04

ponedjeljak

rujan

2017

Bolesni : „STOP!“Čitajući dnevni tisak naišla sam na članak o dječaku sa cističnom fibrozom (http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/pedijatrija/cisticna-fibroza) koji je upisan u vrtić, pa je potom javljeno majci da ipak ne dovodi dijete. Razlog je bio medicinske prirode.

Naime, dijete obzirom na svoju dijagnozu mora prije užine i ručka uzeti kapsulu kreona. I tu nastaje veliki pravni problem jer se radi o rizičnom djetetu. Potaknuti cijelom situacijom roditelji se obraćaju i Pravobraniteljici za djecu.

Radi se, kako je navedeno u članku, o iznadprosječnom djetetu kojemu bolest stvara prepreke i to već u najranijoj dobi. Što predstoji pitaju se šokirani roditelji? Da im za koju godinu dođe i zabrana pohađanja nastave zbog uzimanja lijekova?

Drugu stranu priče iznosi ravnatelj dotičnog vrtića koji se savjetovao sa stručnim službama i dobio odgovor da lijekove smije dati samo roditelj ili stručna osoba, jer zbog kapsule se može dogoditi cijeli niz problema. Pa tako navode situacije da možda neko drugo dijete uzme tabletu ili je teta u vrtiću zaboravi dati. Dakle, radi se o odgovornosti koju odgojiteljice ne mogu preuzeti.
Kako cijela priča još nije gotova, jer službeno majka nije odbijena, sačekat će se odgovor Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Cijela ova priča me jako zainteresirala jer sam imala slično osobno iskustvo, pa stoga ne odobravam „ linč“ koji će očito krenuti kroz medije jer ljudi gledaju priču sa osjećane strane.

Naime, priča je itekako višeslojna i 21. stoljeće pred pravnike donosi cijeli niz novih životnih situacija koje treba regulirati, a da s druge strane zagarantirana prava ne budu povrijeđena.

Kad sam upisivala dijete u vrtić, a radi se djetetu sa posebnim potrebama u kategoriji prehrane, koja joj je životno važna, naišla sam na razumnu ravnateljicu. Znala sam da je protokol oko hrane u vrtiću rigorozan, ali moje dijete ne može konzumirati njihovu hranu. Žena je jasno rekla da je u pitanju slučaj koji prati medicinska dokumentacija i da nema mjesta diskriminaciji prema djetetu jer nije „krivo“ što je bolesno. Osigurala je da cijelo osoblje vrtića koje ima doticaj sa hranom upozna slučaj i sve super funkcionira. Ja kuham i nosim ujutro hranu za cijeli dan. Njihovo je da podgriju i serviraju.
Tete imaju veliku odgovornost, slažem se, opis posla i odgovornost im raste. Ali uvjerena sam da se razgovorom sve može rješiti. Na vagi povećane odgovornosti teta ili normalnog razvoja budućeg člana društva, trebala bi prevagnuti u korist potonjeg.

U istom gradu gde smo mi, ali u drugom kvartu, živi dijete sa istim problemom kao moja kćer, i pogađate da je žena u istom pitanju dobila odbijenicu. Užas! Sanitarna pravila brane unos hrane! Ma dajte molim vas! Pa zar jedan te isti Gradski ured nije nadležan za ujednačavanje prakse! Da sam na mjestu te mame, ne bih se puno mislila da pokucam na njihova vrata i izborim se za svoje dijete!! Sanitarna pravila su dijelom i logična jer jako je puno alergične djece i gdje bi bio kraj kad bi se svima udovoljavalo oko zahtjeva što njihovo dijete voli jesti. Priča mi ravnateljica da je dobila i zahtjev jednog tate, koji je pripadnik neke sekte, da se meso njegovom djetetu kuha u odvojenom loncu.Hellllloooo?? Ovo je debilizam!

Sigurna sam da će slučaj malenog sa cističnom fibrozom završiti pozitivno jer cijeli niz pravila je na strani djeteta. Konvencija o pravima djeteta koju je preuzela i Republika Hrvatska obvezuje države stranke da poštivaju i osiguraju svakom djetetu na području pod svojom jurisdikcijom prava utvrđena u ovoj Konvenciji bez ikakve diskriminacije prema djetetu, njegovim roditeljima ili zakonskim skrbnicima glede njihove rase, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog, etničkog ili socijalnog podrijetla, imovine, teškoća u razvoju, obiteljskog podrijetla ili neke druge okolnosti.<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.