ponedjeljak, 28.11.2016.

Salmonela infantis

Iz novinskih naslova ovih dana vrišti: Salmonela infantis nije opasna za ljudsko zdravlje! Pa kaže:

Autor: Danas.hr 09:07 28.11.2016

‘Prema Uredbi o mikrobiološkim kriterijima za hranu br. 2073/2005 i dopuna 1086/2011, stavka 1.28, za svježe meso peradi je deklarirano ograničenje samo dva soja salmonele – Salmonelle typhimurium i Salmonelle enteritidis kao kriterij sigurnosti hrane, što podrazumijeva fokus na značaju mikrobiološke dijagnostike, koje izvodimo u vanjskim akreditiranim laboratorijima’

Izvor: net.hrOk. Nema problema! Stavljajte u promet meso koje sadrži salmonelu infantis! Samo sukladno Zakonu o informiranju potrošača o hrani (Narodne novine 56/13, 14/14, 56/16) izvolite deklarirati na deklaraciji koja prati meso, da meso sadrži bezopasnu Salmonelu infantis. Kako svi prehrambeni proizvodi moraju imati deklaraciju s navedenim svim sastojcima, tako ako i meso sadrži nekakve dodatke, koji nisu to isto meso, onda to mora pisati na deklaraciji. Ako za čaj piše od kakvih se trava i dodataka sastoji, onda to treba pisati i za meso: toliko i toliko piletine - toliko i toliko salmonele infantis!

Pa da se vidi hoće li informirani potrošači kupovati meso sa bezopasnom salmonelom.

Ako je i bezopasno, treba biti deklarirano! Točka.


- 23:13 - Reci nešto lijepo (23) - Isprintaj - #


nedjelja, 27.11.2016.

Opet :)Početkom osamdesetih, putovala sam rodbini u Canadu. Letjeli smo Jumbo Jetom Boeing 747. Prekooceanski let trajao je preko 10 sati i u tijeku leta su nam prikazali film, poznat mojoj generaciji pod nazivom „4 mangupa“ (danas pod nazivom „4 prijatelja“). U originalu se naziva „Breaking away“ i u njemu su glumili Dennis Christopher, Denis Quaid, Daniel Stern i John Asht.

Evo trailera:


Film govori o četvorici mladića iz sveučilišnog gradića Bloomingtona u Indiani, koji provode besposleno ljeto na obližnjem jezeru. Jedan od njih zaluđen je talijanskom kulturom te trenira biciklizam inspiriran slavnim talijanskim biciklistima, uporno sipajući talijanske fraze, što posebno nervira njegova oca koji želi da mu se sin već jednom zaposli. Kad se na jezeru pojave bogati studenti, dolazi do rivalstva, pa i do tučnjave u sveučilišnoj blagovaonici, nakon koje dekan odluči, u svrhu pomirenja i zdravog natjecateljskog duha, da na predstojećoj velikoj biciklističkoj utrci u organizaciji sveučilišta nastupi i lokalni tim, što za četvoricu prijatelja predstavlja veliki izazov.

"Breaking Away" postigao je velik uspjeh - prvo je osvojio Zlatni globus za najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije (uz još tri nominacije - za najbolju režiju, scenarij i novu glumačku zvijezdu - Dennis Christopher), te pet nominacija za Oscara - za najbolji film, režiju, scenarij, glazbu i sporednu glumicu, od kojih se pozlaćenim kipićem ovjenčao Steve Tesich za najbolji scenarij. Film je i dobitnik brojnih drugih nagrada i priznanja (npr. Nagrada Britanske filmske akademije Dennisu Christopheru kao debitantu).

Izvor:


Film obiluje predivnim scenama bicikliranja prirodom, popraćenim prekrasnom živahnom glazbom. Zato me ugodno iznenadilo kad su nam na povratnom letu ponovno stavili isti film. Naravno, film je bio na engleskom jeziku, bez prijevoda na hrvatski, a ja sam tada znala samo njemački i talijanski, tako da nisam baš sve razumjela, osim naravno kad je glavni lik koristio rečenice talijanskog jezika. No zato sam još više uživala u glazbi, koja bi mi možda promakla, da sam više pratila radnju filma.

Nakon što sam se vratila kući, film sam po treći put gledala u kinu, ovaj puta s prijevodom. I tada se bespovratno zaljubila u prekrasnu nepoznatu glazbu. U to vrijeme nije bilo interneta ni googlea, pa nisam znala o kojem glazbenom djelu je riječ, a kako je ta glazba savršeno pratila bicikliranje, pomislila sam da je skladana specijalno za taj film.

Sve dok nakon godinu-dvije dana…. sjedim u kazalištu i čekam početak „Seviljskog brijača“, opere talijanskog skladatelja Gioachina Rossinia. Svjetla se gase i počinje uvertira... zatvorim oči i glazba krene… najprije obična.. a onda odjednom krene…. glazba iz filma „4 prijatelja“….

Izvor:
(najbolji dio počinje na 1.50')

Od tada sam gledala „Seviljskog brijača“ bar desetak puta, upravo zbog uvertire. I još mi nije dosadio.

Ove godine i u Zagrebu proslavljamo 200-tu obljetnicu praizvedbe djela, koja je održana 20. veljače 1816. godine u Rimu. A to se ne propušta.

Rossinijeva najpopularnija opera smatra se jednom od najboljih komičnih opera ikada napisanih. Libreto je napisao Cesare Sterbini prema prvom dijelu Beaumarchaisove trilogije, Le Barbier de Seville. Opera je napisana u samo tri tjedna (uvertiru je kompozitor “posudio” iz svoje manje uspjele opere Aureliano in Palmira). Premijera je bila potpuni fijasko zahvaljujući nemirnoj i glasnoj publici kao i nizu nezgoda koje su se dogodile na sceni tijekom izvedbe. Druga izvedba bila je već puno bolje prihvaćena i djelo je uskoro postavljeno na svim velikim pozornicama Europe te je postalo jedan od najizvođenijih opernih naslova u povijesti. Zanimljivo je da je istu sudbinu doživjela istoimena premijerno neprihvaćena Beaumarchaisova drama koja je postala hit u roku od samo tjedan dana.

I čin

Grof Almaviva, prerušen u siromašnog Lindora, udvara lijepoj Rosini, štićenici postarijeg liječnika Bartola. Grofu pomaže lukavi i vješt brijač Figaro, smišljajući načine na koje bi spojio Grofa i Rosinu za što će biti bogato nagrađen. Rosina je spremna na svaki način premostiti zapreke, koje joj se nađu na putu ostvarivanja njezine ljubavi. I liječnik Bartolo također želi oženiti svoju štićenicu Rosinu, vjerujući kako će mu u tome pomoći učitelj glazbe, smutljivac don Basilio, smislivši klevetu kojom će osramotiti grofa Almavivu. Domišljati Figaro nagovara Rosinu neka napiše pisamce tobožnjem Lindoru kao znak pristanka na njegovu ljubav. Ljubomorni liječnik Bartolo zanovijeta Rosini, jasno pokazujući kako neće nasjesti nikakvim smicalicama. Figaro u međuvremenu osmisli susret Almavive i Rosine: Grof, preodjeven u pijana vojnika zatražit će stan kod liječnika Bartola, po tobožnjoj naredbi zapovjednika gradskog garnizona. Kako Bartolo ima dopuštenje ne primati vojnike na stan, nastane velika graja, što dozove vojnike koji žele uhititi pijanca. Grof pokazuje časniku nekakav dokument, koji ga pročita i salutira, što skameni don Bartola.

II čin

Grof pronalazi drugi način približavanja ljubljenoj Rosini. Predstavlja se kao don Alonso, učenik nenadano oboljela don Basilia, koji dolazi održati sat glazbe. Kad se don Basilio iznenada pojavi živ i zdrav, otkrije se prijevara. Ali grof ima dobre argumente – vreću s novcem, pa Basilio shvati kako se mora povući. Figaro, grof i Rosina dogovaraju bijeg točno u ponoć, a Bartolo čuvši završne riječi, šalje slubu po don Basilia. Plan zaljubljenih tek što se nije ostvario kad Bartolo priopći Rosini da je don Alonso zapravo preodjeveni grof Almaviva, koji joj se narugao. Lindoro priznaje kako on jest grof Almaviva, ali ima poštene namjere i želi oženiti Rosinu. Na kraju sve završi sretno i veselo. Pristigli notar vjenča grofa i Rosinu, svjedoci su Figaro i don Basilio, kojega je grof opet uvjerio dobrim argumentima. Doktoru Bartolu ništa ne preostaje nego da blagoslovi mladi par.

Uloge:

Almaviva: Martin Sušnik
Bartolo: Davor Radić
Rosina: Martina Menegoni/Helena Lucić-Šego
Figaro: Ljubomir Puškarić
Basilio: Luciano Batinić
Fiorello: Željko Grofelnik
Berta: Maja Mejovšek Haluza
Zapovjednik straže: Robert Palić

Libreto: Cesare Sterbini prema Pierre – Augustinu
Caronu de Beaumarchaisu
Dirigenti: Josip Šego, Daniel Pacitti
Redatelj: Krešimir Dolenčić
Scenografkinja: Dinka Jeričević
Kostimografkinja: Ana Gecan Savić
Oblikovatelj svjetla: Deni Šesnić
Asistent dirigenta i lektor: Gianluca Marcianó
Zborovođa: Ivan Josip Skender
Koreografkinja: Mateja Pučko-Petković
Asistentica redatelja: Jasna Žarić
Asistentica kostimografkinje: Andrea Kuštović
Prijevod libreta: Jasna Žarić

Izvor: HNK


Piano lessons

I remember piano lessons
The hours in freezing rooms
Cruel ears and tiny hands
Destroying timeless tunes

She said there's too much out there
Too much already said
You'd better give up hoping
You're better off in bed

You don't need much to speak of
No class, no wit, no soul
Forget you own agenda
Get ready to be sold

I feel now like Christine Keeler
Sleepwalking in the rain
I didn't mean to lose direction
I didn't want that kind of fame

Credit me with some intelligence
(if not just credit me)
I come in value packs of ten
(in five varieties)

And even though I got it all now
My only stupid dream
I see you and me together
And how it should have been

I remember piano lessons
Now everything seems clear
You waiting under streetlights
For dreams to disappear

Lyrics: Steven Wilson, PT
- 20:25 - Reci nešto lijepo (20) - Isprintaj - #


subota, 26.11.2016.

Honey, no money

Ilustracija

U školi sam učila strani jezik iz kojeg sam imala čistu peticu. U naš razred došla je jedna učenica, koja nije imala pojma o tom jeziku i trebala je dopunsku nastavu. Kako bi se nastavnica riješila brige oko dopunske, meni kao najboljoj u razredu iz tog stranog jezika, dala je zadatak da toj maloj pomognem, odnosno da joj održavam besplatne instrukcije. Tako se nastavnica riješila održavanja dopunske nastave po principu "brigo moja prijeđi na drugoga", a ja sam danima trošila svoje dragocjeno vrijeme poučavajući kolegicu.

Približio se kraj školske godine i škola je dobila mogućnost poslati jednog učenika iz našeg razreda na studijsko putovanje u tu stranu zemlju, a ta ista nastavnica je trebala izabrati kojeg. Bila sam uvjerena da će odabrati mene, kao najbolju učenicu. No ona je izabrala mog kolegu. Bila je mlada nastavnica, a kolega je bio zgodan i plavook.

Međutim, dogodilo se da on nije mogao otputovati, pa je prepustio svoje mjesto jednoj drugoj kolegici iz razreda, a nastavnica se s tim složila i ta učenica je otputovala.


Kada treba raditi, najbolja sam. Kada treba primiti nagradu, drugi bivaju nagrađeni.

Tako je to sa mnom u svakom području djelovanja. Gdje god da dođem i bilo što da radim, meni uvijek pripadaju krv, znoj i suze, dok drugima pripadaju čast, mast i slast.

Od vrijedne kumice nikako da postanem kuma.

Epilog: Kolegica iz razreda, koja je umjesto mene otišla na studijsko putovanje, kasnije je postala moja najbolja prijateljica s kojom se i danas nalazim, kad god odem u Rijeku. Stoga ipak ima nešto dobro u cijeloj toj nepravdi, jer to što je otišla baš ona, danas mi je isto kao da sam bila ja cerek

P.s. 900-ti post eek


"Trains"

Train set and match spied under the blind
Shiny and contoured the railway winds
And I've heard the sound from my cousin's bed
The hiss of the train at the railway head

Always the summers are slipping away

A 60 ton angel falls to the earth
A pile of old metal, a radiant blur
Scars in the country, the summer and her

Always the summers are slipping away
Find me a way for making it stay

When I hear the engine pass
I'm kissing you wide
The hissing subsides
I'm in luck

When the evening reaches here
You're tying me up
I'm dying of love
It's OK

Lyrics: PT – Steven Wilson

- 12:18 - Reci nešto lijepo (39) - Isprintaj - #


subota, 19.11.2016.

Opet manijak

Ilustracija

Opet manijak u autobusu. I to ne jedan.

Ima taj neki ćelavi čovječuljak od metar i pedeset, koji se jednom rukom drži za rukohvat u busu, a druga mu za to vrijeme opuštena visi niz tijelo. Onda skibicira žrtvu, pa se sve više i više primiče, izigravajući nevinašce. Ali davno sam ja njega prokužila, pa što se on više primiče, ja se više odmičem. Onda se iza mene uzgura drugi tip, ja pomislim proći će iza mene, a on ni lijevo ni desno već se gotovo naslonio na mene. Ne kuži da mi se ovaj maleni privlači s desne strane. I kad je maleni bio skoro potpuno uz mene i svojom ručicom htio/ne htio nešto, ja se izmaknem i on uleti u prazan prostor ispred ovog drugog tipa belj i tako se taj drugi tip, umjesto na mene, nasadi na njega naughty Osta čovjek zabezeknut što se to dogodilo eek
A meni se taman ispraznilo mjesto za sjesti. Sjednem i gledam dvojicu budala u klinču lud I podsmijavam se sretan yes Kad je veliki skužio kakvu scenu pruža rolleyes, odmakne se dalje (kao da to nije mogao prije..), stavi slušalice na uši i napravi se nevinašce, kao ovaj mali ćelavi pjeva

I dan danas se smijem, kad se toga sjetim zujosretanbelj

Ali se i dalje pitam, zašto se manijaci stalno lijepe za mene???

- 16:26 - Reci nešto lijepo (47) - Isprintaj - #


Vidim ja

da ću morati ići napisati nekakav post, jer će nam Blog inače otegnuti papke, pa gdje ću onda "viđati" My Dreama?!

Odoh pisati!

- 10:53 - Reci nešto lijepo (9) - Isprintaj - #


subota, 12.11.2016.

Dosadno

Na Blogu ni lijeva ni desna lista ne promiču. Cijeli dan blog stoji kao mrtav.
Ali da ja napišem dugi i slikoviti post i stavim ga, u roku od pola sata bi mi nestao s liste.

Pa neću!

- 19:56 - Reci nešto lijepo (45) - Isprintaj - #


srijeda, 09.11.2016.

Izabran predsjednik AmerikeAmerika ima novog predsjednika!

Kampanja je kampanja i u njoj su sva sredstva dozvoljena. Vidjeli smo da se ta sredstva nisu birala.
Međutim, današnji govor predsjednika Trumpa, govor je čovjeka koji je od ničega stvorio bogatstvo i to nekoliko puta. Za vjerovati je da će tako znati izgraditi i čvrstu i prosperitetnu Ameriku.
Mislim da je Trump dobar izbor, jer čovjek koji se uvijek zna dignuti, nakon što je više puta pao, znat će primijeniti svoje bogato iskustvo i na sve druge prepreke, koje mu se nađu na predsjedničkom putu!

Stoga prijateljskom američkom narodu,

Čestitke na izboru!


Živjela Amerika i čitav američki narod!!!- 19:32 - Reci nešto lijepo (47) - Isprintaj - #


ponedjeljak, 07.11.2016.

Pitanje

Zna li tko gdje se može ići glasovati za Bulja?
Eh, to je muško od akcije!!!

(I što nije nevažno, bar se ne ponaša kao lignja!)- 19:07 - Reci nešto lijepo (29) - Isprintaj - #


subota, 05.11.2016.

Subota

Ilustracija

Subota je moj dan od detaljnijeg spremanja i čišćenja pa uglavnom sfušarim nešto za ručak… ili kupim gotov, ili skuham nešto na brzinu. Tako i danas. Usred spremanja shvatim da sam gladna pa odlučim na brzinu skuhati paštu. Najviše je volim jesti s pestom genovese, pa uvijek imam zalihu u hladnjaku. Ideja je pala.. nasjeckani ementaler na dnu tanjura, posut s malo origana, na to vrela pašta (da se sir napol rastopi) i umak genovese. Uz to nešto salate i za petnaestak minuta gotovo je odlično jelo.. Pomišljeno, učinjeno… Ali…

Skuhanu paštu trebalo je iscijediti u sudoper. U jednoj ruci cjediljka, u drugoj pun lonac vrele vode s paštom. U žurbi učinim kiks… Prospem nešto vrele vode po palcu ruke kojom sam držala lonac, pa od bola pomaknem cjediljku bliže i vrelu vodu prelijem preko prstiju i druge ruke. Na brzinu otvorim hladnu vodu da mi teče po rukama i tako sve dok sam osjetila i najmanji trag pečenja. Trajalo je i trajalo. Kad je prestalo boljeti, posušila sam ruke i namazala s malo domaćeg kantarionovog ulja, koje svake godine spremi moja vrijedna snaha. Rezultat: nigdje ni plika.
Poslije sam čak oprala i hladnjak i dezinficirala ga čistim alkoholnim octom, bez rukavica naravno.. i ništa nije peklo.

Kad bi bar hladna voda pomagala protiv opeklina na srcu i duši….
"Routine"

What do I do with all the children's clothes
Such tiny things that still smell of them
And the footprints in the hallway
Onto my knees scrub them away

And how to be of use make the tea and the soup
All of their favorites throw them away
And all their schoolbooks and the running shoes
Washing and cleaning the dirty steel sink

Routine keeps me in line
Helps me pass the time
Concentrate my mind
Helps me to sleep

And keep making beds and keep the cat fed
Open the Windows let the air in
And keep the house clean and keep the routine
Paintings they make still stuck to the fridge

Keep cleaning keep ironing
Cooking their meals on the stainless steel hob
Keep washing keep scrubbing
Long until the dark comes to bruise the sky
Deep in the debt to night

Routine keeps me in line
Helps me pass the time
Helps me to sleep

The most beautiful morning forever
Like the ones from far off, far off away
With the hum of the bees in the jasmine sway

Don't ever let go
Try to let go
Don't ever let go
Try to let go
Don't ever......

Lyrics: Steven Wilson


- 19:29 - Reci nešto lijepo (28) - Isprintaj - #


Nešto o mobitelima i hrvatskoj kulturi

Svi svuda nose mobitele. U busu bude pravi košmar od zvonjenja, pričanja, blebetanja... No katkad bude i zanimljivih razgovora, pa bi rado čuo sve tj. što i sugovornik tamo negdje s drugog kraja "žice" kaže, a ne samo polovično cerek

Današnji razgovor ide ovako nekako:


Čuje se: Draga, razbio sam ti staklenku.rofl

Ne čuje se: Koju staklenku?nono

Čuje se: Onu u kuhinji, u kojoj držiš đinđe, j...mu..mad

Ne čuje se: Grgrrr roflll grrrrheadbang

Čuje se: Skupio sam staklo i bacio sve u smeće...puknucu

Ne čuje se: Pa kako ti se to dogodilo?lud

Čuje se: Dok sam prao suđe!blabla


Tako je to kad žene ne znaju oprati suđe no, a ni barem maknuti đinđe iz kuhinje, kad već tjeraju mužjaka da im pere suđe yes. U normalna vremena mužjaci nisu prali suđe, a ni razbijali staklenke naughty

Taj definitivno ne bi mogao biti moj lik rolleyes


No najgore od svega je što klinci u busu, na mobitelu slušaju cajke zubo i to s pokvarenim slušalicama na ušima, pa vjerojatno nemaju pojma da cijeli bus čuje njihov glazbeni kulturni nivo.. cingr...cangr.. dir... dir... dajke... mlada sam al slušam cajke...pjevabang

To je ta velebna kultura u Hrvatskoj, za kakvu se zalaže hrvatska ministrica kulture. Naime, dok neki kulturni ljudi, u zemlji koja je prva u Europi po psovačini, plaćaju skupe reklame da osvijeste roditelje kako djecu odučiti od psovanja, koje su naučili na internetu, za to vrijeme u samom hramu kulture - kazalištu, koje je pod ingerencijom ministrice kulture, daje se predstava u kojoj se glumci na sav glas deru:

pi..da..

pič.a..

stavi mi k...c u pi.ku...

itd. itd. itd.

Ova predstava se upravo daje na hrvatskim kazališnim daskama u Metropoli...

A najzanimljivija je reakcija gledališta, u kojem sjede i djeca s roditeljima. Prije psovačine svi veselo i poluglasno komentiraju, roditelji djeci objašnjavaju pojedine izraze i scene, ali kad ovo dođe na dnevni red, sve utihne, zgroženo...djeca umukla, umukli i roditelji...

Eto, to je ta (ne)kultura, kojoj je na čelu nova ministrica kulture! Da žena radi svoj posao kako treba, nikada takva jedna predstava, u tom obliku, ne bi došla na scenu, jer kazalište nije samo umjetnička ustanova, već i KULTURNA, što su dva različita pojma. Sramotno je što ministrica kulture, u zemlji poznatoj po psovanju, nema pojma kakve joj se predstave daju na kazališnim daskama.

Da u Hrvatskoj postoji dječja pravobraniteljica, a što ne postoji, pozabavila bi se novom ministricom kulture i time kako to da na predstavi, prepunoj psovki, nije bilo ograničenja dobne granice posjetitelja, a na televiziji ga moraju davati, kad su u pitanju filmovi ili serije.

Ministrice, daj ostavku!- 14:12 - Reci nešto lijepo (16) - Isprintaj - #


četvrtak, 03.11.2016.

S. John W.

Danas moj najdraži glazbeni velikan Steven John Wilson slavi rođendan!

Želim mu još stotine predivnih pjesama, kojima će i dalje uljepšavati živote ljubiteljima glazbe na ovoj našoj krhkoj planeti.Evo jedne od njegovih meni najljepših pjesama:

"Ancestral"

Reason never seems to come to guilty men
Things that meant so much mean nothing in the end
That function is dysfunction and to hide the truth
Distracted by their faith, ignoring every proof

A bicycle
A garden wall
A mother’s call
A love is born
And after all, the sleet that falls on me

In this city there are those who'd live alone
Twilight brings them from the gloom into our homes
And hiding there among the wreckage left behind
They see things that aren't there when they close their eyes

Come back if you want to
And remember who you are
‘Cause the desperate star broke your heart
as left you in discourse

When the world doesn't want you
It will never tell you why
You can shut the door but you can’t ignore
The crawl of your decline

You can try if you want to
You can try...

Come child
Go back if you want to


Steven Wilson- 17:37 - Reci nešto lijepo (15) - Isprintaj - #


utorak, 01.11.2016.

Pokoj vječni daruj im Gospodine!- 20:10 - Reci nešto lijepo (13) - Isprintaj - #