06

srijeda

rujan

2017

Moć i puderElizabeta I., poznata kao i "Gloriana", po mnogima je najveća engleska kraljica. Tijekom njezine vladavine Engleska je počela poprimati obrise suvremene nacije i pomorske sile. Uspijevala je obuzdati vjerske podjele u zemlji, umjetnost je doživjela procvat, a svoj narod nadahnula je da je odupre najvećem engleskom neprijatelju - katoličkoj Španjolskoj.
Žena je to koja je bila svjesna sebe i koja je jednom prilikom rekla da zna da ima tijelo slabe i krhke žene, ali zato ima srce i želudac kralja!"

Jedna od tajni uspjeha njezine vladavine bio je vizualni prikaz njezina statusa - lik sličan maski koji je sama stvorila, pretvarajući prvo mladu, potom srednjovječnu i na koncu postariju ženu u ikonu ledene ljepote.
Ubrzo su sve dvorske dame nastojale imati crvenozlatnu kosu, sive, široko razmaknute oči, smrtno blijedu kožu, tanke obrve i visoko čelo
.Prema elizabetanskom shvaćanju, žensku ljepotu bilo je teško, ako ne nemoguće, održavati prirodnim putem. Starenje, vremenski uvjeti i razmjerno nizak stupanj higijene, čak i na dvoru, značili su da je uporaba kozmetike nezaobilazna.

Elizabeta je 1562.oboljela od bogina i premda je preživjela, koža joj je bila prepuna velikih ožiljaka. To, kao i bore koje su prirodno dolazile s godinama, nagnale su je da lice prekriva gustom bijelom šminkom. Glavni sastojak bila je mješavina bijelog olova i octa.

Iz današnje perspektive ovo žvuči suludo ako se zna da je olovo otrovno i može izazvati gubitak sluha, oštećenje bubrega i zivčanog sustava. NIsu ni dame tadašnjeg vremena bile glupe pa su se tražile zamjene za olovo poput podloge od bjelanjaka ili kositrenog pepela.

Kako su obrazi i usne rumeni dio lica trebalo je pronaći formulu za crvenkasti pigment. Košenil, koji se dobivao iz jedne vrste kukca iz Novog svijeta, u Europi je bio na velikoj cijeni, dok je maleni grm broć (Rubia) bio dostupniji. Od osušenih tijela ženki dobiva se karminska boja košenila, koja služi za proizvodnju karmina i karminske kiseline. Daleko opasniji bio je cinabarit (rumenica) koji je obrazima davao crvenkasto-narančasti sjaj.

Europljani su tajnu kineskog recepta otkrili u 14. stoljeću. Riječ je o spoju žive koji je izrazito otrovan,a može izazvati ludilo i smrt. Živa se koristila i za piling lica, tj. za skidanje gornjih slojeva kože kako bi na površini ostao mekši sloj.

Jedan drugi otrov, beladona, ekstrakt smrtonosne ponoćnice, služio je za izradu kapi za oči. Otrovni sastojak atropin doveo bi do širenja zjenica, zahvaljujući čemu bi dama odavala dojam da je iznimno svjesna svega oko sebe. Popratna pojava bio je trajno zamućen vid uz opasnost od potpunog sljepila
.

Obzirom smo rješili puder,oči,obraze i usne...ostaje još frizura. Kosa se bojala mješavinom šafrana, sjemenki kumina, rosopasa i ulja. Obrve su se čupale i ostavljala se tek tanka crta. Kosa je počinjala više od dva centimetra od prirodnog početka vlasišta i na taj način se umjetno stvarao dojam visokog čela. Bolan proces, ali očito nezaobilazan.

make up video

Izvor: 101 svjetski junak, Simon Sebag

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.