petak, 30.06.2017.

Lijepa naša

Foto: Jutarnji list

Foto: Donja Dubrava

Foto: 24 sata

Foto: wiki


Foto: Jutarnji list

Oprostit ćete mi na kašnjenju, ali ne mogu ne zabilježiti na svom blogu važan međususjedski događaj:

Kolinda je srpskom predsjedniku Vučiću na inauguraciji poklonila Bajaderu, a njegovoj supruzi medaljicu s Gospinim likom s Kamenitih vrata.

Nakon toga, Vučić je izrekao legendarne riječi:

- Da, mi Srbi i vi Hrvati, Bošnjaci,Crnogorci, Albanci i Makedonci, zajedno možemo planine pomicati bez da gradimo nove Jugoslavije - rekao je Vučić i dodao da nema napretka bez mira i stabilnosti. "Srbija je spremna mijenjati se iznova i svakog dana i da ne sanja više neprijatelje, nego na javi stvara prijatelje".Izvor: Jutarnji list

Čak su i Srbi prosvijetlili, za razliku od Slovenije, koja još uvijek lopovluči i ratuje po ovim prostorima!U Srbiji očito pušu neki novi vjetrovi, pa ostaje da se vidi hoće li to biti vruć vjetar cerek, ili zameo ih vjetarblablaU ovoj državi jedino još Kolinda vrijedi.

Go, Kolinda, go!!!

- 19:29 - Reci nešto lijepo (22) - Isprintaj - #


četvrtak, 29.06.2017.

Ime trga i ulica

HDZ se hvali kako je on prvi pokrenuo pitanje promjene naziva Trga Maršala Tita u Zagrebu. No ne kaže HDZ što je s Titovim imenom u nazivima ulica i trgova mnogobrojnih jugonostalgičarskih gradova u Hrvatskoj, primjerice Opatiji, čija glavna ulica još uvijek nosi naziv tog diktatora i krvnika hrvatskog naroda? Što je HDZ po tom pitanju napravio u prošlih 25 godina, budući da je veći dio tog vremena obnašao vlast i mogao je to pitanje odavno riješiti i to na državnoj razini zakonskim rješenjima? A evo što HDZ ostavlja u nasljeđe budućim generacijama:Plenković kaže da ne treba živjeti u prošlosti već se okrenuti budućnosti. Zašto onda HDZ ne provede lustraciju i tu stvar konačno ne stavi ad acta? Naime, dok se ne raščisti prošlost, nema ni budućnosti! HDZ nema nikakvog opravdanja što to još uvijek nije učinio, a veći dio vremena od DR-a na ovamo je imao vlast i moć to učiniti. Vjerujem da i antife jedva čekaju da se odstrani kukolj iz njihovih redova i osvjetla obraz antifašističkog pokreta, kakav on jest u cijelom svijetu, osim u Hrvatskoj.

Više je za ostvarenje hrvatskog sna simbolično učinio jedan Milan Bandić nego svi HDZ-ovci skupa. Bez obzira na motive. Zato moj glas ubuduće ide za Milana Bandića, koji jedini u ovoj državi ima petlje.

HDZ se, uz velike žrtve hrvatskih branitelja, jeste izborio za Hrvatsku, ali ne onakvu kakvu mi Hrvati želimo! Ova i ovakva Hrvatska nije ostvarenje hrvatskog sna!


Izvor: Youtube- 07:57 - Reci nešto lijepo (103) - Isprintaj - #


subota, 24.06.2017.

Hitno! Ajde van!Užasna vrućina stisla. Vruće nam je. Toči se piva naveliko, sokovi, gazirano! Tuširamo se hladnom vodom, klima radi.... vruće je....

Ali to je sve "ja pa ja"....

Presušio potok Črnomerec! Nema vode. Što to znači? Znači da su životinjice i ptice žedne! Ajde van s kantama vode! Nalijte posude vodom i postavite oko kuće, kako one dublje, tako i pliće za bubice i male životinje! Bandić nije svuda postavio fontane (još), pa se treba pobrinuti i za one životinjice iz okruženja, koje nemaju tekuću vodu!Kakva televizija, kakvo što party


(bonus pitanje: tko se, osim psa, najviše veseli čovjeku kad se vrati u prazan stan?)


- 21:49 - Reci nešto lijepo (38) - Isprintaj - #


Bajadera

Moja prerano preminula sestrica pekla je odlične kolače i iza sebe ostavila recepte pisane rukom. Jako sam htjela imati tu bilježnicu i pitala sam mamu da mi je da. Nakon nekog vremena mama mi je dala svojom rukom prepisane recepte u drugoj bilježnici. Očigledno se nije mogla lišiti sjećanja na svoju prvu kćer, a ipak ugoditi meni, pa je sve to vrijedno prepisala. A recepata ima bezbroj. Da sam znala da želi zadržati original, bila bih fotokopirala tu tečicu.

Evo sekinog recepta za poznatu slasticu - bajaderu:

pola kg šećera
malo ruma
10 žlica vode
20 dkg mljevenog keksa
20 dkg mljevenih oraha
10 dkg margarina ili maslaca
2 oblatne
4 rebra čokolade

Prokuhati šećer, rum i vodu te zatim umiješati ostale sastojke. Pola smjese namazati na oblatnu, u drugu polovicu dodati rastopljenu čokoladu i premazati preko prethodnog reda. Odozgo staviti oblatnu.

Kome se ne da praviti ovaj kolač, može se poslužiti istoimenom fenomenalnom slasticom našeg Kraša. Naravno da toj bajaderi nema premca u domaćim pripravcima. Kraševa bajadera topi se u ustima. Kladim se da će vam sljedeće fotke ovog trena dočarati okus Kraševe bajadere i uljepšati vam dan....baš kao što je moj dan uljepšala jedna druga Bajadera…. balet Bajadera prikazan u HNK u Zagrebu.

Izvor: osobne fotkeIzvor: Youtube

Prije nego što nastavim o ovoj baletnoj čaroliji, potrebno je napisati što je zapravo bajadera? Bajadera je naziv za indijsku hramsku plesačicu. Možete zamisliti scenografiju i kostimografiju baleta, čija je radnja smještena u indijskim hramovima. Predivno nešto! Moglo bi se reći veličanstveni izbor kostima, vatromet boja, prava čarobna bajka…


Izvor: HNK - fotke Maja Bratoš

Balet je prvi put izveden 4. veljače 1877. u Marijinskom teatru u Sankt Peterburgu. U HNK se prikazuje u 3 čina i 7 slika i traje puna 3 sata, koja prolete u trenu, uz prekrasnu glazbu, izvedbu i kostimografiju. Kad smo već kod kostimografije, zanimljivo je da su baletne haljinice /pačke napravljene u tvornici baletne opreme i kostima Grishko u Rusiji.

Kao i svaki balet, ovaj također ima svoju priču. Riječ je o tragičnoj ljubavi između bajadere Nikije i ratnika Solora, u čiju su ljubav upleteni i mnogi drugi likovi, poput Gazmati, radžine kćeri, velikog svećenika Brahmana, radže Dugmanta…


Izvor: Youtube

Ansambl predstave

Solor Guilherme: Gameiro Alves
Nikija: Natalia Horsnell
Gamzati: Iva Vitić Gameiro
Zlatni idol: Takuya Sumitomo
High Brahmin: Andrej Izmestjev
Radža Dugmanta: Ioan Dumitru Moga
Solo fakir Magadevaya: George Stanciu
Toloragva, prijatelj Solora: Domagoj Vrbljanin
Grand pas Lucija Radić, Cristiana Rotolo, Miruna Miciu, Rebecca Smith, Simon Yoshida, Kornel Palinko
Aya Blanka Marković
Sluškinje Martina Fici, Bojana Suntešić
Mimans Ilinca Barbu Moga, Dunja Zoričić, Danijela Batur, Tatjana Hrvačić Gašparac, Lidija Mede Herceg, Danijela Zobunđija
Manu, djevojka s vrčem: Ervina Sulejmanova, Laura Badovinac, Zara Grgić
Ples s bubnjem Milka Bartolović, Azamat Nabiullin
Bubnjar George Stanciu
Ansambl Siniša Bosnar, Gianmarco Beoni, Adam Harris, Sebastian Šimić, Filip Filipović
Svećenici Viorel Dascalu, Nicolae Vasc, Dubravko Kolšek, Andrija Palada + 2 statista
Fakiri Dan Rus, Siniša Bosnar, Gianmarco Beoni, Adam Harris, Sebastian Šimić, Filip Filipović
Vojnici Andrea Schifano (21.6.), Ovidiu Muscalu, Eugen Dobrescu, Duilio Ingraffia, George Baldovin, Tomaž Golub
Straža 4 statista
Bajadere Daria Brdovnik Bukvić, Mutsumi Matsuhisa,Valentina Štrok, Rebecca Smith, Atina Tanović, Cristiana Rotolo
Djevojke sa šalovima
Solo: Cristiana Rotolo, Miruna Miciu
Ansambl: Asuka Maruo, Saya Ikegami, Anamarija Marković, Dora Blaić, Dora Kovač, Mutsumi Matsuhisa
Djevojke s lepezama Maja Šehić, Mutsumi Matsuhisa, Saya Ikegami, Valentina Štrok, Rebecca Smith, Atina Tanović
Tri solo sjene Rieka Suzuki, Catarina Meneses, Asuka Maruo / Natalia Horsnell (29.06 i 01.07.)
Sjene Daria Brdovnik Bukvić, Saya Ikegami, Mutsumi Matsuhisa, Alevtyna Mares, Valentina Štrok, Ozana Mirković, Dunja Novković, Cristiana Rotolo, Rebecca Smith, Atina Tanović, Maja Šehić, Dora Kovač, Helena Troha, Lada Rora, Dora Blaić, Anamarija Marković, Miruna Miciu, Lucija Radić, Tamlyn Higgins, Tihana Trupeljak Bujanić, Sabrina Feichter, Marta Kanazir, Emilija Sorić, Anja GarašićLibreto Marius Petipa i Sergej Hudekov u redakciji Vasilija Medvedeva
Koreograf Vasilij Medvedev prema izvorniku Mariusa Patipaa iz 1877. uz korištenje dijelova starijih redakcija Vahtanga Čabukijanija, Konstantina Sergejeva i Nikolaja Zubkovskoga
Dirigent Ivan Josip Skender / Miroslav Salopek
Scenografkinja Dinka Jeričević
Kostimografkinja Doris Kristić
Oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek
Asistent koreorafa Stanislav Fečo
Suradnica scenografa Irena Kraljić
Asistent kostimografkinje Mario Miše
Asistentica kostimografkinje, volonterka Mia Rejc Prajninger
Baletni majstori Iraida Lukašova, Irena Pasarić, Suzana Bačić, Mateja Pučko Petković
Polaznice škole za klasični balet uvježbala Bojana SuntešićBalet Bajaderu kreirao je legendarni Marius Petipa 1877. godine za sanktpeterburško Marijinsko kazalište na glazbu Ludwiga Minkusa. Djelo koje je već sto trideset godina na repertoarima najvećih svjetskih baletnih kazališta, pripada tehnički najzahtjevnijim baletima klasičnoga repertoara.
Priča o ljubavi vojnika i bajadere, hramske plesačice, nasilno prekinuta ljubomorom, smještena je u ozračje egzotične Indije, a u sebi ravnopravno isprepliće zbilju i maštu. Iako zemaljska ljubav dvoje mladih ljubavnika tragično završava, oni se ponovno pronalaze u carstvu sjena, ispunjavajujući time zavjet o vječnoj ljubavi. Slavni treći čin, poznat kao carstvo sjena, do danas se kao svojevrsna muzejska dragocjenost sačuvao u mnogim suvremenim izvedbama u svojemu koreografskom izvorniku, a ovo zagrebačko uprizorenje sadržava i četvrti čin koji izvode samo najuglednija svjetska kazališta. Bajaderu je koreografirao Vasilij Medvedev, renomirani ruski baletni umjetnik, koji se prvi put predstavio zagrebačkoj publici i svojim koreografskim stilom obogatio repertoarnu sliku zagrebačkoga Baleta, koji s jednakim uspjehom i energijom ostvaruje najzahtjevnija djela klasičnoga i suvremenoga baletnog repertoara.Premijera u HNK Zagreb održana je 06. lipnja 2015. godine.

Izvor: HNK Zagreb


Nadam se da ćete imati prilike pogledati ovaj baletni spektakl i uživati u njemu, kao što sam i ja.... jedan od najljepših baleta koje sam gledala!


Nova pjesma mog najdražeg skladatelja Stevena Johna Wilsona:
Song of I

I'm truly sorry but
This is my addiction
You're deep in my system
In my system

I gave it all up
I gave it up to show you that I care
To show you that I could
But don't you ever ask me to give up you

I gave up all the late nights
I gave up hunting bars
I gave up all the drinking
And trashing all the cars
I gave it all up

I gave up all the gambling
I gave up picking fights
I gave up saying sorry
I gave up being polite
I gave it up
I gave it all up

I gave it up
You are mine
I gave it all up

I gave it up
You're in mind
I gave it up

I gave it up
I gave it all up

I gave it up
I gave it all up

I gave it up
You're in mind
I gave it up

I gave it up
You're in mind
I gave it up

Suicide
They don't know
I gave it up
Gave it up ??
You're in mind

You're in, you're in mind
I gave it up
You're in mind
You're in mind

Lyrics: Steven Wilson
Album To The Bone


Kao što je Freš u komentarima napisao, danas je dan Svetog Ive, odnosno imendan svih Ivana i Ivanki, te ujedno i imendan mojih dragih Stevena Johna Wilsona i našeg Tigija.
Sretan vam imendan!

Oznake: HNK Zagreb, Bajadera, croatia, Steven Wilson, sveti Ivo, To the Bone- 07:18 - Reci nešto lijepo (18) - Isprintaj - #


četvrtak, 15.06.2017.

10 punih :)

Predragi u Kristu!

Evo me natrag o blagdanu Tijelova!

Donje pjesme mog najdražeg glazbenika Stevena Wilsona donekle će objasniti moj dugotrajni izostanak s bloga, jer ja pravih riječi još uvijek ne nalazim.


Happy returns

Hey brother, happy returns, it's been a while now
I bet you thought that I was dead
But I'm still here, nothing has changed

Hey brother, I'd love to tell you I've been busy
But that would be a lie
Cos the truth is the years just pass like trains
I wave but they don't slow down

Hey brother, I see the freaks and dispossessed
On day release
Avoiding the police
I feel I'm falling once again
But now there's no one left to catch me

Hey brother, I feel I'm living in parentheses
And I got trouble with the bills
Do the kids remember me?
Well I got gifts for them,
and for you more sorrow
But I'm feeling kind of drowsy now
So I'll finish this tomorrow

Lyrics: Steven Wilson
Pariah

I'm tired of weakness, tired of my feet of clay
I'm tired of days to come, I'm tired of yesterday
And all the worn out things that I ever said
Now it's much too late, the words stay in my head

So the day will begin again
Take comfort from me, it's up to you now
You're still here, and you'll dig in again
That's comfort to you, it's up to you now

So Pariah, you'll begin again
Take comfort from me
And I will take comfort from you

I'm tired of Facebook, tired of my failing health
I'm tired of everyone and that includes myself
Well being alone now it doesn't bother me
But not knowing if you are, well that's been hell you see

So the day will begin again
Take comfort from me, it's up to you now
You're still here, and you'll dig in again
That's comfort to you, it's up to you now

So Pariah, you'll begin again
Take comfort from me
It will take time

Don't you worry, don't worry about a thing
'Cause nothing really dies, nothing really ends

Lyrics: Steven WilsonIako još nisam spremna za povratak, nisam mogla propustiti desetu obljetnicu svog bloga.Puno je to godina i puno dana, koje sam provela s vama i na kojima sam vam svima zahvalna. Uljepšavali ste moje dane, kako oni s kojima sam bila na istoj političkoj i ideološkoj liniji, tako i oni drugi, s kojima sam križala mačeve, a koji su mi jednako prirasli srcu. Ipak su to godine druženja i ne možeš ne zavoljeti sve vas, krasne ljude. Iako je ideologija ono što nas neke razdvaja, ipak sam pokušavala razumjeti vas kroz vaše porijeklo, obiteljsku povijest i ono što je vas odredilo, kao što je to isto a ipak drugačije, odredilo mene.


"Drive Home"

Cold windowpane
A car upturned in the rain
Wait on in vain
Don't try to bear the blame
Deal with the pain
Dust down your wings again

You need to clear away all the jetsam in your brain
And face the truth
Well love can make amends
While the darkness always ends
You're still alone
So drive home

A pause without end
A moment in time suspends
How could he leave?
Release all your guilt and grieve
Give up your pain
Hold up your head again

Lyrics: Steven Wilson


Znam da sam mnogima od vas nedostajala i zahvalna sam za sve tople riječi, koje su mi bile melem u prethodnim danima. Posebice zahvaljujem Frešu na njegovom optimizmu i svim krasnim riječima upućenim mi direktno ili indirektno, a kojima ga je nedvojbeno nadahnula predraga i samozatajna Purgerica.


Hvala Sagittu i ostalim dragim blogerima, koji su pitali za mene i brinuli se.Hvala i mojoj Vero i drugim blogeri(ca)ma, koji su mi pisali i ispričavam se što nisam smogla snage odgovoriti vam, jer ni riječ nije mogla izaći iz mene (i još uvijek ne može).Stoga vam želim svu sreću ovog svijeta i zazivam na vas Božji blagoslov, jer je to ono što vuče sve ostalo.


Na blog sam došla s kolaborativnog bloga Pollitika, 15.06.2007. godine, jer tamo nisam imala slobodu komentiranja. Tako su prvi moji postovi bili vezani i dalje za Pollitiku i politiku. No što sam dulje bivala ovdje, bavila sam se sve češće drugim raznovrsnijim temama. Osim politike, bilo je tu putopisa, crtica iz života, vjerskih događanja, kazališnih događanja, glazbenih, tv, knjigo i filmo – recenzija, šestog čula, recepata, savjeta, a i mojih pjesama za koje me inspirirao bloger Dream.

Mnogi moji komentari završavali su na naslovnici bloga, evo nekoliko:Mnogi postovi bili su mi u vijestima, pa i na Dnevniku.hr, a bila sam puno puta i blogerica dana ili tjedna. Evo nekoliko primjera:Linkovi na moje postove su u boksu. Do danas sam ih napisala 907. U sljedećem postu ću izdvojiti neke, koji su meni osobno zanimljiviji.

Dragi Bog blagoslovio svakoga tko naleti na moj blog!- 16:56 - Reci nešto lijepo (71) - Isprintaj - #