09

četvrtak

studeni

2017

Pružena rukaSve ih je više i sve su obučeniji...valjda se rode sa manirima za prošenje..

Uvijek se sjetim jednog hladnog zimskog dana...bura je puhala kao luda i teško da se moglo nekoga sresti po kamenim ulicama Splita...Kapu koliko god navlačiš preko ušiju vjetar uvijek nadje bužu i uvuče se...
Stisnuta tako u debeloj jakni naišla sam na Romkinju kako prosi..ali nije bila sama...sjedila je na golom betonu sa bebicom u rukama, omotanoj sa nešto malo robe...i dok dijete leži na prekriženim joj nogama, "carica" uredno spruža desnu ruku i kumi i moli za pomoć...

Nije me briga za nju..bilo mi je žao i još uvijek jest romske djece..kako ih iskorištavaju dok još ne progledaju, kako ih potiču na nerad i prošnju..kakvu perspektivu u životu im nude??

Djeca su im sredstvo za rad i pokriće za socijalne naknade od kojih žive. Najbitnije je da do 15.godine što prije zatrudne, mada mislim da sam im dala previsoku dob za "očuvanje djevičanstva".

Za mene je njihov način života primjer neodgovornog roditeljstva i uvijek mi je žao tisuća parova koji godine ulože da dobiju dijete i ne ide. Ljude koji su spremni sve učiniti da odgoje novog čovjeka, sa znanjem i vještinama za budućnost.

Tog hladnog dana okrenula sam pogled i produžila po stazi svojih misli, i žao mi je. Trebala sam stati i, ako ništa, kao građanin i majka pozvati policiju jer i sam Obiteljski zakon navodi da je svatko dužan prijaviti centru za socijalnu skrb povredu djetetovih osobnih i imovinskih prava, navodeći kao osobnu povredu, između ostalog, zanemarivanje i izrabljivanje.

Policija će izvijestiti centar za socijalnu skrb, koji će potom djetetu osigurati smještaj, ispitati obiteljske prilike i poduzeti mjere protiv roditelja, te djetetu osigurati potrebne mjere sigurnost za njegovu dobrobit. Strašno je da ijedno dijete mora prositi, a još strašnije da ga na to prisiljavaju njegovi roditelji ili skrbnici kako bi isplatili svoje dugove.

Pred nama su hladni dani, šuška se snijeg nam dolazi...i opet će tržnice i trgovi biti utočište za djecu koja prose...


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.