srijeda, 26.03.2014.

1600

Danas je u Hrvatskoj najavljena nova katastrofa. Mladi ljudi ostat će bez odskočne daske, koju doduše nije ni trebalo uvoditi, jer je toliko besramna, da je gadljivo o tome i pisati. Visokoobrazovane mlade ljude natjerali su godinu dana raditi za bijednih 1600 kn, bez dana radnog staža.

Mnogima je to ipak bila slamka spasa kako premostiti dugu godinu, u nadi da će im se možda ipak posrećiti da ostanu na poslu, ili da nešto u državi krene na bolje. Godina nade. Na kraju mnogima izgubljena godina. Onima koji nisu upali u kombinaciju, ni to.

No ovdje se ne može govoriti o izbugljenoj godini, već o izgubljenoj dekadi. Naime, ministar je danas najavio da će mladi ostati i bez tih 1600 kn. Razlog: država nema nekoliko desetaka milijuna kuna koliko je to koštalo. Zašto nema novaca.... nema zato što mora platiti bjelosvjetskim europskim hohštaplerima članarinu od nekoliko milijardi kuna, samo zato da bi dvadesetak Hrvata, koji su na vlasti, ubiralo mjesečnu plaću od četrdesetak tisuća kuna, potucajući se po Europskoj uniji, odnosno kradući Bogu dane! Jer da ne kradu Bogu dane, danas se ne bi govorilo o ukidanju 1600 kn, već bi obećani novac iz fondova EU bio na raspolaganju.

Plaćanje članarine EU i povlačenje fondova iz te iste EU, podsjeća me na dobro znanu priču o lisici i rodi. Kuma lija EU je na naš rodin kljun servirala kašu razmazanu na tanjuru.

Uglavnom, skrenula sam s teme o kojoj sam zapravo htjela pisati.

Ok, nema više 1600 jer država nema novaca. No gospodo draga, onda izvolite ukinuti MONOPOLE i dopustite tržišnu utakmicu, koju bi zapravo trebao garantirati hrvatski Ustav. Gospodin Josipović je dužan čuvati hrvatski Ustav, no on je pravnik, pa od njega ne možemo ni očekivati da će zaštititi tržišnu utakmicu o kojoj govorim. Da je ekonomista, možda bi bilo neke nade da će odraditi svoj posao, koji mu je povjerio hrvatski narod. Na žalost, on je pravnik.

A o pravnicima je ovdje riječ…točnije o odvjetnicima.

Gospoda odvjetnici domislili su se kako će zaštititi svoj monopol na tržištu, pa su pomoću korumpiranih političara donijeli zakon o ODVJETNIČKOM MONOPOLU, nazvavši ga Hrvatskom odvjetničkom komorom. Ta Hrvatska odvjetnička komora donijela je pravila kako netko, tko nije iz njihovih redova, može ući u njihove redove, odnosno točnije, kako ne može ući. Dakle, Hrvatska odvjetnička komora odredila je da odvjetnikom može postati samo onaj tko završi odvjetnički vježbenički staž. A gdje se obavlja odvjetnički vježbenički staž? Kod odvjetnika! A koga u svoje redove primaju odvjetnici: svoju djecu i nikog drugog! U taj klan više nitko ne može ući. Čak niti za 1600. Nepisano je pravilo da ne primaju vježbenike. Ne primaju buduću konkurenciju.

Gospodine Josipoviću, ako je zakonom određeno da čovjek sa završenim pravnim fakultetom mora proći odvjetnički vježbenički staž, da bi mogao postati odvjetnik, onda je država dužna osigurati mu mjesto gdje će taj staž steći. Ne može se postaviti uvjet odrađivanja vježbeničkog staža, a onda onemogućiti obavljanje toga staža. Isto važi i za obvezne majstorske ispite za otvaranje obrta! Ako niste omogućili obavljanje pripravničkog staža za majstorski ispit, onda nemojte tražiti da se polaže majstorski ispit.

Neka TRŽIŠTE BUDE TO KOJE ĆE REGULIRATI TKO ĆE OPSTATI, A TKO NEĆE na tržištu, a ne nekakav ispit, bio to pravosudni, državni ili majstorski ispit. Ukinite konačno glupe uvjete i omogućite ljudima, koji su završili vaše škole da se ravnopravno uključe na tržište rada!

Kaže mi jedna mlada odvjetnica, koja je imala sreće odraditi vježbenički staž, kako životari, kako sve poslove grabaju veliki odvjetnici, a malima ne ostaje ništa. Ja joj kažem: pa snizi cijenu svojih usluga, pa ću radije doći k tebi, ako je jeftinije, nego kod nekog kod koga je skuplje, a ona mi žalosno kaže da ne može, jer da je klan odredio cijene ispod kojih se ne može! Gdje je tu tržište? Kako se mali odvjetnik može probiti, ako ne može sniziti cijene?

Isti takav monopol država je omogućila javnim bilježnicima, dilerima nekretnina, taritaševcima koji mjere debljinu zidova i mnogim drugima. U Hrvatskoj vladaju monopoli i zato su nenormalne cijene. Gdje god pročitate da postoji komora, ili udruga u nekom fahu, onda je odmah jasno da je na djelu prikriveni monopol.

Evo još jednog primjera. Imamo ekonomske fakultete na kojima se izučava ekonomska struka, pa tako i računovodstvo, između ostalog. Namučiš se da dobiješ diplomu fakulteta i misliš da je to dovoljno da kreneš raditi. Pustimo sad to što je za taj i druge studije nekad bilo dovoljno 4 godine, a otkad smo u EU traje 5 godina, što je 12 izgubljenih plaća.

No opet skrenuh, dakle, hoćeš se zaposliti u računovodstvu, kad ono kuš!!! Gdje ti je diploma ovlaštenog računovođe? Sjetila se ekipa iz savjetodavnih kuća napraviti udrugu preko koje će uzimati pare ljudima. Pa mic po mic, uveli u struku polaganje ispita za ovlaštenog računovođu. A to, dakako, masno košta! Čemu onda fakultet? Odeš na tečaj za ovlaštenog računovođu, položiš ispit i to je to.

Gospodo draga iz vlasti, zatvorite fakultete, ako se nakon završenih fakulteta mora polagati ispit za ovlaštenog računovođu. Zatvorite fakultete, ako se nakon završenih fakulteta mora posebno polagati državni ispit, za koji bi bilo normalno da se izučava za vrijeme studiranja, jer je to vrijeme namijenjeno za učenje. Zatvorite stručne škole, ako se mora i nakon diplome stručne škole polagati majstorski ispit. ZATVORITE ŠKOLE I LEGALIZIRAJTE MONOPOLE. Ovakav obrazovni sustav očito služi samo kao priprema za mužnju novca bijednih ljudi, koji se nakon završenih visokih škola ne mogu uključiti u tržište rada, jer ih tamo čekaju MONOPOLI svih vrsta!

Još malo pa će se u ovoj državi osnovati Udruga čistačica i uvesti polaganje državnog ispita za pranje zahoda!

Nije ni čudno što u ovakvoj neurednoj i nesređenoj državi jedino što preostaje mladima je EGZODUS!


Oznake: 1600, Mirando Mrsić, kukuriku- 20:40 - Reci nešto lijepo (15) - Isprintaj - #


<< Arhiva >>