18

ponedjeljak

rujan

2017

Matična mliječKako je prošle godine malena krenula u vrtić pripremila sam se na učestale infekcije koje će "pokupiti." Činjenica je da se dijete, dok je doma, malo više pazi i izoliranije je od bolesti nego li u vrtiću. Ali opet kad tad mora početi izgrađivati imunitet. Predviđanja su se i ostvarila, tako da je sveti trojac uho-grlo-nos bio aktivan mjesecima...
Već sam znala ako počne plakati iza ponoć upalilo se uho..i pravac hitna otorina..antibiotik 7 dana i tako u krug.

Jedno jutro, sasvim slučajno, u vrtiću sam srela mamu čije dijete ide sa mojim u grupu i kaže mi kako je svom djetetu davala ampule. Naime, radi se o mješavini matične mliječi i prirodnih vitamina C, E te beta karotena. Bez umjetnih okusa, boja i konzervansa, čine prirodnu zaštitu imunološkog sustava djece iznad 3 godine. Preporuka proizvođača je bila da se uzima jedna ampula dnevno prije doručka.

I tako smo krenuli u avanturu borbe protiv zimskih napasnika. Godinu dana kasnije mogu samo reći da je to nešto najbolje što je konzumirala od pustih dodataka prehrani, plus otvara apetit. Zdravlje joj je bilo cakum pakum. Ne mislim pod tim da nikako nije bila bolesna, već ako bi skupila prehladu brzo bi je prevladala / ne bi bila svaki put bolesna kad i druga djeca u grupi.

Ove godine smo na vrijeme reagirali pa smo u lipnju zvati pčelara da nas ima u vidu za 100% matičnu mliječ koju ćemo uskoro početi davati. Mjesec dana kapat ćemo joj pod jezik 1-2 kapi, što je sasvim dosta za dijete, i onda napraviti pauzu. Obično se matična mliječ pakira za mjesečnu dozu, ali ako se kupuje više mliječi ostatak se stavi u zamrzivač i izvadi prije upotrebe.

Pored mliječi, dajemo joj i med..bilo žlicu čistog meda ili pomješanog sa limunom. Odabrala je okus koji joj se sviđa i to "pali." Obično djeca preferiraju okus livade ili cvjetni med jer su blagi. Jedva čekam da vidim rezultate sa čistom mliječi.

S druge strane, još jedna važna stvar - cijena. Kod pčelara se kreće oko 150/200kn mjesečna doza. U kvartovskoj ljekarni, prije par dana, dečko je promovirao mliječ. Mjesečna doza koštala je oko 600kn. Mišljenja sam da je to stvarno bezobrazno, pogotovo ako znamo da je mliječ jedna jedina..nema je ovakve ili onakve.

Zanimljivosti o matičnoj mliječi:

- ima široku primjenu u oporavku organizma (iscrpljenost, umor, liječenje raznih bolesti),
- ona je hrana nužna pčelinjoj matici, a proizvode je mlade pčele radilice,
- želatinozno-mliječne konzistencije,
- kiselo-slatkog okusa i djelomično topiva u vodi,
- svježa mliječ je bjeličasta, no s vremenom tamni i postaje užegla,
- sadrži oko 60% vode, suha tvar su većinom bjelančevine, aminokiseline, oko 30% ugljikohidrata, mineralne tvari:
kalci,kalij,magnezij,cink,željezo,bakar,mangan,
- negativno reagira na nepovoljne uvjete skladištenja; tamni držanjem na sobnoj temperaturi; optimalna temp. 4-8C
- djeluje protuupalno, antioksidativno te antiumorski
- pomaže u sprečavanju ateroskleroze,štiti jajnike i dojke, jača imunitet,spriječava djeljenje tumorskih stanica te pomaže
obnovi tkiva,
- studije na životinjama pokazuju da snižava krvni tlak te širi žile.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.