četvrtak, 31.03.2016.

Dijagnoza: nesposobnjakovići

Čovjek može biti neke druge struke, a ne ekonomske, pa obavljati važne poslove u državi. Međutim, na čelu države moraju biti ekonomski stručnjaci, a ne neznalice. Pa i onaj tko nije sam ekonomski stručnjak, može danas, kad su sve informacije nadohvat ruke, barem uguglati za osnovne informacije o tome što ekonomija jeste.

Da je naša ekonomija u banani, to je poznato još iz vremena Sanadera, kad je tamo negdje 2009. stao ispred hrvatskog naroda i izrekao onu poznatu: "Mi smo u banani!", nakon čega je sve nepovratno počelo tonuti. No ne zato što mi jesmo bili u banani, već zato što je ta neprimjerena rečenica, koja nikada nije smjela biti izgovorena, zaustavila i onu mizernu spiralicu gospodarskog kretanja i okrenula je nezaustavljivo nizbrdo.

Dakle, što se dobije uguglavanjem pojma "ekonomija":

Ekonomija (dolazi od grčke riječi Oikonomia; oikos - kuća, nomos - zakon) je znanstvena disciplina koja proučava kako društva upotrebljavaju oskudne resurse da bi proizvela određena dobra i usluge i raspodijelila ih među ljudima.

U osnovi gore navedene definicije su dvije ključne zamisli u ekonomiji.

Prvo: Sva su dobra oskudna. Ne postoji način da neka zemlja može proizvoditi beskonačne količine dobara. Iz toga proizlazi da bez obzira na to koliko ekonomija neke zemlje bila razvijena ona ne proizvodi dovoljno da bi mogla zadovoljiti čak i mali broj želja svih svojih stanovnika.

Pošto su želje neograničene, a dobra ograničena ekonomija mora pronaći način da dobra proizvodi na najefikasniji mogući način. Efikasnost je, dakle, druga bitna odrednica savremenih ekonomija.

Iz ove dvije zamisli se javljaju tri temeljna pitanja u ekonomiji. To su "što", "zašto" i "za koga" (proizvoditi). Odnosno svako društvo mora izabrati koje će robe proizvoditi, na koji način (više ili manje efikasno) i kako će dobra biti raspodijeljena. Ta tri problema su centralni problemi oko kojih se vrti ekonomija bilo kojeg društva u svijetu."

Izvor: Wiki


Ove vrlo jednostavne rečenice svakoj neznalici mogu predstaviti putokaz, odnosno smjer u kojem treba krenuti, da bi državu izvukao iz kala! Ključne riječi su: proizvodnja - dobra - što proizvoditi - kako proizvoditi - zašto proizvoditi - za koga proizvoditi.

Gdje tu u tim rečenicama Tihomir Orešković i Dario Nakić vide ukidanje zdravstvenih prava ljudi? Gdje??? Pa čovjek zbilja mora biti nesposobnjaković, pa da krene od nečega što nema nikakve veze s ekonomijom.

Ili ipak ima???

Da vidimo što za ekonomiju znači ukidanje ili smanjivanje zdravstvenih prava ljudi?

Hrvatska je, na žalost, među zadnjim zemljama uopće po svojoj ekonomiji. No ima li nade za nas?

Rekli smo da je za ekonomske resurse karakteristično da su oskudni, zbog čega je i potreban ekonomski pristup, da bi se moglo opstati.

U konkretnom slučaju pod dobrima se misli na ekonomske resurse, dakle input u proizvodnju.

Pa koji su to glavni ekonomsk resursi, odnosno inputi?

Dijele se na dvije velike skupine:

- primarni - u koje spadaju ljudska radna snaga i prirodni resursi (zemlja, sirovine i dr.)

- sekundarni - u koje spadaju kapital, informacije, tehnologija, obrazovanje, poduzetništvo..

Pa analizirajmo malo postoji li neki ekonomski resurs kojim Hrvatska obiluje?

Zemlja?? Hrvatska je teritorijalno relativno malena zemlja pa nema dovoljno zemlje, a ono što ima još je nedovoljno iskorišteno, dakle, potrebno je razvijati poljoprivredu, obraditi svaki kvadratić te zemlje.

Ima li Hrvatska svojih sirovina? Proizvodnja sirovina u Hrvatskoj gotovo da i ne postoji. A i ono čime obiluje, primjerice drvom, to se kao sirovina izvozi na strana tržišta, umjesto da bude input u proizvodnju u Hrvatskoj. Dakle, zadržati drvo u Hrvatskoj i izvesti gotovi proizvod. Drugih bitnijih sirovina i nemamo, pa se može reći da i tu oskudijevamo.

Kapital? Treba li tu uopće išta reći?! Nema ga. Osim dugova i kamata, ni K od kapitala.

Tehnologije? Da, imali smo suvremenu tehnologiju, ma koliko tko govorio suprotno, ali je uništena, što za vrijeme rata, što u pretvorbi i privatizaciji. Malo što je ostalo netaknuto i nastavilo se razvijati u tehnološkom smislu. Dakle, kao ekonomski resurs na koji bi trebalo računati.. vrlo, vrlo slabo.

Danas su i informacije na cijeni. Ali gdje smo mi od informacija?! Na zadnjem mjestu valjda..

Poduzetništvo? Buahahahah Gotovo svi poduzetnici koji su dobili nekakve poduzetničke nagrade za poduzetništvo, uskoro su završili pod istragama i u crnim kronikama, a njihove velebne firme u stečajevima. Poduzetništvo u Hrvata je gotovo nepoznat pojam, a i ono malo njih što su nešto i pokušali, uskoro su bivali uništeni korupcijom i bezakonjem, odnosno nefunkcioniranjem pravosudnog sustava.

I što nam je dakle preostalo od ekonomskih resursa, odnosno inputa?

Radna snaga!I onda, je li u Hrvatskoj radna snaga oskudni resurs, ili Hrvatska obiluje radnom snagom?

Treba li tu biti previše pametan pa zaključiti, da kraj toliko nezaposlenih ljudi, Hrvatska jednostavno obiluje ekonomskim resursom zvanim radna snaga. Obiluje resursom rada!

Jedini resurs koji možemo korisno iskoristiti je dakle ljudski rad. A da bi radnom snagom mogli igdje konkurirati, ta radna snaga mora biti kakva?

Kvalitetna!

A kakvu imamo? Nekvalitetnu, jer je nezapošljiva... što je vidljivo iz podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao i Državnog zavoda za statistiku, a i skoro svaki poslodavac će vam to isto i reći.

A kako se podiže kvaliteta glavnog hrvatskog ekonomskog resursa, jedinog ekonomskog resursa, kojim Hrvatska obiluje?

Samo su dva načina, trećeg nema:

1. ulaganjem u OBRAZOVANJE, odnosno ZNANOST
2. ulaganjem u ZDRAVLJE

Što je dakle potrebno učiniti da bi se poboljšala kvaliteta hrvatske radne snage, jedinog ekonomskog resursa, kojim Hrvatska obiluje: POVEĆATI ulaganje u zdravlje i obrazovanje, jer ovo do sada očito nije bilo dovoljno!


A od čega su prvog Tihomir Orešković i njegova ekipa krenuli, što su prvo pokušali učiniti:

- srezati ulaganja u znanost i obrazovanje...

- srozati zdravstveni standard, tako da nam radna snaga bude još bolesnija, jer rekli smo KAPITALA NEMA, da bi sami mogli financirati zdravlje, pogotovo ga nemaju nezaposlene osobe.

Gospoda Tihomir Orešković i Dario Nakić, koji dižu velebne plaće, nisu objasnili ovom narodu tko će dati novac za dopunsko osiguranje nezaposlenim osobama? Upravo onima kojima zdravlje najviše treba, kao uostalom i svima ostalima, kako radnicima, tako umirovljenicima, koji su financirali taj zdravstveni sustav u vrijeme dok su bili radno sposobni, dakle unaprijed. Gospodin Nakić ne zna što znači 200 kn u životu obitelji, čija je plaća minimalac od 2.000 kn i od koje mora platiti režije. Njemu je glava u Sloveniji kad su u pitanju plaćanja, ali ne i kad su u pitanju visine minimalaca.
Tko će educirati i prekvalificirati nezaposlene osobe, da im omogući uključivanje u radne procese, u proizvodnju roba i usluga, kojom se jedinom podiže ekonomija neke zemlje, ako se smanji ulaganje u obrazovanje i znanost?!

I što sad tu reći? Kad sam ih birala na vlast, očekivala sam da će se pozabaviti krucijalnim ekonomskim pitanjima poput:

- što proizvoditi
- kako proizvoditi
- zašto proizvoditi
- za koga proizvoditi

A oni se uhvatili uništavanja jedinog ekonomskog resursa, kojim Hrvatska obiluje. To je da čovjek ne povjeruje svojim ušima!

Kolinda, Karamarko i Božo!

Smjesta nađite nekog drugog da vodi ekonomiju ove napaćene države! Do sada je svaki dan uludo utrošen, očito. Tko ne valja, treba ga mijenjati pod hitno!!! Dosta je bilo!


- 10:58 - Reci nešto lijepo (19) - Isprintaj - #


srijeda, 30.03.2016.

Za Blog Newsa- 22:57 - Reci nešto lijepo (5) - Isprintaj - #


utorak, 29.03.2016.

Udarili najprije po

proljeću.

Stiglo je proljeće i ptičice cvrkuću. Sve je predivno kad se priroda budi.

Za palačinke je potrebno nešto brašna, malo mlijeka, malo vode, malo soli i može i ne mora jedno jaje. Treba još i ulja za podmazati tavicu, najbolje teflonsku. Kad se tijesto izmiješa, izlijeva se na tavicu i peče s obje strane, a još toplo namaže željenim namazom. I onda se jede. Može se jesti vilicom i nožem, a može i prstima, kako tko voli. Zaboravila sam napisati da se prije toga zamota tj. zarola.

U novinama su prekrasne vijesti. Sve nezaustavljivo napreduje. Svima cvjetaju ruže. Sve je super i sve je za pet. Posebno ekonomija i modelarstvo. Moglo bi se reći da vrvi. Okolo hodaju sretna lica s osmijesima na licima.Njihovi osmijesi se smiju i vide se bijeli zubi od sviju. To je tako kad je demokracija pa izabereš točno ono što si htio i onda se veseliš, kako i ne bi, kad je baš lijepo ako možeš više doprinositi društvu, tako da čim dobiješ plaću sve platiš režije i dopunsko osiguranje i televiziju koju ne gledaš i sve drugo, pa ti ništa ne ostane više. Jer ako ti ostane, onda moraš previše misliti, oćeš kupiti skupu torbicu ili skupe cipele. Ovako samo napraviš palačinke s vodom. Pa brašna imaš, jer ti je ostalo 14 kn na dan, a to je cijelo bogatstvo, jer su istraživanja pokazala da je granica siromaštva 13 kn, a ovo je čak jedna kuna više. Ako dovoljno dugo štediš tu jednu kunu, možda bi jednog dana mogo živjeti od kamata. Pa da.. lijepo je moći štedjeti za svijetlu budućnost.

U tako predivnom okruženju, čovjek dobije inspiraciju za pisanje prekrasnih stihova s posvetom:

naslov je: proljeće

nebo je plavo
trava je zelena
more u daljini miriši
po kiši

jaglaci su žuti
ljubičice ljubičaste
visibabe bijele
se vesele

ptičice cvrkuću
golubovi guču
pčele lete
kad se sjete

(kraj pjesme)

I oko moje kuće se vidi da je stiglo proljeće. Jer je sve rascvjetalo. U vrtu mi već raste svašta. Što god sam posadila, sve je nareslo. Čak bi se moglo reći i da buja. Htjela sam to sve fotkati i staviti tu da vidite, kako je raskošno, ali me fotić nešto ugnjavio, pa ništa od foto-naslovnice. Al kad budem ispekla kolač do onda će se fotić popraviti, pa ću sigurno staviti to što sam ispekla na blog, ako prije toga ne pojedemo.

Sve vas lijepo pozdravljam.

Kissi-kissi do drugog puta.

Čitajte me i dalje,

sve vas voli vaša

Ly

- 21:05 - Reci nešto lijepo (21) - Isprintaj - #


Udarili najprije po bolesnicima

Onog dana kad sam saznala da će taj lik postati ministar zdravstva, znala sam da će nam zdravstvo otići u mp3. I nije trebalo dugo čekati!!! Dopunsko zdravstveno osiguranje poskupljuje 30%.

Udarili najprije po bolesnicima!!! Ne po bogatašima! Već po najugroženijoj skupini ljudi. Osnovna logika im je valjda da što bolesnici prije poumiru, manje će njih trošiti zdravstveno osiguranje!

Koja sam ja budala bila, kome sam ja dala svoj glas!

- 20:32 - Reci nešto lijepo (23) - Isprintaj - #


ponedjeljak, 28.03.2016.

Premijer je SDP-ov čovjek

Već neko vrijeme mislim da je premijer Tim Orešković ubačeni SDP-ov čovjek. Postao mi je sumnjiv, nakon što je kontrirao Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, ignorirajući njen zahtjev za smjenom čovjeka u kojeg više nije imala povjerenja. Predugo je trajalo to ignoriranje, a da ne bi bilo znakovito.

Najnoviji potez je kadroviranje SDP-ovaca u Vladu Republike Hrvatske, pokraj svih stručnih ljudi, kojima HDZ raspolaže. Pustimo na stranu to što je na svim ključnim mjestima u svim resorima državnih službi zadržao rukovodeći SDP-ov kadar, no, sada i za savjetnike ministara uzima SDP-ovce.

Jutarnji list piše da je to nezamislivo i da su SDP-ovci u šoku nakon što je njihov član Mikel Čivljak ušao u Vladu Tima Oreškovića kao pomoćnik HDZ-ova ministra gospodarstva. Koliko li su tek HDZ-ovi birači u šoku? SDP-ovi birači su barem glasovali za SDP-ovce, a HDZ-ovi birači su očito zlorabljeni, jer je i njihov glas očito otišao SDP-ovom kadru! Taj kurveraj koji se događa na hrvatskoj političkoj sceni je bez premca. Očito se korupcija uvukla u sam vrh države, jer kako objasniti da nitko od stručnih HDZ-ovaca nije dobio mjesto u vladi HDZ-a, a dobio ga je tamo neki nepoznati SDP-ovac. Postavlja se pitanje o čemu se tu onda zapravo radi?

Jedno je potpuno jasno, a to je da nikada više neću glasovati za HDZ, ako netko nakon ovoga ne makne Tima Oreškovića s vlasti!

- 15:40 - Reci nešto lijepo (48) - Isprintaj - #


subota, 26.03.2016.

LQ poslanica o Uskrsu 2016.Dani su ovo u godini Gospodnjoj kad se prisjećamo muke Kristove.

Dvanaesti križ:
Umrijeti na križu
Smrt. Odlazim sa zemlje. Ali da živim, a ne da nestanem:
Moja je smrt ispunjenje Očeve volje.
I zato sam rekao: «Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj.«
Dovršio sam Očev plan.
Ti misliš da je smrt kraj i zato se bojiš.
Opireš se, dok ne prihvatiš taj križ, bit će ti muka.
Kad smrt prihvatiš, tad ćeš je pobijediti. Tad ćeš me naći.
Daleko sam dokle god se opireš smrti i moliš me da te od nje oslobodim.

Shvati, u smrti ćeš me naći.
Jer smrt razara sve što je bilo grešno i smrtno u tebi. A ja razaram smrt.
Smrt te oslobađa križeva, a ja smrti. Danas pogledaj smrti u oči.
Uzmi taj križ kao Očev dar. Ti imaš svoj svršetak. To je ono što daje Otac.

Dok se opireš smrti, ne nalaziš me.

Dvanaesti križ je kao blagdan, vrhunac, završetak svega.
Zapravo, to je početak Života.

Četrnaesti križ:
Ostati bez ljudske nade


Moji su prijatelji mislili da su mi ukazali najveću počast
stavivši moje tijelo u grob. Brinuli su se za tijelo.
To je sve što su mogli učiniti. Zaboravili su da sam rekao:
To je samo za tri dana.

Smrt ne vlada nada mnom.

Sjeti se da te grob plaši. Kad se zatvori grobni humak, više te nema.
Kad iza tebe ne ostane ni najmanji trag, što ćeš tada učiniti?
Kad znaš da nitko neće dolaziti na tvoj grob, kad završiš nepoznat i jadan,
kad baš ništa iza tebe ne ostane, tad ćeš me sresti!
To je križ – izgubiti i posljednju želju: ovdje nešto značiti,
ostaviti nešto iza sebe. To je zapravo ono što ti smeta da budeš svjetlo.
Tu ćeš me naći. Ali kako, dok se bojiš leći u grob sebičnosti, biti pokopan?
Dok prelaziš k meni, a ne rušiš mostove iza sebe, kako ćemo se naći?
A upravo je to trenutak kad ću moći preobraziti tvoj život.
To je četrnaesti križ i nad njim lebdi uskrsnuće.
Kako se radujem grobu tvoje oholosti!
Ti se još ne daš u grob, još se opireš umiranju svoga života. Zato si mrtav.
Kad bi htio leći u grob oholosti i umrijeti sebi,
tad bi uskrsnuo mome životu. Samo mrtav čovjek može uskrsnuti.
Jer smrt ti još nije oduzela i posljednji otpor!

Ne boj se! Riječ je o mostu između mene i tebe.
Smrt grijeha radost je i zagrljaj mene i tebe.
Najveličanstvenija eksplozija ljubavi.

Ja sam prošao taj put i čekam te.
Zar ne shvaćaš da nisam otišao sa zemlje?
Prije sam bio gost na zemlji. Tek sam sada gospodar zemlje.
I ti ćeš biti takav.
Predaj smrti ono što joj i tako pripada.
Nemoj više gledati grob kao beznađe i kraj, nego kao rađanje i početak.
Neka umre tvoja oholost.

Uskrsna zora već je na pomolu.

P.s. Dodatak za sve majke patnice:

Četvrti križ:
Ražalostiti one koje ljubišNemoguće je ne ražalostiti one koje ljubiš.
Mogao sam izbjeći taj susret s majkom.
Znaš li što znači vidjeti ljubljenu osobu koju si razočarao?
Bio sam prezren i odbačen od čitavog naroda kao heretik i zavodnik.

Moja je majka sve to znala.
Vidjela je fizičku i nutarnju bol i zagledala mi se u oči.

To je križ pogledati u oči najdražem biću kad te svi ismijavaju.
Nemoguće je ne razočarati ljude koji te vole.
Ne možeš ih očuvati od toga. Nemoj odbijati taj križ.
Naći ćeš me kad vidiš da si ražalostio svoje prijatelje i one koji te vole.
Gledaš kako tvoj pad nanosi njima bol. I to te razdire.

Moja je majka u mojem padu shvatila tko sam.
Kad je u njoj umrla i posljednja želja da uspijem,
tad je zasjala njezina vjera u punom sjaju.

Prijatelja ćeš dobiti kad sve dobro na tebi umre.
Tad vide samo tebe. Prihvati neizbježne sablazni.
Prihvati to da smiješ razočarati.

Naći ćeš tu mene i moju majku.

Izvor: Tomislav Ivančić "Križni put"NSK


Ljubljeni u Kristu!

O ovom Uskrsu budi se nada u bolje sutra. Unatoč beznađu, tjeskobi i tuzi, Uskrs je svjetlo na kraju tunela. Isus je za nas trpio na križu i pokazao nam put kojim je ići. Put je mukotrpan, ali vodi u Svjetlo. Svojim životom i svojom mukom, a na kraju uskrsnućem, Isus je pokazao kako se treba nositi sa svakom križnom postajom, na koju naiđemo u svojim životima. Dala sam za primjer tri križne postaje, a ima ih puno više. Svatko od nas nosi se s nekom od njih, bilo da je sam patnik, bilo da pomaže nositi križ nekog člana obitelji, ili prijatelja. U tom smislu Isus daje snagu da se ustraje, pa niti smrt nije prepreka Uskrsnuću, jer smrt i nije zadnja križna postaja. Neka Vam riječi Tomislava Ivančića donesu snagu i nadu, kao što su meni bezbroj puta pomogle. Blagdan Uskrsa podsjetnik je na tu Isusovu snagu. On je za nas trpio i svojim trpljenjem nas iskupio. Stoga je Uskrs blagdan pobjede!

Želim Vama i Vašim obiteljima sretan Uskrs!

Posebna čestitka mojim prijateljima i čitateljima iz dijaspore, koji ovog Uskrsa nisu mogli doći u Domovinu! Pozdrav iz Domovine, koja Vas ljubi i ne zaboravlja! Sretan Uskrs, ma gdje bili!


DA TE SAMO DOTAKNEM

Sjedim do Tvojih nogu glave pognute.
Ne mogu pogled dignuti, gledati u Tebe.
Šutim, srce Te želi, moje usne ne govore.
Znaš sve moje misli, sve moje molitve.

Da Te samo dotaknem i dodirnem Ti haljine,
Moje srce bilo bi cijelo, sve rane bi nestale.
Da Te samo dotaknem i dodirnem Ti haljine,
Moje srce bilo bi cijelo, da Te samo dotaknem.

Sjedim do Tvojih nogu, pružam ruke drhtave.
Suze polako klize niz moje obraze.

Da Te samo dotaknem ...

Pružaš ruke, dižeš mi lice, Tvoje oči mi govore:
"Ne gledaj svoje grijehe, pogledaj u mene!"

Da Te samo dotaknem ...

- 07:33 - Reci nešto lijepo (43) - Isprintaj - #


utorak, 22.03.2016.

Dobiti moć, a ne učiniti ništa

Ima biblijska prispodoba o talentima.

Gospodar, polazeći na put, dozvao je svoje sluge i dao im svoj imetak. Jednome je dao pet talenata, drugom dva, a trećemu jedan - svakom po njegovoj sposobnosti. I otputovao je.

Sluga koji je primio pet talenata odmah ode, upotrijebi ih i stekne drugih pet. Isto tako i onaj sa dva stekne druga dva. Onaj naprotiv koji je primio jedan ode, otkopa zemlju i sakri novac gospodarov.

Nakon dugo vremena vrati se Gospodar tih slugu i zatraži od njih račun.

Pristupi mu onaj što je primio pet talenata i donese drugih pet govoreći: 'Gospodaru! Pet si mi talenata predao. Evo, drugih sam pet talenata stekao!' Reče mu gospodar: 'Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogima ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!

Pristupi i onaj sa dva talenta te reče: 'Gospodaru! Dva si mi talenta predao. Evo, druga sam dva talenta stekao!' Reče mu gospodar: 'Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga.

A pristupi i onaj koji je primio jedan talenat te reče: 'Gospodaru! Znadoh te: čovjek si strog, žanješ gdje nisi sijao i kupiš gdje nisi vijao. Pobojah se stoga, odoh i sakrih talenat tvoj u zemlju. Evo ti tvoje!'

A gospodar mu reče: 'Slugo zli i lijeni! Znao si da žanjem gdje nisam sijao i kupim gdje nisam vijao! Trebalo je dakle da uložiš moj novac kod novčara i ja bih po povratku izvadio svoje s dobitkom.'

Uzme stoga od njega talenat i dade onomu koji ih ima deset. Doista, onomu koji ima još će se dati, neka ima u izobilju, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima. A beskorisnoga slugu izbaci van u tamu, ondje će biti plač i škrgut zubi.“ Evanđelje po Mateju 25,14-30


Dragi Bog nas je obdario različitim mogućnostima, prema nekom je bio velikodušan, prema nekome manje, ali svakome je dao onoliko koliko je mislio da netko može umnožiti. Što ćemo učiniti sa svojim talentima, na nama je samima. Mnogo je oko nas primjera upropaštenih talenata.

Jedan od talenata je i pomoći nevoljnicima. Svaka vrsta pomoći je dobrodošla. Svatko pomaže s onoliko talenata koliko je za to primio od svog Gospodara. Tako i ja pišem koliko mogu i stignem. Trudim se.

No svjedoci smo toga, kako mnogi upropaštavaju svoj talent, koji im je sam Gospodar dao. No kako siju tako će i žeti. Kao što prispodoba kaže, vratit će se Gospodar kući i pitati talente natrag.

Ministri u vladi RH dobili su najviše talenata, svaki bar po 5. Što će od tih talenata učiniti, o njima ovisi. Neće ih Gospodar pitati jesu li podilazili MMF-u ili Europskoj komisiji, kad su umanjivali dostignuta prava sirotinji. Pitat će ih koliko su uvećali prava sirotinje? Jer su nedvojbeno talente za to dobili.

Neki su dobili i samo dva talenta, prema svojim sposobnostima. To su mnogi mali ljudi, koji pomažu nevoljnicima koliko god mogu. Ako im je dragi Bog ukazao na dva nevoljnika, oni spase druga dva, već su umnoženi talenti.

Našem Blogonjuzu, prema njegovim mogućnostima, Gospodar je dao da umnoži samo jedan talent. Kako je taj Blogonjuzić odličan matematičar, počme odmah množiti svoj jedini talenat: 1x1 = 1. Izračuna na brzinu kako treba Gospodaru vratiti taj 1 talent. Zadovoljan, što ne mora ništa raditi, zakopa taj 1 talent u zemlju.

Nakon dugo vremena vrati se Gospodar i zatekne Blogonjuza kako bulji u svoje tenisice.

Foto:

The third eye on the surface
Opens up my mind
Twin visions in production
This long silence you will find


- 18:22 - Reci nešto lijepo (56) - Isprintaj - #


subota, 19.03.2016.

Suosjećanje s najbjednijima

U ovom velegradu žive siromašni ljudi.

Dok tramvaji huče ulicama grada, dok Mekonček jurca okolo u svom kožnjaku, sa šeširom na glavi i kišobranom u ruci, obavljajući ono što su mu ukućani dali u zadatak, iza stakala ovog grada kriju se tužne ljudske sudbine.

Jedna od tih sudbina je stara majčica, kojoj je umro sin, a ona je bila toliko nemoćna da nije mogla pozvati pomoć i tako je živjela uza svoje mrtvo dijete, sve dok susjedi nisu osjetili miris raspadajućeg tijela… i pozvali vatrogasce.. Sirota žena i siroto njeno dijete… napušteni od svih, sami, bespomoćni… Kako li je bilo strašno toj majčici, dok je gledala svoje dijete, a nije ga mogla dostojanstveno sahraniti… užas nad užasima… evo, plačem sada od nemoći i tuge.. teško je to i napisati, kamoli proživjeti..

Ili starčić, koji je živio sam, nije se nigdje pojavljivao, pa je susjedima bilo sumnjivo i pozvali su pomoć, jer je bio nepokretan. Starca je hitna zbrinula u bolnici, ali što...čovjek je bio potpuno zdrav. Zdrav, zdravcat, ali pregladnio. Starčić je umirao od gladi, a da to nitko nije znao.

Ovo su samo dvije tužne priče iz našeg okruženja. Dok svakodnevno šećemo ispod tih prozora, pojma nemamo kakve se ljudske drame odvijaju iza tih prozora. No susjedi bi trebali znati tko im živi u susjedstvu. Ako se sami i ne brinu o njima, postoje ljudi koji bi mogli pomoći. I koji pomažu.
Zovu se Kap dobrote, a djeluju pod vodstvom Antuna Cveka, svećenika Družbe Isusove, velikog dobrotvora i prijatelja starih, bolesnih i nemoćnih, kojeg nazivaju i Dobri duh Zagreba.

Kap dobrote već 4 godine hrani i pomaže onom starčiću iz druge priče, a i onoj majčici iz prve.Kap dobrote brine se o:
35 teško bolesnih i potpuno ovisnih o tuđoj pomoći
17 koji nemaju struju
14 koji nemaju vode
25 bez kupaonice
13 bez wc-a
40 bez drva, koji žive u vlažnim podrumima i tavanima
24 koji žive od socijalne pomoći od 800 kn ili bez toga

Svakodnevno prolazimo kraj takvih siromašnih ljudi, a da ih niti ne primjećujemo. Ako ih i vidimo, okrećemo glavu od njih. No ako i ne možemo pomoći, pomozimo bar onima koji njima pomažu. Ljudi iz Kapi dobrote volontiraju, ali ni oni nemaju puno sredstava, ako im se ne pomogne. A vjerojatno je lakše pomoći njima da pomognu starcima, nego sami brinuti o tim starčićima.

Kako pomoći? Na web stranici Kap dobrote, nalaze se svi njihovi podaci. Starim ljudima može se pomoći primjerice uplatom jednog obroka, raznoraznim popravcima, drvima, obilascima, volontiranjem.. ima sto načina. Važno je uključiti se.


Jedna slična tužna priča o tridesetgodišnjakinji koja je živjela sama u srcu Londona i umrla, a da za nju nitko nije pitao pune dvije godine, bila je nadahnuće predivnom i suosjećajnom čovjeku, Stevenu Wilsonu da napravi album s pjesmama inspiriran tim tužnim događajem.

Stevena je toliko pogodila činjenica da kraj nas žive ljudi, koji nemaju nikoga i o kojima nitko ne brine. Užasnula ga je ta činjenica. Zbog nje nije imao mira, dok nije ostvario svoj veliki projekt. Album se zove Hand.Cannot.Erase i ovdje sam već predstavila neke od pjesama s tog albuma.

Steven je dokaz da ljudi imaju suosjećanja za tuđe patnje. On je preminuloj djevojci napravio najljepši mogući spomenik. Ta djevojka će nastaviti živjeti kroz njegove pjesme. On se uključio na svoj način. Na svojim turnejama on svojim predivnim pjesmama osvješćuje ljudima spoznaju da među nama žive nevidljivi ljudi, kojima možda treba naša pomoć i podrška.

Što mi možemo učiniti za nemoćne i usamljene ljude koji žive oko nas? Postavimo si to pitanje i ako bismo pomogli, a ne znamo sami kako, pomozimo Kapi dobrote da to učini umjesto nas. Ako i ne možemo pomoći, ali barem možemo javiti volonterima ukoliko znamo da u susjedstvu živi neki starčić o kojem nitko ne brine. Ljudi ne bi smjeli biti gladni u trećem milenijumu. Oni su naša odgovornost i ako ne pomognemo, bit će naš grijeh. Ne dopustimo to. Pomozimo im!

O ovoj nedjelji zazivam na Vas Božji blagoslov i zagovor svetog Ante! BVB

Prepuštam Vas Stevenovoj glazbi na tu temu. Ovo je naslovna pjesma njegovog albuma:- 16:22 - Reci nešto lijepo (33) - Isprintaj - #


ponedjeljak, 07.03.2016.- 00:00 - Reci nešto lijepo (0) - Isprintaj - #


nedjelja, 06.03.2016.

Pravnici i ekonomisti

Da, naravno! I ja se slažem. Hrvati bi svakako trebali biti sudopere, smetlari, kuhari, konobari, prodavačice i poštari.

Stoga, ukinimo ekonomske i pravne fakultete. Ionako nam menadžerska struktura dolazi iz zemalja EU.

- 17:50 - Reci nešto lijepo (14) - Isprintaj - #


Nevidljivi ljudi

U ovom velegradu žive nevidljivi ljudi.

Dok tramvaji huče ulicama grada, dok Mekonček jurca okolo u svom kožnjaku, sa šeširom na glavi i kišobranom u ruci, obavljajući ono što su mu ukućani dali u zadatak, iza stakala ovog grada kriju se tužne ljudske sudbine.

Jedna od tih sudbina je stara majčica, kojoj je umro sin, a ona je bila toliko nemoćna da nije mogla pozvati pomoć i tako je živjela uza svoje mrtvo dijete, sve dok susjedi nisu osjetili miris raspadajućeg tijela… i pozvali vatrogasce.. Sirota žena i siroto njeno dijete… napušteni od svih, sami, bespomoćni… Kako li je bilo strašno toj majčici, dok je gledala svoje dijete, a nije ga mogla dostojanstveno sahraniti… užas nad užasima… evo, plačem sada od nemoći i tuge.. teško je to i napisati, kamoli proživjeti..

Ili starčić, koji je živio sam, nije se nigdje pojavljivao, pa je susjedima bilo sumnjivo i pozvali su pomoć, jer je bio nepokretan. Starca je hitna zbrinula u bolnici, ali što...čovjek je bio potpuno zdrav. Zdrav, zdravcat, ali pregladnio. Starčić je umirao od gladi, a da to nitko nije znao.

Ovo su samo dvije tužne priče iz našeg okruženja. Dok svakodnevno šećemo ispod tih prozora, pojma nemamo kakve se ljudske drame odvijaju iza tih prozora. No susjedi bi trebali znati tko im živi u susjedstvu. Ako se sami i ne brinu o njima, postoje ljudi koji bi mogli pomoći. I koji pomažu.
Zovu se Kap dobrote, a djeluju pod vodstvom Antuna Cveka, svećenika Družbe Isusove, velikog dobrotvora i prijatelja starih, bolesnih i nemoćnih, kojeg nazivaju i Dobri duh Zagreba.

Kap dobrote već 4 godine hrani i pomaže onom starčiću iz druge priče, a i onoj majčici iz prve.Kap dobrote brine se o:
35 teško bolesnih i potpuno ovisnih o tuđoj pomoći
17 koji nemaju struju
14 koji nemaju vode
25 bez kupaonice
13 bez wc-a
40 bez drva, koji žive u vlažnim podrumima i tavanima
24 koji žive od socijalne pomoći od 800 kn ili bez toga

Svakodnevno prolazimo kraj takvih siromašnih ljudi, a da ih niti ne primjećujemo. Ako ih i vidimo, okrećemo glavu od njih. No ako i ne možemo pomoći, pomozimo bar onima koji njima pomažu. Ljudi iz Kapi dobrote volontiraju, ali ni oni nemaju puno sredstava, ako im se ne pomogne. A vjerojatno je lakše pomoći njima da pomognu starcima, nego sami brinuti o tim starčićima.

Kako pomoći? Na web stranici Kap dobrote, nalaze se svi njihovi podaci. Starim ljudima može se pomoći primjerice uplatom jednog obroka, raznoraznim popravcima, drvima, obilascima, volontiranjem.. ima sto načina. Važno je uključiti se.


Jedna slična tužna priča o tridesetgodišnjakinji koja je živjela sama u srcu Londona i umrla, a da za nju nitko nije pitao pune dvije godine, bila je nadahnuće predivnom i suosjećajnom čovjeku, Stevenu Wilsonu da napravi album s pjesmama inspiriran tim tužnim događajem.

Stevena je toliko pogodila činjenica da kraj nas žive ljudi, koji nemaju nikoga i o kojima nitko ne brine. Užasnula ga je ta činjenica. Zbog nje nije imao mira, dok nije ostvario svoj veliki projekt. Album se zove Hand.Cannot.Erase i ovdje sam već predstavila neke od pjesama s tog albuma.

Steven je dokaz da ljudi imaju suosjećanja za tuđe patnje. On je preminuloj djevojci napravio najljepši mogući spomenik. Ta djevojka će nastaviti živjeti kroz njegove pjesme. On se uključio na svoj način. Na svojim turnejama on svojim predivnim pjesmama osvješćuje ljudima spoznaju da među nama žive nevidljivi ljudi, kojima možda treba naša pomoć i podrška.

Što mi možemo učiniti za nemoćne i usamljene ljude koji žive oko nas? Postavimo si to pitanje i ako bismo pomogli, a ne znamo sami kako, pomozimo Kapi dobrote da to učini umjesto nas. Ako i ne možemo pomoći, ali barem možemo javiti volonterima ukoliko znamo da u susjedstvu živi neki starčić o kojem nitko ne brine. Ljudi ne bi smjeli biti gladni u trećem milenijumu. Oni su naša odgovornost i ako ne pomognemo, bit će naš grijeh. Ne dopustimo to. Pomozimo im!

O ovoj nedjelji zazivam na Vas Božji blagoslov i zagovor svetog Ante! BVB

Prepuštam Vas Stevenovoj glazbi na tu temu. Ovo je naslovna pjesma njegovog albuma:


Oznake: H.C.E., Steven Wilson, Kap dobrote- 16:42 - Reci nešto lijepo (12) - Isprintaj - #


subota, 05.03.2016.

Umobolna vlast

Večernji list javlja da je premijer Tihomir Orešković za glavnog savjetnika izabrao Jakšu Puljiza, SDP-ovog tj. Grčićevog savjetnika.

Taj premijerov savjetnik je s Grčićem odrađivao toliko ozbiljne poslove na kordinaciji EU fondova, da je Hrvatska iz EU fondova izvukla najmanje novca, koji joj je bio na raspolaganju, od svih ostalih zemalja. Taj čovjek će i dalje nadzirati procese povlačenja novca iz europskih fondova.

Gospodine Oreškoviću!

Teška je bezobraština staviti na tako važnu poziciju SDP-ovog čovjeka, uza sve one HDZ-ove stručnjake, kojih itekako ima između 200.000 članova HDZ-a, a da ne govorim koliko još simpatizera HDZ-a, a koji bi odlično obavili taj posao. Sve ste njih izvrijeđali ovim svojim bezobraznim potezom! Sram vas bilo! Da je SDP znao povlačiti sredstva iz europskih fondova, ne bismo bili zadnji po gospodarstvu, a SDP ne bi niti bio smijenjen s vlasti. Poruka koju ste ovim potezom poslali svom članstvu je katastrofalna! Fuj.


Jadna zemljo, na što li si spala! Niti na demokratskim izborima nisi sposobna smijeniti vlast koja ne valja i izabrati nekoga tko će nešto za tebe učiniti. Glavno da mi Europskoj uniji plaćamo enormne članarine i da nesposobnjakovići izvlače ogromne plaće!


Žao mi je što sam dala svoj glas na izborima HDZ-u, jer HDZ ne cijeni svoje stručnjake i povjerenje daje nestranačkim, ali ipak SDP-ovcima. Iz ovog Tihomirovog poteza se vidi da Tihomir nije nevinašce, kakvim se prikazivao, već da je politika bila i ostala kurva. Nakon ovog poteza HDZ više neće dobiti moj glas na nijednim izborima! A kako sada stvari stoje, novi parlamentarni izbori će vrlo brzo!

Fuuuujjjjjjj

- 17:37 - Reci nešto lijepo (45) - Isprintaj - #


četvrtak, 03.03.2016.

Crna rupa

Izvor:

Već neko vrijeme imam dojam da sam stalno na vikendu. Ne prođe ni tren, a već je petak na vratima, a s njim i nadolazeći vikend.

Uskoro ću imati dojam da sam stalno na godišnjem odmoru.

M 31

Mislim da je ubrzani protok vremena zapravo indirektni dokaz da je naša galaksija već naveliko u spiralnoj putanji prema crnoj rupi. Samo se time može objasniti to kako tjedni prebrzo prolaze, a skupa s njima i godine. I nije to samo moj osjećaj, većina ljudi koje znam osjeća to isto. Ide sve brže i brže.. kao u vrtlogu...

Mislim da bi bilo dobro razmisliti o tome da ubuduće jedan tjedan ponese naziv jedan dan. Možda bi se tada bar malo produžio osjećaj vremena.


p.s. Ako klikneš na OVO, upast ćeš u crnu rupu! Bolje nemoj kliknuti. No ako ipak klikneš, ostavi komentar da znam da si uletio pjeva


**************************************************************
Albany, The Egg

"Stars Die"

The moon shook and curled up like gentle fire
The ocean glazed and melted wire
Voices buzzed in spiral eyes
Stars dived in blinding skies

Stars die. Blinding skies.

Tree cracked and mountain cried
Bridges broke, window sighed
Cells grew up and rivers burst
Sound obscured and sense reversed

Idle mind and severed soul
Silent nerves and begging bowl
Shallow haze to blast a way
Hyper sleep to end the day

Lyrics: Steven Wilson, PT

**************************************************************


- 23:54 - Reci nešto lijepo (10) - Isprintaj - #