Arhiva starijih novosti

17.04.2014., četvrtak

Ulaznica za Nebo, mesijanska značenja židovskog blagdana Pesaha


“Nekoć bijasmo faraonovi robovi u Egiptu, ali nas Vječni, naš Bog, izbavi otuda snažnom šakom, podignutom mišicom. A da nije Sveti Blagoslovljeni naše praoce izveo iz Egipta, ostali bismo slugama faraonovim u Egiptu, mi i naša djeca i naši unuci. Čak i kad bismo svi bili učeni, svi mudri, svi iskusni i sv znalci Tore, ipak bismo bili obvezni pripovjedati o izlasku iz Egipta. Tko više pripovjeda o izlasku iz Egipta, više je vrijedan hvale.”

HAGADA ZA PESAH

Julija Koš, poznata židovska aktivistica, bibliotekarka i spisateljica priredila je i izdala Hagadu za Pesah s jedinim tekstom na suvremenom hrvatskom jeziku. U knjizi s naslovom “Ulaznica za nebo” razotkrivene su i objašnjene “tajne” židovske Pashe, starog židovskog blagdana beskvasnog kruha. Što je to Pesah, kako je nastao, kako se slavi i kako su se to Pesahom služili antisemiti u progonima i pogromima nad Židovima kroz minula stoljeća, objasnila je autorica u svojoj prekrasno opremljenoj knjizi, uz dodatak Hagade za Pesah. Posebno je zanimljivo da se autorica poslužila sada već zaboravljenom i preko stotinu godina starom Hagadom kotarskog rabina dr. Mavre Engela iz Križevaca, koji je radio i djelovao u doba svoga kolege požeškog nadrabina dr. Margela, također židovskog spisatelja i znanstvenika.

Toplo preporučamo ovu novu knjigu svim Židovima u vrijeme Pashe ali i braći kršćanima, kako bi razumjeli sponu judeo-kršćanstva kroz pashalne obrede koji su opet utjecali na blagdan Uskrsa.

Knjiga se može nabaviti u knjižarama ili u Židovskoj vjerskoj zajednici Bet Israel u Zagrebu, koja je izdavač ove publikacije.