10

nedjelja

rujan

2017

LutkeBrzo je prošao današnji dan, a još mi je svjež miris kruha i maslaca za doručak. Popila se kavica, navukla oblekica i krenuli smo u grad. Vodili smo našu kćerkicu na predstavu. Ovog puta destinacija je bilo kazalište lutaka i Crvenkapica.

Na prvu nisam očekivala ništa posebno. Odrasla sam bez ijedne pogledane predstave, ijednog posjeta kazalištu dok sam bila dijete. Zato sam odlučila svom djetetu proširiti vidike. Sreća moja pa već uživa u kazalištu.
Ne mogu kriviti svoje roditelje, ne mogu kriviti sredinu u kojoj sam rođena, jer jednostavno ne živimo svi u velikim gradovima pa ni nemamo široku ponudu sportskih i umjetničkih aktivnosti. Ali zato mogu, iz današnje perspektive jasno potvrditi da te nejednake startne pozicije od djetinjstva izgrađuju drugačije ljude. I dok su jedni uspješni sportasi, pohađatelji satova klavira i violina drugi nemaju te mogućnosti, a o kulturnoj ponudi ne treba ni pričati.

Ulazim u kazalište, sve tople boje, sve u dječjem duhu, vani sunčano i sve bruji od dječjeg veselja. Sjedamo i svjetla se gase. Crvenkapica počinje mjesiti kolače za svoju bakicu. Kakva glazba u pozadini, kakve animacije, a tekst priče totalno nenasilan i smješan. Glumci su stvarno odigrali vrhunski. Crvenkapicu je pojeo na krajnje smješan način, podrignuo..i djeca su prasnula u smijeh..vuka nitko nije ubio već je dobio "rad za opće dobre". Naime, u društvu zeca, kojeg bi rado pojeo, čistio je šumu od ostataka smeća.

Jedino što mi se nije svidjelo je pomalo nekorektno ponašanje roditelja. Naime, dovode djecu koja su mala i koja nisu ni blizu trećoj godini. Nisu prestajala plakati. I onda između redaka hvatate tekst sa usana glumaca i molite Boga da uzmu dijete i izvedu ga van.

Mislim da sam istinski uživala. Istina, predstava je bila 3+, ali tih 45min ja sam bila dijete koje je odlutalo iz svijeta odraslih u svijet djece i mašte. Nije loše uopće, samo što brzo prođe. Pita me dijete hoćemo li doći opet, naravno kažem. I to već idući tjedan.

Ljubiteljica sam satiričkog izražaja koji prikazuje našu surovu realnost na humorističan način. Možda sam baš zbog toga podcjenjivala lutkarske predstave ili ih jednostavno percipirala kao dosadne.

Danas je dan u kojem su maleni naučili velike nešto novo.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.