan, producent filma i glumica Jadranka Đokić koja je glumila u kazališnoj predstavi Ovo bi mogla biti moja ulica, koja se također bavi o problemu nasilja među mladima.


(slika 3: Vinko Brešan i Jadranka Đokić)

21.10.2011. u 18:27 • 3 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  listopad, 2011 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Siječanj 2012 (2)
Prosinac 2011 (4)
Studeni 2011 (3)
Listopad 2011 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Malo o meni i svemu nečemu...

Moje ime je Marija Marušić i imam 23 godine. Blog pišem u sklopu kolegija Konvergencija medija koji slušam na Fakultetu političkih znanosti na 1. godini diplomskog studija.