subota, 29.09.2018.

Moji zaštitnici

Foto izvor:

Predragi u Kristu!

Danas je dan nekoliko mojih zaštitnika: Svetog Mihaela, Svetog Gabrijela i Svetog Rafaela...a toj trojici osobno pridružujem i svog privatnog Anđela zaštitnika.

Za razliku od dragog Boga, koji često zna biti vrlo duhovit (čak toliko da me i onda kad mi nabaci najteži teret, može nasmijati do suza), Anđeli su vrlo ozbiljna bića i s njima nema šale. Stoga nikada nemojte obične ljude, ma koliko dobri bili, uspoređivati s njima ili ih nedajbože nazivati anđelima, jer je to uvredljivo za ta bića, koja nam nesebično pomažu u svakoj nevolji.

Sv. Mihaela podjednako štuju i židovi i kršćani i muslimani. Sveti Mihael je borac, molitelj i pratitelj. Molitva sv. Mihaelu se upotrebljava za zaštitu od zlih duhova. Razni narodi štuju sv. Mihovila kao svoga zaštitnika, u Hrvatskoj je zaštitnik Hrvatske policije i Hrvatske vojske, u Italiji je zaštitnik javne sigurnosti, a papa Pio XII. ga je proglasio zaštitnikom radiologa. Njemačka i Engleska ga također od davnine slave kao svoga zaštitnika. Zato i jesu toliko jake.

Sveti Gabrijel je anđeo glasnik, koji nosi veliku trubu kojom će objaviti Sudnji dan i dolazak Boga, a navjestio je i Zahariji da će mu se roditi sin, Ivan Krstitelj, a Djevici Mariji da će roditi Isusa. U povijesti je pomogao Mojsiju razdvojiti Crveno more u trenutku kada su Židovi bježali pred Egipćanima. Gabrijela povezuju s emocijama i srcem. Zaštitnik je glasonoša i pismonoša, a Papa Pio XII. ga je proglasio zaštitnikom telekomunikacija: telegrafa, telefona, radija i televizije.

Sveti Rafael je anđeo ozdravljenja. Samo njegovo ime znači: Bog ozdravlja! Jedan je od anđela, koji stražari nad duhovima ljudi. U židovskom kalendaru, Rafael vlada nad Suncem i nedjeljom.


SVETI MIHAELE, ARKANĐELE, moli za nas!
Pobjedniče Lucifera, moli za nas!
Anđele vjere i poniznosti, moli za nas!
Čuvaru svetoga pomazanja, moli za nas!
Zaštitniče umirućih, moli za nas!
Kneže nebeske vojske, moli za nas!
Voditelju duša do sudnjega stola, moli za nas!

SVETI ARKANĐELE GABRIELE, moli za nas!
Anđele Utjelovljenja, moli za nas!
Vjerni poslaniče Božji, moli za nas!
Anđele ufanja i mira, moli za nas!
Zaštitniče svih službenika i službenica Božjih, moli za nas!
Čuvaru svetoga krštenja, moli za nas!
Zaštitniče svećenika, moli za nas!

SVETI ARKANĐELE RAFAELE, moli za nas!
Anđele Božje ljubavi, moli za nas!
Krotitelju paklenog duha, moli za nas!
Pomoćniče u velikim tjeskobama, moli za nas!
Anđele bolesti i ozdravljenja, moli za nas!
Zaštitniče liječnika i putnika. moli za nas!


Izvori:
1. Wiki
2. Gospa Sinjska
3. Međugorje info


Danas je dobar dan! Ovo je dan što ga učini Gospodin!

Dragi Bog blagoslovio i kroz život vodio svakog onog koji kroči na moj Blog!

- 12:17 - Reci nešto lijepo (46) - Isprintaj - #


utorak, 25.09.2018.

Škola za život - part two


Foto izvor:

Može netko biti stručnjak u svom poslu, ali što mu to vrijedi ako istovremeno ne poznaje zakone, koji reguliraju njegovu struku, ili čije nepoznavanje ga može ugroziti.

Reformom školstva trebalo bi ponajprije izbaciti iz satnice višak sati povijesti, hrvatskog jezika, matematike i slično. Samo nadarenoj djeci koja su sklona izučavanju povijesti ili matematike, trebalo bi omogućiti dodatnu nastavu iz tih predmeta. Ostale, koje to ne zanima, ne bi trebalo maltretirati i opterećivati tolikom satnicom. Što će npr. budućoj frizerki ili kuharu poznavanje integrala?

Međutim, znanje za život, koje je jednako potrebno frizerki, kuharu, konobaru, liječniku ili inženjeru je poznavanje Ustava i zakona te poznavanje vještina pregovaranja i slično. Bez toga nema života ni poslovnog uspjeha.

- za bilo čiji kvalitetan radni odnos potrebno je temeljito poznavanje Zakona o radu i odgovarajućeg kolektivnog ugovora

- za bilo kakvu komunikaciju s državnim i lokalnim službama potrebno je temeljito poznavanje Ustava i Zakona o općem upravnom postupku

- za bilo kakvu komunikaciju s drugim ljudima i ostvarivanje svojih prava potrebno je temeljito poznavanje kaznenog i prekršajnog zakona

- za izlazak na cestu potrebno je poznavanje Zakona o prometu

- za odlazak kod doktora potrebno je poznavanje Zakona o zdravstvenom osiguranju

itd. itd. itd.

Ako ne poznaješ osnovne zakone, koji reguliraju neku djelatnost s kojom nužno dolaziš u doticaj, jednostavno nisi spreman za život. Nemaš pojma koja su tvoja prava niti koje su tvoje obveze. Najteže je na svojoj koži stjecati iskustva, koja su već negdje zapisana. Puko poznavanje i nabrajanje činjenica iz povijesti ili slaganje matematičkih formula neće ti u tome uopće biti od koristi.

I ako stekneš neko stručno znanje pa čak i proučiš sve te zakone, što ti to znači, ako ne poznaješ elementarne vještine pregovaranja?! Naime, uspjeti u poslu ne možeš čekajući da netko zapazi tvoj vrijedni rad i trud, već isključivo onoliko koliko uspiješ ispregovarati i nametnuti se. Ako to ne znaš, najčešće će ti odličan glumac ispred nosa preoteti posao, za koji si ti najstručniji.

Eto, ako ova reforma školstva ne obuhvati ni malim dijelom ovo što sam napisala, onda to neće biti nikakva škola za život, već samo dobra HNS-ova reklama.

- 21:13 - Reci nešto lijepo (40) - Isprintaj - #


nedjelja, 23.09.2018.

Žena na ženu

Vinkovačke jeseni - nastavak

Dakle, u svom postu o Vinkovačkim jesenima, niti jednom riječju nisam spomenula dežurne političare, koji imaju društvenu obvezu obilaziti javne manifestacije i naslikavati se na njima. Na Vinkovačkim jesenima bili su premijer i drugi političari, a kao domaćica bila je i ministrica Gabrijela Žalac.

Ta korpulentna Vinkovčanka bez kompleksa je za Vinkovačke jeseni obukla bijelo laneno odijelo s etno-uzorkom, čime je pokazala da zna gdje se nalazi i na kakvoj manifestaciji sudjeluje. Da je žena bila gay, ili obojena, nitko se ne bi usudio ni riječ napisati protiv nje. Međutim ona to nije, žena je obična žena i to žena koja bez kompleksa prihvaća svoje tijelo takvo kakvo jeste.

I onda se nađe ISKOMPLEKSIRANA novinarka, koja ima problema sama sa sobom pa u svom besramnom članku popljuje Gabrijelu Žalac, zato što se kao pretila osoba usudila obući ono isto što oblače osobe, kojima je Bog dao da nisu pretile.

Kao što Gabrijela Žalac ima svoje ime i prezime, koje je na javni stup srama objesila dotična novinarka sitea 100posto, tako i iskompleksirana novinarka ima svoje ime i prezime, a ono je Barbara Marinović.

Dakle, novinarka Barbara Marinović je svojim besramnim člankom u 100 posto od 18.09.2018.10:30, prekršila nekoliko članaka temeljnog državnog akta Ustava RH, koji kaže:

Članak 14.

Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Svi su pred zakonom jednaki.

Članak 22.

Čovjekova je sloboda i osobnost nepovrediva.

Članak 35.

Svakom se jamči štovanje i pravna zaštita njegova osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti.

Članak 39.

Zabranjeno je i kažnjivo svako pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.Gospođo Barbara Marinović!!!

Sram vas bilo što ste jednu ženu popljuvali isključivo na temelju njena izgleda! Vi ste NEPISMENA osoba, educirajte se malo o tome koje su nuspojave oboljele štitnjače npr.! Educirajte se malo koje su nuspojave Černobila u Vinkovcima, na koje je pala radioaktivna kiša i koliko je tamo oboljelih od raznih vrsta raka, ili bolesti štitnjače što je još dobitna kombinacija! Nepismena osobo, razmislite malo o čemu pišete! Kakve veze s ičim ima je li ono bijelo odijelo obukla misica x oblina, ili korpulentna osoba? Ako vam se nije svidio pogled na nju, koji vas je vrag natjerao da je gledate i još gore, da je na diskriminirajući način komentirate? Vi ste duboko iskompleksirana i neuka osoba, koja nema pojma da u naprednim državama EU nije važno kako neka osoba izgleda, već koliko znači! Educirajte se o ministrima s pirsinzima, tetovažama, fudbalerskim frizurama. U naprednom svijetu ništa nije važnije od toga kako neka osoba obavlja posao za koji je plaćena! A mi, hrvatski narod, ne plaćamo ministricu Žalac zato da je gledamo kako je obučena, već zato da učini nešto dobro za ovaj narod, da povuče sredstva iz EU, što žena vrijedno i radi! Što ste vi vrijednoga učinili u svom životu za ovaj bijedni narod, osim što mu nabijate komplekse, što ne liči na modele iz "visokointelektualnih" žurnala, koje vi izučavate i na kojima ste vjerojatno diplomirali.

FUJ

p.s.

Članak 20. Ustava RH kaže:

Tko se ogriješi o odredbe Ustava o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, osobno je odgovoran i ne može se opravdati višim nalogom.


- 20:59 - Reci nešto lijepo (131) - Isprintaj - #


ponedjeljak, 17.09.2018.

Gori lampaGori lampa nasrid Vinkovaca
dođi Dreame bit će poljubacaaaaToliko su se bolesni mediji i raznorazni dušebrižnici razgalamili o čokanjčiću, da sam se morala sama uvjeriti da je u čokanjčiću bio ledeni čaj od breskve, a ne slavonska šljiiiva. I uvjerila sam se. partynaughtyOvog vikenda u Vinkovcima se održavala završnica tjedna 53. Vinkovačkih jeseni, poznate smotre folklora. Prošli put sam ih gledala kad sam imala možda petnaestak godina.

Vinkovci su živnuli i gužva je bila poprilična. Toliko lijepo odjevenih žena, razdraganih muževa, novih frizura, novih toaleta, haljina urešenih bijelim vezom... toliko veselja, živosti...Evo i povorke...

I zaprega je tu...A čokanjčić??? Ova malica ga je sigurno skrila da je ne bi tkogod od onih umobolnika lud prekorio..Papice je bilo na sve strane, raznog pečenja i svašta nešto. A uz meso treba friške pogače. Vrijedne tete spremaju...Maštovite prigodne skulpturice odvlače pogled..Svuda neki skriveni prigodni jesenji detalj...A kad se plodovi skupe, a što drugo, nego odmoriti malocerek...I malohrvatska naljutiti nut dežurne ljevičareblablaAli evo, neću o političarima, kojih nije nedostajalo na pozornici... završavam rijekom koja stoji, Bosutom....Za one koji ne znaju, Bosut je rijeka iz koje raste najbolji fiš njami Uvališ se pokraj zelene rijeke, baciš ješku, pričekaš ribicu i kad se uhvati, zaželiš želju i vratiš ribicu u Bosut pjeva Možeš živjeti od ljepote Bosuta, od mirisa stoljetne šume u predvečerje...iskonskog mira ravne Slavonije...

Kad pustiš pogled niz šumu, pa ravnicu... u daljinu, do kud oko seže...dok ogromno narančasto sunce tone u tu svetu crnicu na horizontu... ne može ti srce ne propjevati...a duša se široko rasprostrijeti od milja i užitka..(fotke su moj uradak :))

Oznake: vinkovačke jeseni- 20:34 - Reci nešto lijepo (53) - Isprintaj - #


utorak, 11.09.2018.

Apsurd

Predragi u Kristu!

Mir i Božji blagoslov Vam!

Ovdašnja svakodnevica, potpomognuta medijskim crnilom, čini ljude nesretnima. Prije operacija i ja sam bila poprilično deprimirana svojom sadašnjicom, jer sam mislila da zaslužujem više i bolje. Bolje rečeno, stalno sam težila boljem i višem. Na poslu sam morala biti najbolja. Doma se uvijek bespogovorno morala slušati moja riječ. I da ne nabrajam dalje.

U toj stalnoj težnji za boljim, promakle su mi mnoge dobre stvari. Nisam spoznavala da oko mene već postoji to bolje, jer mi je otupio osjećaj za promatranje svijeta oko sebe. Često sam bila potištena i poprilično nesretna.

I tu dolazimo do apsurda.

U trenutku kad me život stavio pred gotov čin, kad je izgledalo da nema dalje i da ne postoji sutra, odjednom sam se grčevito počela boriti za svaki dan. Više ništa nisam ostavljala za sutra, jer je to sutra bilo upitno. Odjednom su mi se otvorile oči i kao da sam se probudila iz stoljetnog sna. Odjednom sam počela osjećati mirise i boje, toplinu i hladnoću, postajati svjesnija ljudi oko sebe. Spoznala sam koliko je lijep ovaj svijet, koliko je važna obitelj. Stoga, zateći ćete me kako zadivljena bauljam po parkovima, buljeći u velebne krošnje drveća i plavo nebo, kako pričam sa pticama, kako se veselim tuđim psima. Čini se kao da lebdeći hodim pola metra iznad zemlje.

To je između ostalog i zato što sam oprostila svima, koji su mi ikad nanijeli neko zlo, a bilo je toga i previše u mom malom životu. Tako je, nisam zaboravila, ali sam oprostila.

Kako sam oprostila svima, tražim oprost i za sebe. Nije važno hoću li ga dobiti, važno je da sam ga zamolila.

Svakodnevne brige postale su smiješne i sitne u odnosu na to što me sastavilo. Svoj posao i dalje radim jednako savjesno, ali sada bez nervoze i većih emocija, onako laganini. Često se čudom čudim kolegama, koji se živciraju oko za mene banalnih stvari. Pokušavam ih skulirati. A prije sam i sama bila takva.

Apsurd, onog dana kad sam se razboljela, toga dana sam zapravo ozdravila!

Stoga, ako me negdje sretnete, prepoznat ćete me po osmijehu kojim zračim, sva prpošna. Da, to sam ja. Nova.


A ovako je to bilo onog dana:

Foto izvor:

Lavica u zamci

..................................čelične žice nesanice
..................................čelične žice besmislice
..................................čelične žice nevjerice

sutra imam predivan plan
sutra sanjat ću krasan san
sutra svanut će dobar dan

..................................čelične žice besramnice
..................................čelične žice prijetvornice
..................................čelične žice izdajice

sutra će sunce opet zasjati
sutra će danas mi se vratit
sutra će biti nova jutra

o sutra, sutra, sutra

Copyright: Lion Queen


********************
Part twoZa ovaj moj post, moj najdraži glazbenik Steven Wilson vjerojatno bi rekao da je "permanating" :)

Evo što taj Mozart naših dana kaže o svojoj pjesmi s albuma To the Bones:“Permanating”: I’ve no idea what that word means as it’s not in the dictionary!

Most of our lives we are neither joyful nor sad, we just exist. But there are those incredible moments of joy that define us. You have to hold onto them. “Permanating” means to me holding on to those crystallised moments. Writing happy, joyful songs is not something I’m known for!

Izvor: Steven WilsonDragi Bog blagoslovio i kroz život vodio svakog onog koji kroči na moj blog!


- 22:24 - Reci nešto lijepo (41) - Isprintaj - #


subota, 08.09.2018.

Još malo o susjedima

Predragi u Kristu!

Mir i Božji blagoslov Vam!

U Rijeci sam živjela u novogradnji, koja je sama po sebi izgledala uredno i luksuzno, čak i da nije bila održavana, iako jeste, pa je bilo ugodno proći stubištem do stana. Međutim u Zagrebu stanujem u starijoj zgradi pa je čistoća stubišta elementarno pitanje. Prije je to stubište bilo prilično uredno, ali otkad su doselili novi stanari, događaju se čudne stvari. Malo, malo pa ispred nekih vrata osvanu cipele ili nešto drugo jednako neprimjereno, što nagrđuje stari hodnik.

Foto izvor:

Za sada nitko od ostalih stanara nije reagirao, pa će im ostavljanje cipela pred vratima prijeći u naviku. A meni se ne da više s nikim polemizirati. Ispravljanje krivih Drina oduzima previše energije. Naime, o tome sam već jednom napisala post.
(Nije da ne ispravljam tamo gdje je od krucijalne važnosti...uffff da, to mi je mana i dalje... no dobro sad...)

Od tog mog posta do danas, u zgradi se mnogo toga izdogađalo, neke starice su umrle, neki ljudi odselili, podstanari otišli, a u zgradu je doselilo puno novih obitelji, koje uopće ne poznajem. Ako koga od njih sretnem na hodniku, uredno pozdravim, ali budući da ne buljim u njih jer mi se to čini nepristojnim, još uvijek ih nisam zapamtila. Da koga od njih sretnem u gradu ili javnom prijevozu, uopće ne bih znala da ti ljudi stanuju u mom portunu.

Jednom sam se vraćala punih kolica namirnica, jer sam pretjerala s kupovinom.


Foto izvor:

Kako zbog teških operacija nisam smjela nositi ništa teže od dva-tri kilograma, bio mi je problem povući kolica na kat. U tom sretoh novu susjedu na izlasku iz zgrade. Vidjela je da se mučim, zgrabila kolica iz mojih ruku i odnijela mi ih pred vrata. Bila sam presretna i zahvalna.

Ali što... nakon nekoliko dana, njen lik mi je izvjetrio iz pamćenja. Ne sretnem je svaki dan i ode sve u bespuća prošlosti... Što da tu ženu sretnem vani?********************
Part two

Trains

Train set and match spied under the blind
Shiny and contoured the railway winds
And I've heard the sound from my cousin's bed
The hiss of the train at the railway head

Always the summers are slipping away

A 60 ton angel falls to the earth
A pile of old metal, a radiant blur
Scars in the country, the summer and her

Always the summers are slipping away
Find me a way for making it stay

When I hear the engine pass
I'm kissing you wide
The hissing subsides
I'm in luck

When the evening reaches here
You're tying me up
I'm dying of love
It's OK

Porcupine Tree
lyrics: Steven WilsonDragi Bog blagoslovio i kroz život vodio svakog onog koji kroči na moj blog!
Sretna Vam svima Mala Gospa!


- 18:40 - Reci nešto lijepo (41) - Isprintaj - #


nedjelja, 02.09.2018.

Reforma školstva

Foto izvor:

Predragi u Kristu!

Već sam ovdje na blogu pisala o svom svakodnevnom hodanju. Na žalost, onih dana kad sam prestala redovito hodati, razboljela sam se. Dakle, svakodnevno hodanje je doslovno hod za život.

Zato me baš zanima hoće li se u reformi školstva, koju već za ovu školsku godinu najavljuje HDZ sa svojim koalicijskim partnerima, uvrstiti svakodnevna tjelesna aktivnost učenika? Naime, ništa drugo, koliko to, nije važno za život. A oni nas u tv-reklamama svakodnevno bombardiraju time da će ovo biti škola za život. Pa jedva čekam vidjeti.


Foto izvor:

Hodate li Vi? Bavite li se svakodnevnim vježbanjem? Utječete li na svoju djecu/unuke/bližnje da se svakodnevno bave sportom, ili?

Bonus pitanje: Tko to troši proračunski novac za svoju samopromociju, obavljajući posao za koji je skupo plaćen upravo iz proračunskog novca?********************
Part twoNowhere Now

(...)

We had every chance
But we never learn
We just make it worse
What we don't deserve

(...)

Here above the clouds
I am free of all the crowds
And I float above the stars
And I feel the rush of love
Looking down at Earth
It is luminous observed

Steven Wilson
Album To The Bone


Dragi Bog blagoslovio i kroz život vodio svakog onog koji kroči na moj blog!

Oznake: reforma školstva- 10:43 - Reci nešto lijepo (33) - Isprintaj - #