21

petak

listopad

2011

3. FESTIVAL AKTIVISTIČKE POEZIJE "ART ATTACK" - PROGRAM

3. MEĐUNARODNI FESTIVAL AKTIVISTIČKE POEZIJE

ART ATTACK

Zagreb, 3. – 5. studenog 2011.



Četvrtak, 03.11.

16:00
Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
OTVORENJE FESTIVALA

Nagrađeni autori koji su najavili svoje gostovanje su Slađana Šimrak (Srbija), Bojan Krivokapić, Dijana Mujić i Adnan Žetica (Bosna i Hercegovina), Josipa Marenić, Maja Urban, Stanko Stojić i Kristina Barać (Hrvatska) te Mitko Gogov (Makedonija). Posebni gosti otvorenja su mladi pjesnici nagrađeni unutar kategorije za osnovnoškolce, Petra Marin iz Bosne i Hercegovine te Filipp Djatchuk iz Estonije.

Glazbena pratnja - Fabrizio Rocchi (Italija) na gitari i gost iznenađenja.


Petak, 04.11.

15:00 - 17:00

RADIONICA ILUSTRACIJE
Društvo Naša djeca Zabok (DND Zabok) u okviru Dječjeg foruma "Bonkasy" kojeg vodi Romana Turk Tisanić.
Voditelji radionice: Georgios Ampatzidis (Grčka) i Mitko Gogov (Makedonija)


U sklopu festivala organizirana je radionica ilustracije priče za djecu „Djevojčica s narančastim balonom“ grčkog autora Georgiosa Ampatzidisa. Priča je to o malom dječaku koji jednoga dana pred školom upozna neobičnu djevojčicu. Uskoro doznaje kako ona dolazi s jedne od zvijezda, a na Zemlju je došla kako bi popravila balon koji joj služi za međuzvjezdana putovanja. Tijekom druženja s djevojčicom dječak upoznaje pregršt likova (morskog ježinca, hobotnicu, morskog konjica i sl.), a dobije i priliku da otputuje visoko prema nebu, držeći se čvrsto za narančasti balon. Između djevojčice i dječaka rodi se veliko prijateljstvo... Kroz priču se isprepliću i druge djeci omiljene, ali i poučne knjige, od kojih je najvažnije izdvojiti djelo „Mali Princ“ Antoinea de-Sainta Exuperyja kao stilskog uzora.

Georgios Ampatzidis mladi je grčki pjesnik i pisac priča za djecu. Od brojnih nagrada koje je osvojio za svoje uratke najvažnije je izdvojiti nagradu na međunarodnom natječaju za kratke priče „Sea of Words“ (Barcelona, Španjolska, 2008. i 2011.). Njegova je poezija nagrađena na prvom (2009.) i drugom (2010.) izdanju međunarodnog festivala aktivističke poezije „Art Attack“ u Zagrebu. Prilikom trećeg festivalskog izdanja održat će se promocija hrvatskog izdanja njegove posljednje priče za djecu „Djevojčica s narančastim balonom“.

Po završetku radionice voditelji će prikupiti sve nastale radove. U suradnji s autorom priče i grafičkim urednikom odabrat će se nekoliko najboljih radova koji će biti uvršteni u knjigu i obogatiti njeno hrvatsko izdanje. Priliku za oslikavanje naslovnice knjige dobit će najuspješniji polaznik radionice.

18:00
Klub Šibenčana, Ulica Baruna Trenka 3
OTVORENJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA „Fotografija godine“ (BiH)

Natječaj „Fotografija godine“ nastao je u organizaciji prvog BIH portala posvećenog fotografiji „Fotografija.ba“. Izložba „Fotografija godine“ u Zagrebu prodajne je naravi, a sav prihod od prodaje bit će doniran dječjim domovima u Zagrebu i Zenici. Aukcija započinje u 18:30, a svi posjetitelji imat će priliku kupnjom fotografija donirati u dobrotvorne svrhe. Aukciju će voditi Zoran Erak i Dijana Klarić iz Šibenika, a izložbu će otvoriti član žirija Mario Periša.

Na natječaj je pristiglo oko 140 fotografija iz BiH i inozemstva, a tročlani žiri u sastavu Mario Periša (predavač na Multimediji u Varaždinu), Zlatko Popović (freelance fotograf) i Haris Čalkić (novinar i fotograf Magazina Start BiH i jedan od urednika portala „Fotografija.ba“) izabrali su 40 najboljih fotografija i pobjednike: Adnan Mahmutović, Aleksandar Šiljković, Almir Alibašić, Amir Kehić, Andrija Vrdoljak, Dado Ruvić, Dejan Vladić, Dolores Juhas, Drago Nemec, Edin Gačan, Edin Tuzlak, Elvedin Šemsović, Ernad Pandžić, Esad Talić, Goran Terzić, Gordana Lakić, Irena Hujdur, Ivan Kelava, Ivan Klindić, Jasmin Sinanagić, Lola Kasalo, Ljubomir Todorović, Maja Ilić, Maja Maljković, Marijana Badrov, Marko Buntić, Martina Škrobot, Mensur Muhić, Midhat Poturović, Mira Pavlaković, Mirza Agić, Moamer Kasumović, Riad Drino, Sanjin Fajić, Siniša Skenderija, Slobodan Dimić, Vanja Jovišić, Vedran Vidak, Vedrana Maksić i Zlatan Kurto.

Pobjednik prvog natječaja za fotografiju godine BiH je Andrija Vrdoljak iz Livna s fotografijom „Roda i mjesec“, drugo mjesto zauzeo je Esad Talić iz Zenice s fotografijom „Noćna smjena“, treće mjesto pripalo je Ivanu Kelavi iz Mostara za fotografiju „Life is life“ dok je najboljom fotografijom godine portala Fotografija.ba proglašena fotografija „Vrijeme po mom satu” autorice Dolores Juhas iz Osijeka.

Subota, 05.11.

14:00 - 16:00
RADIONICA ILUSTRACIJE
Društvo Naša Djeca, Zabok

20:00
MM Centar, SC, Savska cesta 25
FILMSKI PROGRAM, projekcije uz gostovanja redatelja

Bogat filmski program uključuje dokumentarne filmove na temu djece: kratkometražni film o pobačaju nagrađene autorice Adriane Balteanu, kratkometražni poetski film snimljen prema nagrađenoj pjesmi „Piccole Mani“ autora Nicole Malisanija te „Them, Afghans“ autora Umara Masuda iz Pakistana koji je najavio svoje gostovanje na festivalu u sklopu kojeg će predstaviti svoje filmove, dosadašnji humanitarni rad te socijalne uvjete u svojoj zemlji.

„Child in the Merry-go-round“ r. Adriana Balteanu (Rumunjska)
„Piccole Mani“ r. Nicola Malisani (Italija)
„Them, Afghans“ r. Umar Masud (Pakistan)


* Sva festivalska zbivanja prati Kulturna televizija SC koja će, kao i prethodne godine, pripremiti dokumentarni film. Suradnici i pokrovitelji programa su: Knjižnice Grada Zagreba (uz posebnu zahvalu Knjižnici Bogdana Ogrizovića), Klub Šibenčana u Zagrebu, Udruženje građana „Natura BH“, portal „Fotografija.ba“, Studentski centar u Zagrebu, Grad Šibenik te Općina Primošten. Organizator festivala je Kulturna udruga za promicanje uloge mladih u društvu „Manifest“.

<< Arhiva >>