27

srijeda

prosinac

2017

Prošlost u sadašnjostiUžurbano kao uvijek ovih je dana u Glavnom gradu. Advent ruši sve dosadašnje rekorde. Gužva je postala gužvetina i ne može se disati. Prepuni tramvaji na kojima se jedva vrata zatvaraju, turista na svakom koraku. Ušminkana lica prolaznika i dotjerana tijela dodiruju se kao kao srdele u konzervi. Sve je bombastično, sve pomno ulickano, svi sretni i zadovoljni. No jesu li to doista?

Ovih dana doživjela sam i drugu sliku svakodnevnog života. Onog koji je iščezao sa ulica i domova Glavnog grada, a usudim se reći i naše Države. U posjetu Bosni vidjela sam jedan puno jednostavniji način života, bez puno ukrasa i pudera u životima ljudi, a opet s druge strane svjedočila toplini tamošnjih ljudi, koji unatoč skomnim primanjima i domovima, ne skidaju osmijeh sa lica. Uvijek te lijepo dočekuju u svom domu, vade na stol sve što imaju, šale se i na brige zaboravljaju. Valjda su naučeni da u toj stoljetnoj tuzi, kaosu, depresiji ili kako to već nazvati valja živjeti sa osmjehom i njegovati susjedske odnose. Jer tko ti više vrijedi od obitelji, prijatelja, dobrih susjeda?

Ceste su pune rupa, vape za novim asfaltom…pitanje je kad će ih pokrpati..

U zraku smrad crnog dima što ga za sobom ostavljaju stari automobili koje godinama nisam vidjela na našim cestama…i tako red smoga, red ćumura kako ga stanovnici zovu…pitala sam se zašto je tako sve smrdljivo u zraku, a zelenilom okružen grad, pogled puca na planinske vrhove, rijeka modrozelena huči dok prolazi pod starim mostovima…
Narod se grije na sve i svašta…od drva do ugljena..dok istovovremeno u zgradama stoje hladne cijevi radijatora..Raja nema para da se tako grije..a auti voze na lož ulje..

Trgovine prepune turske robe..lažnjaci caruju na svakom koraku… ali zato u svakoj „kabini“ čeka vas par kućnih papuča. Na prvu sam pomislila da je to prodavačica slučajno tu stavila, međutim taj prizor se ponavljao i u drugim trgovinama. Valjda se mislilo na kupca da ne nazebe kad se izuje da nešto proba. Vidiš ti što ti je Bosna??!
A kabine su me nasmijale do suza. Od starih, neožbukanih prostorija koje su nadograđene na trgovinu i gdje teta upali svjetlo da se možeš presvući, pa do wc-a u kojima nastojis da ti oblekica ne upadne u wc školjku ili lavandin. Uostalom, praktično je izvedeno. Lijepo imas ogledalo i to je jedino što je i potrebno.

Promatrala sam žene, raznih dobi, djevojke-majke-poslovne žene. Kako one djeluju jednostavno u mojim očima. Nema snobizma u njihovim kombinacijama, koracima, sve je tako ljudski jednostavno. Nisu opterećene da budu zapažene, nose se trenerke i čizme zajedno, kosa sa pramenovima na izdisaju, bijele čarape i crne cipele..

Puno se puši. I to na svakom koraku. Nema toga se uđete u kafić i tražite nepušački dio. Ima i slučajeva gdje je dječja igraonica od pušačkog „paviljona“ udaljena par metara. I nema vrata koja djecu odjeljuju od udisanja dima. Valjda je misao vodilja bila da roditelji sjede i puše, opuste se malo dok su djeca okupirana spravama, a to što djeca udišu taj dim od kojeg smrdi cijela soba - nije bitno.

Stalo je vrijeme tamo...živi se od dana do dana..nema baš neke perspektive ili plana..dobrim djelom prošlost je i sadašnjost…izgledno da bude i dio budućnosti…

Ako već mogu nešto zaželjeti onda neka to bude sljedeće. Da toplina i dobrota koja se vidi u očima naroda opjevanog u vicevima i dalje živi u njihovim srcima i obiteljima. Sve ostalo skrojit će im politika.


12

utorak

prosinac

2017

Vena amoris
Vjenčani prsten neizostavni je dio gotovo svakog vjenčanja. Najčešće ima oblik kruga koji simbolizira vječnost i savršenstvo, odnosno krug označuje nedjeljivu cjelinu koja nema ni početak ni kraj.

Približavanjem dana vjenčanja mnogima se nameću brojna pitanja na koja je potrebno odgovoriti. Od silnih pitanja koja bi se mogla svrstati u zaista različite kategorije, određena su vezana upravo uz vjenčano prstenje. Uzme li se u obzir da je dilema oko odabira i kupnje prstena riješena, simbolika i smisao su u potpunosti shvaćeni, dolazi se do posljednjeg, a ujedno i ključnog pitanja na kojoj ruci se nosi prsten?

Odgovor je prilično jednostavan, no pozadina putem kojeg se došlo do njega daleko je složenija. Vjenčani prsten nosi se na četvrtom prstu, takozvanom prstenjaku koji se nalazi između malog i srednjeg prsta. Odabir prstenjaka za nošenje vjenčanog prstena, nepisano je pravilo u mnogim društvima diljem svijeta i gotovo da ne postoje iznimke koje bi ga kršile.

Zašto upravo na prstenjaku? Ovdje se napušta jedinstvo i dolazi se do različitih teza, priča i objašnjenja koja su se razvijala kroz povijest sve do dana današnjeg, unutar različitih kultura.

U kineskoj tradiciji odnos prstenjaka sa ostalim prstima ima posebno značenje, kao i svaki prst u životu osobe:

palac – roditelji;
kažiprst – braća i sestre;
srednji prst – sama osoba;
prstenjak – muž/žena;
mali prst – djeca

Prema toj simbolici, ako se spoje jagodice prstiju lijeve i desne ruke, pri čemu se srednji prst savijete prema dlanovima, spojene duž srednje falange, dobije se figura koja otkriva buduće događaje u životu.

Palci se mogu odvojiti zato što se svako jednom odvaja od roditelja.
Kažiprsti se mogu odvojiti zato što se odvajamo od braće i sestara.
Mali prsti se također mogu odvojiti, jer će djeca odrasti i započeti samostalan život.
Prstenjaci se jedino ne mogu razdvojiti, jer je, prema ovom vjerovanju, muškarcu i ženi suđeno da cijeli život ostanu nerazdvojni. Wikipedia

Simbolika neraskidivosti preusmjerava se na brak, kao neraskidivu vezu između bračnih parova, od trenutka sklapanja braka do smrti. Sve se može razdvojiti, ali bračni
parovi, njihov odnos, ljubav i zajedništvo ne. Oni će uvijek biti povezani na ovaj ili onaj način.


Zanimljiva je i priča starih Egipćana. Oni su nosili su vjenčani prsten na prstenjaku lijeve ruke, jer su vjerovali da upravo kroz prstenjak prolazi vena koja vodi direktno u ljudsko srce, prikladnog imena „vena ljubavi“. Iako je ova tvrdnja pobijena s razvojem medicine, romantika koja proizlazi iz nje učinila ju je vječnom, te mnogi još i danas vjeruju u nju.

Dakle, vjenčani prsten nosi se na prstenjaku, no na kojoj ruci? Lijevoj ili desnoj? Ovdje ne postoji jedan, jedinstven odgovor. Točno je i jedno i drugo, vjenčani prsten nosi se i na lijevoj i na desnoj ruci ovisno od različitih kultura i tradicija prisutnih na određenim područjima svijeta, te unutar društvene zajednice.U većini slučajeva, vjenčani prsten se nosi na lijevoj ruci. Poznato je vjerovanje prema kojem kada muškarac stoji nasuprot žene i pri tome ispruži svoju desnu ruku, dotaknuti će njezinu lijevu ruku, i upravo iz navedenog razloga se vjenčani prsten stavlja na lijevu ruku. Nošenje vjenčanog prstena na lijevoj ruci većinom je zastupljeno u zapadnoj kulturi, a jedan od razloga već je ranije spomenut, a odnosi se na „venu ljubavi“ koja vodi od prstenjaka lijeve ruke do ljudskog srca. Neke kulture nose vjenčani prsten na desnoj ruci, budući da je lijeva ruka „nečista“. Nečista je u pogledu da se s lijevom rukom obavljaju higijenske radnje kao što je brisanje nosa, dok je s druge strane desna ruka čista i njome se jede, rukuje i na njoj se, kao što je navedeno, nosi vjenčano prstenje.
Na kojoj ruci se nosi vjenčani prsten

No, postoje i oni koji vjenčani prsten nose na obje ruke, doduše ne istovremeno, ali prsten se prebacuje s jedne ruke na drugu tijekom i nakon ceremonije vjenčanja. Ovaj običaj prisutan je kod Židova koji vjenčani prsten stavljaju tijekom obreda vjenčanja na desnu ruku, a zatim se nakon što obred završi, prsten prebacuje na lijevu ruku. Isto tako, pripadnici američke kulture najčešće nose i vjenčani i zaručnički prsten zajedno, istovremeno na lijevoj ruci- na prstenjaku, s time da se prvo stavlja zaručnički prsten, a iznad njega vjenčani što odgovara redoslijedu priprema prije i za vrijeme samog braka.

Može se zaključiti da su u različitim vremenskim periodima, kroz ljudsku povijest kao i danas, u različitim kulturama i krajevima svijeta postojala, te još uvijek postoje brojna pravila o tome na kojoj ruci i na kojem prstu se treba nositi vjenčani prsten. Ipak, valja naglasiti da je možda važnija činjenica od toga na kojoj ruci i na kojem prstu nositi vjenčani prsten da se kroz vjenčani prsten pokaže ljubav, poštovanje prema braku i osobi s kojom se brak sklapa, spremnost na suživot u dobru i zlu, te neraskidivost jednog skladnog i vječnog odnosa između dvoje ljudi. Ne može se pogriješiti kod odabira ruke i prsta za nošenje vjenčanog prstena, bitno je samo da ga nose osobe koje se istinski vole i spremne su provesti ispunjeni zajednički život.

apparo

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.