srijeda, 18.05.2016.

Ono što je za mene kazalište

Kazalište je za mene oduvijek predstavljalo hram kulture.

Riječko kazalište HNK Ivana pl. Zajca u prošlom milenijumu dugo godina bilo je izvan funkcije. U to vrijeme bila sam mala, pa ne znam razloge. No nakon nekoliko godina ponovno je počelo s radom i tada me mama prvi put odvela u to kazalište pogledati operu „Ero s onoga svijeta“. Moglo mi je biti sedam ili osam godina. Taj dan urezao mi se u pamćenje toliko vjerno, da se ja koja inače puno toga zaboravljam, sjećam da sam ispred kazališta izgubila crvenu mašnu, koja mi je skliznula s jedne kečke. Meni je gubitak mašne bio prava katastrofa, pa sam se rasplakala, no našla se tu neka gospođa koja je pronašla mašnu i vratila mi je. Kao što sam upamtila mašne na kečkama, tako sam upamtila i „Eru s onoga svijeta“ o kojem sam svojevremeno napisala post koji sam s guštom opet pročitala cerek. Iako sam kasnije desetljećima imala kazališnu pretplatu, „Ero s onoga svijeta“ ostala je moja najdraža glazbeno-scenska poslastica. Od djetinjstva do danas, gledala sam je svaki put kad mi se pružila prilika, sigurno desetak puta.. a i opet bih.

„Ero s onoga svijeta“ za mene je pojam onoga što bi svako kazalište trebalo s ponosom prikazivati. Remek djelo je to, koje svojom ljepotom, prpošnošću, dobrotom, duhovitošću, podiže gledatelja u duhovnom smislu.

Možda bi gledatelji Frljićeve splitske izvedbe njegovog kazališnog djela, mogli usporediti ove dvije kazališne predstave?! Može li se uopće usporediti neusporedivo? Kazalište u koje ja idem, kazalište je iz kojeg čovjek izlazi duhovno obogaćen, a ne kao iz Frljićevog, mentalno osakaćen. Kazalište u koje ja idem, hrani dušu, nasmijava, vedri i veseli čovjeka. Razgaljuje. Ostavlja dobar osjećaj u duši, okus u ustima.

U jednom takvom kazalištu, kakvo je nedostižan pojam jednom Frljiću, održana je fenomenalna predstava „metODA za brak“.Riječ je o 70 minuta čistog smijeha za koji je zaslužna postava od samo troje glumaca: Matee Elezović, Petre Težak i Zlatana Zuhrića Zuhre.U predstavi je riječ o bračnom paru, koji upavši u bračne poteškoće odluči pomoć potražiti kod bračne savjetnice, koju je izvrsno utjelovila duhovita Petra Težak.

Predstava je to s porukom o životnim kompromisima, potrebnim radi očuvanja najvećih životnih vrijednosti. Predstava koja čovjeka ne ostavlja ravnodušnim, već boljim i sretnijim.

Toplo preporučujem!


"Like Dust I Have Cleared From My Eye"

That's something that you're laughing at me
And I hope you know what it is that you're laughing about
Cos it won't be long now 'til they're reeling you in
The same situation, the same disappointment you bring
So I hope you're happy with the impression you made
Deep in denial, like you planned it this way
But you're lost to me, like dust I have cleared from my eye
Your words have no meaning, so I stare up into the sky

Breathe in now... breathe out now...

Lyrics: Steven Wilson

- 22:33 - Reci nešto lijepo (15) - Isprintaj - #