petak, 04.09.2015.

Naše gore list ups cvijet

Moja kćer oduvijek je bila glazbeno nadarena. Stan u kojem smo stanovali (ona još uvijek), bio je ogroman.... ona malena... Jednog dana tata i ja u dnevnom boravku nešto šapućemo, kadli ona dojuri iz svoje sobe, s drugog kraja stana i viče: što vi to šapućete, a da ja ne znam… takav odličan sluh je imala, šapat bi jasno čula iz udaljene prostorije, kamoli što drugo.

Često sam je znala prisluškivati kako pjeva u svojoj sobi. Upisala sam je i u glazbenu školu na glasovir, jer sam, igrom slučaja, nabavila preko sto godina star Forster piano na kojem je vježbala sviranje.


Ilustracija

Svaki put kad bi kćer sjela za klavir, meni je bio praznik za uši, toliko je lijepo svirala. Rado sam je slušala kad je uvježbavala skladbe za školu. Posebno se sjećam jedne Koelzove skladbe, ali se više ne mogu sjetiti njenog naziva, pa je nikako ne mogu naći.

U glazbenoj školi su na kraju svake školske godine održavali nastup pred roditeljima, tako je i kćer uvježbala svoju skladbu. U to vrijeme je u istu glazbenu školu išla i kćer poznatih riječkih opernih pjevača Olge i Bojana Šobera, tako da se i tata Bojan Šober zatekao u dvorani, kad je moja kćer svirala svoj glazbeni komad. Nakon što je odsvirala, Bojan se ustao, zapljeskao i povikao „bravo“… Ne mogu reći koliko sam bila ponosna na svoju kćer. Iako ja nisam glazbeno nadarena da bih mogla procijeniti njen talent, Bojan Šober svakako je bio kompetentan... pa sam bila zbilja jako ponosna na nju.

Međutim, u zadnjim razredima osnovne škole kćer je odlučila studirati pravo. Već je tada znala da želi postati odvjetnica, tako da je jednog dana rekla da napušta glazbenu školu, jer mora jako puno učiti da bi bila odlikašica i upisala u željenu gimnaziju, a sve opet da bi kasnije mogla studirati pravo. Iako nerado, podržala sam je u tome i tako je prekinuta njena glazbena karijera. Danas mi je jako žao zbog toga. Ona mi je kasnije samo jedan jedini put i nikad više, rekla da sam je trebala natjerati da nastavi s glazbenom školom. No eto, glazbenu podlogu ima, pa ako ikad bude htjela, uvijek će se moći vratiti glazbi.

Kao što sam ja bila ponosna na svoju kćer na njenom ondašnjem nastupu, tako je ovih dana ponosan i tata Bojan Šober, a i mama Olga, sasvim sigurno, na svoju kćer Stefani, koja, uz Lindsay Lohan i druge, glumi u filmu "Till Human Voices Wake Us" (Dok nas ljudski glasovi ne probude).


Foto: Stefani Šober

Film je inspiriran drevnom keltskom pričom o Selkiesima, koji žive kao tuljani u moru, a na zemlji postaju ljudi. Evo trailera:Uloge: Lindsay Lohan, Jordan Weller, Alissa Bourne, Fabrizio Brienza, Stefani Sober, Shayan Munshi i drugi.

Premijera filma održana je jučer u četvrtak, 3. rujna 2015. na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Los Angelesu.
**********************************************************************
The other half is somewhere else.
A play in the dark,
Whines like dogs.

I am restless, I am lost.
Time freezes all. Flawless eyes.

Your rope you used to tie yourself,
dreams into planes, scatter remains.

I reach for you, denied your touch.
Snow starts to blind, I confide.

Steven Wilson: „Abandoner“

Ilustr.
Congratulations to Steven Wilson, who at last night’s Progressive Music Awards, held in London, won three of the converted prizes (album of the year, commercial breakthrough, and box set design).

*********************************************************************

Oznake: Stefani Šober, Steven Wilson- 18:50 - Reci nešto lijepo (50) - Isprintaj - #