ponedjeljak, 19.02.2007.

Iron Maiden

Tri desetljeća željezne djevice

Najutjecajnija heavymetal-grupa svih vremena, Iron Maiden, osnovana je prije čak 31 godinu u Velikoj Britaniji i dosad je prodala više od 70 miljuna primjeraka albuma, a popularnost im ne pada. Fanove diljem svijeta oduševio je i novi, četrnaesti studijski album "A Matter Of Life And Death", na kojemu Iron Maiden ostaje vjerna svom zvuku - "galopirajućoj" bas-liniji, virtuoznim gitarskim solažama u tercama, eksplozivnom bubnju te iznimno melodičnim vokalnim dionicama u kombinaciji s epskim tekstvima koji često govore o povijesti, folkloru, knjigama i filmovima. Uostalom, novi album i najavljuje sedmominutni epski singl "The Reincarnation of Benjamin Breeg".

Najuspješniji demo

Ime grupe potječe od srednjovjekovne sprave za mučenje zvane iron maiden(željezna djevica) koju je Steve Harris, jedan od članova, vidio u filmu "Čovjek sa željeznom maskom" . On je 1975. godine počeo svirati s lokalnim rock-grupama, a kad su kolege iz tih bendova odbili svirati njegove pjesme, odlučio je osnovati vlastitu grupu.
U Iron Maidenu se od osnivanja dogodilo čak 12 promjena u članstvu grupe, a danas je čine pjevač Bruce Dickinson, gitaristi Dave Murray, Adrian Smith i Janick Gers, basist Steve Harris i bubnjar Nicko McBrain.
Za doček nove godine 1978. snimili su najpoznatiji demo u povijesti rocka - "The Soundhouse Tapes"- i u samo nekoliko tjedana prodali su svih pet tisuća primjeraka!
S albumom prvijencem grupa Iron Maiden je postala predvodnica novog britanskog vala heavymetala. Nagla je slava, međutim dovela i do problema - pjevač Paul Di'Anno postao je ovisan o drogi. Zbog toga je izbačen iz benda, a na njegovo je mjesto došao Bruce Dickinson.
Usljedili su megauspješni albumi - od "The Number of the Beast" do "Seventh Son of a Seventh Son" - koji su sada dio glazbene povijesti.

Povratak na put slave

Bruce Dickinson je od 1993. napustio grupu zbog samostalne karijere, pa je novi pjevač postao Blaze Bayley, no s njim snimljeni albumi, "The X Factor" i "Virtual XI", bili su potpuni fijasko.
Povratak Brucea Dickinsona i Adriana Smitha u Iron Maiden 1999. godine označio je početak povratka stare slave. Od tada grupa ima tri gitarista( i basista), a "Brave New World" i "Dance of Death", albumi koji su uslijedili, proglašeni su najboljim metal-albumima godine. Sudeći prema najnovijem singlu, i devet pjesama s najnovijeg albuma Iron Maidena, grupe upisane u Guinnessovu knjigu rekorda zbog glasnoće, krenulo je tim putem.

Sastav grupe

Bruce Dickinson, pjevač
Ime i prezime: Paul Bruce Dickinson
Datum rođenja: 7. kolovoz 1958., Lav
I ovo je on: U mačevanju ga smatraju svjetskim ekspertom; voli čitati i pisati priče; pilot je putničkih zrakoplova britanske tvrtke Astraeus; odlično svira bubanj i gitaru; studirao je povijest; vodi radioemisiju o alternativnoj i rock-glazbi; snimio je pet dokumentarnih emisija o zrakoplovstvu.
Obitelj: supruga Paddy, djeca Austin, Griffin i Kia




Adrian Smith, gitarist
Ime i prezime: Adrian Frederik H. Smith
Datum rođenja: 27. veljače 1957., Ribe
I ovo je on: U slobodno vrijeme obožava pecati.
Obitelj: supruga Natalie, sin Dylan i kćeri blizanke Natasha i Britney




Dave Murray, gitarist
Ime i prezime: David Michael Murray
Datum rođenja: 23. prosinac 1956., Jarac
I ovo je on: Strastveni je igrač golfa, a igra i nogomet i kriket; obitelj mu nije bila imućna, pa je roditeljima kupio kuću čim je zaradio dovoljno novca.
Obitelj: supruga Tamar i kćerka Tasha




Nicko McBrain, bubnjar
Ime i prezime: Michael Henry McBrain
Datum rođenja: 5. lipnja 1952., Blizanci
I ovo je on: Nadimak Nicko dobio je još u djetinjstvu jer je njegova omiljena plišana životinja bio medvjedić Nicholas; u slobodno vrijeme igra golf, podučava bubnjeve i svira u McBrain Damage Bandu.
Obitelj: supruga Rebecca




Steve Harris, basist
Ime i prezime: Stephen Percy Harris
Datum rođenja: 12. ožujka 1957., Ribe
I ovo je on: Igrao je nogomet za mladu momčad west Ham Uniteda i radio kao pomoćnik arhitekta, no ipak je izabrao biti glazbenikom; odlični igra nogomet i danas; želio je svirati bubnjeve, no živio je s bakom i - počeo svirati gitaru.
Obitelj: kćerka Lauren



Janick Gers, gitarist
Ime i prezime: Janick Robert Gers
Datum rođenja: 27. siječnja 1957., Vodenjak
I ovo je on: Vatreni je navijač momčadi Newcastle Uniteda.
Obitelj: nema




Studijski albumi

Iron Maiden (1980.)
Killers (1981.)
The Number of the Beast (1982.)
Piece of Mind (1983.)
Powerslave (1984.)
Somewhere in Time (1986.)
Seventh Son of a Seventh Son (1988.)
No Prayer for the Dying (1990.)
Fear of the Dark (1992.)
The X Factor (1995.)
Virtual XI (1998.)
Brave New World (2000.)
Dance of Death (2003.)
A Matter of Life and Death (2006.)

Ostali albumi:

Live After Death (1985.)
A Real Live Dead One (1993.)
Live at Donington (1993.)
Best of the Beast (1996.)
Edward the Great (2002.)

Najveći održani koncert:

Rock in Rio (2002.)

Iron Maiden PC igrice:

Ed Hunter (1999.)

- 21:53 - komentari (42) - print - Iron Maiden -

Maidenovi spotovi

Evo ljudi ovo ispod su moje najbolje pjesme od maidena, mislim ima ih puno više, al nema tolko spotova za njih, svejedno ih zaslužujetae čut i pogledat. Uživajte!!!!!nut Pozdrav!!! wave

- 21:27 - komentari (0) - print - Maidenovi spotovi -

Tears of the Dragon

bangburninmadheadbangludzujo

- 21:26 - komentari (0) - print - Tears of the Dragon -

The Trooper

bangburninmadheadbangludzujo

- 21:21 - komentari (1) - print - The Trooper -

Don't look to the eyes of a stranger

bangburninmadheadbangludzujo

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.