subota, 28.02.2015.

PutovatiPutnica sam kroz životne bure i oluje. Nigdje ne puštam korijenje, već ga nosim sa sobom i kad negdje stignem, tamo se ukorijenim, do sljedećeg putovanja. Otkada sam sa 17 dana prvi puta putovala vlakom iz Slavonije u Rijeku, a nakon toga još desetke i desetke puta prošla istom prugom, putovanja su mi u krvi… Vlakove je u međuvremenu zamijenila vožnja automobilom, uglavnom otvorenih prozora, uz glasnu glazbu, polako, najsporije moguće… No još uvijek neostvarena želja ostalo je krstarenje brodom između pustih otoka.

Doduše, na poslu je bilo plovidbe, što trajektima, što poslovnim gliserima. Ima ta neka zgoda kad sam prvi put na poslovni gliser sišla u suknji. Doduše tenisice sam imala na nogama, ali ipak, žena na brodu i još u suknji lud em prekršeni protokol em veliki izazov. Dečki se našalili pa nagazili na gas, kako god se to već na brodu kaže. A na moru krenula nevera s Kvarnera. Gliser se na valu propne u zrak, pa padne s druge strane vala, otprilike s visine od metar-dva. Bubrezi su mi se odvalili, ali ja ni zuc. Mislila sam da to tako mora biti, pa sam hrabro šutjela, prije bih pregrizla jezik, nego se požalila. No nakon nekog vremena, dečki usporili i smiju se, jedan reče da su se nadali da ću se, kao svako normalno žensko na brodu, ispovraćati pa da će im biti zabavno naughty Hahaha nisu oni znali s kim imaju posla cerek

Tata, rođeni kontinentalac, nije znao puno o moru, ali je zato znao sve o brodovima, od najmanjeg vijka pa do motora… radio je u brodogradnji velikih brodova, onih najvećih. Ali nikada nije imao svoj brod.

Jednog dana imat ću svoj brod i na njemu do mile volje lepršati u suknji ... pa i štiklama ako poželim...************************************************
When I hear the engine pass
I'm kissing you wide
The hissing subsides
I'm in luck

************************************************
- 08:14 - Reci nešto lijepo (36) - Isprintaj - #


utorak, 24.02.2015.

Čežnja


Izvor:Evo križa Gospodnjega, bježite stranke protivnikove.

Pobjedi lav od plemena Judina, korijen Davidov!
Neka bude Tvoje milosrđe nad nama, o Gospodine.

Kako se ufamo u Tebe.
Gospodine, usliši moju molitvu.

I neka moj vapaj k Tebi dođe.


- 22:36 - Reci nešto lijepo (21) - Isprintaj - #


nedjelja, 22.02.2015.

GripaOvaj vikend trebala sam provesti u Rijeci, posjetiti obitelj i naći se s prijateljima. Na žalost, gripa mi je napala ovdašnji dio obitelji pa sam morala ostati doma i pomagati, koliko sam mogla. Zahvaljujući kondiciji koju sam stekla svakodnevnim hodanjem i treninzima, nadam se da ću uspjeti odoljeti opakom virusu. Za sada se sve čini ok, ali s gripom nikad ne znaš. Nakon što sam prije desetak godina jedva preživjela australsku gripu, s temperaturom koja je trajala punih 8 dana i kretala se i do 40 stupnjeva, naučila sam da se s gripom nije za igrati. Doduše, od tada nisam više imala gripu, valjda sam stekla određeni imunitet. Međutim, dijete mi je kronični bolesnik, pa me itekako strah kako će sve to skupa proći. Pomalo sam bila i u panici zbog toga... i još uvijek sam zapravo... ufff
*************************************************************
The rain lashed down in darkness
A lizard blinked an eye
And time stopped in the silence
To watch the burning sky

*************************************************************


- 22:28 - Reci nešto lijepo (15) - Isprintaj - #


subota, 21.02.2015.

Tko je tu lopov?
Kako se zove onaj tko u autobusu nekome ukrade novčanik?

Lopov.

Gdje završi, ako ga uhvate? Na suđenju i u zatvoru.Kako se zove onaj tko opljačka banku?

Lopov.

Gdje završi, ako ga uhvate? Na suđenju i u zatvoru.Kako se zove onaj tko ukrade radničke plaće?

Neisplatitelj plaća.

Gdje završi, ako ga uhvate? Nigdje. I dalje krade s dopuštenjem države.

Tko je tu onda lopov?

**************************************************
We are a fucked up generation
It's cloudy now
We gotta get out of here
It's cloudy now

**************************************************
- 10:09 - Reci nešto lijepo (32) - Isprintaj - #


četvrtak, 19.02.2015.

Jesenje veče

Ilustracija:

Jesenje veče

Olovne i teške snove snivaju
Oblaci nad tamnim gorskim stranama;
Monotone sjene rijekom plivaju,
Žutom rijekom među golim granama.

Iza mokrih njiva magle skrivaju
Kućice i toranj; sunce u ranama
Mre i motri kako mrke bivaju
Vrbe, crneći se crnim vranama.

Sve je mračno, hladno; u prvom sutonu
Tek se slute ceste, dok ne utonu
U daljine slijepe ljudskih nemira.

Samo gordi jablan lisjem suhijem
Šapće o životu mrakom gluhijem,
Kao da je samac usred svemira.

A. G. Matoš

********************************************************
And emptied my head
Of all childish ideals
The sleep of no feeling

********************************************************


- 06:17 - Reci nešto lijepo (29) - Isprintaj - #


utorak, 17.02.2015.

(Ne)hrvatska televizija

(Ne)hrvatska televizija višestruko je minirala najvažniji događaj u državi u ovoj godini, inauguraciju prve hrvatske predsjednice, Kolinde Grabar Kitarović.

To što su učinili, bilo je toliko degutantno, počevši od izbora voditeljice, do priloga o Kolindi, izvlačeći u ovom prevažnom trenutku za hrvatski narod priču o kantama za smeće i to izvučenu iz konteksta i vješto komunističko-udbaški ukomponiranu u tekst kojim se nastojalo oblatiti predsjednicu na sam dan njene inauguracije. Snimanje Kolinde kako na uspinjači moli da je se ne snima dok briše cipele, umjesto da je kamerman profesionalno već i sam okrenuo kameru na drugu stranu, kako to profesionalci u cijelom svijetu rade, kad npr. netko briše nos ili kihne, nije ništa u odnosu na komunističku režiju svega ostalog što se zbivalo na hrvatskoj dalekovidnici.

Čitala sam negdje da se Elizabeta Gojan pohvalila kolika joj je bila gledanost emisije, ne vodeći računa o tome da oni ljudi, koji nisu bili u Zagrebu u to vrijeme i nisu imali što drugo gledati već televiziju, za koju uostalom plaćaju skupocjenu pristojbu. Pa neće valjda inauguraciju gledati na radiju.

Možda bi HTV mogao objasniti hrvatskom narodu, zašto je nakon položene prisege nove predsjednice, HTV - voditelj izjavio za Josipovića da je predsjednik Josipović, umjesto da je rekao bivši predsjednik Josipović, jer je bivši još od dana izbora, na kojima je narod izabrao novu predsjednicu? Čemu podle provokacije te vrste?

Možda bi HTV mogao objasniti hrvatskom narodu i zašto se izvjestitelj HTV-a iz Rijeke, onaj Stojanac, podsmijavao Kolindinim susjedama s Grobnika? Kao da mi nismo shvatili da se očigledno izruguje starim gospođama. Može ga biti sramota i njega i onog tko je oteo naš novac od tv pristojbe i njemu isplatio plaću za onu sramotu od priloga!

Isto tako (ne)hrvatska televizija bi mogla objasniti hrvatskom narodu zašto je baš srpskog predstavnika izabrala za prvu izjavu, kad je tamo bilo stotinu drugih delegacija, koje su se čak i prve najavile da će doći, za razliku od ovog koji je kasnio s prijavom?

Mislim da bi HDZ kad dođe na vlast, trebao pod hitno ukinuti TV pristojbu, pa neka ekipu s HTV-a financira onaj u čiju korist vrše propagandu, umjesto da informiraju ovaj narod na objektivan i nepristran način.

Fuj!


- 19:39 - Reci nešto lijepo (18) - Isprintaj - #


nedjelja, 15.02.2015.

KolindaOsvanuo je i taj svečani dan, kada Hrvatska dobiva svoju prvu predsjednicu, Kolindu Grabar Kitarović. Eto i nebo joj je poslalo svoj dar za inauguraciju, pa je osvanuo prekrasan sunčani dan cerek
Dobar znak za Hrvatsku! hrvatska


Foto:


Foto:

Hrvatska dobiva predsjednicu dobrog srca!!!


***********************************************************
Stare into the light, eclipse the sun
Am I, am I the chosen one

***********************************************************


- 09:48 - Reci nešto lijepo (46) - Isprintaj - #


subota, 14.02.2015.

Hitno 112

U vrijeme kada je ova država bila normalna, mogao si nazvati 95 i dobiti bilo koga u slučaju neke hitnoće. Nije bilo bitno jesi dobio policiju, hitnu pomoć ili vatrogasce, izmjenjivali su informacije.

Onda su uveli 112.

Onda meni zatreba 112, posudim mobitel od prolaznice, jer nisam uza se imala svoj, pa zovem taj 112 i najprije na mobu napiše da je to poziv u slučaju hitnoće, a onda da je taj poziv zabranjen.

Probam opet, ono opet isto!!!

Pa gospodo draga, koji je broj za hitnoću? Koji? Jedan život je bio u pitanju, a ja nisam mogla pozvati pomoć!!!- 23:12 - Reci nešto lijepo (19) - Isprintaj - #


petak, 13.02.2015.

Neprilagođena

To je oduvijek bilo tu i nikada se neće izbrisati. Nikada! Za to ne postoji riječ izbrisati.

***********************

Ilustracija

Na pauzi.

Njih dvije:

- Kapa je crvena i baš mi paše na ono crno. Puno sam je platila.
- Cipele su lijepe, ovakva je petica, guma izrezbarena baš za kišu, lak koža. 38 mi bile male. Na plavo mi baš dobro paše, boja neka između crvenog i ljubičastog.
- A zatvorene su?
- Malo, do tu.

Ja:

- (Toliko je prekrasnih pjesama u tvojoj glavi, neke od njih si meni namijenio. Ne znam kako bih mogla živjeti bez tebe i tih pjesama. Ne znam kako sam prije uopće mogla živjeti bez tebe. Moje vrijeme se dijeli na vrijeme prije tebe i vrijeme s tobom. Vrijeme prije tebe i ovo sada više nije isto.)

Njih dvije:

- Taman sad kad kiše počmu, dobro će mi doći te cipele.
- Ja sam kupila one crne.
- Ja imam zatvorene kad počme jača kiša.
- I ja sam ih sebi kupila, a neću ih obuti dva puta. Kad bude toplije imam one S Oliver.
- A reci, jesi još što kupovala?
- Potrošila sam 1.500 kn i više, platila sam karticom.

Ja:

- (Jesam li ja tebe taknula, kao što si ti mene? Znam, jesam, nemoguće je da nisam. Nemoguće. Ne želim u to vjerovati. Nemoguće je da si mi poklonio svoje pjesme, a da mi nisi htio prenijeti poruku. Nemoguće. Pa ipak, nisam toliko samouvjerena da bih mislila da si se ti vezao za mene. Ili jesi?)

Njih dvije:

- Kako si išla tamo?
- Pješice. Bila sam dva puta. Bilo mi je teško nositi toliko vrećica. Zadržala sam se na piću. Onda sam izašla i prošla između onih zgrada.
- Tako bih i ja.
- Za tamo kupovati, moraš imati cijeli dan na raspolaganju.
- Jesi bila jako umorna nakon tog šopinga?
- Ma meni to nije ništa. Još sam kasnije landrala okolo, našla se s prijateljicama, obavila još koješta. Meni to stvarno nije ništa.

Ja:

- (Leti li tvoja misao meni, kao što moja stalno leti k tebi? Misliš li na mene svaki put kad udahneš i izdahneš zrak? Kad o tebi mislim, prestanem disati. Osjećam da se gušim i da mi samo ti možeš vratiti dah. Događa li se i tebi to nekada?)

Njih dvije:

- Sad za ovo vrijeme bi mi trebale jedne baš niske crne čizmice. Ove visoke mogu nositi i na plavo. Najbolje su mi one plave dvobojne.
- Ja nosim one iz Bumbara, kroko-koža. Ove godine sam ih jednom obukla. Kad imaš drugih, onda neke niti ne nosiš.
- Svoje stavljam u kutije. Imam ih puno, uh.
- Prošle godine sam si kupila kratke smeđe, bile su 1.400 kn, nisam ih platila puno. I kod mene je ostava puna kutija za cipele.

Ja:

- (Pomislim da mogu bez tebe. A onda se u meni probudi nemir i čežnja. Pokušam se izvući iz toga. No, ne znam više bez tebe. Moje vrijeme sada se naziva tvojim imenom. Ispjevano vrijeme.)

Njih dvije:

- Ja ti imam one cipele od velura, one smeđe. Ove godine ih nisam ni jednom obukla. Toliko ih imam da bih mogla cijelu ulicu obuti. Imala sam pun ormar cipela i ovo ljeto sam ih pola pobacala.
- Cipele i sandale i ja bacim. Jedino ih nekad dam rođakinji. Jedne sam platila 1200 kn, bile su tamnoplave, kožne. Ona je rekla da su super. Jednom mi je rekla da sam luda što sam cipele platila 2000 kn u vrijeme kad mi je plaća bila 3000 kn.

Ja:

- (Nedostaješ mi… nedostaješ mi poput sunca, poput zraka, poput vode…Znam da je nemoguće da ja tebi tako nedostajem. Nemoguće je. No ipak. Ipak je tu nada. Ona malena, malena nada. Kako bi moglo biti da ti ne osjećaš isto? Ne, to ne može biti! Sasvim sigurno to ne može biti. Sasvim sigurno i ti misliš isto što i ja. Misliš li?)

Njih dvije:

- Sad za Valentinovo dobila sam već 4 parfema. Još moram kupiti maskaru od L'Oreala, one su mi najbolje. Najviše volim crnu, ta mi je najbolja. Ponekad stavim plavu. Košta oko 100 kn. Kad se čovjek navikne na jednu marku, onda stalno to kupuje.
- Meni su ove druge maskare bez veze. Od L'Oreala mi traje najduže, po nekoliko mjeseci.
- Ja od njih uzmem i sjajila.
- Da, ne mogu naći ni jedno sjajilo da mi paše po mirisu.

Ja:

- (moja si zvijezda jutarnja… moja zvijezda jutarnja ….Sjajna zvijezdo jutarnja

Dok sam kroz zviježđe letjela svojom putanjom,
Privukao si me tvojom magijom, kao najjačim magnetom,
Srazio me sa svojim svijetom nepoznatim,
Zarobio me, pa sada ne znam puta van.
Što se više trudim izvući, to se više zaplićem u stihove i snove.
Može li se uopće pobjeći iz tvojih pjesama?
Postoji li više uopće put natrag?
Kamo vodi put naprijed? Tisuću nepoznanica.
Samo svemir preplavljen zvjezdanom prašinom.
U tom svemiru ti i ja… i nitko više ne postoji
U tom svemiru, u kojem zatekla sam tebe,
Sjajna zvijezdo jutarnja
Ja, obični maleni, lepršavi kamen
Koji putuje izbjegavajući planete
Maleni meteor zagledan u sjajnu zvijezdu
Između nas je čitava Mliječna staza
Bez svjetlosnog mosta prijeći prijeko
Mogu li zvijezde jutarnje
Premostiti šest bezdana svjetlosnih godina
Statističke greške nečijih ljubavi,
Nekoordiniranih zbog neprorečene budućnosti
Jer da su im prorekli zvjezdoznanci
Što će tebi i meni značiti svemirski bezdani
Možda bi uskladili prapočetke
Malenog kamena i sjajne zvijezde jutarnje
I našli se negdje na pola Mliječne staze
Svaki sa svojim pramenom mosta od svjetlosti
Pa ne bi bili neizvjesni ovi dani, ne bi bilo ove čežnje,
A maleni svemirski kamenčić odavno bi se stopio
Sa svojom zvijezdom jutarnjom ..
Zauvijek gladan ljubavi i zauvijek sit ljubavi,
Utažene žeđi i ispunjenog srca…

Lion Queen Copyright ©


***********************
Možeš li to izbrisati, a da ne uništiš kamenčić?
Možeš li izbrisati ono što je oduvijek postojalo,
zatomljeno u najdubljem kutku svemira?
Oduvijek postoji i uvijek će postojati.

*******************************************
And even though I got it all now
My only stupid dream
Is you and me together
And how it should have been

*******************************************- 00:07 - Reci nešto lijepo (28) - Isprintaj - #


četvrtak, 12.02.2015.

Između

Ne hodam, lebdim u prostoru i vremenu
Ne mirujem, bujam i kipim u slutnjama
Ne postojim, bivam u snovima i pjesmama

Lion Queen Copyright ©


*********************************************
Love more than you can know
Have more than you'll ever need from me

**********************************************


- 06:48 - Reci nešto lijepo (25) - Isprintaj - #


utorak, 10.02.2015.

Uguglati

PLANK********************************************************
I love you sometimes
Always never

********************************************************


- 23:20 - Reci nešto lijepo (24) - Isprintaj - #


subota, 07.02.2015.

Snijeg

Danima su najavljivali taj snijeg u Zagrebu. A onda je velebno počelo, padalao i padalo.... i na kraju ništa...

Ali zato je u Gorskom kotaru napadalo yes Predivno nešto!!!
********************************************************
Who filled it full of virgin snow
And watched it in the afterglow

********************************************************


- 23:11 - Reci nešto lijepo (48) - Isprintaj - #


četvrtak, 05.02.2015.

Drvosječi

Prepisujem ovu pjesmu našem "drvosječi", u nadi da će mu ova biti po volji:

Pjesma stvorova

Svevišnji, svemogući, Gospodine dobri!
Tvoja je hvala i slava i čast i blagoslov svaki.
Tebi to jedinom pripada,
Dok čovjek nijedan dostojan nije
Ni da Ti sveto spomene ime.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
Sa svim stvorenjima svojim,
Napose s bratom gospodinom Suncem.
Od njega nam dolazi dan
I svojim nas zrakama grije.
Ono je lijepo i sjajne je svijetlosti puno;
Slika je, Svevišnji, Tvoga Božanskoga sjaja.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
po bratu našem Mjesecu i sestrama Zvijezdama
Koje si sjajne, drage i lijepe,
Po nebu prosuo svojem.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
Po bratu našem Vjetru.
Po zraku, oblaku, po jasnoj vedrini
I svakom vremenu Tvojem
Kojim uzdržavaš stvorove svoje.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
Po sestrici Vodi:
Ona je korisna, ponizna, draga i čista.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
Po bratu našem Ognju
Koji nam tamnu rasvijetljuje noć,
On je lijep i ugodan, silan i jak.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
Po sestri i majci nam Zemlji.
Ona nas hrani i nosi, slatke nam plodove,
cvijeće šareno i bilje donosi.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
Po onima koji opraštaju iz Ljubavi Tvoje
I podnose rado bijede života.
Blaženi koji sve podnose s mirom
Jer ćeš ih vječnom okruniti krunom.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
Po sestri nam tjelesnoj Smrti,
Kojoj nijedan smrtnik umaći neće.
Jao onima koji u smrtnom umiru grijehu,
A blaženi koje Ti nađeš po volji presvetoj Svojoj,
Jer im druga smrt nauditi neće.

Hvalite i blagoslivljajte Gospodina moga,
Zahvaljujte Njemu, služite Njemu
Svi u poniznosti velikoj!


Foto:
Ovu prekrasnu Pjesmu stvorenja ili Pjesmu brata Sunca (izvorno: Il Cantico delle Creature ili Il Cantico di Frate Sole) napisao je Sveti Franjo Asiški davne 1225. godine.

Sveti Franjo iz Asiza (1182.-1226.) bio je poznat po tome što je propovijedao radosnu vijest ne samo ljudima nego i životinjama: pticama, zečevima i ribama, prema kojima se odnosio kao prema osobama, s velikim poštovanjem. Iz ove pjesme vidimo koliko je zapravo poštivao cjelokupno Božje djelo, ne samo ljude i životinje, već i Sunce, mjesec, zvijezde, oganj i vodu. Moglo bi se reći da je bio svojevrsni preteča zelenih sretan

Evo jedne njegove molitve Majci Mariji, a kojom zazivam Božji blagoslov na sve vas, koji ovo budete pročitali:


"Sveta Djevice Marijo, nijedna od žena rođenih na svijetu nije ti nalik, kćeri i službenice svevišnjega Kralja i nebeskog Oca, Majko presvetoga Gospodina našega Isusa Krista, zaručnice Duha Svetoga: moli za nas… kod svoga presvetoga ljubljenog Sina, Gospodina i Učitelja"
(Francesco di Assisi, Scritti, 163.).
****************************************************
Birds will turn and fly
Don’t know why

****************************************************
- 22:27 - Reci nešto lijepo (33) - Isprintaj - #


utorak, 03.02.2015.

Današnji dan

Današnji dan ostat će zabilježen u hrvatskoj i svjetskoj povijesti po sramotnoj odluci Međunarodnog suda NEpravde, koji je danas donio odluku o odbacivanju tužbe Hrvatske protiv Srbije o genocidu. Ovime je taj NEsud pokazao da hrvatske žrtve nisu dostojne pravične presude za nezapamćeni zločin nad Hrvatima u srcu Europe na pragu trećeg milenijuma.

No što se drugo moglo i očekivati od bjelosvjetskih hohštaplera, koji su dopustili da se pred njihovim promatračima dogodi Ovčara, da se dogodi Vukovar?! Očekivala sam ovakvu odluku i nisam iznenađena. Potvrdili su ono što sam o njima oduvijek znala. Ova odluka ne govori o tome da nije bilo genocida, već govori o tome da je genocid nad Hrvatima dopušten i nekažnjen! Ovo je najveći fašistički potez od kraja 2. svjetskog rata.

Sramota!
- 22:51 - Reci nešto lijepo (35) - Isprintaj - #


Moja si tajna


moja si tajna tajanstvena
skrivena, neotkrivena
neizrečena, nedorečena
najljepša tajna bezimena
čuvam te, tajno, nikom te ne dam
potajno, tajno, tajanstveno
sebično, sretno, privrženo
zbog tebe, tajno, srce mi pjeva,
zbog tebe, tajno, duša mi klikće
zbog tebe, tajno, budna zora sviće

budna zora, budne noći, dani sneni
ljubavlju tajnom zamagljeni
budna zora, budne noći, dani sneni
ljubavlju tajnom pročišćeni


Lion Queen Copyright ©************************************************
all sweet things,
all sweet things will come again

************************************************- 00:11 - Reci nešto lijepo (20) - Isprintaj - #