Ljekovito bilje - Gospina trava - stolisnik - neven
Zeleni čaj
Zeleni čaj tradicionalni je čaj kineskog porijekla.
Osnovu čine nefermentirani listići biljke čajevac (Camellia sinensis). Zeleni čaj blagotvorno djeluje na zdravlje ljudi pa tako može smanjiti rizik bolesti srca i krvnih žila, smanjiti opasnost od rasta tumora, djeluje protuupalno ili se naprosto koristi kao stimulans zbog toga što sadrži kofein.
Zeleni čaj, prema jednom japanskom istraživanju, smanjuje rizik obolijevanja i smrtnosti od mnogih bolesti.
Istraživanje u kojem je promatrano preko 40.000 ljudi, pokazalo je kako zeleni čaj može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti gotovo za četvrtinu, smanjuje rizik i od drugih oboljenja, a na taj način produljuje životni vijek.
Zeleni čaj je kao napitak koristan u borbi protiv akni. Olakšava probavu i pomaže detoksikaciju organizma što je dobrodošla pomoć u sprječavanju nastanka akni.
Zeleni čaj se ne bi trebao piti sa šećerom jer se na taj način smanjuje njegova učinkovitost.
Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.
Čaj od preslice
Preslica svojim djelovanjem pomaže obnavljanju krvi pa je dobro piti čaj od preslice kod svih oblika krvarenja.
U kombinaciji, ako se pije čaj od preslice i njime ispire kosa zaustavlja ispadanje kose. Ispiranje svježim čajem od preslice pospješit će i zacjeljivanje rana.
Pomaže kod većine bubrežnih tegoba, pa je čaj od preslice korisno piti kod upaljenih bubrega, kada je onemogućeno mokrenje, kod kamenaca i kod pojave bjelančevina u mokraći.
Prema nekim tvrdnjama čaj od preslice može pomladiti kožu, te pomoći u borbi protiv bora.
Ipak kod upotrebe čaja od preslice potreban je oprez, budući da je prejaka ne smije se piti u većim količinama, ni koncentracijama.
Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.
IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi tekstovi i članci su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.
