četvrtak, 15.05.2008.

BLACK ANGUS
- veliki crni pas žutih svjetlećih očiju i s rogovima. Luta granicama sjeverne Engleske i Škotske i traži žrtve. Onaj na kojeg zareži će umrijeti u roku od četrnaest dana.

BLACK ANNIS («Crna Annis»)
- vila oluje ili zime plavog lica. Nastanjuje Dane Hills u Leicestershireu. Ima neurednu kosu, velike žute očnjake i živi u pećini koja se naziva «Odaja Crne Annis» koju je izdubila vlastitim noktima. Ispred pećine je hrast u koji se sakriva kada želi nekoga izbjeći ili zaskočiti neko dijete ili janje koje je zalutalo predaleko od kuće. Popit će im krv, meso pojesti, a kožu razapeti da se suši u pećini. Moguće je da je nastala kao iskrivljen oblik ili alter ego keltske boginje Anu ili Danu, majke svih bogova.

Photobucket

CRNI PSI ili fantomski psi
- ima ih diljem cijele Europe. Pojavljuju se na usamljenim mjestima, raskrižjima, mostovima, starim putevima, napuštenim stazama, crkvenim dvorištima, pogrebnim humcima, bunarima i sličnim mjestima. Zadržavaju se oko ulaza na posjede, u stvari čini se da čuvaju građevine koje je načinio čovjek, a posebno razne vrste granica.
- Malo su veći od smrtnih pasa, imaju crvene, zelene ili goruće oči, a ponekad samo jedno oko. Neki su bezglavi i buljave oči im lebde iznad tijela. Posvuda postoje svjedočanstva o nezemaljskim psima koji nestaju u jarkoj svjetlosti, jednom je ta svjetlost spržila jednog seljaka zajedno sa konjem i kolima.
- Crni pas izaziva strah. Njegova pojava je obično loš znak koji predskazuje smrt onome tko ga vidi ili nekome iz njegove obitelji. Charles Walton je susreo crnog psa na putu kući u Alveston i to devet večeri zaredom. Devete večeri je bezglavi crni pas prošao pored njega i slijedeći je dan dobio vijest o sestrinoj smrti. U istočnoj Angliji kada netko umire, kaže se da mu crni pas stoji do nogu. Crni psi također mogu i ubiti i rastrgati nekoga. Priča o Dartmoorskom crnom psu je poslužila kao inspiracija za priču Barskervillski pas Sir Arthura Conana Doylea.
- Postoji na stotine crnih pasa u cijeloj Engleskoj (oko 40 samo u okrugu Wiltshire) i svaki od njih ima svoje ime. U istočnoj Angliji zove se Black Shuck ili Old Shuck, u Suffolku Old Shock, u Somersetu je the Gurt Dog. Na sjeveru Engleske to je Barguest, Black Shag, Padfoot i Hooter, Gytrash, Trash ili Skriker. Na otoku Manu je Moddey Dhoo.
- Neki crni psi se pojavljuju kao nezemaljski psi u pratnji divljih lovaca. Neki od njih su Gabriel Hounds, Gabble Rechets, Dandy Dogs, Yeff Hounds, Wisht Hounds i Cwm Annwn. U Skandinaviji Wild Hunt (divlji lov) i Woden's Hunt. Svi su znak smrti ili nesreće.

Photobucket

- 13:12 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

nova generacija enciklopedija vila sa s slikama
Counter Stats
pearls
pearls Counter