BAZILIKA NAVJEŠTENJA U NAZARETU

12.05.2021.

15.dan


Bazilika navještenja je najveća kršćanska crkva na Bliskom Istoku.
Smatra se da se je na ovom mjestu Djevici Mariji ukazao anđeo Gabrijel i navijestio joj da će roditi Isusa.
Sastoji se od dva dijela, gornjeg i donjeg. A oba dijela su zapravo ostaci starijih crkava koje su na ovom istom mjestu bile sagrađene, ali su s vremenom stradale u potresu ili se urušile. Donji dio je poseban jer obuhvaća i špilju.
U atriju oko crkve nalaze se slike Djevice Marije iz raznih dijelova svijeta. Pa čak i iz Hrvatske.
Posebno treba naglasiti i prekrasnu kupolu. Po noći, ona svijetli nasred Nazareta kao svjetionik.

PASTIRSKA POLJANA PORED BETLEHEMA

10.05.2021.

14. dan


Ovo je područje poznato po tome jer je kralj David ovdje čuvao ovce kada ga je Samuel pomazao. A tri generacije ranije, njegova prabaka Ruta je u tim poljima skupljala pšenicu.
Ali nekako najznačajniji događaj, i uvijek se spominje za Božić, je da se je ovdje prvi puta objavilo Isusovo rođenje.
Pastiri su po noći, pod otvorenim nebom, čuvali stražu nad svojim stadom. Odjednom im se je prikazao anđeo i objavio im je radosnu vijest da se je rodio Spasitelj, Krist u gradu Davidovu (to bi bio Betlehem) i leži u jaslama.

Današnje mjesto Beit Sahur (Kuća stražareva) udaljeno je 3 km od Betlehema i smatra se da je tamo bila poljana na kojoj se je pastirima prikazao anđeo.
Na tom je mjestu sagrađena crkva koje ima specifičnu arhitekturu. Izgleda kao šator koji su koristili pastiri. Na ulaznim vratima je veliki brončani anđeo za dobrodošlicu. Posjeduje staklenu kupolu koja prekrasno osvjetljava unutrašnjost crkve, baš kao anđeoska svijetlost.

Također, u blizini crkve nalazi se i špilja čija je unutrašnjost uređena kao crkva i u njoj se održavaju mise.

SODOMA I GOMORA

08.05.2021.


Sodoma i Gomora bila su dva biblijska grada nedaleko od Mrtvog mora koje je Bog uništio sumpornim ognjem jer su stanovnici bili grešnici, pokazivali su mržnju prema strancima, nisu pokazivali suosjećanje za slabe i siromašne.Grad Sodoma povezuje se i sa homoseksualnošću, vjerojatno iz razloga jer su stanovnici grada htjeli silovati dvojicu muškaraca (koji su zapravo bili anđeli), a bili su u posjeti kod Lota, Abrahamovog nećaka.
Abraham se zauzeo kod Boga za nevine i bezgrešne stanovnike grada, ali nisu uspjeli pronaći ni deset takvih u gradu. Smatra se da je u Sodomi i Gomori, i u okolnim mjestima bilo oko milijun ljudi.
Bog je odlučio spasiti Lota (koji je valjda bio jedini pravednik u gradu) i njegovu obitelj, ali im je naredio da dok bježe iz grada da se ne okreću prema gradu. Ali Lotova žena se je ipak okrenula i pretvorila u stup soli.
Lot i njegove dvije kćeri povukli su se u planinu i živjeli u osami.

Gotovo da nema čovjeka koji nije čuo za Sodomu i Gomoru. Ti gradovi postali su pojam za nemoral svih vrsta. Biblija nas izvješćuje da su prije otprilike 4000 god. zbog nemorala bili na zagonetan način potpuno uništeni sumpornim ognjem.

Zna se da je ovo područje bilo nekad vrlo plodno, gradovi su ležali na plodnoj ravnici. Znanstvenici i arheolozi su potvrdili da se je na tom području dogodilo „nešto“. Danas je to pustinja. Nikakvi vulkani ni potresi nisu djelovali na to područje. Fenomeni na ovom području jesu velike količine sumpornih lopti. Analizom je dokazano da je vreli sumpor u velikoj količini pao na ovo područje. Ovo pojavljivanje čistog sumpora kakvo je pronađeno na ovom području ne može se usporediti sa onim što se normalno nalazi u prirodi.
Na ovim lokalitetima vidljive su mnoge strukture koje podsjećaju na nekadašnje građevine i zidine. Sada su prekrivene pepelom.
Što se tiče stijena, smatra se da su sastavljene od oko 80 % soli i struktura nije čvrsta, mrvi se.
Ovo je stup soli - Lotova žena.
Biblijska priča o Sodomi i Gomori je bitna. Govori o ljudskom padu u grijeh. Bog je već nekoliko puta kažnjavao ljude za grijeh: Adama i Evu je protjerao iz Raja, izazvao veliki potop, no pritom je spasio Nou, kad su gradili Kulu Babilonsku pomiješao im je jezike…Takve priče nam istovremeno govore o tome kako Bog postupa kad ljudi zapadnu u nemoralnost i grijeh, no također nas podsjećaju kako je Bog milosrdan i darežljiv ako se ponašaš normalno, kao kada je spasio Nou i sada kad je poštedio Lota.

KURSI

30.04.2021.

12.dan
Kursi je nacionalni park i arheološko nalazište koje sadrži ruševine bizantskog manastira, najvjerojatnije iz 6 st. Nalazi se na Galilejskom jezeru, upravo na suprotnoj strani od Magdale.


Ovo je mjesto poznato po tome što je Isus upravo ovdje iscijelio čovjeka opsjednutog demonima. Čovjek je bio opsjednut tisućama demona, kako je sam demon rekao da se zove Legija. Opsjednuti čovjek je živio u špiljama, gol, nevjerojatne snage i povređivao je sam sebe. Kada je vidio da je Isus došao barkom do obale, odmah je dotrčao do njega. Demon u njemu je znao što ga čeka, i tražio je da ga Isus protjera u svinje. U blizini je bilo krdo svinja. Nakon što su demoni ušli u svinje, nekoliko stotina svinja jurnulo je niz padinu i bacilo se u more. A opsjednuti čovjek je ozdravio.


Kursi je u to doba bilo živopisno mjesto. A kasnije jača kršćanska zajednica.
u Isusovu čast i u sjećanje na taj događaj sagrađen je manastir.


MAGDALA

28.04.2021.

11.dan
Magdala – biblijsko mjesto na Galilejskom jezeru, poznato kao rodno mjesto Marije Magdalene (Marija iz Magdale). U ono vrijeme bilo je važno trgovačko mjesto.


Marija Magdalena je bila opsjednuta sa sedam demona i Isus ju je oslobodio. Nakon toga ona postaje njegova vjerna sljedbenica. Zna se da je bila bogata žena i bila je u mogućnosti da sudjeluje u financiranju njegovog putovanja i podučavanja.
Bila je prisutna kada je bio razapet, i bila je prva svjedokinja da je uskrsnuo. Baš nju je odabrao da joj se prvoj ukaže.
Neki smatraju da je bila apostolica. A neki čak i da je bila Isusova žena.

Na ovom prekrasnom mozaiku iz crkve u Magdali, Isus ima ispruženu ruku i iscjeljuje Mariju Magdalenu, dok se na drugom dijelu mozaika vidi kako iz nje izlaze sedam zmija (demona).
Isus je bio božji sin i ovo je samo jedno od njegovih mnogih čuda.

Jedan od bitnih simbola vjere kod kršćana je način na koji se prekrižimo kada počinjemo i završavamo molitvu:U ime Oca (dodirujemo čelo/to je Otac na Nebesima) i Sina (dodirujemo srce/to je Isus u Srcu), i Duha svetoga (dotičemo ramena, a ramena su snaga, a Duh sveti nam daje snagu), Amen.
Kod židova jedan od bitnih simbola vjere je „Čuj Izraele“, koji glasi:
„Čuj, Izraele! Gospodin je Bog naš, Gospodin je jedan! Zato ljubi Gospodina, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom! „
O važnosti i snazi jednoga Boga prisjećali smo se dok nam je Kathleen pokazivala Goru Korupcije i Gehanu gdje su se štovali lažni bogovi i vršili njima u čast rituali.
Isto se podsjećamo kada dolazimo u mjesto Banias, u to doba toliko demonsko mjesto da ga židovi nisu htjeli ni posjetiti. Možda je baš zato Isus odabrao to mjesto za početak njegovog posljednjeg putovanja prema Jeruzalelmu, i gdje je navijestio Petru da će on biti njegova stijena, on će sagraditi Crkvu. Zato jer je Petru i učenicima tada dana spoznaja od Boga (ne od njihovog intelekta, kako im je objasnio Isus)da je upravo on Božji sin.
No, sa druge strane, ono što Banias čini prekrasno mjesto jesu njegovi slapovi. Slapovi i izvori rijeke koji se spuštaju niz planinu Hermon.
Tako je divna ta, prirodnost, ti tihi božji zakoni koji se odigravaju pred nama…snijeg pada sa neba na planinu, topi se i spušta kao slap u rijeku, rijeka navodnjava zemlju, zemlja daje plodove od kojih se mi hranimo…sve je tako prirodno, tako vođeno, tako orkestrirano…
Ono što su nam padre Juan i Kathleen htjeli pokazati popevši se na prekrasnu snježnu planinu jest ljepota Prirode. Vratili smo se na Knjigu Postanka u kojoj je objašnjeno što je stvoreno kojeg dana.
O, da,prekrasne prirodne ljepote i čovjek se jednostavno mora upitati tko je stvorio tu ljepotu.
Zato smo posjetili i Rosh Hanikru, vraćajući se tumačenjima Knjige Postanka o ljepoti koju je stvorio Bog, i vodu i nebo i sva bića pod vodom i ona na zemlji.

Da, Bog je svemoguć. Nema toga što Bogu nije moguće. On čini stvari i djela za koja možemo čak i misliti da su nemoguća. To nas je podsjetio izlet u Mamre, da vidimo to čudesno mjesto gdje se je Bog u obliku tri gosta/anđela pojavio Abrahamu i najavio mu da će on i Sara dobiti dijete. Za njih je to bilo čudo, i pošto su bili stari, nisu vjerovali da je to bilo moguće. A istovremeno to je bilo nešto što su jako željeli.

I na kraju dolazak u Magdalu, odnosno u crkvu u Magdali koja je nedavno izgrađena, kao i cijeli taj kompleks, ali prepuna prekrasnih mozaika i svetosti.
Ispred crkve su kipovi Marije Magdalene i Isusa, smješteni u prekrasan vrt/park.
I ponovo se vraćamo na Knjigu Postanka gdje čitamo kako je Bog stvorio čovjeka, ali je stvorio i ženu. I upravo pred ovom slikom i ovim kipovima (u takvom okruženju kao da su živi), tumači se da je čovjek stvoren na sliku božju (ali nije Bog, samo smo njegova kreacija), da ima i tijelo i dušu , a muškarac i žena se nadopunjuju, jednaki su. Zato se sve češće naglašava uloga žena u Bibliji, jer je u prošlosti njezina važnost bila zanemarena ili nedovoljno vrednovana.

ROSH HANIKRA ŠPILJA

26.04.2021.

10.dan
Rosh Hanikra je predivni prirodni fenomen Izraela, mjesto gdje se susreću more i planine.Nalazi se na granici Izraela i Libanona.


Ljepotu ovog mjesta čine bijele stijene, na kojima su veliki otvori špilja.Špilje su jedinstvene sa mnogo tunela koji mogu biti dugački do 200m i visoki 10m.

More je predivne plave boje, a valovi stvaraju neobične zvukove. Rosh Hanikra uključuje i jedinstvenu plažu od 6,5 km.
u antičko vrijeme Rosh Hanikra bila je poznata trgovačka ruta. Opisuje se u Bibliji i u mnogim religijskim knjigama.

Danas, to je vrlo poznato turističko mjesto. Neke od najpoznatijih ronilačkih destinacija nalaze se u špiljama rosh Hanikre. Zanimljivost je da do špilja vozi žičara.

Poznavatelji biblijskih mjesta često ovo mjesto pokazaju kada objašnjavaju kako je Bog stvarao Zemlju i njezine ljepote (Knjiga Postanka).

BANIAS / CEZAREJA FILIPOVA

25.04.2021.

Cezareja Filipova (Caesarea Philippi), danas Banias je antičko mjesto smješteno u podnožju planine Hermon.
Planina Hermon nalazi se na sjeveru Izraela i najviši je vrh. Graniči sa Sirijom i Libanonom. Većinom je prekrivena snijegom i danas je poznata turistička i skijaška destinacija. U proljeće, kada se snijeg počinje topiti, dragocjen je izvor vode za rijeku Jordan.


Banias je drevno nalazište koje se razvilo oko izvora rijeke Banias koja je jedna od glavnih pritoka rijeke Jordan.
Iz Biblije znamo da su se na ovom mjestu, u ovim prostorima od davnina štovali lažni bogovi. U blizini je mjesto Tel Dan u kojem je čak bilo podignuto i jedno od svetišta lažnim bogovima.
Ime Banias mjesto je dobilo u helenističkom razdoblju. Štovao se je grčki bog Pan i srodna božanstva, pa je mjesto dobilo ime Panias. Neki narodi u ovim područjima slovo P izgovaraju kao B, i tako je od Panias nastalo Banias.

Pan ima ljudsku glavu i torzo, ali kozje stražnje noge i rogove – dakle, polujarac, polučovjek. Zaštitnik je pastira, živi u izoliranim mjestima, u prirodi, voli ples i zabavu. Tada je u ovim krajevima bilo mnogo pastira, i svi su dolazili ovdje na godišnje svetkovine. Da ga udobrovolje i dobiju njegov znak, bilo je mnogo žrtvovanja koza. To se događalo u ovoj špilji, u kojoj je tada izlazio izvor vode. Danas je špilja bez vode, smatra se da se promjena dogodila nakon nekog potresa.
Ovu špilju su smatrali da su to Vrata Hada, vrata podzemnog svijeta.

U rimsko doba ime se je promijenilo u Cezareja Filipova, po Herodu Filipu, koji je sagradio grad.
Za židove je ovo bilo nepoželjno mjesto, mjesto u koje oni nisu odlazili i koje se pomalo zaboravljalo. Za njih je to bilo demonsko mjesto.
U evanđelju se spominje kako je Isus doveo ovdje svoje učenike. Oni nisu bili zadovoljni što dolaze na ovo mjesto.
Ovdje im postavlja pitanja: Što govore ljudi tko je Sin čovječji? I drugo: A što vi kažete tko sam ja? Na drugo pitanje Petar daje odgovor da je on Krist, Sin Boga živoga.
Tada mu je rekao Isus da je on Petar Stijena i da će sagraditi Crkvu. Nakon Cezareje Filipove krenuli su na svoje putovanje prema Jeruzalemu gdje je Isus bio razapet.


Osim što se možemo diviti ostacima grčkih i rimskih hramova, nišama u stijeni koje su posvećene Panu, možemo uživati u predivnoj prirodi i predivnim slapovima.

MAMRE

24.04.2021.

Mamre se odnosi na biblijsko mjesto, koje se nalazi u blizini još jednog poznatog mjesta: Hebron.


U Bibliji se spominje kada govorimo o Abrahamu, njegovoj vjeri i kako Bogu ništa nije nemoguće.
Abraham je sa svojom obitelji podignuo šatore u mjestu Mamre. I dok je ležao i odmarao pod hrastom, ukazala su mu se tri anđela u ljudskom obliku.

Znao je da je to njegov Bog, te se potrudio da ih dostojno ugosti. Božja poruka je bila da će slijedeće godine u ovo vrijeme Abraham sa Sarom imati dijete. Sara je taj cijeli razgovor prisluškivala i na tu izjavu se nasmijala, jer nije vjerovala. I ona i Abraham bijahu već vrlo stari.
Naravno da je Bogu sve moguće, i oni doista jesu slijedeće godine imali sina Izaka sretan.

Ovo su nalazišta mjesta Mamre.
Posebna su jer je pronađen Abrahamov oltar, svetište njegovom Bogu.


GORA KORUPCIJE I GEHANA

23.04.2021.

Ovo su dva mjesta koja su nam poznata u Bibliji, ali ne baš po dobrome. Govorimo o njima kada spominjemo priče gdje su ljudi okrenuli leđa Bogu i štovali poganske bogove i rituale.


Cedronska dolina ( Valley of Kidron) dijeli Hramsku goru od Maslinske gore. Nekad je potok Gihon tekao kroz dolinu.
Maslinska gora. Ime je dobila po prekrasnim nasadima maslina.
Nezaobilazno mjesto kršćanskih hodočašća u Svetu zemlju. Poznato nam je kako je Isus u noći sa Velikog četvrtka na Veliki petak molio sa učenicima poslije posljednje večere. A i inače su se Isus i apostoli ondje rado sastajali.
Gora korupcije (Mount of scandal/corruption). Nastavlja se (dio je) na Maslinsku goru.
Ime je dobila jer je na ovome mjestu kralj Solomon dozvolio svojim nežidovskim ženama da štuju poganske bogove i sagrade im oltare.

Gehena ili dolina Hinom (Hinom valley). Nazivamo je još i dolinom smrti, biblijski naziv za pakao.
Kraljevi Judeje su u ovoj dolini prinosili ljudske žrtve, najčešće su žrtvovali svoju djecu u vatri. To je bilo dio religijske ceremonije u čast poganskim božanstvima.

Zbog toga je ta dolina smatrana prokletim mjestom, a sam naziv Gehana ostao je naziv za pakao ili mjesto smrti i kazne.
U Isusovo doba nisu žrtvovali ljudi, ali je to mjesto bio gradska spalionica smeća, a vatra (sa sumporom) se je stalno održavala.ŠETNJA PO STAROM GRADU

20.04.2021.

6.dan

Šetali smo po Starom gradu, upijali magiju svetosti...
Završavamo prvi dio hodočašća i razmišljamo o naučenom, o viđenom, kontempliramo. Svih ovih šest dana, svakodnevno smo imali temu o kojoj smo razmišljali.
Prvi dan u Tel Danu, u simbolici izvora rijeke Jordan i Abrahamovih vrata, podsjetili smo se da je čovjek živo biće koje ima svijest i jedini sposobnost religioznosti. Religare otprilike znači povezati, spojiti se sa Prirodom, sa nečim Višim iznad nas. U to Nešto imati povjerenje. Takvo je povjerenje imao Abraham kada je uz Ura krenuo na ovo Putovanje. Čuo je Božji glas i slijedio ga je. Pratimo Abrahama jer je in naš otac u vjeri, njegova vjera je bila velika.
Dakle, imamo prirodnu sposobnost da se povežemo sa Bogom.
Drugi dan, Bethel, Božja kuća. Osim što je Abraham ovdje čuo glas da izgradi svetište, ovdje je i Jakov sanjao onaj digao san o nebeski ljestvama. Bog se obraćam ljudima, povezuje se sa ljudima.
Treći dan, sveta gora Karmel i priča o Ilijinoj pobjedi Baalovih svećenika. Bili smo na mjestu Muhraqa. Bog se kroz vjeru i djelovanje pokazao ljudima (vatra sa neba).
Četvrti dan, u Betlehema smo i spominjemo svetog Jeronima, njegov prijevod svetih spisa i špilju u kojoj je radio. Bog nam se objavljuje kroz svete spise, na taj način možemo slušati Njegovu riječ.
Sviđala mi se njegova ljubav i strast da prenese ljudima Objavu.
Peti dan smo u Jeruzalemu, na brdu Morija, prisjećajući se i doista gledajući stijenu na kojoj je Abraham zamalo žrtvovao Izaka. To je bila ogromna vjera, povjerenje.

Šetajući Jeruzalemom doista se osjeća neka mističnost. Svetost.
Sveti Jerolim kaže da je Sveta zemlja Peto evanđelje. Intuitivno... izjavu potpuno razumijem i osjećam.
Vjera u Boga osjeća se na svakom koraku... Bio židov, kršćanin ili musliman...Korjeni su nam isti.

Danas, šestog dana, razmišljamo o simbolima vjere.
Koji su simboli vjere?
Kažu da su čuda simboli vjere. sretan
A vjera je dar od Boga.
Dugo to nisam razumjela. Mislila sam da je to nešto što ja sama biram.
Vjera je dar od Boga.
Amen.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.