srijeda, 06.01.2016.

Sveta tri kraljaSveta tri kralja ili sveti magi su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su se, prema evanđelju, došli pokloniti Isusu nakon rođenja. Često se zovu Baltazar, Melkior i Gašpar; u Bibliji se ne navode imena.

Prema Evanđelju po Mateju, došli su s istoka (Partsko Carstvo) u Jeruzalem, kako bi se poklonili Isusu. Pratili su betlehemsku zvijezdu. U Jeruzalemu, primio ih je kralj Herod, koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu, gdje se Isus rodio, tako da ga može ubiti. Kada su pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). Potom im Bog zapovijedi da se ne vraćaju Herodu i vrate se drugim putem u svoju zemlju. Tri kralja su predstavnici poganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja.

U zapadnom kršćanstvu (od 8. stoljeća) su se ustalila imena Baltazar, Melkior i Gašpar; na istoku se koriste različita imena. Po tradiciji, poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, nakon što ih je pronašla sv. Jelena Križarica, a odande su kasnije otišle u Milano i napokon u Köln u najljepšu njemačku katedralu, gdje su i danas. Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije. Spomendan se u Katoličkoj crkvi slavi 6. siječnja, kao blagdan Bogojavljenja.

Izvor: Wiki


Kako bih malo ohladila glavu, nakon današnjeg čudnog dana, prošetala sam par kilometara, bijelim ulicama ovog predivnog grada. Snijeg i dalje obilato pada, kao da nema namjeru stati. Uistinu predivan doživljaj. Ali i pomalo tužan.. po ulicama su ostavljene raskićene jelke. Ljepotice koje su prethodnih dana bile bogato urešene svakovrsnim nakitom, sada su pobacane u blještavi snijeg.. zbilja tužan osjećaj..

Moja jelkica tek čeka raskićavanje... pustila sam je što duže blještati...jer kad ja s nje budem skidala kuglice, neke će ih obitelji na svoje jelkice tek postavljati, pjevajući svečane božićne pjesme:

Dobri dome Božić stiže
dragom Bogu da smo bliže,
da te grije ljubav,
da ti sreća kućom šeta,
da krst časni kolo vodi nek se
HRISTOS RODI.Svim vjernicima, koji Božić slavite po julijanskom kalendaru, želim sretan Božić!

HRISTOS SE RODI!
********************************************************************************

I reach for you, belying your touch
Snow starts to glide
I confide

Steven Wilson: Abandoner********************************************************************************


- 21:35 - Reci nešto lijepo (33) - Isprintaj - #


<< Arhiva >>