utorak, 22.03.2016.

Dobiti moć, a ne učiniti ništa

Ima biblijska prispodoba o talentima.

Gospodar, polazeći na put, dozvao je svoje sluge i dao im svoj imetak. Jednome je dao pet talenata, drugom dva, a trećemu jedan - svakom po njegovoj sposobnosti. I otputovao je.

Sluga koji je primio pet talenata odmah ode, upotrijebi ih i stekne drugih pet. Isto tako i onaj sa dva stekne druga dva. Onaj naprotiv koji je primio jedan ode, otkopa zemlju i sakri novac gospodarov.

Nakon dugo vremena vrati se Gospodar tih slugu i zatraži od njih račun.

Pristupi mu onaj što je primio pet talenata i donese drugih pet govoreći: 'Gospodaru! Pet si mi talenata predao. Evo, drugih sam pet talenata stekao!' Reče mu gospodar: 'Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogima ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!

Pristupi i onaj sa dva talenta te reče: 'Gospodaru! Dva si mi talenta predao. Evo, druga sam dva talenta stekao!' Reče mu gospodar: 'Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga.

A pristupi i onaj koji je primio jedan talenat te reče: 'Gospodaru! Znadoh te: čovjek si strog, žanješ gdje nisi sijao i kupiš gdje nisi vijao. Pobojah se stoga, odoh i sakrih talenat tvoj u zemlju. Evo ti tvoje!'

A gospodar mu reče: 'Slugo zli i lijeni! Znao si da žanjem gdje nisam sijao i kupim gdje nisam vijao! Trebalo je dakle da uložiš moj novac kod novčara i ja bih po povratku izvadio svoje s dobitkom.'

Uzme stoga od njega talenat i dade onomu koji ih ima deset. Doista, onomu koji ima još će se dati, neka ima u izobilju, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima. A beskorisnoga slugu izbaci van u tamu, ondje će biti plač i škrgut zubi.“ Evanđelje po Mateju 25,14-30


Dragi Bog nas je obdario različitim mogućnostima, prema nekom je bio velikodušan, prema nekome manje, ali svakome je dao onoliko koliko je mislio da netko može umnožiti. Što ćemo učiniti sa svojim talentima, na nama je samima. Mnogo je oko nas primjera upropaštenih talenata.

Jedan od talenata je i pomoći nevoljnicima. Svaka vrsta pomoći je dobrodošla. Svatko pomaže s onoliko talenata koliko je za to primio od svog Gospodara. Tako i ja pišem koliko mogu i stignem. Trudim se.

No svjedoci smo toga, kako mnogi upropaštavaju svoj talent, koji im je sam Gospodar dao. No kako siju tako će i žeti. Kao što prispodoba kaže, vratit će se Gospodar kući i pitati talente natrag.

Ministri u vladi RH dobili su najviše talenata, svaki bar po 5. Što će od tih talenata učiniti, o njima ovisi. Neće ih Gospodar pitati jesu li podilazili MMF-u ili Europskoj komisiji, kad su umanjivali dostignuta prava sirotinji. Pitat će ih koliko su uvećali prava sirotinje? Jer su nedvojbeno talente za to dobili.

Neki su dobili i samo dva talenta, prema svojim sposobnostima. To su mnogi mali ljudi, koji pomažu nevoljnicima koliko god mogu. Ako im je dragi Bog ukazao na dva nevoljnika, oni spase druga dva, već su umnoženi talenti.

Našem Blogonjuzu, prema njegovim mogućnostima, Gospodar je dao da umnoži samo jedan talent. Kako je taj Blogonjuzić odličan matematičar, počme odmah množiti svoj jedini talenat: 1x1 = 1. Izračuna na brzinu kako treba Gospodaru vratiti taj 1 talent. Zadovoljan, što ne mora ništa raditi, zakopa taj 1 talent u zemlju.

Nakon dugo vremena vrati se Gospodar i zatekne Blogonjuza kako bulji u svoje tenisice.

Foto:

The third eye on the surface
Opens up my mind
Twin visions in production
This long silence you will find


- 18:22 - Reci nešto lijepo (56) - Isprintaj - #